Сам собі барменОнлайн-бар

Whisky Sour: як приготувати коктейль вдома

3 Хв

Перевірені рецепти та зрозумілі рекомендації щодо приготування коктейлів типу Sour вдома від досвідченої бартендерки Марусі Окучинської.

У світі існує безліч речей, які не виходять із моди. Наприклад, «маленька чорна сукня» чи класичний «костюм трійка», гурт Beatles, м’ясо смажене на вогні або коктейлі типу Sour.

Я захоплююся людьми, які створили щось ось таке – справді вічне. А в цьому випуску розповім про легендарний коктейль Whiskey Sour та його варіації, що з’явилися впродовж років існування класичного рецепта.

Для початку мені хотілося б окреслити, що коктейлі типу Sour – це кислі напої. Звідси, власне й походить назва. Якщо отримаєш солодкий Віскі Сауер у барі, то маєш розуміти, що проблема не в коктейлі, а в професійних навичках бармена.

Нещодавно я розповідала історію створення Грогу – саме цей напій і є своєрідним родичем Whiskey Sour. Дослідники історії напоїв вважають, що Віскі Сауер почали готувати у 1800-і роки, коли британський флот рятувався від цинги з допомогою соку лаймів та лимонів, додаючи туди цукор та алкоголь. У такому разі, варто віддати честь британському флоту того часу за сьогоднішню змогу насолодитися цими прекрасними напоями.

Перша друкована згадка про Віскі Сауер була в 1862 році в книзі Джеррі Томаса «Як змішувати напої», а Девід Вудрич у своїй книзі «Imbibe» писав: «Приблизно з 1860 до 1960 роки, Whiskey Sour та його варіації – були одними з основних в Америці». Тобто Whiskey Sour був найпопулярнішим коктейлем епохи Сухого Закону. І я розумію чому – бо коктейль дійсно чудовий.

Усе таїнство напою криється в трьох компонентах: алкоголь, цукор та цитрусові. По суті, Whiskey Sour – це той самий Пунш (найперший коктейль, який колись заміксували), просто порційний. До речі, коктейлі Daiquiri, Margarita, Basil Smash та багато інших мають таку ж формулу.

На сьогодні існує безліч варіацій сауерів і з кожним роком їх стає дедалі більше. Це не дивно: проста формула та бездоганний результат – щасливі гості та високі продажі.

Але я хочу поділитися рецептом, який мав шалений успіх ще в 19 столітті:

  1. Візьми одну чайну ложку цукрової пудри та розчини її в невеликій кількості сельтерської або аполінарної води.
  2. Додай сік половини невеликого лимона.
  3. Додай одну чарку бурбона або житнього віскі.
  4. Наповни склянку дрібною кригою, збовтай та проціди в келих Claret. 
  5. Прикрась напій ягодами.

Цей рецепт відрізняється, бо в ньому немає білка, до якого вже всі звикли, замовляючи Whiskey Sour в улюбленому барі. Річ у тім, що спочатку коктейль готувався тільки з трьох інгредієнтів, а пізніше видозмінювався безліч разів, набуваючи різного смаку й навіть назв. Наприклад, якщо додати медово-імбірний сироп та обрати інший тип віскі, то вийде коктейль Penicillin.

Я обожнюю сауери та готувала дуже багато варіацій, але особливо мені подобаються наступні три.

Як приготувати Whiskey Sour вдома

Крок 1. Усі інгредієнти перелий в шейкер та збий з льодом.
Крок 2. Процідити та після цього збий без льоду.
Крок 3. Перелий через ситечко на лід у келих типу Old Fashion або рокс.

Я використовую ще й Біттер Ангостуру під час приготування коктейлю, бо на мою думку, смак стає значно багатшим і щільнішим завдяки цьому інгредієнту. До того ж я все міксую за формулою 4:2:1 – 4 частини віскі до 2 частин кислої частини й до 1 частини насиченого цукрового сиропу(2:1). Використовуй цю просту формулу, щоб створювати власні оригінальні рецепти.

Тепер поговоримо про ще один популярний коктейль цього ж типу – New York Sour. Історики пишуть, що він також з’явився в 19 столітті, а приготував його вперше невідомий бармен із Чикаго. Напій готується так само як  Віскі Сауер, але зверху прямо в келих необхідно долити приблизно 20-30 мл червоного сухого вина. До речі, якщо заміниш сухе вино на портвейн, то вийде коктейль Continental Sour.

І ще один не менш важливий сауер – це Amaretto Sour. Його рецептура відрізняється. Для приготування Амарето Сауер використовують більше цукрового сиропу, бо лікер Амарето досить інтенсивно підкреслює кислу сторону напою і для балансу бартендери вирішили підняти рівень цукру.

Рецепт Амарето Сауер

Прикрась Amaretto Sour тертим мускатним горіхом та цедрою лимона. Готово!

Спробуй приготувати всі варіанти, щоб обрати улюблений. У тебе є вдосталь часу навчитися міксувати сауери для себе та своїх друзів на міжнародний день Whiskey Sour – 25 серпня. А щоб не забути важливі інгредієнти для Віскі Сауер, замовляй готові набори для приготування коктейлів вдома на MAUDAU!

178 записи

Про автора
Привіт, я Наталка – редакторка M Journal. Розбираюся в сучасних трендах, щоб купувати раціонально та жити свідомо. Разом з іншими авторами та авторками пишемо про це статті для журналу MAUDAU. Напиши мені, якщо маєш ідею для публікації або будь-які питання щодо журналу. Дякую, що читаєш!
статті
Схожі записи
Онлайн-бар

Як обрати біле некисле вино

3 Хв
Амбасадорка MAUDAU сомельє Марина Ревкова розповідає, як обрати саме ту пляшку білого вина
Онлайн-бар

Чорний оксамит: як приготувати коктейль вдома

4 Хв
Розповідаємо, як приготувати вдома коктейль Чорний оксамит і найцікавіші штуки про нього.  Поєднання насиченого пива стаут та вишуканого сухого ігристого вина може…
Онлайн-бар

Що пити на Великдень

4 Хв
Сомельє Марина Ревкова у своїй колонці на M Journal розповідає про класні варіанти вин до важливого свята. Домовмось замість слова «окрім» вживати…
Розсилка з корисними лайфгаками
та важливими штуками

Обираємо найцікавіше та відправляємо листа раз на місяць

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *