Перевірені рецепти та зрозумілі рекомендації щодо приготування коктейлів типу Sour вдома від досвідченої бартендерки Марусі Окучинської.
У світі існує безліч речей, які не виходять із моди. Наприклад, «маленька чорна сукня» чи класичний «костюм трійка», гурт Beatles, м’ясо смажене на вогні або коктейлі типу Sour.
Я захоплююся людьми, які створили щось ось таке – справді вічне. А в цьому випуску розповім про легендарний коктейль Whiskey Sour та його варіації, що з’явилися впродовж років існування класичного рецепта.
Для початку мені хотілося б окреслити, що коктейлі типу Sour – це кислі напої. Звідси, власне й походить назва. Якщо отримаєш солодкий Віскі Сауер у барі, то маєш розуміти, що проблема не в коктейлі, а в професійних навичках бармена.
Нещодавно я розповідала історію створення Грогу – саме цей напій і є своєрідним родичем Whiskey Sour. Дослідники історії напоїв вважають, що Віскі Сауер почали готувати у 1800-і роки, коли британський флот рятувався від цинги з допомогою соку лаймів та лимонів, додаючи туди цукор та алкоголь. У такому разі, варто віддати честь британському флоту того часу за сьогоднішню змогу насолодитися цими прекрасними напоями.
Перша друкована згадка про Віскі Сауер була в 1862 році в книзі Джеррі Томаса «Як змішувати напої», а Девід Вудрич у своїй книзі «Imbibe» писав: «Приблизно з 1860 до 1960 роки, Whiskey Sour та його варіації – були одними з основних в Америці». Тобто Whiskey Sour був найпопулярнішим коктейлем епохи Сухого Закону. І я розумію чому – бо коктейль дійсно чудовий.
Усе таїнство напою криється в трьох компонентах: алкоголь, цукор та цитрусові. По суті, Whiskey Sour – це той самий Пунш (найперший коктейль, який колись заміксували), просто порційний. До речі, коктейлі Daiquiri, Margarita, Basil Smash та багато інших мають таку ж формулу.
На сьогодні існує безліч варіацій сауерів і з кожним роком їх стає дедалі більше. Це не дивно: проста формула та бездоганний результат – щасливі гості та високі продажі.
Але я хочу поділитися рецептом, який мав шалений успіх ще в 19 столітті:
- Візьми одну чайну ложку цукрової пудри та розчини її в невеликій кількості сельтерської або аполінарної води.
- Додай сік половини невеликого лимона.
- Додай одну чарку бурбона або житнього віскі.
- Наповни склянку дрібною кригою, збовтай та проціди в келих Claret.
- Прикрась напій ягодами.
Цей рецепт відрізняється, бо в ньому немає білка, до якого вже всі звикли, замовляючи Whiskey Sour в улюбленому барі. Річ у тім, що спочатку коктейль готувався тільки з трьох інгредієнтів, а пізніше видозмінювався безліч разів, набуваючи різного смаку й навіть назв. Наприклад, якщо додати медово-імбірний сироп та обрати інший тип віскі, то вийде коктейль Penicillin.
Я обожнюю сауери та готувала дуже багато варіацій, але особливо мені подобаються наступні три.
Як приготувати Whiskey Sour вдома
Крок 1. Усі інгредієнти перелий в шейкер та збий з льодом.
Крок 2. Процідити та після цього збий без льоду.
Крок 3. Перелий через ситечко на лід у келих типу Old Fashion або рокс.
Я використовую ще й Біттер Ангостуру під час приготування коктейлю, бо на мою думку, смак стає значно багатшим і щільнішим завдяки цьому інгредієнту. До того ж я все міксую за формулою 4:2:1 – 4 частини віскі до 2 частин кислої частини й до 1 частини насиченого цукрового сиропу(2:1). Використовуй цю просту формулу, щоб створювати власні оригінальні рецепти.
Тепер поговоримо про ще один популярний коктейль цього ж типу – New York Sour. Історики пишуть, що він також з’явився в 19 столітті, а приготував його вперше невідомий бармен із Чикаго. Напій готується так само як Віскі Сауер, але зверху прямо в келих необхідно долити приблизно 20-30 мл червоного сухого вина. До речі, якщо заміниш сухе вино на портвейн, то вийде коктейль Continental Sour.
І ще один не менш важливий сауер – це Amaretto Sour. Його рецептура відрізняється. Для приготування Амарето Сауер використовують більше цукрового сиропу, бо лікер Амарето досить інтенсивно підкреслює кислу сторону напою і для балансу бартендери вирішили підняти рівень цукру.
Прикрась Amaretto Sour тертим мускатним горіхом та цедрою лимона. Готово!
Спробуй приготувати всі варіанти, щоб обрати улюблений. У тебе є вдосталь часу навчитися міксувати сауери для себе та своїх друзів на міжнародний день Whiskey Sour – 25 серпня. А щоб не забути важливі інгредієнти для Віскі Сауер, замовляй готові набори для приготування коктейлів вдома на MAUDAU!