Перевірені рецепти та зрозумілі рекомендації щодо приготування коктейлю Pear Fizz вдома від досвідченої бартендерки Марусі Окучинської.
Коли я була маленькою, я любила слухати море у великих мушлях. Нагадаю, що я одеситка та море в мене в крові. Для тих, хто не в курсі цієї магії, розповім у чому ідея: якщо притулити до вуха велику морську мушлю, ви почуєте шум прибою. І це не жарт. Весь секрет у тому, що насправді ми чуємо відлуння шуму зовнішнього світу, а мушля резонує його для нас. Чим сильніше вигнута мушля, тим яскравіше лунатиме «прибій».
Здавалося б – який тут зв’язок із коктейльною культурою. Та ця дитяча звичка навчила мене чути те, що вуху складно вловити відразу. Ось, наприклад, чи дослухався ти до звуку бульбашок у своєму газованому напої? Варто просто заплющити очі і притулити келих до вуха – здається, що там цілий світ!
Можливо ти вже здогадався, що в сьогодні я розкажу про напої з розряду Fizz – їх так називають саме через характерний звук «фзззз», який чутно від бульбашок. Цей факт мені особливо подобається. Люблю «фіззи» за ненав’язливий та свіжий смак. Ідеальний напій для літнього вечора чи спекотного дня. І він, до речі, входить до мого списку «джентльменських», про який згадувала в статті про French 75.
Звертаючись до першоджерел, можна сказати, що фізз – це варіація класичного сауера. Тому я вважаю, що правильніше віднести «фізз» до характеристики коктейлю, а не до розряду напоїв. По суті, до його складу входять алкогольна основа, кисла частина та содова. Для приготування «фіззів» можна використовувати будь-який різновид алкоголю, але найпопулярніший був і є все ж таки джин.
Уперше фізз згадує Джеррі Томаса у своїй книзі «Bartender’s Guide», що вийшла у світ у 1887 році. На цей час відомо більш ніж сто різних рецептів фіззів. Є один із найвідоміших і найдивовижніших для мене – це Ramos Gin Fizz.
Вважаю, що Ramos Gin Fizz – один із найскладніших коктейлів, які я готувала.
Його створив власник бару Harry C. Ramos у 1915 році. Він навіть винайняв декілька десятків чоловіків, щоб вони безперервно змішували Ramos для гостей бару. Їх так і називали – «Shaker boy». Час приготування одного коктейлю ідеальної консистенції – 12-15 хвилин. Ти тільки уяви, наскільки це трудомісткий процес. Тримай мій рецепт, якщо захочеш приготувати цей складний всесвітньо відомий коктейль:
-
- Джин 60 мл,
- Лимонний фреш 30 мл,
- Цукровий сироп 30 мл,
- Orange Flower Water 3 краплі,
- Ванільний екстракт 3 краплі,
- Білок одного яйця,
- Вершки 30 мл,
- Газована вода.
Спочатку добряче добре змішай усі інгредієнти (крім води) у шейкері. Лайфгак: довго й сильно змішуєш із льодом, потім без льоду збивай текстуру блендером. Перелий у келих та залиш у холодильнику на 2 -3 хвилини, а після цього доливай зверху воду. Якісний Ramos можна визначити за пінкою: потрібно, щоб вона легко підіймалася над келихом, коли доливаєш воду, і не зникала.
Ще один варіант приготування класичного фізза з 19 століття – Gin Fizz:
-
- Джин 45 мл,
- Лимонний фреш 22,5 мл,
- Цукровий сироп 12.5 мл,
- Зверху долити содову.
Необхідно добре струсити перші 3 інгредієнти й перелити в келих без льоду. Зверху долити содову та прикрасити напій лимонною цедрою.
Рецептів фіззів величезна кількість. Наприклад, якщо в класичний Gin Fizz додати яєчний білок, то це вже буде коктейль Silver Fizz, а якщо жовток, то вийде Golden Fizz. Додаєш яйце повністю – вийде Royal Fizz. А якщо в рівних частинах змішати терновий джин та грейпфрутовий сік, то отримаєш інший смачнючий коктейль під назвою Purple Fizz.
Звичайно, я не могла не створити власний фізз. Рецепт виник випадково – так з’являється переважна більшість усіх коктейлів. Моя історія дуже прозаїчна, бо надихнули на приготування груші, яких у сезон навіть у нашому барі було забагато. Саме тому авторський коктейль-фізз від Марусі Окучинської має назву Pear Fizz.
Як приготувати грушеве пюре для коктейлю Pear Fizz:
1. Розігрій спеції на сковорідці:
-
- бадян 2 шт,
- корицю 1 шт,
- кардамон 2 шт,
- чорний перець 3 шт,
- гвоздика 2 шт,
- свіжий імбир 5 г.
2. Додай 50-70 мл води до спецій.
3. Наріж одну велику грушу та 2 цедри апельсина й додай до спецій.
4. Додай одну ложку меду.
5. Закрий сковорідку кришкою та готуй на вогні приблизно 10 хвилин – до м’якості груші.
6. Дістань усі спеції, крім апельсинової цедри, і перебий усе блендером, щоби було дійсно пюре.
Повір, смачніше за це пюре, ти в житті не куштував!
До готового пюре просто додай усі інгредієнти та перелий напій у найкрасивіший винний келих. Добре перемішай барною ложкою, прикрась скибочкою свіжої груші – ідеальний Pear Fizz готовий!
Тепер у твоїй власній барній карті мається ще +1 різновид коктейлів, що здатні здивувати смаком будь-якого гостя. Та пам’ятай найголовніше – не бійся, будь сміливим та експериментуй! А інгредієнти для коктейльних експериментів замовляй на MAUDAU.