Сам собі барменОнлайн-бар

Martinez: рецепт приготування коктейлю вдома

3 Хв

Перевірені рецепти та зрозумілі рекомендації щодо приготування коктейлю Martinez вдома від досвідченої бартендерки Марусі Окучинської.

Нещодавно я зрозуміла, що подорослішала. Мені 33 роки, а почала дорослішати я тільки зараз. Я маю на увазі саме зрілість смаку.

Усі ж пам’ятають момент, коли оливки вважалися їжею дорослих, а тепер ти тітка чи дядько в очах дітей, що проходять повз. Коли я це зрозуміла, у мене була своєрідна супротив. Проте зараз можу з упевненістю сказати, що мені дуже подобається те, як змінюються і влаштовуються мої уподобання в їжі та напоях. Є відчуття, що мені тепер не страшно куштувати нове, але кожна страва чи напій неминуче піддаються глибокому аналізу: рівні смаку, насиченість, сумісність тощо. 

Найбільше мені подобається відстежувати особистий шлях із того моменту, коли я полюбляла молочні коктейлі, газованку та кисло-солодкі напої з низьким вмістом алкоголю, до закоханості в міцні, насичені, часом гіркі, коктейлі.

В одному з барів, де я працювала шеф-барменом, потрібно було переглянути чинну коктейльну карту й «почистити» її – прибрати ті напої, які, на мою думку, не підходять, додати нові або доопрацювати наявні. Був там напій, до складу якого входило 16! інгредієнтів. Я попросила приготувати цей коктейль одного з барменів, спробувати його й описати, що він відчує – розкласти смак за ступенем інтенсивності. У всіх сферах своєї діяльності одним із найважливіших пунктів для мене є чесність, про що я і попросила цього бармена. Бармен не зміг описати й 6 інгредієнтів.

Й ось ми з тобою знову повертаємося до того, що все геніальне просто. Найчастіше, складність полягає якраз у простоті. Додати бузину або маракую в коктейль, який не вийшов, може будь-хто. А збалансувати складні смаки, врахувавши їх багатогранність – це вже мистецтво.

Отже, Martinez.

У цьому випуску ми говоритимемо про напій із розряду «пити в гарному костюмі». Приголомшливий коктейль, у якому трав’янистість трьох інгредієнтів поєднується із цитрусом і сухістю. Джин, солодкий червоний вермут, лікер «Мараскін» та апельсиновий бітер. Усе чітко та за інструкцією.

Насправді цей коктейль не мав великої популярності у свою епоху, але закріпився в історії завдяки публікації рецепта в «Керівництві для барменів» Джеррі Томаса 1887 року.

Подейкують, що Martinez – це той самий Manhattan, де віскі був замінили на джин.

Нещодавно на MAUDAU ми розбирали з тобою різновиди джину. В історії створення Мартінезу за місце під сонцем борються голландський Женевер, Лондонський сухий джин та англійський Old Tom. Річ у тім, що Женевер за своїм смаковим профілем ближче до віскі – інгредієнт, який був замінений у класичному Manhattan. Є версія, що створення Martinez було просто жартом якогось бармена, де він замінив один інгредієнт іншим.

Ще є суперечки на тему вермуту, який має використовуватись у складі Martinez. Дослідники історії коктейлів кажуть, що спочатку використовувався солодкий вермут, але разом із модою на «сухість» сухий вермут узяв гору.

Я пропоную тобі декілька рецептів Martinez, у кожному з яких можна знайти щось унікальне для себе.

 

Рецепт Martinez

 

Класичний рецепт Martinez із Женевером

  • Женевер 60 мл
  • Солодкий червоний вермут 30 мл
  • Сухий вермут 7.5 мл
  • Лікер Апельсин Кюрасао 7.5 мл
  • Біттер Ангостура 2 деша

Класичний рецепт Martinez з Джином

  • Джин Old Tom 60 мл,
  • Сухий вермут 7.5 мл,
  • Солодкий червоний вермут 22.5 мл,
  • Лікер Люксардо Мараскіно 7.5 мл,
  • Біттер ангостура 2 деша.

 

Сучасний рецепт Martinez із Женевером

  • Женевер 60 мл,
  • Сухий вермут 15 мл,
  • Солодкий червоний витриманий вермут 15 мл,
  • Лікер Люксардо Мараскіно 5 мл.

 

Сучасний рецепт Martinez з Джином

  • Сухий джин 60 мл,
  • Солодкий червоний вермут 15 мл,
  • Сухий вермут 7.5 мл,
  • Лікер Мараскіно 5 мл,
  • Біттер Ангостура 2 деша.

 

Я дуже раджу пробувати цей напій – його м’якість і елегантність однозначно тебе здивує. Замовляй набір для приготування «Мартінез» на MAUDAU та сміливо міксуй коктейль вдома.

19 записи

Про автора
Привіт, я Маруся Окучинська, бартендерка. За барною стійкою працюю вже 13 років. Я відкрила один із культових українських барів та допомагала розвивати інші популярні заклади, навчала новачків та керувала великими командами барменів, створювала коктейльні карти та власні авторські коктейлі. А у 2021 році увійшла в топ найкращих барменів України за версією The World Class. Я обожнюю свою професію і планую ділитися з тобою секретами та лайфгаками коктейльного мистецтва.
статті
Схожі записи
Онлайн-бар

Як обрати біле некисле вино

3 Хв
Амбасадорка MAUDAU сомельє Марина Ревкова розповідає, як обрати саме ту пляшку білого вина
Онлайн-бар

Чорний оксамит: як приготувати коктейль вдома

4 Хв
Розповідаємо, як приготувати вдома коктейль Чорний оксамит і найцікавіші штуки про нього.  Поєднання насиченого пива стаут та вишуканого сухого ігристого вина може…
Онлайн-бар

Що пити на Великдень

4 Хв
Сомельє Марина Ревкова у своїй колонці на M Journal розповідає про класні варіанти вин до важливого свята. Домовмось замість слова «окрім» вживати…
Розсилка з корисними лайфгаками
та важливими штуками

Обираємо найцікавіше та відправляємо листа раз на місяць

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *