Сам собі барменОнлайн-бар

Dirty Martini: рецепт приготування коктейлю вдома

4 Хв

Перевірені рецепти та зрозумілі рекомендації щодо приготування коктейлю Dirty Martini вдома від досвідченої бартендерки Марусі Окучинської.

Я дуже люблю бари, де коктейлі готують професіонали та ще й із якісних інгредієнтів. У мене й  у тебе, точно є свої улюблені місця. Попри це я завжди намагаюся стежити за відкриттями нових закладів в Україні та відвідувати культові бари за кордоном. Раніше я ще могла помилитися з оцінкою бару, коли вперше сідала за стійку. Тепер я знаю, як зробити точно й із першого візиту.

Old Fashion і Martini — два моїх ідеальних помічники в цій нелегкій, але важливій справі. Кожен із цих коктейлів простий за описом і неймовірно складний у приготуванні. Здавалося б, лише два інгредієнти. Проте якщо ти скуштуєш коктейль, який приготував профі хоч раз, то напій від аматора впізнаєш із першого ковтка.

Щодо історії виникнення та способів приготування коктейлю Old Fashion є окрема стаття — поцікався.

Сьогодні героєм випуску буде Martini, але не його початковий варіант, а особливо популярна варіація під назвою Dirty Martini. Коктейль, смак якого ні із чим не зрівняється за своєю оригінальністю, витонченістю та стилем. Поєднання якісних спиртів, які ніжно обволікають, але не обпалюють, завдяки грамотному обводненню, солодкості, квітковості вермуту та солоності оливкового розсолу, що так вдало поєднав усі інгредієнти в одному келиху.

Мені дуже запам’ятався один з описів Dirty Martini, що я знайшла на просторах інтернету: «Брудний мартіні, смакований тими, хто любить його, як потворно гарне, винне задоволення, і висміюваний його недоброзичливцями як безнадійне спотворення класичного коктейлю, — це напій, про який, здається, кожен має свою думку».

Відверто кажучи, для мене Dirty Martini — напій для офіційних зустрічей у класичних костюмах та вишуканих сукнях. Багато хто стверджує, що розквіт Dirty Martini припадає на 1980-1990-і роки. Насправді коктейль має столітню історію. Посилаючись на слова Девіда Вондрича, ранній предок Dirty Martini датується 1901 роком — саме тоді нью-йоркський бармен Джон Е. О’Коннор готував цей напій у Waldorf Astoria.

Є думка, що всіма відомий Франклін Рузвельт був винахідником Dirty Martini, але це просто красива легенда. Рузвельт був тим ще п’яницею і його любов до розсолу з’явилася, за чутками, в 1945 році, на Ялтинській конференції. На похмілля Рузвельт отримав пораду від Сталіна щодо найдієвіших ліків: огірковий розсіл і горілку. Але все, що вдалося виявити — це джин і оливковий розсіл, люб’язно надані, як говорить історія, Вінстоном Черчіллем. Із цього моменту Рузвельт готував цей напій усім своїм гостям у Білому домі. Але кажуть, що він не надто дотримувався пропорцій, а просто лив навмання. Тому його гості не те щоб любили цей напій, а швидше, не могли відмовитися від жесту президента.

Еволюція Dirty Martini триває протягом десятків років і бармени створюють неймовірні варіанти «брудного мартіні», — деякими я поділюся з тобою сьогодні.

Але почнемо ми з класики. Зверни увагу, що спочатку Martini готувався з джином. І лише у 1970-х роках горілка витіснила його і стала звичайним інгредієнтом у «Брудних мартіні»:

Dry Martini

Джин – 60 мл,
Білий сухий вермут – 20 мл.

Як приготувати Dirty Martini вдома

Крок 1. Перелий всі інгредієнти у змішувальний келих.
Крок 2. Додай лід, щоб охолодити та обводнити напій.
Крок 3. Перелий напій в заморожену коктейльну чарку на ніжці.
Крок 4. Прикрась коктейль цедрою лимона або оливкою.

Я рекомендую додати ще пару крапель апельсинового бітеру, який додасть цитрусового смаку, щільності й наповненості напою.

Рецепт Dirty Martini Vodka

Я обожнюю готувати Dirty Martini саме за цим рецептом. Деколи хочеться дуже «брудного мартіні», тож я додаю ще 25 мл розсолу.

Дуже важливі моменти, які варто врахувати:

  1. Якість інгредієнтів, від рівня яких безпосередньо залежить смак коктейлю. Можеш поекспериментувати з різними брендами та вибрати для себе ідеальний баланс.
  2. Вибирай сік з-під оливок БЕЗ додавання олії. У протилежному випадку результат вас дуже засмутить. Коктейль буде схожий на дивну субстанцію із сумнівним післясмаком.
  3. Рівень обводнення. Якщо напій недостатньо обводнити, то може відчуватися гіркота горілки. Важливо пробувати напій ще в змішувальному келиху. Якщо відчуваєш гіркоту, то зроби ще 5-10 обертів барної ложки і знову спробуй. Також важливо не перебрати з водою, щоб не коктейль не втратив свій витончений смак та його насиченість.

Перша письмова згадка про додавання розсолу в коктейль у стилі Мартіні в «Моїй новій книзі коктейлів», Г. Х. Стіла 1930 року. Там був наступний рецепт:

Джин Plymouth – 50%,
Французький вермут – 50%,
Бітер Ангостура,
Апельсиновий бітер,
Бітер Peychaud,
Оливковий розсіл 1 чайна ложка.

Варіацій Мартіні величезна кількість, смаки різноманітні та впевнена, що знайдеться ідеальний твій. Я обираю класичний Dirty Martini на горілці. До речі, цей коктейль можна пити до, після та під час їжі. Жодних обмежень, тільки усвідомлене та грамотне споживання. Спробуй приготувати вдома — зробили набір інгредієнтів для коктейлю на MAUDAU саме для цього. Не бійся бути сміливим та експериментуй. А я тобі в цьому допоможу!

19 записи

Про автора
Привіт, я Маруся Окучинська, бартендерка. За барною стійкою працюю вже 13 років. Я відкрила один із культових українських барів та допомагала розвивати інші популярні заклади, навчала новачків та керувала великими командами барменів, створювала коктейльні карти та власні авторські коктейлі. А у 2021 році увійшла в топ найкращих барменів України за версією The World Class. Я обожнюю свою професію і планую ділитися з тобою секретами та лайфгаками коктейльного мистецтва.
статті
Схожі записи
Онлайн-бар

Як обрати біле некисле вино

3 Хв
Амбасадорка MAUDAU сомельє Марина Ревкова розповідає, як обрати саме ту пляшку білого вина
Онлайн-бар

Чорний оксамит: як приготувати коктейль вдома

4 Хв
Розповідаємо, як приготувати вдома коктейль Чорний оксамит і найцікавіші штуки про нього.  Поєднання насиченого пива стаут та вишуканого сухого ігристого вина може…
Онлайн-бар

Що пити на Великдень

4 Хв
Сомельє Марина Ревкова у своїй колонці на M Journal розповідає про класні варіанти вин до важливого свята. Домовмось замість слова «окрім» вживати…
Розсилка з корисними лайфгаками
та важливими штуками

Обираємо найцікавіше та відправляємо листа раз на місяць

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

×
Онлайн-бар

Барна мова: як замовляти смачні коктейлі в барі