Сам собі барменОнлайн-бар

Bramble: рецепт приготування коктейлю вдома

3 Хв

Перевірені рецепти та зрозумілі рекомендації щодо приготування коктейлю Bramble вдома від досвідченої бартендерки Марусі Окучинської.

Частенько бачу відео в Instagram і TikTok, на яких гості барів і ресторанів намагаються викрити барменів в обмані через використання великого шматка льоду (брили) у коктейлях. Учасники відео демонстративно дістають брилу з келиха, показуючи, як мало рідини залишається в результаті. А далі звучить фраза на кшталт «погляньте, як нас намагаються обвести навколо пальця». Так от зараз я розвію цей міф.

Використання брили льоду в коктейлях – це не лише красиво, а ще і практично. Усе, що робить бармен під час приготування напою, має певну функцію і впливає на кінцевий смак: різновид шейкера, кількість обертів ложкою при змішуванні Martini, кількість льоду та навіть розмір кубиків, що використовується для подачі напою.

Магія ось такого великого кусня льоду в тому, що твій коктейль надовго залишиться холодним, але отримає мінімальну кількість води, бо дрібний лід розтає швидше. З брилою ти просто зможеш довше насолоджуватися, наприклад, своїм Boulevardier. А кількість води (та й інших інгредієнтів) завжди відповідає рецепту. Ну, принаймні, я можу це з упевненістю сказати про свої напої.

Бувають і такі коктейлі, для яких корисно використовувати подрібнений лід – «краш». Існують навіть спеціальні машини, які його створюють. Пам’ятаю часи, коли про цю машину можна було тільки мріяти. Тому я брала звичайний рушник, клала в нього лід і розбивали молотком чи мадлером. Той самий «краш», але ручної роботи.

Сьогодні розповім тобі про коктейль, для подачі якого використовують якраз ось цей «краш». Бо якщо додати звичайні кубики льоду чи брилу, то можна отримати зовсім інший (неякісний) смак.

Сучасний та класичний коктейль Bramble створив Дік  Бредселл у середині 80-х років у клубі Fred’s Club у Сохо, що в Лондоні. Дік розповідав у кількох інтерв’ю про створення свого шедевра та ділився цікавими фактами про коктейль. Під час одного з них, він розповів, що кращий комплімент у житті він отримав від французького бармена: той навідріз відмовився вірити, що легендарний Bramble створив Дік. Французький колега наполягав, що коктейль надто відомий, щоб «цей хлопець» його вигадав.

Брамбл – це сплетіння смаку джину, лимона, цукрового сиропу та ожинового лікеру.

 «Мистецтво Bramble у тому, щоб додати достатню кількість лимона та збалансувати насичений ожиновий смак», – говорив Бредселл. Спочатку Дік міксував усі інгредієнти згідно з рецептом, але використовував при цьому кубики або великі шматочки льоду. Смак його не задовольняв, бо коктейль виходив надто концентрованим. І розв’язання цієї проблеми виявилося дуже простим – додавати в напій «краш». Дроблений лід зміг збалансувати солодкість та інтенсивність напою настільки, що Bramble потрапив до списку найпопулярніших коктейлів у світі. Тож не варто недооцінювати лід – його функція дуже важлива. Смак багатьох напоїв залежить від температури та ступеня обводнення. Можливо, саме через різновид криги відрізняються на смак двоє однакових коктейлі, які ти куштував у різних барах.

Пропоную тобі нарешті приготувати легендарний Bramble.

 

Рецепт коктейлю Брамбл

 

Як приготувати Bramble вдома


Найцікавіше полягає в методі приготування коктейлю:

Крок 1. Змішай усі інгредієнти, крім ожинового лікеру, у шейкері та збовтай із льодом.
Крок 2. Підготуй келих із льодом та вилий лікер на лід.
Крок 3. Перелий вміст шейкера в келих.
Крок 4. Прикрась м’ятою або свіжими ягодами.

В оригінальному рецепті пишуть, що змішувати коктейль потрібно в келиху і відразу з «крашем». Я подаю на кусковий, але із шапкою крашу зверху, яка й дасть необхідне обводнення. У шейкері змішую, щоб цукор розчинився, а не осів на дні келиха. Можеш спробувати мій варіант: 

    • поклади великий шматок льоду в келих,
    • зверху на шматок криги виклади «шапку» з дробленого льоду,
    • налий лікер на дроблений лід ( може нагадувати вулкан) 

Прикрасити можна тією ж ожиною, хоча Дік Бредселл прикрашав малиною, бо свіжої ожини в барі не знайшлося. Мені ще подобається прикрашати Bramble м’ятою, заздалегідь «відхльостуючи» келих, як я розповідала в статті про Basil Smash.

Зверни увагу, як Дік повірив у геніальність власного задуму та ця віра подарувала йому популярність. Тепер його ім’я є в історії котельної культури, а Bramble – сучасна класика напоїв. Тож ніколи не сумнівайся в собі та йди до кінця. Почни з меншого – заміксуй щось смачненьке в себе на кухні для друзів. Можливо, це буде Брамбл – зберігай рецепт у закладках, а всі інгредієнти для коктейлю замовляй на MAUDAU!

178 записи

Про автора
Привіт, я Наталка – редакторка M Journal. Розбираюся в сучасних трендах, щоб купувати раціонально та жити свідомо. Разом з іншими авторами та авторками пишемо про це статті для журналу MAUDAU. Напиши мені, якщо маєш ідею для публікації або будь-які питання щодо журналу. Дякую, що читаєш!
статті
Схожі записи
Онлайн-бар

Як пити вино на природі

4 Хв
Розповідаємо, як підготуватися до пікніка з вином
Онлайн-бар

Колесо аромату вина

5 Хв
Розповідаємо, як дегустувати вино як досвідчений знавець
Онлайн-бар

Що таке таніни

4 Хв
Сомельє Марина Ревкова розповідає важливі штуки, що допоможуть під час дегустацій
Розсилка з корисними лайфгаками
та важливими штуками

Обираємо найцікавіше та відправляємо листа раз на місяць

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *