Розбираємось, варто чим воно особливе та чим відрізняється від шотландського.
У цій статті:
Японське віскі готують за шотландською технологією, у якій передбачене обкурювання ячмінного солоду торф’яним димом, подвійна перегонка на мідних апаратах, витримування напою в бочках з-під хересу або бурбону мінімум три роки. Солод для виробництва напою японці купують переважно в Шотландії. Тож може здатися, що японське віскі — це копія шотландського. Проте, це не так.
Розберімося, чому, на прикладі відомого бренду Tenjaku.
Чим особливе японське віскі Tenjaku
Японське віскі хоча й роблять за шотландською рецептурою і технологією, проте його смак м’якший. Виробник стверджує, що це завдяки воді із річки Fuefuki, яку використовують для виготовлення віскі Tenjaku. Це м’яка вода з малим вмістом мінералів та солей.
Віскі Tenjaku виготовляють в екологічно чистому регіоні, у місті Фуефукі. Це східна частина басейну Кофу в префектурі Яманасі. Там родючі землі, високі гори. Ця місцевість відома у Японії як найкраще місце для вирощування персиків та винограду.
Цікавий факт: назва напою перекладається як «жайворонок». Цей птах символізує у Японії єднання неба та землі, а також вважається передвісником добрих новин.
Японське віскі витримується в таких самих бочках як і шотландське, проте в тепліших кліматичних умовах. Завдяки цьому воно швидше дозріває. Його витримку супроводжує висока «частка ангелів» — спирт активно випаровується через пори бочки.
Читай також: «Чим відрізняються віскі за тисячу гривень і тисячу доларів»
Над створенням унікальних купажів віскі понад 30 років працює Кендзі Ватанабе. Перед тим як розпочати співпрацю із відомими брендами, він був виноробом-самоучкою. На своєму професійному шляху він зустрів чимало нагород та визнання. З 90-х років минулого століття він один із найпопулярніших у Японії експертів із виготовлення віскі. Тож не дивно, що Ватанабе запросили попрацювати над унікальними купажами Tenjaku.
Розберімося детальніше з найпопулярнішими пляшками бренду.
Tenjaku Japanese Blended Whisky
У цьому золотисто-бурштиновому напої ти почуєш аромат квітів акації, меду та дуба. Домінуючими можуть здатися ноти груші, сухофруктів та диму. Це віскі залишає п’янкий та тривалий посмак.
Tenjaku Pure Malt Whisky Japan
Це віскі має складний аромат, у якому є нотки горіхів, трави та зелених яблук. Звичайно ж ти почуєш у ньому аромат диму, а, можливо, навіть деревини та ванілі. Напій залишає довгий насичений посмак із фруктовою гірчинкою.
Tenjaku Pure Malt Sherry Cask Japanese Whiskey
Це віскі яскравого бурштинового кольору із червонуватим відтінком. Солодові ноти в ньому гармонійно збалансовані з ароматом стиглих фруктів. Залишає насичений і тривалий посмак.
Крім віскі бренд Tenjaku також виготовляє джин та горілку. Горілку Tenjaku роблять на основі рису та фільтрують через суміш бамбукового та березового вугілля. Завдяки цьому вона має легкий аромат та особливий смак. У джині Tenjaku японський виробник поєднує азійські та європейські рослинні компоненти.
Як пити віскі Tenjaku
Японський виробник наголошує — його віскі пасує до всіх стилів вживання цього напою. Проте, спочатку рекомендує спробувати віскі Tenjaku з льодом. Бо саме в тандемі з льодом розкривається його унікальна м’якість та солодкий щедрий посмак. Щоб відкрити димний аромат японського віскі, спробуй коктейль «Хайбол» — суміш віскі та мінеральної води.
Читай також: «Великий гайд віскі»
Японське віскі можна пити й по-японськи. Спробуй змішати його з водою в пропорції 50:50. Це й буде мізуварі — японський спосіб пити віскі. Використовуй під час дегустації колесо аромату віскі. Воно перетворить знайомство із японським віскі в цікаве інтелектуальне дослідження.
@jonfenstevenson Tenjaku Whisky #whiskyunboxing #whiskytasting #whiskyde #whisky #whiskey #whisky #whisk #whiskers #tasting #whiskygram #whiskycollection #whiskylover🍺 #whiskytaster #whiskuhunter
♬ suono originale – Jonfen_Whisky_Dream
Приємного знайомства із Tenjaku!