Перевірені рецепти та зрозумілі рекомендації щодо приготування коктейлю Revolver вдома від досвідченої бартендерки Марусі Окучинської.
Найбільше я люблю гостей, які не п’ють коктейлі. Для багатьох – це «складна багаторівнева та незрозуміла штука, від якої вранці болить голова». Не буду сперечатися, якщо мова йде про десяток випитих коктейлів із різною алкогольною основою і келихом пива або вина для завершення вечора. Тут і справді є проблема з міксуванням.
Мало хто знає, що шлях, який проходять коктейлі, щоби бути в коктейльних картах сучасних барів, досить складний та довгий. У своїй колонці я вже писала, що коктейльна культура — це частина мистецтва, як і кіно, література та картини. Деякі шедеври проходять шлях довший за середнє життя людини, щоб заслужити увагу і визнання.
У цьому випуску розкажу тобі про коктейль Revolver. Найцікавіша частина, на мою думку, якраз про те, із чим довелося зіткнутися творцеві напою. Але основна ідея моєї розповіді в тому, що дуже важливо вірити у свою ідею і йти до кінця. Адже, крім тебе, цього ніхто не зробить. Саме про це історія Джона Сантера та коктейлю Revolver.
Revolver з’явився не так давно — у 2004 році. Створив його бармен із Сан-Франциско — Джон Сантер. Є дослідники, які вважають Revolver родичем Manhattan. Насправді почасти так і є. Річ у тім, що на початку нульових років, у Сан-Франциско була мода на солодкі коктейлі типу «тіні». Тоді незвичайні напої готували, як правило, у барах, де в барменів був доступ до кухні й вони могли дозволити собі експериментувати зі створенням сиропів та настоянок власного виробництва. Ідея Сантера, при створенні Revolver, полягала якраз у зворотному: він хотів придумати напій із доступних інгредієнтів, щоби бартендер у будь-якому кінці світу міг заміксувати його.
А тепер розберімо, чому ж так часто порівнюють Revolver і Manhattan. Джон Сантер був натхненний своїм другом-барменом, який любив додавати до Manhattan трохи лікеру Crème De Cacao. Він вирішив, що лікер какао й кавовий лікер схожі за своїм характером і обидва відмінно поєднуються із цитрусовими. Джон обрав кавовий лікер Tia Maria на основі рому та віскі Bulleit Bourbon, тому що в барі, де він працював, цього добра було вдосталь. Ці напої були не надто популярними й, відповідно, не мали попиту.
Ну що ж, два інгредієнти обрано — залишилося пов’язати їх цитрусовим бітером, здатним ідеально підкреслити сильні сторони двох складників. У той час існував один магазин, що пропонував такі інгредієнти і Джону вдалося його дістати через свого знайомого.
Далі Сантер віддає належне Дейлу ДеГроффу: «Я побачив як на обкладинці книги “Створення коктейлів” підпалюють апельсинову цедру. Й ось ми тут», – Говорив Джон.
Звідси й назва коктейлю — окрім зв’язку з віскі Bulleit, ще й асоціація з ароматом порохового диму, бо для прикраси напою Джон підпалював цедру. А ще кажуть, що це данина поваги до триб’юту класичного альбому Beatles 1966 року.
Отож, Сантер помістив свій Revolver в коктейльну карту бару Бруно, де було всього 10 напоїв. Ось тільки гості цього закладу навіть не заглядали в коктейльну карту — віддавали перевагу пиву чи віскі з колою. А Revolver пили колеги бармени.
Коктейль став по-справжньому популярним лиш у 2006 році, при відкритті бару Bourbon&Brunch, але й тут він загубився серед 63 коктейлів. Наступним кроком до успіху стало відкриття ще одного Bourbon&Brunch за тією ж адресою, усього через пів року. То було місце, де важко забронювати стіл та взагалі присісти за баром. У меню було лише кілька коктейлів і, нарешті, Revolver помітили.
Бармен, який там працював, говорив, що вони готували від 50 до 70 Revolver за ніч: кінчики пальців у барменів були постійно чорними через величезну кількість цедри, що підпалюється.
Одним із цих обпалених барменів був Ерік Кастро — пізніше власник Polite Provisions у Сан-Дієго. Ерік каже, що його великий палець постійно був спаленим і почорнілим, тому що він працював по 5-6 ночей на тиждень і не існувало такого розчинника, який здатний видалити цю чорноту з пальців.
Остаточну популярність Revolver здобув у 2007 році, коли вийшла стаття Еріка Фелтона у Wall Street Journal. Саме тоді Revolver назвали сучасною класикою. Відтоді люди почали надсилати Сантеру фотографії його коктейлю з різних куточків землі, доводячи тим самим, що все не дарма і він досяг бажаного.
Як приготувати Revolver вдома
Крок 1. Змішай усі інгредієнти в змішувальній склянці.
Крок 2. Додай на 3/4 склянки лід та змішуй ще 10-15 секунд.
Крок 3. Перелий напій в охолоджену склянку.
Крок 4. Прикрась апельсиновою цедрою, попередньо підпали її над келихом.
Готово!
Лайфгак, як підпалювати цедру: необхідно стиснути цедру, щоб із неї вийшли ефірні олії, у напрямку до вогню сірника й у бік поверхні напою.
Якщо хочеш, щоб коктейль вийшов солодший на смак, додай 2.5 мл цукрового сиропу. Рекомендую використовувати коричневий цукор, який додасть коктейлю яскравого смаку.
Замовляй набір інгредієнтів для коктейлю на MAUDAU і міксуй Revolver вдома для себе та друзів!