Новини

Український стиль пива визнали на міжнародному рівні

3 Хв

Український голден ель отримав власну сторінку в оновленій версії довідника Європейської спілки споживачів пив.

«Астрологи оголосили тиждень українського голден елю…», — пожартувала пивна експертка та суддя Лана Світанкова у своєму Telegram, розповідаючи про новину.

Це вже другий світовий пивний довідник, який визнав український золотий ель окремим стилем. Першим став застосунок Untapped — щось на кшталт Vivino для пиволюбів.

Уперше голден ель з’явився у 2009 році на Юзівській пивоварні (Донецьк, Україна), створений Дмитром Некрасовим і Василем Микуліним (засновники Varvar), як варіант бельгійського міцного елю. Згодом цей стиль став дуже популярним і його підхопили інші пивоварні.

Читайте також: Гід українським пивом

Український стиль пива визнали на міжнародному рівні
Джерело: unsplash

Який на смак український голден ель

Це світле пиво помірної міцності, з вираженою солодовістю, і збалансованою помітною гіркотою (IBU 15 — 30). Він міцніший за британський золотий ель, але легший за бельгійський міцний. Золотий ель — напівсухий насичений (6,0–7,5 % ABV) із солодом та тривалим солодкуватим присмаком.

Має колір від світло золотого до бурштинового. Залежно від складу може бути досить прозорим, нерідкою присутня легка мутність. Біла піна від помірної до високої, середньої чи доброї стійкості.

В ароматі відчувається солодкий солодовий запах із нотами печива, карамелі, світлого меду. Уловлюються хмелеві ноти (від помірно-низьких до помірних), квіткові, пряні чи фруктові.

У смаку відчуваються середня солодова насиченість, солодкий солодовий профіль із відтінками світлої карамелі, печива, тостів, хмелева гіркота може тягнутися в післясмаку. До пива можуть додавати опціонально коріандр або певні інші спеції, тож відчуватися можуть і вони.

Щоб знати який на смак голден ель напевно, треба куштувати! Зібрали декілька пляшок із нашого асортименту:

Varvar Golden Ale світле

  • Міцність: 6,9 %
  • Країна-виробник: Україна
  • Колір: Світле
  • Особливості: нефільтроване, непастеризоване, крафтове

Суміш американських хмелів балансує солодовий характер цього пива.

У 2017–2018 роках це пиво отримало бронзові медалі International Beer Challenge. Чудово смакує до свіжого зеленого салату з індичим філе, качиної ніжки із журавлинним соусом, пісочного печива.

Правда Кутя Spiced Golden Ale

Правда Кутя Spiced Golden Ale

  • Міцність: 15,5 %
  • Країна-виробник: Україна
  • Колір: Світле
  • Особливості: нефільтроване, непастеризоване, крафтове

Пиво має колір темного лимонаду. У смаку та ароматі відчуваються легка гіркуватість. Після ковтка на губах залишається солодкий присмак від меду. Чудово смакує із сиром та курячим м’ясом.

Neptune Brewery Ukrainian Golden Ale

  • Міцність: 5,5 %
  • Країна-виробник: Великобританія
  • Колір: Світле
  • Особливості: нефільтроване, непастеризоване, крафтове

Це пиво від крафтової англійської пивоварні, створене за співпраці з пивоварами з Києва в рамках спільного проєкту. Воно непастеризоване, непрозоре, вегетаріанське. смаку відчуваються ноти карамельного та медового солоду, фруктовими та пряними.

Бриатнська пивоварня заснована у 2015 році, варить неочищене бочкове, бочкове та консервоване пиво. Вона визнана серед пивоварів Ліверпуля у 2016 році. Найкраща нова пивоварня Мерсісайда за рейтингом Ratebeer 2016 року.

Reeper B Golden Ale

Reeper B Golden Ale

  • Міцність: 4,8 %
  • Країна-виробник: Німеччина
  • Колір: Світле
  • Особливості: нефільтроване, пастеризоване, крафтове

Має золотаво-жовтий колір. У пива легкий м’який смак із невеликою кислинкою, солодкуватими солодовими нотками та делікатною хмелевою гіркуватістю в посмаку. У дуже тонкому ароматі пива відчуваються нотки хліба та солоду. Добре поєднується зі снеками, піцою, картоплею, закусками та нескладними м’ясними стравами.


Cheers!

163 записи

Про автора
Копірайтерка, вайнловерка. Понад п'ять років працюю з текстами. Пишу про все, найчастіше — про лайфстайл, їжу та вино, красу, екологію, здоров'я, соціальні теми. Перекладаю зі складної на людську.
статті
Схожі записи
Новини

Плани на квітень: куди піти в Києві

5 Хв
Розповідаємо про цікаві події та місця в столиці, які варто відвідати цього місяця. З приходом весни приходить і непереборне бажання гуляти містом,…
Новини

Алкогороскоп: що пити у квітні 2024

11 Хв
Розповідаємо, що чекає знаки Зодіаку в другий місяць весни та радимо, якими напоями запастися. Посилаємося на прогноз астрологині та авторки телеграм-каналу SCORPIO…
Новини

Найбарвистіший фестиваль у світі

4 Хв
Розповідаємо про найкольоровіший фестиваль та цікаві факти про нього. Щовесни люди збираються на площах міст Індії та багатьох інших країн, щоб розфарбувати…
Розсилка з корисними лайфгаками
та важливими штуками

Обираємо найцікавіше та відправляємо листа раз на місяць

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

×
Новини

Найбільший у світі фестиваль пива