Новини

Плани на січень: куди сходити в Києві

5 Хв

Зібрали добірку подій, куди можна відправитися за натхненням та гарним настроєм на початку 2024 року.

Останні два роки зростає тренд на українське — мистецтво, традиції, культура, історія, музика, література… Нам цікаво все, що дає змогу краще зрозуміти власну ідентичність.

Наприкінці року мене вразила кількість постів у стрічці інстаграму з традиційним українським дідухом, яким українці прикрашали свої оселі замість ялинки. Я не встигла ні замовити, ні тим паче навчитися його робити самостійно, але надихнулася і поринула на пошуки цікавих івентів про українців та наші традиції.

Тож ділюся добіркою з п’яти таких заходів, які планую відвідати в січні.

Клуб: «Бувальщина+»

Коли: щочетверга о 17:00–19:00
Де: MODI Art&Wine Gallery, вулиця Мала Житомирська, 17, метро «Майдан Незалежності»
Вартість: 250 грн (на 200 грн із яких можна замовити напої та страви в закладі)
Більше інформації

Цей заклад, так само як і захід — випадкова знахідка. Але цікавий формат, щоб вилізти зі стану «святкового блюзу» та познайомитися з творчими людьми.

Джерело: kontramarka.ua

Такі розмови, окрім того, що мають легкий терапевтичний ефект, ще і прокачують навичку сторітелінгу. Слідкуй у соцмережах закладу за анонсами — зустрічі клубу відбуваються регулярно.

Майстер-клас: «Петриківський розпис»

Коли: 10 січня, 17:30–19:00
Де: Art-Studio Lihtaryk, вул. Бастіонна 5/13, метро «Звіринецька»
Вартість: 500 грн
Більше інформації

Петриківський розпис — це малюнки, якими колись прикрашали свої хатинки жителі селища Петриківка, що в Дніпропетровській області. Він неймовірно гарний, тому і став таким відомим — зараз цей різновид декоративного розпису входить до нематеріальної спадщини ЮНЕСКО.

Навчитися елементів такого розпису досить легко, бо малюнки створювали простими пензликами та навіть пальцями. А в затишній артстудії Lihtaryk можна й помалювати, і лекцію від майстрів послухати. Окрім Петриківського, в студії також проводять майстер-класи з Самчиківського розпису та вивчають майстерність Марії Приймаченко.

Джерело: lihtaryk.com.ua

Можеш зібрати власну компанію і замовити індивідуальний майстер-клас, або приєднуйся до групи, яка опановуватиме Петриківський розпис уже 10 січня. Впевнена, що буде цікаво, корисно та арттерапевтично.

Лекція: «Колекціонування сучасного українського мистецтва: як грати в цю азартну гру»

Коли: 18 січня, 19:00
Де: Avangarden, Січових Стрільців 23А, метро «Золоті Ворота»
Вартість: 550 грн
Більше інформації

Світлана Старостенко — аукціоністка, організаторка виставок, продюсерка та авторка статей про мистецтво й колекціонування. Вона знає багато про український артринок, тож якщо після майстер-класу з Петриківського розпису з’явилося бажання дізнатися більше про сучасних українських художників, рекомендую відвідати лекцію пані Світлани.

Експертка розкаже, із чого починати колекціонування картин та про особливості артінвестування. Також зможеш розпитати пані Світлану щодо того, за чиєю творчістю варто слідкувати, як розгледіти талант і потенціал художника, де купувати та виставляти картини на продаж.

Концерт: «Вишукане українське ретро»

Гурт МОВА feat Черкашин та Дубовик

Коли: 21 січня 2024 року
Де: Pepper`s Club, вул. Князів Острозьких, 8, корпус 7, метро «Арсенальна»
Вартість: від 290 грн
Більше інформації

Голос солістки бенду «МОВА» мене зачарував тієї миті, коли вперше почула пісню «Києве мій» у їхньому виконанні. Вони вже понад рік досліджують українське ретро та грають гіти 60–80 років минулого століття в сучасному аранжуванні. Я люблю українську музику з дитинства, проте в сучасній інтерпретації вона подобається мені ще більше.

На концерт в Pepper`s Club до гурту приєднаються відомі українські музиканти — саксофоніст Кирило Черкашин (BAH.ROMA, Yevhenii Dubovyk Quartet та Chubareennee) та піаніст Євгеній Дубовик («Циферблат», Стас Корольов, МУР, «Обійми Дощу», VikaVishnya). Тож це буде унікальний тандем, який аж надто цікаво послухати.

Організатори запрошують усіх бажаючих і обіцяють атмосферний вечір в Pepper`s Club, «що подарує душі нові хвилі натхнення».

Вистава: «Хіба ревуть воли, як ясла повні?»

Коли: 26–27 січня 2024 року
Де: Театр на Подолі, Андріївський узвіз, 20 А, Б, метро «Поштова площа»
Вартість: 200–600 грн
Більше інформації

Усе, що я пам’ятаю про цей роман — це те, що його написав Панас Мирний та те, що він був у шкільній програмі з української літератури. Навіть сюжет зараз складно пригадується. Але гугл на поміч — це монументальна епопея про українське село наприкінці 19 століття, коли скасовували кріпосництво.

В описі до вистави прочитала, що в романі порушуються питання, на які суспільство досі не знайшло відповідь. Це мене й зачепило. Події твору перенесли в сучасні умови та пропонують глядачам разом поміркувати над питанням: «Чому сміливі, чесні, і відверті люди стають грабіжниками і вбивцями?». А ще — у виставі прозвучать авторські пісні рок-джаз бенду Театру на Подолі.

Бонус: українське кіно на Netflix

«Довбуш» — український історичний фільм про опришків, Карпати та братів Довбушів. Дуже атмосферне й гарне кіно, яке нещодавно з’явилося на Netflix. Це не легенька драма чи пригодницький фільм — на мою думку, його варто дивитися зосереджено й попередньо трішки зануритися в контекст того часу та конкретних подій.
Тривалість: 120 хвилин
Рейтинг IMDb: 7,9 з 10

«Щедрик» — ще одна історична драма про життя української, польської та єврейської сімей в Івано-Франківську під час Другої світової війни.
Час для перегляду: 122 хвилини
Рейтинг IMDb: 8 з 10

@oleksandra_hm

♬ оригінальний звук – Оleksandra

«Пекельна Хоругва, або Різдво Козацьке» — українське фентезі (або фільм-казка) про козаків, чорта та Різдво. Фільм вийшов у прокат ще у 2019 році, але я досі не чула про нього. Українські кінокритики по-різному відгукувалися про картину, що мотивує переглянути її особисто, щоб скласти власне враження. Здається, що фільм чудово підійде для перегляду під час зимових свят.
Час для перегляду: 102 хвилини
Рейтинг IMDb: 6,9 з 10

Забирай собі в календарик ідеї для цікавого дозвілля та поділися в коментарях власними знахідками. А ще — дивись, слухай, вивчай та створюй українське. І бережи себе!

178 записи

Про автора
Привіт, я Наталка – редакторка M Journal. Розбираюся в сучасних трендах, щоб купувати раціонально та жити свідомо. Разом з іншими авторами та авторками пишемо про це статті для журналу MAUDAU. Напиши мені, якщо маєш ідею для публікації або будь-які питання щодо журналу. Дякую, що читаєш!
статті
Схожі записи
Новини

Плани на квітень: куди піти в Києві

5 Хв
Розповідаємо про цікаві події та місця в столиці, які варто відвідати цього місяця. З приходом весни приходить і непереборне бажання гуляти містом,…
Новини

Алкогороскоп: що пити у квітні 2024

11 Хв
Розповідаємо, що чекає знаки Зодіаку в другий місяць весни та радимо, якими напоями запастися. Посилаємося на прогноз астрологині та авторки телеграм-каналу SCORPIO…
Новини

Найбарвистіший фестиваль у світі

4 Хв
Розповідаємо про найкольоровіший фестиваль та цікаві факти про нього. Щовесни люди збираються на площах міст Індії та багатьох інших країн, щоб розфарбувати…
Розсилка з корисними лайфгаками
та важливими штуками

Обираємо найцікавіше та відправляємо листа раз на місяць

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

×
Онлайн-бар

Що пив Григорій Сковорода