Гайд покупця

Як сервірувати стіл до свята й на кожен день

8 Хв

Розповідаємо, що знаємо про гарний посуд, сервірування столу та тренди 2023 року в цій справі.

Британський письменник Марк Фішер колись сказав: «Ділитися їжею з іншою людиною — це інтимний акт, до якого не слід ставитися легковажно». І він безумовно має рацію! Їжа має велике значення для людини, адже це паливо для організму, необхідна умова існування. Та все набагато глибше: їжа — це один із видів насолоди та «комунікаційна склейка» між людьми.

Культура їжі тісно переплетена з людськими стосунками. Запрошуючи людину в гості, ми турбуємося про смаколики, якими будемо її пригощати, коли їдемо на пікнік — складаємо список продуктів, які потрібно взяти із собою. Перегляд фільму нагадує про попкорн, а футболу — про кухоль холодного пива та снеки. Запросити на каву — це не тільки посмакувати напій, але:

  • сходити на побачення,
  • влаштувати small talk з колегою,
  • побачитися з друзями,
  • відвідати нове місце,
  • спробувати щось нове (отримати новий досвід),
  • і ще безліч інших варіантів.

До чого ведемо? Їсти — це не просто процес насичення. Це важливий компонент життя, коли ми обираємо, чого саме нам хочеться, вчимося готувати або замовляємо ту саму страву, коли вирішуємо розділити трапезу з людьми, які нам подобаються.

Щоб отримувати від їжі ще більше задоволення люди вигадали багато прикольних ритуалів. Наприклад, сервірування столу.

Для чого потрібно сервірувати стіл:

Естетика. Гармонійно розставлені тарілки, столові прибори, склянки та серветки, інші елементи декору додають естетичного задоволення та перетворюють прийом їжі на особливий позитивний момент.

Знак уваги. Якщо ти сервіруєш стіл в очікуванні гостей, це свідчить про повагу до них, зацікавленість у їхньому комфорті, уважність до деталей. Це створює особливу гармонійну атмосферу, а господарів дому характеризує як гостинних та турботливих.

Функціональність. Правильно сервірований стіл робить процес частування зручним. Розташування столових приборів та посуду відповідно до послідовності страв допомагає гостям легко зорієнтуватися та використовувати їх без зайвих зусиль.

Дотримання етикету. Правила етикету — це надійний лайфгак, яки поводитися в будь-яких ситуаціях та компаніях — як серед сім’ї, так і під час урочистих подій. До того такі знання свідчать про освіченість людини.

Сервірувати стіл важливо навіть для трапези на самоті. Це те саме, що гарно і зручно одягатися, навіть коли ти працюєш вдома. Це структурує, дисциплінує, допомагає чітко розділяти процеси. Це частина того, що робить кожен день святом. Красивий посуд не варто залишати на свята — його краще регулярно використовувати за призначенням, у тому числі для щоденних трапез.

Який посуд потрібен для сервірування столу

Для щоденного прийому їжі:

  • тарілки,
  • виделки,
  • ложки,
  • ножі,
  • склянки для води,
  • підставки під тарілки,
  • серветки.

Для святкового сервірування столу варто додати:

  • келихи для вина (білого, червоного, ігристого);
  • тарілки для страв, які будуть подавати;
  • прибори для страв, які будуть подавати (десертні, рибні);
  • декор.

Як сервірувати стіл: правила сервіровки

Скатертина. Це основа. Вона може бути будь-якого кольору та забарвлення, головне — чистою, випрасуваною та охайною, відповідного розміру. Утім, за бажанням для щоденної сервіровки можна залишити стіл «оголеним», використовуючи підставки або спеціальні серветки під посуд.

Текстильні елементи. Вони допомагають зробити стіл ще більш естетичним та стильним візуально. Використовуй спеціальні доріжки-ранери (наприклад, як кольоровий акцент поверх однотонної скатерки). Паперові серветки можна замінити на тканинні.

Тарілки. Тип та кількість залежить від страв, які будуть подаватися на стіл. Порядок виставлення такий: 

  • обідня тарілка, 
  • тарілка для салату, 
  • миска для супу (якщо подається суп),
  • тарілка для хліба.

Між тарілками варто покласти серветку — це хитрість, що не дасть тарілкам ковзати одна по одній.

Підставна тарілка потрібна для того, аби підстрахувати скатертину й гостя, якщо він розсипе страву (або розіллє, якщо мова йде про суп). Її ставлять посередині навпроти місця кожного гостя, а вже на неї — тарілку зі стравою.

Прибори. Біля тарілки виставляють не більш ніж три парних столових приладів. Обідню виделку кладуть ліворуч від тарілки, за нею — виделку для салату, ножі та ложку — праворуч від тарілки, десертну ложку та виделку — горизонтально над тарілками, вони мають дивитися в різні сторони. Прибори викладають у порядку подачі страв (закуски, суп, м’ясо чи риба, фрукти, десерт). Справа від тарілки розміщують (в наступному порядку): закусочний ніж, столовий ніж, ніж для риби, чайну ложку, столову ложку.

Фужери. Склянку для води постав над обіднім ножем так, щоб келих для білого вина був праворуч, а для червоного — зверху, утворюючи трикутник. Келих для ігристого потрібно поставити позаду бокала для червоного вина.

Елементи святкового декору допоможуть довершити особливу атмосферу. Це можуть бути свічки, вази з квітами, маленькі тематичні прикраси (різдвяні прикраси, великодні, до дня народження тощо).

Із сервіруванням розібралися. Поговоримо про посуд, який варто мати вдома.

Який посуд купити додому

FAQ на найпоширеніші питання

Скільки тарілок повинно бути вдома

Кількість домашнього посуду залежить від розміру сім’ї, їхніх особистих вподобань та звичок. Зазвичай рекомендують мати мінімум по дві тарілки на кожного члена сім’ї: одну для головної страви й одну для салату або закуски. Також на людину варто мати по дві-три склянки чи келихи для різних напоїв. На кожного потрібен набір столових приборів (виделка, ніж, ложка) та додаткові для спеціалізованих страв, наприклад ніж для піци, десертні столові прибори, спеціалізовані келихи для вина.

Кількість каструль та сковорідок залежить від потреб у приготуванні їжі. Краще мати декілька предметів різних розмірів, щоб можна було паралельно готувати декілька страв. Можна придбати одразу набором, наприклад:

Окрім того, корисно мати декантер для вина, чайник для заварювання чаю, термос, форми та посуд для запікання, тарілки для десертів, миски для салату, дошки для нарізки тощо, вазу, набір для чайної церемонії.

Зверни увагу на естетичні штуки:

Чим відрізняється столовий посуд від кухонного

Цільовим призначенням. Посуд відрізняється матеріалом, зовнішнім виглядом та іншими характеристиками залежно від того, які функції він має виконувати. Наприклад, емальований посуд найкраще підходить для приготування їжі (супів, каш), пластиковий або меламіновий посуд — для пікніків, силіконовий — для дітей, фаянсовий, порцеляновий — для сервірування святкового столу, глиняний — для випікання і так далі.

Який колір посуду підвищує апетит

Кольори мають здатність впливати на психоемоційний стан людини. Поєднання апетитної їжі з тарілкою контрастного відтінку, на якій її подають, робить страву більш привабливою та бажаною для нашого мозку.

Щоб стимулювати апетит найчастіше використовують білий посуд. На його тлі їжа виглядає контрастно, яскраво та привабливо, тож бажання її скуштувати росте. Подібними властивостями володіє посуд помаранчевого, рожевого та фісташкового кольорів. До слова, психологи радять користуватися таким посудом для вередливих дітей, яких важко нагодувати.

Щоб зменшити кількість їжі (її порції) варто обирати посуд кольорів, які не підкреслюють привабливість страви — чорні тарілки, коричневі, бузкові, темно-сині, болотні. Тарілки блакитного та салатового кольору виглядають привабливо, проте теж не посилюють відчуття голоду.

Зверни увагу: на MAUDAU під час пошуку потрібних штук, можна обирати тип тарілок, їхній колір та призначення:

Яким посудом краще не користуватися

Ні для приготування їжі, ні для сервірування столу краще не користуватися побитим посудом, навіть нехай це улюблена порцелянова чашка або надщерблений столовий сервіз чи мамин посуд, що передають у спадок. Це не естетично та небезпечно. Якщо подати їжу в такому посуді гостям, вони можуть сприйняти це як знак неповаги.

Також не варто використовувати посуд із дешевого пластику, адже він може виділяти у їжу токсини. Особливо небезпечно його нагрівати (класти туди гарячу страву, ставити тарілку в мікрохвильовку).

Тодлерам, які вже почали їсти самостійно (залежно від віку), не варто давати страви в скляних, порцелянових, керамічних тарілках та чашках. Дитячий посуд роблять із силікону або якісного пластику, аби дитина не могла поранитися, випадково розбивши його.

Купити якісний силіконовий посуд для дітей можна на MAUDAU.

Під час сервірування столу не варто використовувати одноразовий посуд, якщо мова не йде про відпочинок на природі. Загалом, для поїздок краще мати спеціальний туристичний посуд, або, якщо є така потреба й можливість, брати із собою красиві тарілки та фужери з дому.

Тренди в сервіруванні столу 2023

Зібрали кілька актуальних ідей, щоб зробити сервіровку не тільки гарною, але й сучасною і стильною

Келихи та порцеляна. Трендові візерунки 2023 року — ар-деко, мармур, рустік і тактильні (hobnail — з об’ємними візерунками). Серед модних кольорів — срібло та золото.

Свічки. Це елемент, який додає почуття романтики будь-якому застіллю, проте цього року вони увірвалися в тренди з двох ніг. Немає чітких вимог до стилю чи кольору, проте краще обирати свічки без запаху, аби вони не перебивали аромати їжі.

Льон. Обирайте текстиль із льону. Головне — переконайтеся, що він відповідає кольоровій гамі події або кімнати. Окрім скатертин і тканинних серветок, зверни увагу на ранери та підставки. Підкресли колір посуду акцентними кольорами скатертини або того ж відтінку.

Центральні елементи та прикраси. Акцент на природність та натуральність: квіти, гілки дерев, ліхтарі, вінки, гарбузи тощо стануть ідеальною окрасою будь-якого столу. Став їх у вишукану вазу або на підставку-підвищення.

Приготувати смачну їжу набагато складніше, аніж її красиво подати на стіл. Проте саме сервіровка — та сама спеція, яка дозволяє набагато потужніше та яскравіше насолодитися часом, проведеним за обідом, сніданком чи вечерею, ба навіть просто за чашкою кави. 

Зараз нам усім бракує годин у добі на щось важливе, а на красиве та непершочергове і поготів. Дозволити собі повноцінно поїсти у тиші або разом із сім’єю з красивої тарілки, з гарною склянкою для води, за столом, застеленим чистою скатертиною та прикрашеним букетом свіжих сезонних квітів — ніби вирватися із замкненого кола рутини. Саме з таких невеликих штук будується велика радість.  

169 записи

Про автора
Копірайтерка, вайнловерка. Понад п'ять років працюю з текстами. Пишу про все, найчастіше — про лайфстайл, їжу та вино, красу, екологію, здоров'я, соціальні теми. Перекладаю зі складної на людську.
статті
Схожі записи
Гайд покупця

Камамбер може зникнути 

3 Хв
Розповідаємо, що сталося та як насолодитися сиром, поки ще є така можливість
Гайд покупця

Що купити до Великодня

5 Хв
Розповідаємо, про що важливо не забути під час підготовки до свята
Гайд покупця

Що таке бади

6 Хв
Розповідаємо, що потрібно знати про біологічно активні добавки
Розсилка з корисними лайфгаками
та важливими штуками

Обираємо найцікавіше та відправляємо листа раз на місяць

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

×
Добірки

Інтер'єр у стилі прованс: ідеї для декору квартири