Розповідаємо, як зробити запаси, щоби продукти зберігалися довго та не псувалися.
У цій статті:
Хто запасається, того не лякають проблеми з поставками продуктів, катаклізми (щоправда, не супер глобальних), природні викрутаси (коли замело снігом та до маркету не дійти, або спека така, що земля плавиться). А ще — може не бігати щодня до магазину зі списком покупок. Тож мати базу з продуктів тривалого зберігання — це вигідна та практична історія, особливо для нашого буремного життя.
Переказуємо текст Homesteading Family — якими важливими продуктовими штуками варто запастися, як та в чому їх зберігати.
5 правил, як запастися продуктами на тривалий термін
Ось кілька універсальних порад:
1. Запасайся тим, що ти дійсно будеш їсти.
Якщо не вживаєш консервовану спаржу, не купуй її. Вона неминуче буде стояти на полиці комори довгі роки. Подумай та зроби список продуктів, які їси частенько й почни з них.
2. Зроби запаси з продуктів, з яких можна швидко приготувати їжу.
Наприклад, соус до макаронів, сухі макарони та консервовані овочі. Ці продукти можна швидко приготувати і змішати разом, щоб отримати повноцінну страву. Це заощаджує час та гроші в дні, коли зовсім не хочеться готувати, бо є чудова альтернатива доставці готових страв або походу до ресторану.
3. Підготуй місце для зберігання та/або обери спосіб зберігання заздалегідь.
Немає нічого гіршого, ніж купити 10 кг картоплі, а потім прийти додому і зрозуміти, що їй ніде немає місця в кухні.
4. Міркуй, як виробник: навчися купувати гуртом, а також вирощувати власну їжу.
Знову ж таки, спочатку подумай про інгредієнти, які використовуєш постійно, і почни з них. Наприклад, не купуй хліб гуртом, натомість придбай борошно та спечи смачнючий хліб власноруч.
5. Поцікався щодо термінів зберігання продуктів, з яких плануєш робити запаси.
Наприклад, суха квасоля, за умови правильного зберігання, може стояти на полиці дуже довго. Однак оливкова олія має короткий термін зберігання. Вона не така стійка до зберігання, і краще купувати лише стільки, щоб вистачило до того моменту, коли знадобиться поповнити запаси.
@alena_poddubnaya Продукти, які мають тривалий термін зберігання і не потребують термічної обробки ❗️ ✅М’ясні та рибні консерви + риба у вакуумній упаковці При покупці необхідно звертати увагу на термін придатності, а також цілісність упаковки, особливо кришки. Звертаємо увагу також на склад. ✅Сушене та вялене м’ясо В’ялене м’ясо і риба також чудово доповнюють домашні запаси: вони займають небагато місця, можуть бути приготовані самостійно і довго зберігаються. Термін придатності до 1 року. ✅Хлібці Чудове джерело вуглеводів та клітковини. ✅Консервовані бобові (нут, фасоля, горох) Вони є прекрасним джерелом клітковини, білка, магнію, вітамінів групи В, марганцю, заліза, фосфору, цинку та міді. ✅Гранола та злакові батончики Багато злакових батончиків залишаються свіжими до одного року при кімнатній температурі. Подібним чином, більшість білкових батончиків мають термін придатності не менше одного року. Шукайте бренди, які виготовляють продукт на основі вівса, горіхів та сухофруктів, а не цукру та штучних інгредієнтів. ✅Сухокрукти, овочі. Бажано вакумовані, без додавання цукру. Хоча більшість свіжих фруктів та овочів мають короткий термін придатності, сушені продукти можуть стояти у шафі довго. Ви можете придбати в магазині сушені ягоди, яблука, помідори та моркву. ✅Горіхи та насіння. Насіння має подібний термін зберігання, як і горіхи. Так насіння гарбуза залишаються свіжими протягом 6 місяців при кімнатній температурі. ✅Мариновані овочі Маринування овочів – відмінний спосіб запасти їх. Якщо процес консервації був правильний, то термін зберігання таких овочів до 2 років. ✅Йогурти, сир та творог у вакуумній упаковці #нутрициолог #нутрициологонлайн #нутріціолог #нутриціологукраїна #здоровехарчування #збалансованехарчуванняукраїна #збалансованехарчування #рекомендации #кориснаїжа #рекомендації #українськийтікток #корисніпоради #продукты #продукти #зберігання
♬ оригінальний звук – alena_poddubnaya
Базу сказали, а тепер розкажемо, якими саме продуктами тривалого зберігання варто запастися першочергово.
Як зберігати біле борошно
Біле борошно можна зберігати у великих металевих бочках. Якщо зберігати його належним чином, воно зберігатиметься щонайменше рік або більше — 18–20 місяців. Місце, де стоятимуть такі органайзери чи бочки, має бути сухим. Якщо залишити борошно в пакеті, то воно зіпсується значно швидше.
Борошно використовується не лише для випікання хліба, але і для сирників, млинців, домашньої лапші чи пасти. Можеш прикинути, як часто ти готуєш страви з борошном і придбати 5–10 кг — це значно вигідніше, ніж купувати по 1 кг.
Як зберігати вівсяні пластівці
Цільнозернові пластівці зберігаються набагато довше, ніж вівсяні швидкого приготування. А ще — у цільнозернових рідше заводяться метелики-шкідники, що псують злакові. Для зберігання цільнозернових пластівців ідеально підходять великі скляні пляшки-контейнери на 5–10 літрів або металеві коробки для зберігання пластівців, круп тощо.
Також цільнозернові вівсяні пластівці за допомогою невеликої качалки можна перебивати на борошно — це на випадок, якщо ти не встиг зробити запаси борошна, а вівсянки закупив більше, ніж можеш з’їсти.
Які крупи та злаки варто зберігати
Квасоля — джерело рослинного білка. Її досить довго готувати, але можеш консервувати чи придбати вже готові консерви з квасолі (тоді краще обирай без соусу та овочів). Вона ідеально доповнює тако, супи, тушковане м’ясо.
Квасоля також є чудовим продуктом для стратегічних запасів, бо вона багата на поживні речовини: повна миска квасолі, тримає сім’ю ситою набагато довше, ніж шматок хліба.
Зберігати її можна на балконі чи в коморі, але не варто переохолоджувати та заморожувати. Запакуй у герметичні пакети чи скляні банки — для запасу підійде до 5 кілограмів саме чорної квасолі. Якщо любиш білу чи рожеву, також можна робити аналогічні запаси, але псується квасоля інших видів швидше.
Уже законсервована квасоля зберігається відповідно до терміну придатності на упаковці.
Рис дуже корисний та зберігається так само довго, як борошно — 16–18 місяців. Його можна зберігати в металевих контейнерах. Але: якщо любиш коричневий рис, а не білий, знай, що він зберігається не так довго, тому не рекомендується купувати його у великих кількостях.
Ще одна крупа, якою ми вже навіть звикли запасатися — гречка. Це дуже поживна і звична для нашої кухні каша. Гречку можна залити кип’ятком і залишити на ніч у термосі чи якомусь контейнері, що щільно закривається, а вранці — смакувати на сніданок. Ця крупа зберігається щонайменше 20 місяців, якщо тримати її в металевому боксі якомога далі від вологості.
Металеві контейнери ідеально підходять для зберігання зернових, круп та борошна, бо не пропускають світло та вологу. Найголовніше правило — щільно закривай такі бокси.
Запаси цукру та солі
Цукор — ще один продукт, який дуже добре зберігається протягом тривалого часу. Великої 100-кілограмової бочки для зберігання продуктів, заповненої на 1/3, вистачить на цілий рік для однієї сім’ї. Звісно ж, місце, де зберігається цукор, не повинно бути сирим, інакше продукт зіпсується, стане вогким та непридатним до споживання.
Якщо ти полюбляєш коричневий тростинний цукор, з нього теж можна робити запаси, але обсяг має бути меншим, оскільки коричневий цукор швидше псується та кристалізується. Готові стіки — непоганий варіант для тривалого зберігання коричневого тростинного цукру.
В умовах виживання ти можеш їсти будь-яку їжу, але вона не буде смачною без дрібки солі. Наш організм потребує солі, особливо якщо доводиться багато працювати. Зберігай її так само як і цукор.
Як робити запаси питної води
Воду для зберігання краще набирати біля міських джерел чи зі спеціальних колонок. Вона має бути негазованою, без різних смакових додатків. 5–8 бутлів по 19 літрів питної води є необхідними для виживання на родину з трьох людей — це десь по бутлю на місяць. Звісно ж, води ліпше більше, ніж менше. Ліпше не зберігати бутлі там, де вони можуть замерзнути та розірватися.
Крім цих базових запасів, також подбай про те, щоб у твоїй коморі про запас були:
- В’ялене м’ясо
- Консервовані овочі
- Горіхи
- Насіння льону
- Локшина швидкого приготування
- М’ясні та рибні консерви
- Олія соняшникова
- Чай
Кількість та обсяг запасів із цих продуктів визначай відповідно до власних потреб. Якщо ти обожнюєш ці продукти, подбай, щоб запасів вистачило принаймні на 3–4 місяці, або й на пів року.
Як зберігати запаси не захаращуючи комори
@anna.annyday Як підготуватися до складної зими та не захламити запаси? Моя нова гостьова студія у Сніданку з 1+1. Повне відео дивіться на бтубі Сніданку. #запас #запасиназиму #порядоквдома #порядок #речіназиму #організаціяпростору #язапасаюсь #українськийтікток #мінімумречей
♬ оригінальний звук – Anna.Annyday
Якщо вирішив облаштувати комору для довготривалого зберігання продуктів, ось десять корисних порад:
- Не намагайся запастися всім одразу.
- Не намагайся запастися їжею одразу на цілий рік, натомість почни з двох тижнів, потім 1 місяць, 6 місяців тощо.
- Почни з продуктів, які можуть зберігатися протягом року (або більше), коштують недорого та їх легко зберігати: наприклад, квасоля, рис, гречка.
- Перш ніж купувати будь-який товар, переконайся, що є місце для його зберігання.
- Починай робити запаси в сезон, бо сезонні продукти завжди дешевші, ніж ті, що не в сезон та які потрібно доставляти з інших регіонів.
- Використовуй функціональні контейнери — метал та скло найкраще підходять для тривалого зберігання.
- Зроби список усіх запасів у телефоні, простав біля кожного продукту термін придатності та раз на місяць перевіряй, чи вже треба щось викинути/ поповнити/ провести ревізію.
Ще один дієвий лайфгак, який збереже порядок у коморі та продовжить термін зберігання продуктів: купуй велику кількість сухих продуктів взимку, коли температура нижче нуля. Потім залиш ці мішки/контейнери з продуктами в багажнику автомобіля, накритими й захищеними від вологи, три дні на морозі. Якщо немає такої можливості, поклади продукти у велику морозильну камеру на три дні, перш ніж зберігати їх.
Роби запаси поступово та продумано. Наявність довгострокового запасу продуктів тривалого зберігання дозволяє заощадити гроші та час, і почуватися спокійніше та безпечніше в такі буремні часи, що потім не влаштовувати гладіаторські бої за останню пачку солі чи гречки.