Гайд покупця

Як вуглеводи роблять нас щасливими

4 Хв

Розбираємося, чому нам стає так добре після пасти Карбонара, Болоньєзе й макаронів по-флотськи та до чого тут вуглеводи.

Наступного разу, коли не виспишся через повітряну тривогу, посваришся із неприємним сусідом або матимеш такий день, що твої домашні тебе дратують, бо навіть дихають не з тією гучністю, є експрес-метод підняти собі настрій. Це — тарілка макаронів. І так, це науково доведений факт.

Як паста впливає на щастя

Цим дослідженням зайнявся, як можна було припустити, італійський університет, а точніше Лабораторія поведінки та мозку у Вільному університеті мов та комунікації IULM у Мілані на замовлення компанії Unione Italiana Food.

Дослідники IULM вибрали 20 чоловіків і 20 жінок у віці від 25 до 55 років, виміряли їхні фізичні та неврологічні показники, а потім відстежували їх реакції на фізіологічному та емоційному рівнях під час:

  • поїдання макаронів, 
  • прослуховування улюблених пісень,
  • перегляду Олімпійських ігор, змагань із тенісу та футболу.

У результаті дослідники авторитетно заявили: вживання макаронних виробів виявилося більш ефективним ніж спорт чи музика для «активації когнітивних (мислиннєвих) процесів пам’яті». Тобто це допомагало учасникам запам’ятати або пригадати певні речі. 

Також тарілка пасти виявилася ефективнішою за музику та спортивні події, коли справа дійшла до створення позитивних емоцій. Дослідники спостерігали за виразами облич учасників і визначили, що тарілка пасти викликала в респондентів почуття щастя так само часто, як улюблена пісня, і значно частіше, ніж перегляд спортивних змагань.

«Результати дослідження показують, що коли ми їмо макарони, ми дуже емоційно активні. Отже, дегустація страви та насолода її смаком стимулюють позитивні спогади та емоції», — підсумував Вінченцо Руссо, професор споживчої психології та нейромаркетингу в Університеті IULM, засновник і координатор нейромаркетингової лабораторії поведінки та мозку IULM.

@theflyingdress

Every day, every time. 🫶🏼 Where are my pasta lovers? 🍝🙋🏼‍♀️ #food #pasta #pastalover #pastatiktok #italy #italianfood #travel

♬ sonido original – Shakira Lyrics

Учасників також запитали, коли вони зазвичай їдять пасту. Найпоширеніші відповіді пов’язані з трапезою в колі сім’ї чи друзів або просто почуттям щастя. Крім того, на запитання, наскільки щасливими люди почуваються, коли їдять макарони, 76 % учасників дослідження відповіли: «Дуже». 40 % респондентів відповіли, що вважають пасту їжею комфорту.

Можливо останнє пов’язано з високим споживанням пасти на душу населення в Італії. Дослідники додали, що майже всі італійці (99 %) їдять пасту в середньому п’ять разів щотижня. До речі, цікаво що відповідно до World Happiness Report 2023, рейтингу країн, у яких люди почуваються найщасливішими, зі 146 країн Італія займає 33 місце.

@jxlyyyyy

#CapCut claro q siiiiii #pastalover #ilovepasta #pastaconcamarones

♬ sonido original – July. 🧸

Яким би цікавим не було це дослідження, його варто сприймати з обережністю. На момент написання цієї статті воно не пройшло рецензування і його не опублікували в академічному журналі. Крім того, це дослідження проводили від компанії Unione Italiana Food, яка виробляє макарони.

У будь-якому разі, факт того, що смачна їжа може підняти настрій у не дуже приємний день заперечити важко. Тож радимо запастися улюбленою пастою та смаколиками до неї, щоб завжди бути готовими до екстреної боротьби із сумом або кризою ідей для вечері.

Як вуглеводи впливають на організм

Дослідники підозрюють, що вуглеводи сприяють виробленню серотоніну, хімічної речовини мозку, яка допомагає нам почуватися добре. У метааналізі 2023 року в Journal of Affective Disorders дослідники виявили, що дієта з низьким вмістом вуглеводів може посилювати тривожність.

Більш давні дослідження, наприклад Archives of Internal Medicine 2009 року, кажуть, що дієти з низьким вмістом вуглеводів посилюють почуття депресії, тривоги та гніву більше, ніж дієти з низьким вмістом жиру та високим вмістом вуглеводів. 

Окрім цього, вуглеводи мають безліч інших переваг, які допомагають нам почуватися добре, а отже відчувати більше щастя.

Дають енергію
Вуглеводи забезпечують клітини тіла глюкозою, яка перетворюється на енергію, потрібну для підтримки важливих функцій організму та метаболізму.

Живлять мозок
Згідно з оглядом 2018 року в Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition приблизно від 20 % до 25 % спожитої глюкози в стані спокою йде на живлення мозку.

Складні вуглеводи (цільнозернові або продукти з високим вмістом клітковини) особливо корисні для мозку. Вони сприяють підтримці стабільному рівню цукру в крові. Це, своєю чергою, допомагає підтримувати концентрацію та зосередженість.

Допомагають відновлювати м’язи
Огляд 2023 року в журналі Current Opinion in Clinical Nutrition & Metabolic Care зробив висновок, що якщо людина обмежує вуглеводи в раціоні, це перешкоджає росту м’язів і анаеробній продуктивності. Інше дослідження, опубліковане у 2018 році в Nutrients, показало: споживання вуглеводів після тренування — ключовий фактор для відновлення м’язовів та підвищення фізичної здатності спортсменів.

Сприяють здоров’ю серця
Вживання певних типів вуглеводів може знизити рівень холестерину, що, своєю чергою, допомагає запобігти хворобам серця та інсульту. Дослідження Департаменту здоров’я та соціальних служб кажуть, що якщо збільшити вживання клітковини на 5–10 грамів на щоденно, це може знизити «поганий» холестерин на 5 %.

Звісно, вуглеводи мають і мінуси: наприклад, прості вуглеводи (цукор) можуть викликати великі стрибки рівня інсуліну в крові. Якщо це відбувається часто й у великих кількостях, це може негативно впливати на роботу підшлункової залози.

Тож щоб отримувати від вуглеводів і макаронів у тому числі максимальну користь та задоволення, їх потрібно вживати в міру та не забувати про те, що раціон має бути збалансований і різноманітний.

Бажаємо щастя та смачної пасти!

133 записи

Про автора
Копірайтерка, вайнловерка. Понад п'ять років працюю з текстами. Пишу про все, найчастіше — про лайфстайл, їжу та вино, красу, екологію, здоров'я, соціальні теми. Перекладаю зі складної на людську.
статті
Схожі записи
Гайд покупця

Як приготувати каву без кавомашини

4 Хв
Розібралися, як приготувати каву в будь-яких умовах і з будь-яким кухонним інвентарем. Якщо ти не можеш почати день без ковтка кави, то…
Гайд покупця

Мова любові домашніх улюбленців

5 Хв
Досліджували, як песики та котики демонструють любов — та як показати їм свою. Як люди, ми завжди можемо поговорити. Ми були виховані…
Гайд покупця

Як обирати аналоги продуктів: шоколад

6 Хв
Розповідаємо, чим замінити шоколад і чи потрібно це робити. 
Розсилка з корисними лайфгаками
та важливими штуками

Обираємо найцікавіше та відправляємо листа раз на місяць

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

×
Свідомі тренди

Чому ми любимо подарунки