Ділимось цікавинками про матчу та як її правильно приготувати вдома.
У цій статті:
Матча – це японський зелений чай з молодого чайного листя, яке перетирають у порошок на кам’яних жорнах. До речі, саме через це напій так називається, адже «матча» перекладається з японської як «порошковий чай».
Яка на смак матча
На смак матча гіркувата та землянисто-трав’яниста. Традиційно японці її пʼють в чистому вигляді, але її специфічний смак оцінить не кожен. Саме тому часто її змішують з іншими напоями.
Чим матча відрізняється від звичайного зеленого чаю
Матча відрізняється від простого зеленого чаю не лише порошковою консистенцією, але і способом заварювання – це цілий ритуал. А ще цей порошок насичений різноманітними поживними речовинами, бо чайні кущі для матчі вирощують особливим способом – в тінистій місцевості, щоб на них не потрапляли прямі сонячні промені. До речі, завдяки цьому, в матчі багато хлорофілу та тіаніну, завдяки яким вона має свій унікальний смак та яскравий зелений колір.
Протягом останніх років чай матча став широко популярним по всьому світу та помітно поширився різноманітними закладами. Практично у кожній кав’ярні Києва можна скуштувти матча-лате, а світові бартендери створюють алкогольні коктейлі, додаючи туди цей чайний порошок.
Ділимося з тобою цікавими штуками про те, що таке матча, які є види цього чаю та як зробити матчу вдома.
Читай також: «Великий гайд чаєм»
Чим корисна матча
Матча не лише дуже гарна, але й дуже корисні для здоров’я властивості. Вона чинить протизапальну дію, бадьорить та піднімає настрій. Окрім того, в матчі дуже багато вітамінів, що корисно під час різноманітних дієт: якщо якийсь елемент неможливо отримати від їжі, його можна отримати з матчі. Також матча прискорює метаболізм та допомагає організму спалювати жири. Всі ці якості цей чай має завдяки компонентам, які в ньому містяться.
Кофеїн
Матча – це все-таки чай, тому у ньому, звичайно, є кофеїн. У матчі кофеїну набагато більше, аніж в більшості сортів кави – у матчі його від 18,9 до 44,4 мг/г, а у каві, в середньому, – 10-12 мг/г. Це означає, що матча дуже бадьорить, покращує пам’ять та концентрацію, навіть якщо її випити зовсім трошки.
Рутин
Рутин – це також актиоксидант, якого у чаї матча, до речі, більше, аніж в інших видах чаю. Рутин корисний для здоров’я, адже може укріплювати кровоносні судини, покращуючи роботу серця та кров’яний тиск. Завдяки цьому рутин сприяє поширенню кисню в організмі.
Цікаво те, що рутин може мати протиракову дію, перешкоджаючи утворення пухлин. Якраз те, що рутин має антиоксидантну властивість, він допомагає організму боротися з процесами, які провокують ріст шкідливих клітин.
Завдяки рутину у складі, матча може бути корисною людям, які мають схильність до тромбозу та сильну згортуваність крові. До речі, з цієї причини матча показана людям з ризиком серцевого нападу або інсульту.
Кварцетин
У матчі також багато кварцетину, більше, аніж у інших чаях. Він знімає набряки, спазми та запалення, що необхідно для здоров’я та гарного самопочуття, а також має протиракову дію та попереджає серцево-судинні захворювання. Цікаво, що людський організм не виробляє кварцетин, саме тому дуже важливо його отримувати з їжі, наприклад, з матчі.
Вітамін С
Вітамін С – один із найважливіших для здоров’я хімічних компонентів і він теж є у чаї матча. У людському організмі вітамін С сприяє виробленню колагену, який, в свою чергу, покращує загоєння ран, засвоювання заліза та загалом укріплює імунітет.
Людині в середньому необхідно споживати 65 мг вітаміну С на день, а одна порція матчі містить від 0,6 до 1,63 мг. До речі, матчу готують саме з гарячою водою, а не з окропом саме для того, щоб не руйнувався вітамін С та ми могли отримувати всю користь від матчі.
Танін
Танін – це саме той самий антиоксидант, який покращує концентрацію та пам’ять. Якраз завдяки тому, що чайні кущі, вирощені для матчі, росли у тіні, їхні листки містять багато таніну.
Чим шкідлива матча
Хоча матча і має корисні властивості, якщо випити її забагато, це може бути шкідливо для здоров’я. Річ у тім, що за таких обставин організм отримає забагато кофеїну, а це може спричинити проблеми зі сном, тремор, дратівливість, тахікардію та тривожний стан. Тому завжди прислуховуйся до свого організму та реагуй на його сигнали.
Якщо маєш медичні протипоказання до вживання кофеїну – краще матчу або не пити зовсім, або перед вживанням проконсультуватися з лікарем. Також дуже обережно пити матчу треба під час вагітності та грудного вигодовування, бо матча в таких випадках може спричинити нестачу заліза в крові.
Як пити матчу
У середньому, безпечна кількість матчі для дорослої людини – це 400 мг на день, тобто приблизно 2 порції. Щоб матча не нашкодила, пий її через 30 і більше хвилин після крайнього прийому їжі. Так кофеїн не блокує всмоктування заліза організмом.
Як приготувати матчу
Матча – це порошковий чай, тому його заварюють зовсім не так, як інші види. Приготування матчі – це справжнє мистецтво, яке має свою естетику та потребує не лише знання техніки, але й спеціальних штук.
Прибори для приготування матчі
Чашаку. Це довга, гнучка й легка бамбукова ложечка, якою набирають порошок матчі. Вона тонка й вигнута, нагадує лопату чи навіть сапку – це для того, щоб було легко зачерпнути порошок. До речі, за один раз цією ложечкою можна зачерпнути приблизно 1 грам матчі. Чашаку має завжди бути сухою, щоб до неї не прилипав порошок матча.
Чаван. Це спеціальна керамічна чи порцелянова чаша округлої форми, в якій традиційно готують матчу. До речі, з неї прийнято й пити матчу. Чаван має широку основу та високі стінки, так що простору в ній достатньо для того, щоб збивати матчу спеціальним вінчиком, а округлі краєчки цієї чаші зберігають матчу теплою. Перед використанням чашу необхідно прогріти та витерти насухо.
Часен. Це традиційний японський бамбуковий вінчик, який має багато тонких і гнучких, але міцних зубців. Ці зубці допомагають правильно і рівномірно змішати порошок з водою, а ще робить гарну густу пінку. Цим вінчиком треба збивати матчу, роблячи швидкі зигзагоподібні рухи, а перед використанням цього інструменту його необхідно прогріти та витерти насухо.
Як заварювати матчу
Щоб заварити матчу, потрібно:
- 2 г порошку матча
- 60-80 мл гарячої води
Як приготувати:
Крок 1.
Додай матча в чашу та залий гарячу воду.
Крок 2.
Збий матчу вінчиком часен до однорідності та насолоджуйся.
До речі, замовити матчу можна на сайті MAUDAU.
Матча-лате
Що таке матча-лате
Матча-лате – це один із найпопулярніших напоїв з чаєм матча. Його готують майже так само як звичайний кавовий лате, але замість кави – матча. Існує багато варіацій його приготування, наприклад, можна додати у нього білий шоколад, або зробити його на кокосовому молоці, додати сиропи, мед чи інші підсолоджувачі, одним словом – дуже смачна штука.
Який на смак матча-лате
Смак матча-лате трав’янистий чи землянистий, оскільки такий смак має сам чай матча. Але молоко у складі напою робить цей смак трохи вершковим та м’якшим, а також прибирає гірчинку, властиву чистій матчі.
Матча-лате користь
Матча-лате, як і сам чай матча, – дуже корисний для здоров’я напій, адже він включає всі ті ж самі корисні елементи, про які ми писали вище.
Люди, що почали кожен день пити матча-лате замість кави, помічають те, що бадьорий ефект від матчі набагато триваліший, аніж від кави. Це пов’язано з тим, що у матчі є компонент, що робить процес засвоєння організмом кофеїну повільнішим – L-теанін.
До речі, матча-лате ідеально підходить людям, які мають підвищену кислотність шлунку. Якщо ти страждаєш виразками чи рефлюксом, чистий зелений чай може викликати подразнення і біль. Пий матчу на молоці, бо воно знижує кислотність та добре впливає на слизову оболонку шлунку.
Матча оранж
Матча оранж – це зелений чай матча та освіжаючий апельсиновий сік. По суті, матча оранж – це як улюблений для багатьох кавовий напій Джміль, але з матча. Такий напій теж зберігає всю користь матчі, а холодний сік і лід у складі напою роблять його чудовим варіантом на теплу пору року. На смак він трав’янистий, з легкою гірчинкою, яка чудово поєднується з кисло-солодким смаком апельсину.
Яка ще буває матча
Окрім зеленої матчі, доволі популярними є такі види цього чаю:
- Блакитна або синя матча — це чай, який роблять з перетертих квітів анчану. Квітки цієї рослини мають яскраве синьо-фіолетове забарвлення, завдяки чому блакитна матча має гарний колір індиго. На смак синя матча набагато нейтральніша за зелену. Блакитна матча й дійсно розслабляє, покращує настрій, допомагає боротися зі стресом.
- Рожева матча — це чай, який роблять з подрібненої мʼякоті фрукту пітахая або, як ще його називають, дрегонфрут. Його мʼякоть має дуже насичене та яскраве рожеве забарвлення, як і порошок з неї.
Матча – це універсальний інгредієнт, тому не бійся експериментувати та куштувати нові комбінації смаків. Бажаємо смачного оздоровлення разом з матча.