Гайд покупцяАлкогольні напоїЦікаві добірки

Чим не варто закушувати алкоголь

4 Хв

Переказуємо поради експертів, які закуски до алкоголю не варто обирати.

Правильно підібране пʼянке може додати атмосфери будь-якій зустрічі або події. Наприклад, вино — ідеальний компаньйон для сімейного кіноперегляду, пиво чудово смакує з комедіями або футбольними матчами, а коктейлі додають барв і настрою домашнім вечіркам. Проте не п’янким єдиним: до нього обов’язково потрібна правильна їжа.

Найпопулярніші поєднання — вино та сир, пиво й чипси — уже настільки стали класичними, що інколи хочеться різноманіття.

Нещодавно ми розповідали про 5 вдалих поєднань їжі та п’янких напоїв. Цього разу перекладаємо статтю Architectural Digest про те, які продукти не можна поєднувати з алкоголем.

5 продуктів, якими не варто закушувати алкоголь

Ваніта Джаїн, засновниця The Perfect Pour (консалтингової фірми з питань вина, спиртних напоїв та способу життя) вважає, що важливо знати міру не тільки з міцними штуками, але і їжею. Вона додала, що сам по собі алкоголь не перетворює їжу на жир за помахом чарівної палички, а основна причина набору ваги — багато жирного некорисного фастфуду, якого вприкуску з алкоголем можна зʼїсти досить багато.

За її словами, варто уникати продуктів із високим вмістом солі, а також гострої та жирної їжі, яка може викликати дискомфорт у шлунку та підвищену кислотність.

Джаїн радить обирати до алкоголю продукти, багаті на поживні речовини, адже вони дають організму паливо, необхідне для переробки спирту. «З’їсти лише легкий салат — усе одно, що бути з порожнім шлунком. Переконайся, що в їжі є білок. Він перетравлюється довше, тому це уповільнить підвищення рівня алкоголю в крові», — радить експертка.

@healthytotips

The 10 Best Foods to Eat Before Drinking Alcohol #healthyfoods #healthytotips #alcohol #drinkingalcohol

♬ original sound – Healthy Living Tips

Далі розповідаємо про п’ять продуктів, яких, на думку експертів, варто уникати в комбінації з пʼянкими напоями:

Хліб і пиво

За словами доктора Прашанта Містрі, фізіотерапевта й дієтолога, таке поєднання зневоднює організм. І пиво, і хліб — це дріжджі. Шлунку важко перетравити таку кількість за один раз, тим більш, коли ще потрібно впоратися з алкоголем. Це може викликати здуття, важкість та надмірний ріст Candida — грибка, що спричиняє кандидоз. Він харчується дріжджами та цукром.

Враховуючи сильне одночасне навантаження на організм, печінка не в змозі переробити алкоголь, через що може виникнути інтоксикація.

Шоколад

Вважається, що з’їдати щодня трохи чорного шоколаду корисно для серця. Але якщо поєднати його з алкоголем, ефект буде іншим, адже натуральний какао та інші кислі продукти у великих кількостях подразнюють слизову кишківника, а алкоголь посилює цей ефект.

Тобто ось така «вечеря» — далеко не найкращий вибір:

@kuguk_alena

Мммм, як апетитно😍 #рек #рекомендации #їжа #готовка #прикол #алкоголь #джекдениєлс

♬ Surprise Surprise – I Green Screen Things

Те ж саме стосується страв, у яких багато томатів — наприклад, піци «Маринара».

Квасоля або сочевиця

Це надійне джерело заліза, тому їх корисно мати в раціоні. Однак, за словами лікаря Містрі, вони погано поєднуються з алкоголем: «Квасоля і так важко перетравлюється, а коли ми додаємо до неї алкоголь, це створює катастрофу в кишківнику. Хімічні реакції, що там відбуваються, перешкоджають засвоєнню заліза».

Особливо не варто запивати бобові червоним вином, у якому міститься багато дубильних речовин — саме вони заважають засвоєнню заліза.

Кофеїн

Кава та алкоголь звучать як поєднання, укладене на небесах. Однак кофеїн може маскувати депресивний вплив алкоголю, тому людина почувається більш бадьорою. Як наслідок, вона може випити більше, тобто перебрати з мірою. Ба більше, як і у випадку із шоколадом, кава може підвищити кислотність.

Читай також: «Великий гайд кавою»

Солона їжа

Дуже солона їжа, наприклад картопля фрі із сирним соусом — бомба сповільненої дії в поєднанні з алкоголем. Фаст-фуд містить багато солі, через що викликає сильне почуття спраги, тож людина тягнеться за наступним коктейлем. Але алкоголь не допомагає, а лише підсилює виведення рідини з організму. Тому наступного разу, коли підеш на вечірку з друзями, відмовся від картоплі фрі та обери замість неї курку й овочі на грилі. А ще — не забувай пити воду, адже алкоголь зневоднює тіло. Візьми за звичку на кожен ковток алкоголю робити ковток чистої води — організм тобі за це подякує.

Головне — в усьому знати міру. Якщо тобі дуже хочеться випити вина із чорним шоколадом, не відмовляй собі в цьому задоволенні, але уважно слідкуй за порціями.

Бажаємо класних вечірок, смачних напоїв і смаколиків! Споживай відповідально, адже надмірне вживання алкоголю шкідливе для твого здоровʼя, а всі потрібні смачні, міцні та пʼянкі штуки замовляй на MAUDAU.

176 записи

Про автора
Редакторка, авторка. Перекладаю зі складної на людську. Тестую на собі свідомі тренди, п'ю смачне вино, пізнаю нове та ділюся найцікавішим у статтях M Journal
статті
Схожі записи
Алкогольні напоїВино

Вино Піно Грі (Піно Гріджіо): поради сомельє, як вибрати

5 Хв
Сомельє Марина Ревкова розповість, які особливості має вино Піно Гріджіо та які цікаві варіанти варто спробувати.
Ігристе і шампанськеАлкогольні напої

Що таке ламбруско та як його пити: добірка від сомельє

8 Хв
Ця стаття допоможе розібратися, які основні особливості ламбруско, яку палітру смаку має та з яких пляшок варто почати знайомство з ним.
ВиноАлкогольні напої

Що таке вермут, як та з чим його правильно пити

9 Хв
Розповідаємо про головні особливості білих та червоних вермутів.
Розсилка з корисними лайфгаками
та важливими штуками

Обираємо найцікавіше та відправляємо листа раз на місяць

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

×
Онлайн-барАлкогольні напоїКоктейлі

10 рецептів моктейлів до святкового столу