Розповідаємо, як приготувати в домашніх умовах смачний та пухкий шоколадний торт. А також ділимось ідеями, як його прикрасити.
У цій статті:
Хоча існує міжнародний день шоколадного торта — 27 січня, це такі ласощі, що з ними будь-яка дата стає справжнім святом. Ми зібрали для тебе найкращі рецепти, щоб в домашніх умовах спробувати кожен з них, та вибрати ідеальний варіант на день народження, для сніданку, вечірки. І врешті решт знайти фаворита для того самого дня шоколадного торта. До речі, українці мають багато смачнющих слів на цей випадок, як от «пляцок», «мазанець», «перекладанець», «цісарчик», «тістець». Деякі з них старовинні. Шоколадний пляцок — мммм!
Рецепт простого шоколадного торта українською

🍽️ Кількість порцій: 6–7
✔️ Енергетична цінність: 374 кКал/100 г
⌛ Час приготування: 45 хвилин
Цей рецепт шоколадного торта ідеальний, щоб готувати в домашніх умовах. Він не містить жодних складних продуктів, не потребує спеціального обладнання. Торт виходить неймовірно м’якенький, мокрий й дуже-дуже шоколадний. Саме те що, всі люблять. У списку інгредієнтів далі ти побачиш слово «пахта», тож не лякайся, якщо раніше не зустрічала такого. Це рідина, яка залишається після зняття вершків з молока. Вона буває у продажу, але стій-стій, не треба бігти до крамниці спеціально, бо ти можеш зробити її самостійно. Для цього змішай звичайне молоко з оцтом або лимонним соком. Втім, давай про все по черзі.
Інгредієнти:
- борошно — 1 склянка або 130 г;
- цукор — ¾ склянки (165 г);
- розпушувач — 1 ч. л;
- сода — ½ ч. л ;
- сіль — ½ ч. л;
- яйце — 1 шт.;
- олія — ⅓ склянки (65 г);
- пахта — ½ склянки (120 г) або ½ склянки молока + ½ ст. л оцту або лимонного соку;
- розчинна кава — 1 ч. л (можна зменшити до ½) ;
- окріп — ¼ склянки (60 г);
- какао-порошок — ¼ склянки (25 г).
Для глазурі, яку ще називають ганаш:
- вершки — ¼ склянки (60 г);
- молочний шоколад — 75 г.

Етапи приготування:
- Попередньо розігрій духовку до 180°C і приготуй форму для випічки 22–23 см, поклади на дно пергаментний папір й змасти олією.
- Якщо сама робитимеш пахту, змішай ½ склянки молока з ½ столової ложки оцту або лимонного соку та відстав.
- Змішай в мисці борошно, цукор, розпушувач, соду та сіль. Щоб не було грудочок, краще всі інгредієнти просіяти.
- Розбий яйце, додай олію і пахту, обережно перемішай, щоб все добре з’єдналося з сухою сумішшю й утворилося шовковисте тісто майбутнього шоколадного торта..
- У меншій мисці змішай окріп з какао-порошком і розчинною кавою. Збивай до однорідності. На цьому етапі какао розкриває своє шоколадне єство — вже насолода.
- Додай суміш какао-порошку до тіста та перемішай, поки все не з’єднається. Тут є один секрет: щоб тісто не стало жорстким, його треба перемішувати вкрай обережно, навіть ніжно.
- Вилий тісто у форму.
- Випікай при 180°C приблизно 20-25 хвилин. Перевіряй готовність зубочисткою: вона має, виходити з вологими крихтами.
- Зачекай 10 хвилин, а потім виклади випічку на блюдо.
Глазур для торта готуй так:
- Вершки доведи до кипіння, залий ними подрібнений шоколад, накрий кришкою та залиш на 5 хвилин.
- Коли шоколад розтане, перемішуй, поки не отримаєш блискучий ганаш.
- Залиш на 5 хвилин, щоб він трохи загустів.
- Полий глазур’ю цей швидкий шоколадний торт, коли він трішки охолонув, і став чайник.
Смачний шоколадний торт на сковороді

🍽️ Кількість порцій: 10–12
✔️ Енергетична цінність: 330 кКал/100 г
⌛ Час приготування: 1 година
Якщо твоя духовка не працює, чи її зовсім немає, ось тобі спеціальний рецепт шоколадного торта на сковороді. Приготуй пательню, розмір не важливий. Якщо не маєш кухонних ваг, для вимірювання кількості продуктів орієнтуйся так: склянка об’ємом 250 мл містить 160 г борошна, 200 мл — 130 г, у столовій ложці з гіркою 10–12 г.
Інгредієнти для тіста на шоколадний торт:
- борошно — 280 г ;
- молоко — 150 мл;
- яйця — 2 шт.;
- цукор — 250 г;
- порошок какао — 20 г;
- кип’яток — 120 мл;
- сода — 1 ч. л, погасити 2 ч. л оцту;
- розпушувач — 12 г або 1 маленький пакетик;
- олія — 50 мл.
Для крему:
- вершки — 250 г;
- сир маскарпоне — 250 г;
- цукрова пудра — 80 г;
- ванільний цукор — 5 г.

Алгоритм приготування:
- Борошно, какао та розпушувач змішай та просій.
- У глибокому посуді змішай до однорідності яйця та цукор.
- Влий молоко та воду.
- Соду погаси оцтом, поки утворюється піна, додай до яєчної суміші та обережно змішай все разом до однорідності.
- Маленькими порціями всипай суху суміш до отриманої рідини й продовжуй вимішувати, щоб позбутися грудочок. Тісто має бути, як на оладки, або як рідка сметана.
- Додай олію, ще раз все ретельно перемішай та залиш на 15 хвилин.
- Розжар сковороду, потім стиш вогонь до повільного та починай випікати коржі. Змасти дно олією (достатньо буде одного разу). Наливай тісто ополоником, повертай пательню, щоб воно рівномірно розтеклося. Шар має бути завтовшки приблизно 5 міліметрів. Накрий сковороду кришкою на 2–3 хвилини. Потім переверни корж на інший бік та випікай ще стільки ж часу теж накритим. В тебе має вийти 10 коржів. Останні два пропечи сильніше, вони підуть на посипку, й усім дай повністю охолонути.
- Для крему збий цукрову з маскарпоне та ванільним цукром. Підійде варіант зі сметанним кремом.
- Окремо збий вершки.
- З’єднуй ці дві маси поступово та обережно, але до однорідності.
- Виклади коржі на велике блюдо, промазуючи кожен кремом, залишками якого намасти по боках.
- Розкриши два останні коржі на крихту й засип нею весь шоколадний торт.
Взагалі то ласощі готові, але якщо потримаєш свій витвір в холодильнику 2–3 години, буде ще смачніше.
Бісквітний шоколадний торт з вишнями

🍽️ Кількість порцій: 10
✔️ Енергетична цінність: 300 кКал/100 г
⌛ Час приготування: 30 годин (з урахуванням заморожування та розморожування)
Цього разу доведеться витратити значний час, але цей надзвичайно ніжний за консистенцією мусовий шоколадний торт з вишнями того вартий. Збери декілька наборів продуктів.
Для бісквіта:
- борошно — 120 г;
- м’яке вершкове масло — 100 г;
- цукор — 90 г;
- порошок какао — 20 г;
- розпушувач — 5 г;
- ванільний цукор — 5 г;
- дрібка солі;
- яйця — 2 шт.
Для мусу:
- молоко — 150 мл;
- вершки 33 % — 170 мл;
- холодна вода — 70 мл;
- чорний шоколад — 100 г;
- цукор — 20 г;
- желатин — 11 г;
- 2 курячих жовтки.
Для прошарку з вишнями:
- вишня без кісточок — 120 г;
- цукор — 40 г;
- кукурудзяний крохмаль — 10 г;
- вода — 20 г.

Далі розповімо поетапно, як приготувати кожен з елементів смачного домашнього торта.
Вишневий прошарок:
- Вишню поклади у сотейник та постав на середній вогонь для прогрівання.
- Змішай цукор крохмаль та воду.
- Коли вишня почне закипати, влий у сотейник отриману суміш та доведи все до кипіння, безперервно помішуючи.
- Вилий вишневий «суп» у форму, дай охолонути та помісти у морозилку до моменту збирання смачного домашнього торта.
Бісквіт для шоколадного торта з вишнею:
- Увімкни духовку на розігрів до 170° C.
- У першій мисці змішай борошно, сіль, розпушувач та какао.
- У другій мисці з’єднай м’яке вершкове масло та цукор та збивай приблизно 2 хвилини.
- Поступово додай яйця та ванільний цукор та збий усе до однорідності.
- У отриману масу маленькими порціями додавай суху суміш з першої миски та збивай до отримання шовковистого однорідного тіста.
- Готову масу вилий у форму та відправ у духовку на 20–25 хвилин. Перевіряй зубочисткою, вона має бути суха, коли корж готовий.
- Дай бісквіту охолонути, загорни у харчову плівку та залиш у холодильнику на 1,5–2 години, щоб він не став сухий.

Шоколадний мус:
- Замочи желатин у воді приблизно на 10 хвилин, потім розпусти в мікрохвильовці.
- Молоко в сотейнику постав на слабкий вогонь.
- Жовтки та цукор змішай та збий міксером до пишної білої маси.
- Коли молоко почне скипати, додай у нього жовтково-цукрову суміш розмішай та все разом доведи до кипіння, весь час помішуючи, вари пів хвилини.
- В окремий посуд заздалегідь поклади шоколад, вилий на нього зварену суміш та додай набряклий желатин. Все разом перебий блендером до однорідності.
- Окремо збий охолоджені вершки до щільної маси, повільно введи їх у шоколадну суміш та ретельно, але обережно перемішай.
Збери торт:
- На дно високої форми вилий частину мусу, постав у морозилку на 5 хвилин, щоб він трішки застиг.
- Після цього виклади на мус вишневий шар, а зверху знову налий мус, але так, щоб вмістився ще й бісквіт, який трішки придави, поклавши зверху.
- Форму з тортом постав у морозилку на добу, після цього витягни з форми прикрась на свій розсуд та відправ у холодильник на 5–6 годин для розморожування.
Якщо вирішиш зробити цей шоколадний торт з вишнями для гостей, ретельно розрахуй час приготування, щоб смаколик був готовий сами тоді, коли треба.
Пухкий шоколадний торт зі згущеним молоком

🍽️ Кількість порцій: 8–9
✔️ Енергетична цінність: 277 кКал/100 г
⌛ Час приготування: 1 година (без дозрівання коржів у холодильнику)
Випічка на кефірі завжди виходить пухка, тане в роті. Й саме цього очікуєш від шоколадного торта. Тож тримай інструкцію приготування цієї смакоти та ще й з кремом зі згущеним молоком. Цікавинка цього простого рецепта в тому, що його дуже просто запам’ятати, адже головних продуктів треба взяти рівно по 250-грамовій склянці.
Отже, інгредієнти на пухкий шоколадний торт:
- борошно — 1 склянка;
- кефір — 1 склянка;
- цукор — 1 склянка;
- порошок какао — 2 ст. л;
- яйце — 1 шт.;
- олія — 3 ст. л;
- сода — 1 ч. л.
Для крему:
- сметана 20% — 250 грамів
- варене згущене молоко — 1 банка (380 г).

Як готувати:
- Увімкни духовку на розігрів до 170° C.
- У велику миску вилий кефір, додай до нього соду та ретельно перемішай.
- Туди ж вбий яйце та висип цукор, перемішай до однорідності.
- Через сито просто у миску просій борошно та какао та ретельно вимішай масу, поки не отримаєш гладке тісто.
- Додай олію та ще раз ретельно вимішай.
- Форму застели пергаментом та змасти олією, потім вилий в неї все тісто та випікай до готовності приблизно 25 хвилин. Перевіряй, як завжди, зубочисткою, яка має виходити сухою.
- Витягни корж з духової шафи, та дай настоятися ще 10–15 хвилин. Досвічені кулінари рекомендують готувати коржі заздалегідь, та давати їм «дозріти» у холодильнику 7–8 годин, загорнувши у харчову плівку, щоб отримати пухкий шоколадний торт.
- Сметану з’єднай зі згущеним молоком та збий міксером.
- З готового коржа обережно тоненько зріж верхню скоринку (з неї зробиш посипку), а потім розділи його горизонтально на три рівні частини.
- На блюдо виклади по черзі три частини коржа, промазуючи їх кремом.
- Скоринку подрібни у блендері: це найпростіший спосіб, як прикрасити шоколадний торт — засип його усією крихтою.
До речі, на основі цього рецепту можна зробити торт з заварним або шоколадним кремом. Цікаво й поекспериментувати з горіхами, додати їх або до тіста, або до крему.
Швидкий рецепт шоколадного торта

🍽️ Кількість порцій: 5
✔️ Енергетична цінність: 136 кКал/100 г (118 кКал з пісними продуктами)
⌛ Час приготування: 1 година
А ось ще один геніальний рецепт і навіть без яєць. На той випадок, коли треба дуже швидко зробити якесь частування, а продуктів, скажімо так, обмаль, готуй цей швидкий шоколадний торт. До речі, усі продукти тут можна замінити на рослинні. Тоді отримаєш пісний шоколадний торт.
Інгредієнти:
- какао — 5 ст. л (40 г);
- молоко (можна мигдальне або соєве) — 700 мл;
- цукор — 6 ст. л з гіркою (150 г);
- кориця — ½ ч. л;
- ванільний цукор — 1 ч. л;
- вершкове масло або олія — 5 ч. л (25 г);
- вода — 2 ст. л.

Алгоритм приготування:
- У глибоку миску поклади крохмаль, какао, ванільний цукор та корицю.
- Повільно перемішуй вінчиком та поступово вводь охолоджене молоко. Простеж, щоб не утворилися грудки. Перелий масу у чашку з носиком, з якої зручно виливати рідину.
- Металеву ємність постав на середній вогонь, висип цукор та додай воду — готуй карамель.
- Допоки не почне з’являтися колір, не перемішуй масу, а просто контролюй, щоб вода рівномірно розосередилася та цукор розчинявся.
- Після появи кольору можна починати легенько перемішувати цукрову масу, щоб вона не пригоріла.
- Коли солодка рідина стане золотистого кольору, зніми ємність з плити та додай вершкове масло або олію. Ретельно перемішай.
- У гарячу карамельну масу дрібною цівкою наливай какаову рідину, та постійно перемішуй. Краще візьми ложку з довгою ручкою, щоб не обпектися.
- Зверни увагу: через те що молоко холодне, а карамель гаряча, почнуть утворюватися грудочки. Це не страшно, вони всі згодом розчиняться.
- Поверни ємність на плиту та увімкни вогонь вищий за середній та вари, енергійно перемішуючи вінчиком, допоки не з’являться бульки, а потім ще 2 хвилини.
- Форму промасти олією та вилий у неї гарячу суміш. Накрий харчовою плівкою в контакт, дай охолонути, та відправ у холодильник на пів години.
- Вийми десерт з форми, виклади на блюдо, та придумай, як прикрасити шоколадний торт за своїм смаком.
Це швидкий шоколадний торт, яким ти точно здивуєш своїх гостей, а при необхідності не залишиш без солодкого тих, хто постує, або веганів. Його можна зробити у стилі бенто, розливши по невеличких формах.
Як прикрасити шоколадний торт

Якщо чесно, нам здається, що шоколадний торт, який можна ще назвати на кшталт англійського «брауні» — вже сам по собі прикраса будь-якого десертного столу. Але якщо є бажання, то варіантів в домашніх умовах довести його зовнішній вигляд до досконалості, а може й додати смаку, безліч. Наприклад, гарно смакуватиме цей десерт з бананом, полуницею, персиком, нарізаними слайсами, й викладеними як смачний декор верхнім шаром. Можеш прикрасити свій витвір тертим шоколадом, ефектно виглядатиме білий. Кокосова стружка теж додасть тортику контрасту та чудового аромату.