ПродуктиПоради та добірки

Млинці: рецепти на молоці, на кефірі та на воді

9 Хв

Розповідаємо, як приготувати млинці, щоб вони були ідеальні.

Масниця (або Масляна) — це давнє свято проводів зими й вітання весни, що має язичницьке коріння. Колись давно наші предки, в знак пошани до Ярила, бога сонця, випікали круглі жовті коржі, що зовні дуже подібні до нього. Існувало повірʼя, що, зʼївши такий коржик, людина отримує трохи сонячного тепла й енергії. 

Відомі й звичні нам млинці, зважаючи на походження їхньої назви, зʼявилися після появи млинів — знаряддя праці, яке слугує для подрібнення зерна в борошно. На жаль, точно ми не знаємо, коли люди почали їх виготовляти, але відомо, що перша згадка про випікання чогось подібного, що дійшла до наших днів, датується IX століттям.

Масниця

Хоч для нас млинці завжди були й залишаються головним символом свята Маcниці, вони не є унікальною стравою лише для словʼянської кухні. По всьому світу існують різні варіації, наприклад, американські панкейки, французькі крепи, індійські доси тощо. Кожна культура має свої особливості приготування млинців, але всюди ця страва асоціюється з теплом і затишком.

Масляна 2025, що відзначається з 24 лютого до 2 березня, — це чудова нагода зібратися з родиною та друзями за столом. Його головною окрасою стануть солодкі, пухкі й ніжні млинці на кефірі з варенням, класичні тоненькі на молоці, з яких можна зробити налисники з сиром або навіть солоні з мʼясом. 

У цій статті ти знайдеш простий рецепт млинців на будь-який смак. Не забудемо й про лайфгаки, як готувати, щоб вони вийшли смачні. Навіть якщо ти веганиш, тут є найкращий рецепт пісних млинців на воді. Зберігай собі добірку, щоб не загубити, та поділися нею з друзями.

Також буде цікаво

Тоненькі млинці на молоці

Тоненькі млинці на молоці

Дуже легкий класичний рецепт млинців, з яким твоя Масляна 2025 буде незабутньою. Якщо хочеш зробити їх більш пишними, можеш приготувати ці млинці на кефірі чи на кислому молоці, а щоб зробити їх легкими — на сироватці.

👥Порції: 2
🥞Калорійність: приблизно 175 кКал/100 г
⏳Час приготування: 45 хв.

✔️Інгредієнти:

  • 500 мл молока;
  • 5 яєць;
  • 150 г борошна;
  • 50 г кукурудзяного крохмалю;
  • 2 ст. л олії;
  • 1 ст. л цукру;
  • ½ ч. л солі;
  • трохи олії для смаження.
Тонкі млинці

Рецепт млинців на молоці:

Крок 1
Візьми глибоку миску та розбий в неї яйця. Додай цукор і сіль, добре розмішай вінчиком або міксером на повільній швидкості.

Крок 2
У цю ж миску просій через сито борошно і крохмаль. Розмішай до однорідності, щоб у майбутніх млинцях не було грудочок. 

Крок 3
Постійно помішуй, поступово влий молоко та 2 столові ложки олії. Добре перемішай все ще раз і залиш на 15 хвилин.

Крок 4
Візьми пательню та постав на помірний вогонь розігріватися. Тонким шаром змасти її олією та черпаком рівномірно налий на неї тісто. Смаж з обох сторін до золотистого кольору.

Ажурні млинці на мінеральній воді з яйцями

Ажурні млинці

Ці млинці на воді надзвичайно ніжні, повітряні, смачні й красиві. Чудовий варіант, якщо для тебе важлива естетика. Вони мають цікаву текстуру й симпатичний орнамент завдяки тому, що в тісто на млинці додають газовану мінералку. Варто спробувати лише один раз, щоб закохатися в них назавжди.

👥Порції: 6
🥞Калорійність: приблизно 130 кКал/100 г
⏳Час приготування: 50 хв.

✔️Інгредієнти:

  • 600 г борошна;
  • 4 яйця;
  • 1½ л холодної мінералки;
  • 5 ст. л. олії;
  • 1 ст. л. оцту;
  • 1 ч. л. соди;
  • 1 дрібка солі;
  • трохи олії для смаження.
Ажурні млинці

Як зробити ажурні млинці на воді:

Крок 1
Візьми глибоку миску, розбий в неї яйця, додай сіль та збий до однорідності вінчиком або міксером на маленькій швидкості.

Крок 2
Додай воду та, перемішуючи, поступово засипай борошно, щоб не було грудочок. 

Крок 3
Погаси соду оцтом і додай її разом із 5 столовими ложками олії в тісто на млинці. Добре розмішай і залиш на 20 хвилин.

Крок 4
Постав пательню на помірний вогонь, розігрій її й змасти тонким шаром олії. 

Крок 5
Черпаком рівномірно вилий у неї трохи тіста й обсмаж з обох сторін до красивої золотавості.

Тонкі млинці на кефірі і кип’ятку

Тонкі млинці на кефірі

Заварні млинці на кефірі дуже мʼякі й еластичні якраз тому, що окріп змушує борошно розбухнути. Завдяки цьому вони тонкі, але дуже міцні. Це рецепт приготування ідеально підійде для тих, у кого часто рвуться млинці.

👥Порції: 4
🥞Калорійність: приблизно 190 кКал/100 г
⏳Час приготування: 45 хв.

✔️Інгредієнти:

  • 350 г борошна;
  • 500 мл кефіру;
  • 250 г води;
  • 2 яйця;
  • 75 г цукру;
  • 5 ст. л. олії;
  • ½ ч. л. соди;
  • 2 дрібки солі;
  • олія для смаження.
Тонкі млинці на кефірі

Найсмачніші млинці рецепт:

Крок 1
У велику миску розбий яйця, додай цукор і сіль. Добре збий вінчиком або міксером на найменшій швидкості.

Крок 2
Додай 250 мл кефіру і, постійно розмішуючи, додай борошно. Потім влий решту кефіру й ще раз все добре перемішай.

Крок 3
У чайнику закипʼяти воду. В маленьку миску висип соду та залий її окропом. Після того, як завершиться хімічна реакція, додай це в тісто на млинці разом з 5 столовими ложками олії й добре все перемішай. 

Крок 4
Розігрій пательню на помірному вогні, змасти її невеликою кількістю олії. Черпаком рівномірно влий трохи тіста й смаж з обох сторін до рум’яності.

Товсті пісні млинці на воді

Товсті пісні млинці на воді

Ці млинці на воді — справжня знахідка для веганів, адже вони без яєць і на кипʼятку, без молока. Тож якщо навіть Масниця 2025 для тебе не привід відмовлятись від пісних страв, цей план покрокового приготування стане смачною знахідкою. До речі, тісто на млинці буде ще більш пухким, якщо зробити його на дріжджах. Для цього розкриши 20 г свіжих дріжджів у 100 мл теплої води з 1 чайною ложкою цукру, залиш на 10 хвилин, а потім, коли суміш почне пінитися, додай її в тісто на млинці. 

👥Порції: 2
🥞Калорійність: приблизно 230 кКал/100 г
⏳Час приготування: 45 хв.

✔️Інгредієнти:

  • 300 г борошна;
  • 300 мл води кімнатної температури;
  • 3 ст. л олії;
  • 1½ ст. л цукру;
  • ⅔ ч. л солі;
  • трохи олії для смаження.
Товсті пісні млинці на воді

Як приготувати млинці рецепт:

Крок 1
У глибоку миску додай борошно, цукор, сіль, 3 столові ложки олії та 150 мл води. Ретельно перемішай вінчиком або міксером на маленькій швидкості.

Крок 2
Потім влий у суміш решту води, добре розмішай і залиш тісто на млинці на 15 хвилин.

Крок 3
Розігрій пательню на помірному вогні, трохи змасти її олією та черпаком вилий трохи тіста так, щоб помістилося кілька невеликих товстих млинця. 

Крок 4
Смаж з обох сторін до красивої золотавої рум’яності.

Смачні шпинатні млинці

Смачні шпинатні млинці

Яскраво-зелені шпинатні млинці, з якими Масляна 2025 буде не лише барвиста, а ще й корисна. Їхній трохи травʼяний і свіжий смак чудово поєднуватиметься з багатьма начинками. 

👥Порції: 2
🥞Калорійність: приблизно 160 кКал/100 г
⏳Час приготування: 45 хв.

✔️Інгредієнти:

  • 250 г борошна;
  • 3 яйця;
  • 250 мл молока;
  • 250 мл води;
  • 100-150 г шпинату;
  • 3 ст. л олії;
  • 1 ст. л  цукру;
  • 1 дрібка солі;
  • трохи олії для смаження.
Смачні шпинатні млинці

Як приготувати найсмачніші млинці зі шпинатом:

Крок 1
В глибоку миску поклади шпинат, залий його водою й перебий блендером до однорідності.

Крок 2
В окремій мисці зʼєднай яйця, цукор і сіль, ретельно збий міксером або вінчиком.

Крок 3
Додай до яєць 125 мл молока та 125 г борошна. Добре розмішуй після кожного етапу, щоб не було грудочок. Так само додай решту цих інгредієнтів.

Крок 4
Додай до тіста олію та шпинат, добре перемішай і залиш на 20 хвилин.

Крок 5
Розігрій пательню на помірному вогні та змасти її олією. Черпаком рівномірно влий трохи тіста та смаж з двох сторін до готовності. 

Популярні питання про те, як смажити млинці

як смажити млинці

Тепер, коли ти вибрала свій рецепт млинців, не поспішай вмикати плиту. Спочатку необхідно знати кілька деталей, які допоможуть досягти найкращого смаку й текстури. 

Розглянемо поширені проблеми, що виникають під час приготування та розберемося, як смажити млинці.

Чому млинці сухі?

Головна причина того, що страва вийшла суха, — це неправильні пропорції інгредієнтів. Можливо, ти додала замало олії або забагато борошна

Якщо ж з пропорціями все було гаразд, а млинці все одно вийшли не такі, як потрібно, це означає, що вони пересушилися при смаженні. Рекомендуємо їх готувати на помірному вогні. 

Чому млинці прилипають?

Така проблема виникає, якщо готувати млинці на холодній або недостатньо гарячій поверхні. Щоб вони не прилипали, необхідно добре розігріти пательню. Тоді страва швидко схопиться та рівномірно просмажиться. 

Інша причина липких млинців — суха поверхня пательні. Саме тому перед приготуванням її необхідно змастити олією. Далі, після кожного млинця, за потреби, можна її додавати.

як смажити млинці

Чому млинці вийшли гумові?

Якщо додати забагато яєць чи борошна, тісто стає дуже щільним, а млинці вийдуть «резиновими». Це означає, що в них бракує рідини, тому варто наступного разу додавати її в більшій кількості. Наприклад, більше молока, кефіру чи води.

Також млинці виходять “резиновими” тоді, коли ти їх довго смажиш на невеликому вогні. Від цього тісто також втрачає необхідну для нього вологу і стає щільнішим. 

Чому рвуться млинці?

як смажити млинці

Якщо додати забагато рідини або замало яєць чи борошна в тісто, воно вийде недостатньо щільним для того, щоб схопитися і сформуватися в млинець. Окрім того, воно буде нерівномірно розподілятися на пательні. Тому утворюватимуться більш тонкі ділянки, які, скоріш за все, порвуться при спробі перевернути млинець. 

Інша причина крихких млинців — неоднорідне тісто з грудочками. Щоб такого не ставалося, потрібно дуже добре перемішати суміш, щоб борошно повністю розчинилося. 

Ще одна вагома, хоч і менш поширена причина — пошкоджена пательня. Найкраще для готування млинців підійдуть моделі з антипригарним покриттям, або чавунні. Головне — щоб сковорідка була з широким плоским дном і не мала пошкоджень, адже вони сильно впливають на функції. 

Як смажити млинці, щоб не пригоріли? 

як смажити млинці

Пригорання — це одна з найпоширеніших проблем, адже в неї є багато причин. Розберемося, як приготувати млинці, щоб вони були золотисті, а не чорні:

  1. Помірний вогонь. Перед тим, як готувати млинці, потрібно виставити правильно температуру. На занадто великому вогні вони, скоріш за все, згорять, а в середині можуть залишитися сирими.
  2. Добре розігрій сковорідку. Це забезпечить рівномірний розподіл тепла, тому млинці утворять скоринку, не прилипнуть і не пригорять.
  3. Вибери хорошу пательню. Якісна сковорідка з антипригарним покриттям допоможе зробити смачні млинці без підгорілостей. 
  4. Змасти олією. Перед тим, як смажити млинці, нанеси тонкий шар олії на пательню. Це створить барʼєр між тістом і поверхнею пательні, а завдяки цьому млинці не прилипнуть і не пригорять. 

До речі, якщо страва вже горить — ти маєш шанс їх врятувати. Зменш вогонь та налий трохи олії біля країв млинця. Потім спробуй обережно перевернути млинець.

Як зробити млинці смачнішими?

Тонкі млинці

Будь-які млинці з добірки будуть смачні й без начинки. Втім, якщо захочеться додати якусь фішку, в них можна загорнути будь-яку солодку або солону начинку на свій смак. Наприклад, до млинців на молоці добре пасує фруктове повидло чи смажений фарш з цибулею, а шпинатні млинці особливо добре смакуватимуть з лососем або червоною ікрою. 


Бажаємо смачного!

Авторка M Journal Вероніка Понуляк
62 записи

Про автора
Філософиня, танцівниця, музикантка, викладачка і амбасадорка пізнання. Обожнюю дізнаватися про щось нове для себе і розбиратися у цікавих темах, у тому числі — історіях смачних коктейлів.
статті
Схожі записи
ПродуктиКондитерські вироби

Меренговий рулет: прості рецепти, як зробити та прикрасити

11 Хв
Ділимося секретами приготування меренгового рулету.
ПродуктиПоради та добірки

Ліниві вареники: солодкі та солоні рецепти

8 Хв
Розповідаємо, як приготувати солодкі ліниві вареники.
ПродуктиКондитерські вироби

Шоколадний торт: смачні рецепти в домашніх умовах

11 Хв
Розповідаємо, як приготувати в домашніх умовах смачний та пухкий шоколадний торт.
Розсилка з корисними лайфгаками
та важливими штуками

Обираємо найцікавіше та відправляємо листа раз на місяць

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

×
ПродуктиПоради та добірки

Як правильно їсти авокадо?