ДобіркиАлкогольні напоїДжин

Особливий джин з Африки, Японії та Італії

7 Хв

Радимо, який джин обрати, та ділимося кількома небанальними пляшками, на які варто звернути увагу.

Джин — це міцний алкогольний напій, що виготовляють дистилюючи настоянку ягід ялівцю на зерновому спирті. Якісний джин смакує як у чистому вигляді, так і в складі різноманітних коктейлів (і ми не лише про джин-тонік). Серед прихильників цього напою — агент 007 Джеймс Бонд, який навіть «зраджував» коктейлю з горілки та мартіні заради «Весперу» на джині, а також президент США Франклін Рузвельт, який полюбляв смакувати мартіні з джином.

Читайте також: «Улюблений алкоголь президентів США»

Батьківщиною джину часто помилково вважають Великобританію, хоча це не так. Уперше цей напій з’явився в Нідерландах як аптечна настоянка з ялівцю для покращення травлення. Проте саме англійці зробили цей напій всесвітньо популярним. До Британії напій потрапив у XVII столітті після Славної революції, під час якої місце короля Якова II зайняв голландець Вільгельм Оранський.

Види джину відрізняються залежно від країн, де їх виготовляють. Наприклад, спершу в Англії робили дешевий джин із низькоякісної пшениці, але в ХІХ столітті підхід до його виробництва змінили. Тоді й зародився стиль джину London Dry — найчастіше саме його ми п’ємо в коктейлях. Нідерландський джин, який ще називають «женевер», суттєво відрізняється від англійського: він менш міцний, але має потужніший смак, яким дещо нагадує віскі. Окрім лондонського сухого та нідерландського існують й інші види джину.

Продовжуємо розповідати про оригінальний алкоголь та ділимося добіркою п’яти пляшок джину, які з великою ймовірністю прийдуться до смаку поціновувачам міцних штук — завдяки своїм особливим смакам, ароматам та історіям. Поговорімо про джин з Італії, Африки та Японії.

Який джин обрати: небанальні варіанти

Джин Gil Authentic Rural Gin Italian Peated

  • Міцність алкоголю: 43 %
  • Місткість: 0,5 л
  • Бренд: Gil
  • Смак/аромат: трави, спеції, м’ята
  • Країна виробник: Італія

Джин Gil Authentic Rural Gin Italian Peated має солом’яно-жовтий колір та фруктовий, пряний, димний смак, у якому відчуваються гірко-солодкий грейпфрут та полин. В ароматі — ноти трав, ялівцю, сухих квітів та апельсина. Найкраще подавати напій охолодженим до температури 14–16°C.

Ялівець для цього джину вирощують в Італії. Перед використанням його коптять на торфі, а потім переганяють разом із цитрусовими, алое, орегано та бергамотом. Це допомагає наповнити джин яскравими ароматами та «димком».

Джин Gil створив доктор Гіл, який був корабельним лікарем. В одній зі своїх небезпечних подорожей він шукав протиотруту від отрути гадюки Рокка Імперіале (і знайшов її), але крім цього зустрів особливий ялівець, з якого спробував створити дистилят. Результат вийшов більш ніж вдалим.

Джин 400 Conigli Volume 8 Basil

  • Міцність алкоголю: 44 %
  • Місткість: 0,5 л
  • Бренд: 400 Conigli
  • Смак/аромат: трави, спеції, м’ята
  • Країна виробник: Італія

Це настій листя ароматного італійського базиліку в дистиляті з ялівцю. Джин 400 Conigli Volume 8 Basil має чистий та прозорий колір. У напою свіжий трав’яний аромат із нотами цитруса та ялівцю. На смак він сухий, у ньому відчуваються трави та спеції. Цей джин чудово смакує як дигестив, а також підходить для приготування коктейлів.

Джин від 400 Conigli особливий тим, що до ялівцю завжди додається лише один інший рослинний інгредієнт, щоб зробити смак напою унікальним. Для цього виробник експериментує з вісьмома інгредієнтами: кава, розмарин, кардамон, персик, лаванда, pepe dei dogi (запашна італійська суміш перців), лимонна вербена та базилік.

Джин Etsu Double Yuzu

  • Міцність алкоголю: 43 %
  • Місткість: 0,7 л
  • Бренд: Etsu
  • Смак/аромат: цитрусовий
  • Країна виробник: Японія

Джин Etsu Double Yuzu чистого прозорого кольору має ніжний квітково-рослинний аромат. У ньому яскраво відчуваються ялівець, спеції, лимон та юдзу — азійський гібрид мандарина, що виглядає як невеликий грейпфрут із нерівною шкіркою та великими кісточками всередині. Юдзу має менш кислий аромат, аніж лимон, але він набагато більш насичений та складний. Смак цього джину свіжий і збалансований, у ньому відчуваються лимон та хвоя. Найкраще цей напій смакує охолодженим до 5–13°C як у чистому вигляді, так і в складі коктейлів.

Повний рецепт джину тримають у секреті, але його основні інгредієнти — цедра зеленого гіркого апельсина, ялівець, юдзу, зелений чай, коріандр, солодка, корінь дягелю. Усі ці компоненти понад добу мацеруються в нейтральному тростинному спирті. Спирт, своєю чергою, дистилюють у мідному перегінному кубі до міцності 83 %, а потім розбавляють до 43 % чистою талою водою з гір Тайсецу і фільтрують через вугілля, щоб отримати чистий напій.

Etsu — один із перших японських джинів на ринку. У перекладі з японської його назва означає «задоволення». Цей напій створила винокурня Asahikawa за стародавнім азійським рецептом, для якого використовують трави, спеції та цитрусові. Деякі з них компонентів можна знайти лише в Азії.

Винокурня Асахікава знаходиться в префектурі Акіта на острові Хонсю (Японія) на узбережжі Японського моря і простягається на схід до гір Оу, найдовшого гірського хребта Японії. Рослини, які потім використовують для створення джину, живляться прісною і морською водою. Завдяки цьому напій у пляшці розкриває теруар своєї батьківщини. Теруар — це природні фактори, такі як ґрунт, клімат, рельєф, біосвіт (рослини, що ростуть у цій місцевості), що впливають на розвиток культур. Залежно від того, у якому теруарі виросли рослини, такий смак вони передадуть продуктам, які з них робитимуть.

Джин Tokyo Nights

Джин Tokyo Nights
  • Міцність алкоголю: 44 %
  • Місткість: 0,5 л
  • Бренд: Tokyo Nights
  • Смак/аромат: хвойний, цитрусовий
  • Країна виробник: Японія

Джин Tokyo Nights чистий та прозорий на колір. У його смаку та ароматі відчуваються цитрусово-ялівцеві ноти. Для його виробництва використовують мелясу цукрової тростини, ягоди ялівцю, кору юдзу, корінь лакриці, насіння коріандру, порошок Матча. Точну рецептуру тримають у суворому секреті. Трави мацерують (настоюють у рідині) протягом доби — це додає майбутньому напою особливого смаку.

Подавати джин варто охолодженим до температури 5–13°C у чистому вигляді з льодом, тоніком, або як основу для коктейлів.

Його виготовляє компанія BBC Spirits, яку заснували в Бордо у 2010 році. Спершу вона концентрувалася на створенні та продажі французьких вин, а згодом відкрила для себе напрямок міцних напоїв.

Джин La Republica Amazonica

  • Міцність алкоголю: 42 %
  • Місткість: 0,7 л
  • Бренд: La Republica
  • Смак/аромат: хвойний, апельсиновий
  • Країна виробник: Болівія

Цей легкий цитрусовий джин із Ла-Паса (Болівія, Африка) відрізняється від звичного джину тим, що ялівець у ньому відчувається набагато слабше. Замість цієї рослини на передній план виходять прянощі та «землисті» аромати (наприклад, ґрунту).

Джин La Republica Amazonica має м’який смак і насичений аромат, у якому відчуваються дерево, трави, апельсинова цедра та лайм. Його смак елегантний, у ньому відчуваються ялівець, свіжі трави й ноти смаження. У посмаку присутні фрукти та екзотичні спеції. Ідеально смакує в коктейлі з тоніком та цедрою цитрусових.

Це перший джин, виготовлений із використанням екзотичних амазонських рослин. Їх унікальна суміш складається з асаї, аджі гусано, анісу, какао, коруи канелону, кардамону, кори чучууасі, кориці, коріандру, копоасу, імбиру, лимона, апельсина, пало-санто, сача-кулантро.

Джин Sakurao Japanes Dry Gin Limited

  • Міцність алкоголю: 47 %
  • Місткість: 0,7 л
  • Бренд: Sakurao
  • Смак/аромат: цитрусовий
  • Країна виробник: Японія

Цей рожевий джин має квітково-фруктовий смак, посмак ялівцю та апельсинового мармеладу. В ароматі відчуваються лимон, зелений чай та ягоди ялівцю. Напій варто подавати охолодженим до 5°C. Найкраще смакує в чистому вигляді, у складі коктейлів. Із закусок до нього пасують оливки та лимон.

Цей джин виготовляють зі спеціальної комбінації 17 рослин, які вирощують неподалік моря в префектурі Хіросіма, де і знаходиться виробництво Sakurao Distillery. Напій переганяють невеликими партіями, а під час процесу комбінують методи дистиляції (замочування та випарювання), що робить смак м’яким.

На заводі використовують досвід попередніх поколінь та передові технології. Наприклад, модифікують перегонні апарати щодо нових вимог: вони трохи нахилені вниз, щоб зберегти більше складних ефірів. Це дозволяє створювати алкоголь із цікавим складним смаком. Для другої перегонки використовують гібридний дистилятор, завдяки чому джин має вищий вміст спирту й більш фруктовий смак, ніж за класичного методу.


Цікавий нюанс: в Україні досить рідко є можливість придбати джин з цієї добірки. Зараз він у наявності на MAUDAU, а з 1 вересня по 1 жовтня на всі ці позиції діють приємні знижки до -26 %. Поспішай дегустувати, адже ці напої та багато інших ексклюзивних штук — в обмеженій кількості!

177 записи

Про автора
Редакторка, авторка. Перекладаю зі складної на людську. Тестую на собі свідомі тренди, п'ю смачне вино, пізнаю нове та ділюся найцікавішим у статтях M Journal
статті
Схожі записи
ВиноАлкогольні напої

Що таке вермут, як та з чим його правильно пити

9 Хв
Розповідаємо про головні особливості білих та червоних вермутів.
КоктейліАлкогольні напої

Коктейлі з горілкою: прості рецепти в домашніх умовах

8 Хв
Розповідаємо, з чим поєднувати горілку, щоб було смачно, п’яно і легко змішувати коктейлі вдома.
РомАлкогольні напої

Як та з чим пити ром?

8 Хв
Ром – це не лише напій моряків та піратів, а й ароматний, приємний міцний алкоголь, який смакує чистим або в поєднанні з іншими напоями
Розсилка з корисними лайфгаками
та важливими штуками

Обираємо найцікавіше та відправляємо листа раз на місяць

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

×
Онлайн-барАлкогольні напоїПиво

Як виготовляють популярне пиво Corona Extra