ДобіркиАлкогольні напоїКоктейлі

5 рецептів, що зроблять твій вечір хюґе

9 Хв

Розповідаємо про секрети хюґе, які зроблять твої зимові вечори кращими.

Десь у 2016 році світ сколихнула мода на скандинавський стиль та хюґе. Це данське слово, яке означає настрій затишку та комфортного спілкування, відчуття добробуту й задоволення. Іменник hygge означає щось хороше, затишне, безпечне і відоме, стосовно психологічного стану.

Хюґе — це відчуття задоволення, коли ти перетворюєш звичайні моменти на щось більш значне, красиве та особливе. Хюґе означає бути добрим до себе, балувати себе та своїх близьких.

Філософія хюґе просякнута любов’ю, турботою, затишком і багато в чому нагадує тренд на slow life. Більше про це ми дізналися із «Маленької книги хюґе» Міка Вікінга. У ній автор розповів багато корисних дрібниць, які здатні наповнити кожен день відчуттям радості та гармонії.

Ми зібрали 5 затишних та смачних рецептів із цієї книги та підібрали до них смачні зігріваючі вина. Ці комбо допоможуть перетворити будь-яку вечерю на час насолоди із дорогими людьми.

Хюґе-рецепти

У своїй книзі Мік Вікінг радить разом із друзями створити кулінарний клуб: «Замість того, щоби по черзі гарувати на кухні заради п’ятьох-шістьох гостей, ми тепер завжди готуємо спільно. Правила прості. У нас щоразу є тема або ключовий інгредієнт, наприклад качка чи ковбаски, і кожен приносить інші продукти, щоби приготувати маленьку страву, яка відповідала б темі. Це створює дуже невимушену, неформальну атмосферу, де всі рівні й ніхто не мусить прислуговувати гостям або прагнути дорівнятися до стандартів останньої вигадливої вечері».

Це чудовий метод укріпити стосунки з друзями або сім’єю, адже дослідження підтверджують: позитивний спільний досвід робить наш зв’язок міцнішим і глибшим.

@itslivandtom

HE HAS THE SWEETEST REACTIONS😭🥹 #couplesgoals #foryou #viral

♬ Flowers – Miley Cyrus

Отже, запасайся потрібними складниками (замовляй потрібне на MAUDAU), клич помічників і гайда на кухню.

Snobrod — хлібний крученик

Автор каже, що процес закручування цієї булочки «включає в себе неймовірну кількістю хюґе».

Склад Snobrod — хлібний крученик (на 6 булочок)

  • 25 г масла
  • 250 мл молока
  • 25 г дріждів
  • 2 чайні ложки цукру
  • ¾ чайної ложки солі
  • 400 г борошна

Рецепт приготування Snobrod — хлібний крученик

  1. Розтопи масло в каструльці та додай молоко, нагрій до кімнатної температури. Поклади дріжджі та розмішай.
  2. Вилий усе у велику миску, додай решту інгредієнтів, за винятком жменьки борошна. Добре вимішай тісто, потім у мисці нагрій і дай постояти годину в теплому місці.
  3. Вийми тісто на посипану борошном поверхню, вимішай, після чого додай «відкладене» борошно. Тісто потрібно ще раз вимішати й розділити на 6 частин.
  4. Кожну частину розкатай у смужку довжиною близько 40 см, а потім намотай на грубу палицю.
  5. Запікай над відкритим вогнем, але обережно: не запихай крученик у саме полум’я. Булочка готова, коли вона легко зніматиметься з палиці. Також можна постукати по ній: готова має видавати порожнистий звук. Загалом у печі тісто має провести хвилин 10.

До цієї білої булочки радимо спробувати біле міцне від Shabo. Вони випустили херес Limited Edition — тихе вино за іспанською технологією витримки в бочках. Для цього вина використовують український автохтонний сорт вина Тельті-Курук, яким славиться цей одеський винзавод.

Це вино має делікатний смак та солодкуватий посмак смаженого лісового горіха та мигдалю. В ароматі відчуваються ноти мигдалю, підсмажених лісових горішків, хлібної скоринки. Чудово смакує до морепродуктів, устриць, твердих сирів.

До речі, про рожеве вино із цієї ж лінійки ми розповідали в статті: «Що з українського вина пити цієї осені».

Boiller i Karry — данські м’ясні кульки в соусі карі

Склад Boiller i Karry — данські м’ясні кульки в соусі карі (на 4 особи)

  • 1 склянка панірувальних сухарів або 2 столові ложки борошна
  • 1 яйце
  • 1 дрібно покришена цибулина
  • 3 зубчики часнику
  • сіль, перець
  • 2 кг свинячого фаршу
  • 4 склянки бульйону

Для соусу:

  • 2 столові ложки вершкового масла
  • 2 столові ложки меленого жовтого карі
  • 1 велика покришена цибуля
  • 1 покришена цибуля-порей
  • 5 столових ложок борошна
  • 100 г вершків 35 % жирності
  • свіжа петрушка

Рецепт приготування Boiller i Karry — данські м’ясні кульки в соусі карі

  1. Панірувальні сухарі (або борошно), яйце, цибулю, часник, сіль, перець поклади до великої миски і вимішай. Потім додай фарш, ще раз перемішай та постав у холодильник на годину.
  2. За допомогою ложки зліпи м’ясні кульки. Закип’яти в каструлі воду, додай бульйон і вкинь кульки. Залежно від розмірів їм потрібно варитися 5–10 хв. Вийми кульки, а рідину залиш.
  3. Розтопи в каструлі масло, поклади мелений карі та смаж протягом кількох хвилин. Потім засип цибулю і теж трохи підсмаж. Далі засип борошно, добре перемішай і починай поступово вливати бульйон від м’ясних кульок, поки соус не загусне. Додай у страву сметану та м’ясні кульки й дай покипіти ще хвилин 12.
  4. Посип петрушкою та подавай із вареним рисом.

На завершення такої вечері спробуй Портвейн Porto Cruz Tawny DO. Його аромат складається із суміші сухофруктів, горіхів, карамелі та ванілі. М’який та солодкий смак наповнений відтінками карамелі, полуниці, малини, кураги, родзинок, волоського горіха, фундуку. Його посмак достатньо тривалий, з пряними відтінками кориці та сухофруктів.

Це вино дуже компанійське: відмінно смакує самостійно як аперитив або дигестів, чудово доповнює смаки сиру Чедер, сухофруктів, десертів із кавою, карамеллю, корицею та крем брюле. Вдале рішення подавати його з тапасами або канапками з перцем на грилі, копченою качкою та яблуками, а також із наїдками зі в’яленою шинкою, моцарелою та динею.

Skibberlabskovs — печеня по-шкіперськи

Назва має «морський» характер, бо вона прийшла з арсеналу корабельних кухарів. Замість грудинки можна використовувати будь-яке інше м’ясо

Склад Skibberlabskovs — печеня по-шкіперськи (на 4–6 осіб)

  • 750 г грудинки
  • 3 цибулини
  • 100 г вершкового масла
  • 3–4 лаврові листки
  • 10–12 горошин чорного перцю
  • 1 л курячого бульйону
  • 1,5 кг картоплі
  • сіль, перець
  • кілька зубців часнику
  • маринований буряк
  • житній хліб

Рецепт приготування Skibberlabskovs — печеня по-шкіперськи

  1. Поріж дрібними кубиками грудинку, нашинкуй цибулю.
  2. У горщику з товстим дном розтопи масло, підсмаж на ньому цибулю до прозорості. Додай м’ясо, лавровий лист, чорний перець, а потім влий ззакипілий курячий бульйон, щоб він покривав м’ясо із цибулею. Накрий кришкою та залиши на малому вогні на 45 хв.
  3. Почисть картоплю та поріж на шматки. Висип половину на м’ясо й накрий кришкою. Через 15 хв перемішай уміст горщика, додай решту картоплі. Якщо потрібно — додай ще бульйону. Обов’язково часто перемішуй, щоби печеня не пригоріла знизу. Приправ сіллю, перцем.
  4. Страву потрібно подавати гарячою з маринованим буряком, житнім хлібом. Зверху потрібно рясно прикрасити нарізаною зеленою цибулею.

Якщо за вечерею все зʼїсти не вдасться, печеню можна поставити в холодильник і швидко розігріти наступного дня на обід.

@oldanddancing

Har du smagt Skipperlabskovs før?

♬ original sound – Oldanddancing

Після такої вечері рекомендуємо відкоркувати Sandeman Porto Ruby Sogrape Vinhos. Його м’якість гармонійно переплітається з глибиною і насиченістю. У посмаку відчутні ноти дубової стружки та стиглі фрукти. Аромат розкривається червоними фруктами, сливами, полуницею.

Це вино стане ідеальним закінченням ситної трапези та гарним супутником фруктових десертів та сирів.

Тушковані свинячі щічки з картопляно-селеровим пюре

Ця страва має довго тушкуватися, тому цей час автор радить провести за цікавою книжкою з келихом вина.

Склад Тушковані свинячі щічки з картопляно-селеровим пюре

  • 10–12 свинячих щічок
  • сіль, перець
  • 15 г вершкового масла
  • половина селери
  • 1 морквина
  • 1 цибулина
  • 1 помідор
  • 500 мл темного пива

Для пюре:

  • 750 г картоплі
  • ¼ селери
  • 200 г молока
  • 25 г вершкового масла

Рецепт приготування Тушковані свинячі щічки з картопляно-селеровим пюре

  1. Щічки промий, висуши паперовим рушником та посип спеціями.
  2. Масло розтопи на пательні, поклади м’ясо та обсмажуй на середньому або великому вогні 3–4 хвилини.
  3. Додай селеру, моркву та цибулю, підсмаж до золотистості. Після цього додай помідор та влий пиво. Якщо треба, розведи водою: рідини має бути стільки, щоб нею укрити увесь вміст пательні.
  4. Для пюре поріж картоплю і селеру кубиками, звари до готовності, злий воду та потовчи.
  5. Нагрій молоко, розтопи в ньому масло та влий у пюре. Додай спеції.
  6. Подавати щічки потрібно на подушці з пюре. Можна прикрасити страву свіжою петрушкою, а на стіл поставити хліб, щоби було зручно вимочувати соус.

До такої ситної вечері потрібен не менш харизматичний п’янкий компаньйон. Зверни увагу на червоний солодкий портвейн Tower’s Port Vinho do Porto Tawny — він має тонкий аромат червоних фруктів та горіхів і м’який, оксамитовий смак із тонами сухофруктів та цукатів. Також він буде добре смакувати із десертами, сирами, копченостями та ковбасами.

Glogg — скандинавський глінтвейн

Глег — це скандинавський варіант глінтвейну. Він відрізняється «градусом», адже окрім вина туди додають міцний алкоголь. Каструльки такого напою вистачить, щоб зігріти та захмеліти велику компанію.

@amyshaba

GLÖGG #santalucia #happyholidays #glogg #mulledwine #homemade #fooddance #cocktailtiktok #merrylitmas #abracashaba #fyp #trending #christmastiktok

♬ Holly Jolly Christmas – Michael Bublé

Склад Glogg — скандинавський глінтвейн

для основи:

  • 4 жмені родзинок
  • 300 мл портвейну
  • пляшка міцного червоного вина
  • 250 г коричневого цукру
  • 20 г паличок кориці
  • 20 г чорного перцю горошком
  • 20 г гвоздики
  • 10 г кардамону

для глінтвейну:

  • 1,5 л червоного вина
  • 200 мл темного рому
  • 200 мл овочевого самогону чи горілки
  • цедра одного апельсина
  • 200 мл апельсинового фрешу
  • 100 г подрібненого мигдалю

Рецепт приготування Glogg — скандинавський глінтвейн

  1. Приготування варто починати за день. Замочи родзинки в портвейні та залиш на добу.
  2. Наступного дня, перед приходом гостей, можна починати чаклувати. Вилий у каструлю пляшку червоного вина, додай цукор, корицю, перець, кардамон і нагрівай, доводячи до кипіння. Важливо не дати напою закипіти! За крок до цього зніми каструлю з вогню і дай вину охолонути.
  3. Додай у напій червоне вино, інший алкоголь, цедру та сік. Знову нагрій до майже кипіння, після чого зніми з плити. У гарячий глог додай родзинки та мигдаль.

Для цього рецепту радимо звернути увагу на солодкий червоний портвейн Symington Family Estates Dow’s Fine Ruby. Він має солодкий, об’ємний, комплексний аромат із пряними нотами стиглої вишні, чорної черешні, малини, шоколаду. У смаку відчувається ягідність, баланс цукру, кислотності й танінів.

Це міцне вино (19 %) смакуватиме не лише в складі глогу, але і як дижестив або компаньйон до ягідних десертів.

Раніше в іншій статті на M Journal ми ділилися ще одним рецептом глегу. Окрім нього ми розповіли, як традиційно готують глінтвейн у Італії, Франції, Австрії та Польщі. Добірку рецептів знайдеш за посиланням.

А більше кріплених вин, з якими твої вечори та посиденьки з друзями наповняться атмосферою затишку й хюґе шукай за посиланням. Зараз на MAUDAU на них діють приємні знижки!

3 записи

Про автора
Привіт, я Калашнікова Інна — бренд-менеджер категорії алкогольних напоїв у MAUDAU. Завдяки першій хвилі ЗНО та моїй мамі, яка завжди говорила, що перша освіта має бути на бюджеті, вивчилась на магістра з маркетингу. А потім усе пішло як по маслу. Як то кажуть — пройшла вогонь, воду та мідні труби роботи в маркетингових агенціях. Останні 2 роки я частина дуже крутого проєкту — MAUDAU. Разом із командою маркетингу працюємо над зростом впізнаваності бренду в цілому. Та зокрема — над зростом впізнаваності MAUDAU як маркету з продажу алкогольних напоїв. Кожного дня дізнаюсь багато цікавого від сомельє, алкогольних експертів та категорійних менеджерів. Тому мені є що розказати. Буду писати про складні речі простими словами та ділитися лайфгаками, як вибирати смачні напої, незалежно від цінових діапазонів.
статті
Схожі записи
ВиноАлкогольні напої

Що таке вермут, як та з чим його правильно пити

9 Хв
Розповідаємо про головні особливості білих та червоних вермутів.
КоктейліАлкогольні напої

Коктейлі з горілкою: прості рецепти в домашніх умовах

8 Хв
Розповідаємо, з чим поєднувати горілку, щоб було смачно, п’яно і легко змішувати коктейлі вдома.
РомАлкогольні напої

Як та з чим пити ром?

8 Хв
Ром – це не лише напій моряків та піратів, а й ароматний, приємний міцний алкоголь, який смакує чистим або в поєднанні з іншими напоями
Розсилка з корисними лайфгаками
та важливими штуками

Обираємо найцікавіше та відправляємо листа раз на місяць

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

×
Корисні порадиДогляд за тіломКраса і здоров'я

Як влаштувати вдома день СПА