Розбираємось, що це за показник IBU на етикетці пива та як він впливає на смак.
У цій статті:
Гіркота пива — властивість, яка про одну й ту саму пляшку дозволить почути кардинально різні відгуки. Комусь вона подобається, інших змушує зупинитись після першого ковтка. Розібратися, як визначити гіркоту по етикетці, допоможе спеціальний показник. Тож, IBU пиво що це? Як зазначені цифри пов’язані зі смаком? Ми вивчили питання й розповімо у цій статті, що таке IBU в пиві. А ти потім просто вразиш друзів знаннями про одну з граней пивного смаку, можливо для декого доволі суперечливу. Тож давай детальніше поговоримо, що таке гіркота пива і як розшифрувати IBU — спеціальну одиницю для її вимірювання та опису.
Що таке IBU в пиві

INTERNATIONAL BITTERNESS UNIT (IBU) дослівно перекладається як міжнародна одиниця гіркоти. 1 IBU дорівнює 1 мг речовини, що забезпечує гіркоту, на 1 літр пива. Шкала зазвичай починається з позначки 6 і теоретично не має кінцевого обмеження. Чому теоретично? Тому що людські смакові рецептори просто не сприймають показник вище 160. Для розуміння:
- у преміальних лагерів — біля 25 IBU;
- в індійського світлого елю (IPA) — 40–70;
- в Imperial IPA — 120.
Існують і, так би мовити, крейзі-варіанти — датське пиво Mikkeller з цифрами 1000 та 2007 IBU на пляшках.
Рівень гіркоти завжди турбував броварів, адже він дозволяє створювати унікальні смакові композиції, шляхом регулювання цього показника. Вимірювати його почали в Англії примітивним методом зважування компонентів. У середині XX століття виник більш науковий підхід до цього питання, що базується на хімічних дослідженнях природних сполук, їх співвідношень та поведінки під час технологічного процесу. А саме міжнародна одиниця гіркоти IBU була впроваджена у 1960-х роках задля стандартизації броварської продукції, можливості об’єктивного порівняння та оцінювання її смакових якостей.
Від чого залежить гіркота пива

Компонент, який надає пиву гіркоти — це хміль, а точніше альфа-кислота, яка у ньому міститься. І тут вже є де розгулятися пивоварам, щоб залучити у прихильники своєї продукції якнайбільше людей з різними смаками. Все завдяки тому, що сорти хмелю мають різний рівень альфа-кислот:
- Hallertau, Saaz, Fuggle — низький IBU 2–5 %;
- Cascade, Centennial, Chinoo — середній 5–10 %;
- Columbus, Warrior, Magnum — високий 10–17 %.
Гіркота з’являється завдяки хімічній реакції під час нагрівання сировини. Закономірності прямі — чим більше хмелю, а у ньому відсотку альфа-кислоти, тим більш гірке виходить пиво. До речі, ці властивості не тільки впливають на смак продукту, а ще й відіграють роль консервантів та антисептика. Чому кислота альфа? Тому що вона займає першу позицію відносно функціональної групи у хімічній формулі хмелю. Є ще бета-кислота, але вона не відіграє значної ролі у розв’язанні питання, що таке IBU в пиві.

Істотний вплив на кінцевий смак пінного має й те, на якому етапі виготовлення вноситься хміль. Коли він додається на початку варіння, реакція ізомеризації, через яку альфа-кислота видає потрібний результат, продовжується максимально довго, і тоді пиво набуває високих показників IBU. Додавання хмелю наприкінці, навпаки, знижує інтенсивність хімічного процесу, а з ним і гіркоту. Існує ще метод сухого охмелення, коли сировина додається вже після бродіння, і пиво ніби настоюється на хмелі. Спеціалісти стверджують, що це сильно підвищує не тільки IBU, а ще й аромат напою.
Як гіркота пива IBU впливає на загальне сприйняття смаку

Ми розглянули IBU пива, що це за показник і як його вимірюють, і, здається, якби можливості регулювати інтенсивність гіркоти не було, то й прихильників пива було б значно менше. Погодься, що сам по собі це не найприємніший з можливих смаків. Але тим й прекрасна продукція пивоварів, що її смаковий профіль не є монотонним. Зокрема дуже популярні сорти, в яких високий показник IBU компенсує, чи навіть підкреслює та розкриває смак солоду. Саме варіювання вмісту цих компонентів і дарує поціновувачам пивне різноманіття.
В цілому знати, що означає показник IBU на етикетці достатньо, щоб вибрати варіант, який найбільше смакує. Але зрозуміти це можна й з назви. Наприклад, лагер буде завжди найменш гіркий, як й пиво з нижчим вмістом алкоголю, й будь-яке світле пиво взагалі. Здогадатися, що IBU буде нижчим, можна й з опису на контретикетці.
Добірка пива з різною гіркотою IBU

Щоб краще розібратися у питанні, що таке IBU в пиві, розглянемо ще декілька прикладів з асортименту MAUDAU.
Про легендарне мексиканське Corona Extra написано, що воно має легкий цитрусовий присмак, а хмелева гіркота пива ледь відчувається. Воно неагресивне, а навпаки, дуже делікатне, тому точно підійде тим, кому до вподоби більш лагідний та стриманий смак. А показник гіркоти у нього 19 IBU.
Варіант для тих, кому гіркота пива не до вподоби — Birra Moretti L’autentica світле від італійського бренду Birra Moretti. Ти відчуєш смак, наповнений хмелем та солодом з кукурудзяними нотками, а гіркоту й не помітиш, особливо, якщо вживатимеш це пиво з традиційною італійською пастою або лазаньєю, холодною курятиною чи свининою, свіжими сирами.
Варіант з помірною гіркотою IBU 23 — світле німецьке пиво Krombacher Pils. Це класичне поєднання фруктових ароматів хмелю в ідеальному балансі з солодом та унікальної джерельної води. Газоване пиво зі стійкою дрібнопористою піною приємно просто випити одним великим ковтком у спекотний день, або вживати повільно, запиваючи ним томлене теляче філе або овочі, смажені на грилі.

А ось дещо брутальний варіант для справжніх поціновувачів — Volynski Browar 9th Birthda Imperial IPA. Показник IBU — 50, але смак дивовижно гармонійний та збалансований: хміль та солод в ідеальних пропорціях. Але стережися 8 обертів алкоголю. До речі, це вітчизняний виробник — Volynski Browar, і він обіцяє, що вже після першого ковтка ти відчуєш себе у центрі яскравого, хмільного, а може й екзотичного свята.
Розуміння, як читати етикетку та прогнозувати гіркоту пива корисне, щоб зробити вдалий вибір. Адже в різноманітті пляшок, які пропонують виробники, головне знайти ту, що найкраще смакуватиме саме тобі!