Алкогольні напоїВино

Яке вино найкраще поєднується з солодощами: 5 ідеальних пар

7 Хв

Професійний сомельє розповідає, як вдало поєднувати вино та шоколад або цукерки, щоб створити ідеальну пару для презенту. 

Вино часто вибирають як подарунок на свята. Його нерідко супроводжують солодощами, такими як шоколад, зефір, цукерки, печиво та десерти. Проте, такі поєднання потребують уважного підходу, щоб смак алкоголю та смаколиків доповнювали, а не приглушували один одного. Тож які види вин з якими солодощами складають найкращі пари? Спробуємо розібратися у цьому цікавому питанні. 

Спочатку потрібно нагадати важливий момент, як правильно пити вино. Він відчутно впливатиме на сприйняття смаку. Головна фішка в тому, щоб не їжею закусувати напій, а вином запивати їжу:

  1. Спочатку потрібно відкусити невеликий шматочок, прожувати його або дати розтанути на язиці. Відчути його смак та аромат. 
  2. Потім зробіть невеликий ковток вина та насолодіться всіма відтінками відчуттів. 
  3. Нарешті поєднайте смаки у роті, щоб відчути, як вони доповнюють один одного.

А тепер перейдемо до найкращих пар вина та шоколаду, десертів й інших смаколиків. 

Також буде цікаво

Червоне солодке Ruby Port та шоколадні трюфелі

Шоколадні трюфелі

Вино та шоколад – це насичені смаки, які потребують уваги. Вони часто конкурують за ті ж рецептори та залишають тривалий посмак. Солодкість шоколаду може зробити сухе вино кислим, а поєднання гіркоти шоколаду та гірких танінів червоного вина створює дисбаланс. 

Але поєднання Ruby Port з шоколадними трюфелями працює, тому що є:

  1. Баланс солодкості. Важливо, щоб солодкість вина була принаймні рівною або вищою за солодкість шоколаду.
  2. Багатство смаку та текстури. Шоколадні трюфелі з високоякісного шоколаду, мають багату, вершкову текстуру. Ruby Port теж має достатню глибину та структуру, щоб доповнити ці цукерки.
  3. Ароматичні профілі. Ruby Port має фруктові та ягідні аромати, які гарно поєднуються зі смаком шоколаду.
  4. Контраст гіркоти. Темний шоколад має гіркуватий смак. Вина Ruby Port мають достатню солодкість та фруктовість, щоб збалансувати цю гіркоту та створити гармонійне поєднання.

Адже, коли трюфелі Pure Chocolate або MonLasa зустрічаються з Taylor’s Select Reserve Ruby та Sandeman Porto Ruby, народжується справжня магія смаку. Цей дивовижний тандем створює у роті вершковий шоколадно-ягідний вихор, який зачаровує з першої миті.

Солодкий рислінг та білий шоколад

Білий шоколад

Білий шоколад не містить какао-порошку, тому інколи “шоколадоманіяки ” критикують його справжність. Але саме це допомагає йому бути “особливим партнером” для солодкого рислінгу категорії Auslese. Це німецьке солодке вино з тривалим потенціалом до витримки, яке виробляється з винограду, що повністю дозрів натуральним чином з високим вмістом залишкового цукру. 

Поєднання білого шоколаду Lindt Lindor та Weis Riesling Auslese працює з кількох причин:

  1. Солодкість. У зазначених вина та шоколаду вона є значною. Поєднання солодкого з солодким є базовим принципом вдалого комбінування вина та їжі. Але пам’ятайте про співвідношення. Важливо, щоб солодкість вина була вищою або принаймні рівною за десерт, інакше вино буде здаватися кислим або незбалансованим.
  2. Вершковість. Білий шоколад має вершкову текстуру завдяки високому вмісту какао-масла. Рислінг такого рівня також має маслянистий профіль. 
  3. Ароматичні профілі. Білий шоколад часто має ноти ванілі, меду та вершкового масла. Вони добре поєднуються з ароматом рислінгу Auslese, який може включати ноти меду, абрикосу, персика, солодких тропічних фруктів, цитрусових та квітів. Це підсилює смакове враження.
  4. Кислотність. Рислінг пізнього врожаю зберігає кислотність, яка допомагає збалансувати солодкість білого шоколаду. Вона додає вину свіжості та запобігає тому, щоб поєднання стало надмірно солодким або нудотним.

Набагато бюджетніший Shabo Ice WIne зроблений з замороженого винограду не належить до цієї категорії, але буде чудовою вітчизняною альтернативою. 

Новозеландський Совіньйон Блан з його тропічними нотками маракуї теж створює дивовижне поєднання з білим шоколадом, нагадуючи морозиво з маракуйєю, що неодмінно варто спробувати.

Pedro Ximenez та еспресо

Еспресо

Це поєднання буде не зовсім про солодощі, але про ще один дуже популярний варіант, що подарувати на свято. Так, мова піде про комбінування алкоголю й кави. Бо не лише закуски до вина можуть створювати з них цікаві пари. Інші напої також є чудовою темою для дуетів. 

Pedro Ximenez (Педро Хіменес) – це солодке іспанське вино, виготовлене з однойменного сорту винограду, який в’ялиться на сонці для концентрації цукру. Воно має густу, концентровану консистенцію та багатий аромат з нотами родзинок, інжиру, карамелі та шоколаду. Його поєднання з еспресо:

  1. Створює контраст між інтенсивною солодкістю вина та гірким, насиченим смаком еспресо м. Солодкість вина пом’якшує гіркоту еспресо та шоколаду, а гіркота не дозволяє солодкості стати надмірною.
  2. Ароматичні профілі. Вино має ноти сухофруктів, спецій та шоколаду, які перекликаються з кавовими зернами.
  3. Густа текстура вина контрастує з легкою консистенцією еспресо, що створює цікавий баланс.

Наприклад кава Foundation High5 від одної з найкращих ростерій України 2020 року та Emilio Lustau Pedro Ximenez San Emilio або Luis Caballero Cuesta Pedro Ximénez Sherry

Поради від сомельє:

  • вино найкраще подавати охолодженим, а еспресо – гарячим;
  • експериментуйте з різними пропорціями вина та еспресо, щоб знайти свій ідеальний баланс;
  • також пробуйте Pedro Ximenez з чорним шоколадом, вміст какао у якому більше ніж 70%, або додайте вино як сироп до пломбіру.

Recioto della Valpolicella та молочний шоколад

Молочний шоколад

Хороший молочний шоколад зазвичай складається наполовину з шоколаду і наполовину з вершків. Додатковий жир з вершків робить молочні плитки одним з найлегших “справжніх” шоколадів для поєднання з вином. 

Recioto della Valpolicella – це італійське червоне солодке вино, виготовлене з підв’яленого винограду, що має насичений солодкий смак з нотами стиглих фруктів, спецій та шоколаду. Його поєднання з молочними плитками або цукерками працює тому, що є:

  1. Баланс солодкості. Інтенсивність цього показника у вина чудово контрастує з такою ж характеристикою молочного шоколаду. 
  2. Поєднання ароматів. Профіль Recioto della Valpolicella включає ноти вишні, малини, інжиру, родзинок, кориці, гвоздики та шоколаду. Вони добре комбінуються з ароматами молочних плиток або цукерок.
  3. Текстурний баланс. Вино має густу консистенцію, яка чудово доповнюється з кремовою текстурою молочного шоколаду.

Наприклад, Lindt Swiss Premium Chocolate Gold та Ca’ Rugate L’Eremita Recioto della Valpolicella можуть створити “ту саму” магію ідеальної пари для подарунка на свято. Як експеримент, можна спробувати Cleto Chiarli Lambrusco di Sorbara, яке надає полунично-цитрусової свіжості та легкості поєднанню з молочним шоколадом й зробить його менш важким.

Ігристе вино та бісквіти

Бісквіт

Ігристе вино – це чудовий вибір для святкових подій, особливо у поєднанні з легкими та хрусткими савоярді. Так, це то саме печиво для тирамісу, але у сольному виконанні. Його нейтральність не буде затьмарювати смак вина, а бульбашки додадуть святкового настрою. 

Чому це працює:

  1. Контраст текстур. Хрусткість савоярді змінюється на ніжність, а ігристість вина додає легкості та свіжості.
  2. Баланс солодкості. Зазвичай, для поєднання з савоярді обирають ігристі вина з невеликою кількістю цукру, такі як Brut або Extra Dry. Їх легка солодкість гармонійно поєднується з солодкістю бісквітів.
  3. Поєднання ароматів. У ароматі витриманих ігристих вин зустрічаються ноти бріоша та тостів, наприклад у Juve y Camps Family Reserve Great Gross Nature Reserve, які можуть додати складності та глибини смаку. Ноти цитрусових, яблук та груш у Bortolomiol Prior Valdobbiadene Prosecco Superiore можуть підкреслити ванільний аромат савоярді.  До речі, спробуйте ці ігристі з кантучині Ore Liete з мигдалем.

В цілому, поєднання ігристих вин  є дуже й дуже універсальним, тож це класна ідея, що подарувати на свято.


Експериментуйте зі смаками та створюйте свої ідеальні пари вина та солодощів. Так, принципи комбінування є важливими для розкриття потенціалу, але особисті вподобання теж не варто відкидати. По головну відповідь, як та з чим пити вино, найкраще дає особистий досвід.

Avatar photo
16 записи

Про автора
Маю магістерський ступінь з сенсорного аналізу, сертифікат 3 рівня Міжнародної школи WSET та досвід роботи в якості головного сомельє мережі винних магазинів. Також є членом Української Асоціації Сомельє та редагував всі описи вина в останньому Винному Гіді України. Моя пристрасть - це поєднання "незрозумілого та пихатого" світу вина з повсякденним життям.
статті
Схожі записи
Алкогольні напоїЦікаві добірки

Безалкогольні міцні напої для безалкогольних коктейлів: актуальний тренд

8 Хв
Розповідаємо, чому безалкогольний джин, ром та інші міцні напої стали такі популярні.
Алкогольні напоїРом

Що таке витриманий ром та як його пити: поради сомельє

7 Хв
Розповідаємо, в чому особливості витриманого рому, ділимось тонкощами, як його пити.
Алкогольні напоїЦікаві добірки

Що таке кордіал та як його використовувати в коктейлях

8 Хв
Розповідаємо, що таке кордіал, чим він відрізняється від сиропу та яка його роль у барних міксах.
Розсилка з корисними лайфгаками
та важливими штуками

Обираємо найцікавіше та відправляємо листа раз на місяць

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

×
КоктейліАлкогольні напої

Коктейлі сауер: особливості складу та популярні рецепти