Знайшли на просторах інтернету кілька способів як та із чим пити вино, які нас здивували. Розповідаємо про них.
У цій статті:
Зібрали добірку незвичайних трендових методів насолодитися п’янким.
Вино і чипси
Не завжди є сили та бажання готувати до вина щось вишукане і складне, інколи хочеться просто відкрити пачку чипсів. Й експерти підтверджують, що це вдале поєднання, головне — гармонійно підібрати смаки. Сомельє Роні Андерсон радить спробувати такі комбінації:
- Шампанське та чипси з сіллю (смак Original),
- Рислінг та чипси зі смаком солі й оцту (в Україні такі знайти складно, тому аналог – смак зелені зі сметаною),
- Шардоне та чипси «сметана й цибуля»,
- Розе з Провансу та чипси з креветками,
- Розе Гренаш та смак тайського чилі,
- Піно Нуар та солодка картопля (або батат),
- Мальбек та чипси зі смаком барбекю.
«Солоність і хрустка текстура картоплі допомагають підкреслити фруктовий смак, що відчувається у вині, а жир із картоплі пом’якшує кислотність вина», — коментує шотландський сомельє.
Видання WineEntusiast також радить спробувати такі поєднання вина та чипсів Pringles:
«Спінене» вино
Вайнловери знають: щоб вино смакувало краще, перед тим як пити, йому варто дати «подихати». Це означає дати напою певний час на контакт із повітрям. Користувачі Tiktok знайшли спосіб «прискорити» цей процес за допомогою капучинатора — міні-спінювача для молока. Ним «спінюють» вино прямо в келиху, — таким чином аерація прискорюється. Цей процес називається frothing wine.
@kshorsegirl Quick way to aerate wine in the glass. It worked! Froth goes away and it tastes like its been opened and breathing for quite a while. #wine#winehack#redwine#winelover
♬ Red Red Wine (Edit) – UB40
У мережі радять збивати вино до моменту, коли на ньому утвориться піна, але не робити ковток одразу після цього, а зачекати, доки вона зійде.
Дастін Валетт, ресторатор та власник виноробної компанії Valette Wines вважає, що це досить ефективний метод швидко наситити вино киснем, проте таке збивання дещо екстремальне для вина й може значно змінити його смак та аромат.
Як правило аерації потребують старі витримані вина та молоді — вона допомагає їм «розкрити» смак та аромат, через що напої стають насиченішими та м’якшими.
Сомельє Кетрін Фалліс вважає, що деякі вина досить делікатні для такого методу, тому сильна піна може завдати їм більше шкоди, ніж користі. Тому вона рекомендує дати вину контактувати з повітрям обережно, природним чином — у келисі, декантері або за допомогою спеціального аератора.
«Таку операцію варто використовувати лише з досить простими та недорогими винами. Складні вина можуть постраждати від такого нахабства, та втратити легкі й цінні фракції аромату», — підтверджує винний експерт MAUDAU Євген Сеган.
@nachoavgmama My wine has never tasted so smooth 🍷#lifehacks #wine #aeratedwine #winetime #elouan #pinotnoir
♬ Ultimate life hacks – Kelly – The Life Bath
«Кав’яр» із вина
Цим дивним методом поділився український хімік та блогер Гліб Репіч у своєму Tiktok. У червоному вині він розчинив альгінат натрію — полісахарид із бурих водорослей, який використовують у виробництві желейних цукерок, мармеладу, соків, соусів тощо.
В іншій склянці дослідник змішав із теплою водою лактат кальцію — кальцієву сіль молочної кислоти. Її використовують у харчовій промисловості (позначають у складі як Е-327), бо вона має здатність утримувати вологу. Найчастіше її застосовують у виробництві консервованих фруктів, джемів, овочів, консерв, соусів і так далі.
@glebrepich Червона ікра із вина! З Новим роком вас, друзі 🎄🎅 #глібрепіч
♬ Epic Music(863502) – Draganov89
За допомогою піпетки винну суміш Репіч «накрапав» у розчин лактату. У ньому краплі згорнулися та стали схожими на «ікринки». Отримані кульки він процідив від розчину через сито й додав у склянку з ігристим вином.
Не впевнені, що так можна насолодитися смаком та ароматом вина, проте це цікавий метод прикрасити коктейлі, десерти та інші страви. До речі, такий «фокус» можна робити не лише з вином, але і з іншими рідинами — наприклад, м’ятним сиропом.
@otb.studio Mint caviar 🫠🎥🍸 #bartenderlife #bartendersoftiktok #barskills #bartending #bartending #onthebar #otbstudio #garnishgame #bartendertiktok #bartrick #cocktail #bartenders #garnishingideas #garnishing
♬ оригінальний звук – otb.studio
Вино з колою
Між любителями міцного алкоголю точаться суперечки про те, чи варто змішувати солодку сильногазовану колу з віскі, ромом чи іншими штуками. Поціновувачі вважають, що ця газованка перебиває унікальність смаку та аромату алкоголю.
Проте якщо віскі-кола та ром-кола — це досить звичні поєднання, то ідея змішати колу з вином може звучати дещо шалено. Тільки не для іспанців — для них це традиційний освіжаючий коктейль, що має назву «Калімочо».
Щоб приготувати Калімочо, потрібно в склянці з льодом змішати червоне сухе вино з колою в рівних пропорціях — наприклад, по 150 мл.
Читай також: «Як купують іспанці»
@drink_easy Зробіть хоч раз і Ви будете шоковані, бо чомусь це дійсно дуже непогано смакує 🍷 #кола #вино #коктейль #cocacola #cocktails #україна #fyp
♬ оригінальний аудіозапис – Домашні бармени🥂 – Домашні бармени🥂
Суміш вина та коли також можна зустріти під назвою Rioja Libre — за аналогією до коктейлю Cuba Libre, якщо в ньому замінити ром на іспанське червоне вино з регіону Ріоха. Також цей напій інколи називають Tincola, адже іспанською «tinto» що означає червоне вино.
Вино зі згущеним молоком
Користувачі Tiktok створили новий тренд, у якому змішують червоне вино та біле згущене молоко. На більшості відео в Мережі люди залишаються задоволеними його смаком. У напою виходить пастельно-бузковий відтінок. Пропорцій цього коктейлю не вказують — користувачі додають стільки згущеного молока, щоб їм було достатньо солодко.
@timthetankofficial Does Red Wine and Condensed Milk tastes amazing? #fyp #lifehack #wine #party
♬ original sound – timthetankofficial
Цікаво, що ця комбінація працює лише із червоним вином. На цьому відео від JaneandKate видно, що поєднання з білим не викликало в жінок захвату, на відміну від червоного.
@janelleandkate We tried the condensed milk trend. #wine #redwine #trend #drink
♬ dance the night away sped – 💗 S O U N D S 🐆
Використовувати для такого міксу варто саме насичене червоне сухе вино, адже якщо до солодкого вина додати солодке молоко, такий сироп навряд чи задовольнить смакові рецептори. Варто звернути увагу на такі сорти як Мерло, Піно Нуар та Мальбек.
Це поєднання нагадує бразильський коктейль Espanhola — холодний напій, який готують із червоного сухого вина, згущеного молока й ананасів — консервованих або свіжих.
Вино з морозивом
За класичними правилами поєднання вина та десертів, вино має бути солодшим, ніж смаколик, інакше воно буде відчуватися надто кислим та гірким. Тож якщо хочеться їсти пломбір і пити п’янке, варто спробувати поєднати морозиво та Сотерн із Бордо або солодку Мадеру.
«Морозиво з українським кагором — теж вау», — додає Євген Сеган.
Проте у Tiktok люди вигадали ще один тренд, схожий на попередній: у склянку із червоним вином додавати кульку ванільного морозива. Виходить молочний коктейль з алкоголем. Користувачі діляться переважно позитивними відгуками: алкогольному мілкшейку у Tiktok ставлять оцінку від 8 до 10 з 10.
@lifeisjay2 #stitch with @Corey B wine and ice cream is crazy but delicious!! #food #fyp #foodie #recipe #wine #milkshake
♬ original sound – Jay
«Ми поєднуємо вино із сиром, з м’яким сиром і рікотою. Молочні продукти плюс жир плюс вино, це гарне поєднання», — каже виноробка Bruliam Wines Керіт Оверстріт.
Ми також знайшли відео дівчини, яка тестувала поєднання морозива та ігристого. Що ж, її реакція свідчить, що для алкомілкшейку краще обирати червоне вино.
@partnerinwineuk Wasting perfectly delicious champagne and ice cream so you don’t have to! #partnerinwine #winetok #weirddrinks #drinkstrends #champagne #fail #tiktokmademedoit
♬ original sound – partnerinwine
Найкраща закуска до шампанського
У пару до шампанського зазвичай обирають круасани, кав’яр (справжній, а не той, про який ми розповідали вище), устриці, фуа-гра та багато інших вишуканих закусок. Проте існує набагато доступніший варіант, який набагато краще пасує смаку видатного французького ігристого. І це — редиска.
«Французькі експерти кажуть, що редис — це найкраща їжа, щоб їсти із шампанським», — пише британське видання The Telegraph.
Таке відкриття зробив відомий французький хімік Жак Пюйзе, який півстоліття досліджував, яка їжа найкраще поєднується з різними винами. Він пояснив, що редька має гіркуватий гострий смак, подібний до шампанського. Тож після хрумтіння цим овочем наші рецептори відчувають ігристе м’якшим — його смак наче стає більш фруктовим і менш різким.
@dehustatorka Здивуємо гостей за святковим столом 🤌🏻☺️ #france #закуска #закускарецепт #новорічнийстіл #святковийстіл #редиска
♬ оригінальний звук – Дегустаторка
Дідьє Депон, голова шановного шампанського дому Delamotte, додав, що значна перевага редиски як закуски до шампанського в тому, що вона доступна та від неї немає ризику набрати зайву вагу.
Найчастіше французи їдять редьку із маслом і сіллю, або ж поєднують із копченим лососем, шинкою або крем-сиром. Тож це цікава закуска, щоб здивувати нею друзів на наступній зустрічі або домашній дегустації.
До речі, вищезгаданий хімік запевняє, що краще подавати шампанське не у високих келихах-флейтах, а в келихах «купе»: «Спробуйте, якщо не вірите, що це впливає на смак».
Якщо будеш тестувати якийсь із цих способів, обов’язково поділися враженнями в коментарях. Бажаємо смачного вина та приємного досвіду!
Cheers!