Багато країн виробляють вино, існує безліч виноробних регіонів, окремих великих і невеличких виноградників – інформація про них є на етикетці пляшки з вином. В статті розібралися, про що ще можна прочитати на винній етикетці.
Типи винних етикеток
В кожній виноробній країні світу діють власні правила щодо того, як оформлювати винну етикетку: є обов’язкові написи на етикетці вина, а є інформація, яку згідно з законом не обов’язково вказувати – це залишають на розсуд виробника. Крім загальних правил, є регіональні, які регламентують виробництво та випуск особливо якісних вин – з контрольованим походженням. Ці стандарти відрізняються між регіонами. І навіть для маленької виноробні з багатою історією можуть бути прописані власні регламенти щодо виробництва вина та оформлення етикеток. Через це так легко заплутатися в значеннях написів на пляшках вина.
Умовно написи на винних етикетках можна поділити на два типи: етикетки зі Старого світу та Нового світу. Щоб розібратися з етикетками першого типу, необхідні глибокі професійні знання. Зазвичай, в таких випадках прочитати етикетку на пляшці вина без допомоги сомельє або кавіста складно. Якщо щось незрозуміло на етикетці, або просто хочеш розібрати значення наліпки чи медалі на пляшці, то краще запитати поради у спеціаліста. Етикетки другого типу прості та зрозумілі для споживача, і ти зможеш розібратися в них самостійно.
Найскладніші для читання етикетки належать французьким винам. Французи мають сотні років досвіду у виноробній галузі, тому правила створення етикетки та написів продиктовані довгою історією. На етикетках французьких вин ти не знайдеш сорт винограду, оскільки для французів очевидно, що Шаблі – це Шардоне. Їм на думку не спадає, що хтось може цього не знати.
На відміну від французів, винороби країн Нового світу, не ускладнюють нам життя: якщо в пляшці Шардоне – буде напис «Шардоне», якщо в пляшці бленд Гренаш-Сіра-Мурведр – так і напишуть, щоб покупці самостійно не шукали інформацію про «бленд в Долині Рони».
Більшість виробників не мають на меті ускладнювати або заплутувати написи на етикетках навмисно – це радше пов’язано з виноробними традиціями країни та регіону. Але є і недоброчесні винороби, які користуються необізнаністю споживачів, щоб ввести їх в оману. Саме в останньому випадку, щоб не зіпсувати вечір несмачним та неякісним вином, варто розібратися з термінами або звернутися по допомогу до сомельє.
Яку інформацію можна знайти на винній етикетці
Є інформація, яку ти точно знайдеш на будь-якій пляшці вина – країна походження вина та міцність. На user-friendly етикетках пишуть про сорт винограду, витримку, регіон, субрегіон, опис ароматів і смаків вина. Іноді навіть вказують food-pairing – до якої страви це вино смакує найкраще. Для кожного позначення виробники використовують специфічні поняття, які ми зібрали в список нижче.
Бренд виноробні або вина: General Brand або Brand of the wine
Інформацію про бренд виноробні або вина ти знайдеш на лицьовій частині пляшки, але її буде замало, щоб оцінити якість. Під загальним брендом мається на увазі бренд виноробної компанії, а не певного вина. Бренд вина або серії містить кілька видів вина, сортів винограду і витримки. Іноді в одній серії можуть бути вина різних регіонів.
Окрім бренду серії вина, загального бренду компанії, вино може мати також власну назву, своє ім’я – Wine name. Зазвичай його створюють в маркетингових цілях, щоб споживачі краще запам’ятовували вина.
Країна та регіон: Appellation of Origin
Інформація про країну походження вина розміщена у верхній або нижній частині етикетки. Якщо географія неочевидна, то виробник вказує винний регіон. В Старому світі зустрічаються найменші за площею місця за походженням. Наприклад, Grand Cru означає, що виноград для певного вина було зібрано саме на цій невеликій ділянці виноградника, який має свою історію, теруар, вік лози.
Окрім того, за назвою регіону можна дізнатися про правила зберігання вина. Наприклад, на етикетках іспанських вин зустрічається напис Reserva, на італійських – Riserva, та Reserva в Аргентині. Наче схоже слово, але кожне вино має різні строки витримки:
- Reserva з іспанського регіону Ribera del Duero витримується в загальному 36 місяців, з яких мінімум 12 в дубовій бочці;
- Riserva на італійському вині Chianti Classico означає, що загальна витримка була 36 місяців, з яких 24 в дубовій бочці, а на вині Brunello di Montalcino – загальну витримку 60 місяців, з яких 24 місяці в дубі;
- аргентинська Reserva означає, що вино в дубовій бочці провело від 6 місяців.
Сорт винограду: Variety of grape
Зазвичай на пляшці чітко вказано сорт винограду (Merlot), який використовувався для виробництва вина. Саме від сорту винограду залежить глибина та смак напою.
Якщо на етикетці немає інформації про сорт винограду, виробник використав бленд (купаж) із кількох сортів. У цьому випадку шукай опис смаку та аромату.
Цікавий факт: навіть якщо вино має маркування сорту, воно може містити до 15% іншого винограду, і виробники часто роблять такий мікс, щоб збалансувати смак. Але вони не зобов’язані нам про це повідомляти, якщо не хочуть.
Рік випуску вина: Vintage
Рекомендуємо звернути увагу на рік виробництва вина – його можна знайти на етикетці, контретикетці (частина етикетки зі зворотного боку пляшки) або на горлечку пляшки.
Вінтаж в перекладі з французької – рік. Саме на етикетці вина цей показник означає період, коли було зібрано врожай винограду, бо якість ягід змінюється щосезону. Дощі та град можуть перетворити перспективний урожай на поганий.
Вінтажне шампанське та марковий портвейн випускаються лише в хороші роки, тому позначка Vintage є ознакою (сподіваємося) кращої якості. Найвідоміші винні доми можуть виносити на етикетку лише найбільш вдалі роки, щоб закцентувати на них увагу. Іноді на етикетці можуть вказувати рік розливу вина, адже деякі вина можуть витримуватися понад 60 місяців.
Спосіб розливу вина: Estate Bottled
Дослівно означає «розлите по пляшках на виноробні», але за цим написом криється дещо важливіше. В різних країнах може писатися по-різному:
- Mis en Bouteille au Château (Франція),
- Mis en Bouteille a la Propriete (Франція),
- Mis en Bouteille au domaine (Франція),
- Embotellat a la Propietat (Spain),
- Imbottigliato all’origine (Italy),
- Erzeugerabfüllung (Germany).
Всі ці поняття означають, що 100% винограду вирощено, зібрано, ферментовано, витримано й розлито в одній і тій самій виноробні.
Вміст алкоголю: Alcohol Content
Вміст алкоголю є обов’язковою інформацією на винній етикетці, яку виробник вказує дрібним шрифтом внизу її передньої чи зворотної частини. Зазвичай це одна цифра, але в Україні можна вказувати приблизний вміст алкоголю, тобто «від і до». Міцність червоного вина в середньому близько 13,5%, а білі вина містять менший відсоток алкоголю.
Позначки на німецьких винах
Якщо плануєш вибирати поміж німецьких вин, готуйся до викликів. Їх складно прочитати та вимовити, але можна навчитися в них орієнтуватися:
- Prädikatswein – спеціальна категорія вина, яке виготовили з відбірного винограду;
- Kabinett – легке сухе біле вино високого класу;
- Spätlese та Trockenbeerenauslese – рідкісні та дорогі вина з відбірного винограду пізнього збору;
- Auslese – напівсолодке вино з потенціалом до тривалої витримки;
- Beerenauslese – вино з медовим смаком, яке виготовили з перезрілого винограду.
- Trocken (сухе), Halbtrocken (напівсухе) – вина з невеликою кількістю залишкового цукру, тобто ці терміни означають солодкість.
- Eiswein – мабуть, найвідоміша німецька назва окремого типу вина. Виноград для нього зібраний після того, як температура опускається нижче 8 градусів за Цельсієм, сік максимально випаровується від морозу і залишається велика кількість цукру. Це солодке десертне вино, яке виробляють ексклюзивними невеликими партіями.
Тренди змінюються і виробники йдуть назустріч споживачам – виносять важливі для вибору вина дані на фронтальну або на контретикетку. Та чи справді можна визначити якість вина по етикетці, якщо вона частіше нагадує паспорт людини? Звісно, в цьому «паспорті» вина вказано країну походження, місце народження, рік появи на світ. Проте вік лози, потенціал, який заклав в пляшку вина енолог, витримка відіграють не менш важливу роль. І щоб з’ясувати, як всі ці фактори вплинули на смак, треба розуміти, як читати етикетку на вині, розібрати всі її елементи, а ще краще – відкоркувати вино й продегустувати.