Перевірені рецепти та зрозумілі рекомендації щодо приготування коктейлю Breakfast Martini вдома від досвідченої бартендерки Марусі Окучинської.
Пам’ятаю, ще в дитинстві дорослі завжди наголошували, що снідати важливо. Від якості та складових сніданку залежить моя продуктивність упродовж усього дня. І, схоже, не для мене однієї сніданок означає дуже багато. В новій статті я розповім тобі про коктейль Breakfast Martini.
Вважаю, що цей напій – яскравий приклад того, як давно і тісно переплітаються кухня та бар.
У Breakfast Martini все чудово – чудова багатозначна назва та по-англійськи екстравагантний склад. Взагалі-то, це класичний sour з джином (White Lady), але з незвичайним доповненням – барна ложка апельсинового мармеладу та лікер Cointreau. Звучить з одного боку просто, з іншого боку – щось незв’язане і незрозуміле. Що ж, розберемося! Але не поспішай з висновками. Дуже приємна текстура, легка гіркота апельсинів на кисло-солодкій основі джину – дивовижне поєднання з відмінним балансом та особливим характером.
Спочатку трішки про важливий інгредієнт для «Брекфест Мартіні» – мармелад. Це щось типу джему, апельсиновий конфітюр, з яким англійці роблять традиційні ранкові тости. Для середнього англійця тост з апельсиновим джемом це такий самий очевидний символ сніданку, як для нас сирники. Це важливий факт, тому що саме після класичного англійського сніданку й з’явився коктейль.
Батьком цього шедевра є «Маестро» Сальваторо Калабрезе. Брекфест Мартіні він створив випадково, коли намагався приготувати сніданок для своєї коханої дружини. Вона, як і належить справжній британці, звикла снідати чимось калорійним та смачним. А Сальваторо – істинний італієць – зазвичай обходився чашечкою еспресо. Одного ранку дружина вмовила «Маестро» поснідати разом з нею. Сальваторо навіть приготував для неї тости та сам скуштував один – з мармеладом. Згодом він розповідав журналістам: «Мене дуже вразив цей гіркий апельсиновий смак. Я взяв цю баночку з собою в бар і став експериментувати: міксувати апельсиновий мармелад з різними напоями. В результаті, створив коктейль, який зробив мене знаменитим». Сперечатися з ним складно, бо дійсно відомим широкому загалу бартендер став саме після того, як вигадав Breakfast Martini у 2000 році.
Breakfast Martini – англійський коктейль, створений італійцем, який став одним серед найбільш продаваних у світі й досі знаходиться в топі коктейльних карт більшості барів. Якщо замовиш кисло-солодкий напій на основі джину з легкою гіркотою апельсина, то гарантовано отримаєш легендарний Breakfast Martini.
Сам «Маестро» говорив, що не треба занадто перейматися, а просто використовувати звичайний дешевий мармелад з супермаркету. Я зі свого досвіду можу сказати, що від якості мармеладу дуже залежить смак напою. Найкраще для коктейлю підходить саме натуральний конфітюр.
Далі пропоную рецепт класичного Breakfast Martini та рекомендації щодо його приготування.
Як приготувати Breakfast Martini:
Крок 1. Змішай мармелад і джин на дні шейкера і розмішай до однорідності.
Крок 2. Додайте решту інгредієнтів у шейкер та збий з льодом.
Крок 3. Перелий вміст шейкера в чарку.
Крок 4. Побризкай готовий напій ефірною олією цедри апельсина і прикрась нею келих.
Готово!
Міф: Джин має дуже агресивний присмак, в якому відчуваються хвойні нотки, що псують смак коктейлю.
Правда: Вибирай якісний джин, щоб отримати коктейль із тонким ароматом джину з нотками лимона, лайму, апельсину та квітів.
Ось твій ідеальний англійський сніданок. Смачного!
Ніколи не знаєш, в який саме момент можеш створити щось геніальне. Сальваторо гадки не мав, що його мармеладовий коктейль всім полюбиться та принесе йому світову славу. Тому довіряй своїй інтуїції та не пропускай сніданок. І, звичайно, спробуй заміксувати Breakfast Martini вдома – складові для коктейлю вже турботливо зібрали в готовий набір на MAUDAU.