Розповідаємо, як підготуватися до пікніка, щоб не забути нічого важливого.
У цій статті:
Італійці впевнені, що у світі варто довіряти лише тому, що можна випробувати за допомогою почуттів, а однозначно можна вірити лише красі. З такого ракурсу їжа та вино стають єдиною твердою валютою, писала Елізабет Гілберт у своєму романі «Їж. Молись. Люби». З італійцями важко сперечатися, бо у вмінні жити неспішно й гедоністично їхній філософії dolce vita конкурентів мало.
Влітку насолоду від смачної їжі та вина хочеться підсилювати красою природи, її прохолодою, свіжістю, сонячним теплом, спокоєм води й так далі. Тож не варто відмовляти собі в такому бажанні.
7 рекомендацій, як пити вино на природі
Зібрали основні правила, які допоможуть зробити твій винний пікнік максимально комфортним та приємним.
Стережись спеки
Сомельє рекомендують на кожний ковток вина робити ковток води, щоби підтримувати водний баланс. У спекотну погоду — кількість рідини варто збільшити.
Щоби п’янке пилося легко, обирай молоді сухі вина, а не витриманні — вони легші та не такі потужні й міцні. Також розглянь варіант безалкогольного вина — смачно, а голова залишається ясною.
Дотримуйся основних правил поводження в спеку:
- не пий на сонці, обирай місце в тіні або під парасолькою;
- не пий у дуже велику спеку;
- уникай зневоднення;
- візьми із собою аптечку, де мають бути препарати від зневоднення, тиску, сорбенти.
Як відкрити пляшку
Щоб не возитися зі штопором, бо ще існує «традиція» забувати його вдома — обирай вина з гвинтовою кришкою. Вони не гірші за якістю, але з ними набагато комфортніше на природі. Такою кришкою закривають молоді вина не призначені для витримки. Їх треба пити «тут і зараз».
Температура вина
Пити тепле пиво — гидко. З теплим вином — те ж саме. Тому вдома добре охолоди пляшку та потурбуйся, як будеш підтримувати необхідну для неї температуру. Найпростіше використовувати сумку-холодильник та хладогени. Лайфгак, якщо акумуляторів холоду не знайшлось: заморозь півлітрові пляшки з водою.
Подбай окремо про лід — склади його в термос або скористайся багаторазовим льодом. Ще один класний варіант — заморожений виноград. Він не тане, як вода й не розчиняє вино, але підтримує температуру в келиху. Також можна використовувати мішечок для охолодження вина — вони добре зберігають прохолодну температуру протягом кількох годин.
Тримай вино якомога далі від прямих сонячних променів. Якщо пікнік біля озера або річки, можна занурити пляшку або пакет із коробки з вином у воду, щоби підтримувати температуру чи охолодити, якщо не було змоги зробити ще вдома.
Пам’ятка: біле та рожеве вино має бути до 7–10°C, а червоне — до 12–15°C.
Збалансована кількість
Дуже важливо «не промахнутися» із кількістю вина, щоб:
- а) не перестаратися
- б) не засмутитися, бо взяли занадто мало, а довкола немає магазинів.
Спочатку варто визначити точну кількість гостей, яка буде на пікніку. Зазвичай одна пляшка вина об’ємом 750 мл — це близько п’ять стандартних келихів по 150 мл. У середньому одна людина може випити від одного до двох келихів вина на годину. Проте це залежить від індивідуальних уподобань, тривалості пікніка та настрою загалом.
Розрахуй кількість вина кожного типу. Для аперитиву бери одну пляшку ігристого на трьох гостей. Білого, рожевого та червоного вина — у середньому кожен вип’є по два келихи. Тобто одна пляшка на п’ятьох. Не забудь і про вино про запас: візьми ще по одній пляшці кожної позиції. Для великої компанії розглянь магнуми: максимум об’єму й менша кількість тари.
Правильна їжа
Для барбекю зі смаженням м’яса та для пікніка з готовими закусками — необхідні різні вина. Пряно-димне м’ясо на грилі разом із ситним гарніром пасує до червоних сухих вин: Мерло, Каберне Совіньйон, Шираз. До риби та морепродуктів обирай Соаве, Рислінг, Совіньйон Блан. Пікнік передбачає заздалегідь приготовлені страви або певні легкі закуски, які їдять не розігрітими. Тому варто обирати щось зовсім універсальне, що однаково підійде до хамону, сирів або фруктів. Це можуть бути Просеко, Гевюрцтрамінер, Піно Гріджіо.
Читай також: «Чим не варто закушувати алкоголь»
Із чого пити вино на природі
Винолюби бувають різні: одні п’ють із горла, інші — лише з правильно підібраних келихів. Універсальної поради немає. Пити прямо з пляшки дещо романтично, проте не дуже зручно, до того ж це не дає вину контактувати з киснем, що покращує смак напою.
Тож можна взяти пластикові келихи або кухлі, якщо немає можливості нести багаторазовий важкий посуд, а якщо є — можна придбати дорожній набір універсальних недорогих келихів та возити його в багажнику, щоб навіть сидячи на кар’єрі на заході сонця можна було пити вино з красивого посуду.
Потурбуйся про комфорт
Звісно, найважливіше — з ким ти п’єш, де, і що, проте набагато приємніше це робити, коли тобі зручно. Складаємо невеликий список необхідних штук:
- сонцезахисний крем і кепка;
- захист від комах;
- плед\подушки\розкладні крісла;
- активні або настільні ігри;
- термосумка;
- невеликий стіл або скатертина;
- серветки, рушник.
Нагадаємо, що пити п’янкі штуки можна не всюди. Цього точно не можна робити на дитячих майданчиках, у парках та скверах, на зупинках та в громадському транспорті, а ще в різних громадських установах. Тож притримай аперитив до власне локації пікніку.
Обов’язково бери із собою пакети для сміття та не забудь прибрати після відпочинку. Чисте довкілля — більше мальовничих місць для пікніків. Також раніше ми розповідали, як влаштувати пікнік без сміття.
Сподіваємось, натхнення на відпочинок на природі з вином з’явилось. Тож, будь трохи, як італійці — віднайди смак життя і bon appétit!