Онлайн-бар

Як приготувати смачний безалкогольний глінтвейн

4 Хв

Ділимося рецептом найпопулярнішого зимового коктейлю, але у форматі, який можна і дітям, і вагітним, і водіям.

Перше, що спадає на думку від слова «глінтвейн» — запах алкоголю та густий аромат спецій. Оскільки алкоголь підходить не кожному або не завжди, ми знайшли кілька рецептів, які задоволять усіх любителів теплих пряних ягідних напоїв.

Як приготувати глінтвейн без алкоголю

Кориця та гвоздика — це база глінтвейну, власне, як цедра цитрусових. Інші спеції — гвоздика, чебрець, аніс, бодян, мускатний горіх, кардамон, коріандр, лавровий лист і каркаде — додають на вибір.

У безалкогольних варіантів вино замінюють соками: вишневим, журавлиним, виноградним, яблучним, апельсиновим. Ще додають різноманітні сушки: абрикоси, груші, яблука, сливи, фініки, інжир. Можна додавати свіжі яблука, груші та апельсини.

Веганський глінтвейн

Вегани не вживають жодні продукти тваринного походження — і мед у тому числі. Тому його потрібно замінити іншими підсолоджувачами. Можна взяти цукор, проте ми радимо звернути увагу на інші натуральні підсолоджувачі — наприклад фініки і родзинки. Якщо береш чорнослив, обирай не копчений (без запаху димку), бо це може зіпсувати смак напою.

Інгредієнти:

  • 100 г темних родзинок,
  • 100 г сушеної журавлини,
  • 200 г фініків,
  • 100 г чорносливу,
  • дрібка мускатного горіха,
  • паличка кориці,
  • стручок ванілі без насіння,
  • кілька зірочок бодяну,
  • пару суцвіть гвоздики,
  • 500 г яблучного соку,
  • 500 г вишневого соку,
  • 100 г води,
  • кілька шматочків імбиру.

Приготування:

  1. Сушку залий гарячою водою та зачекай, доки набухне. Потім промий її кілька разів чистою водою.
  2. У велику каструлю налий воду, вкинь спеції, сухофрукти та доведи суміш до кипіння. Потім збав вогонь, додай сік і знову доведи до кипіння, після чого вимикай вогонь і залиш напій під кришкою настоятися.
  3. Якщо потрібно, підігрій напій та розливай у чашки. Зверху прикрась скибкою лимона. Якщо глінтвейн вийшов несолодким, можна додати цукор, цукрозамінник, сироп із клену або агави.

Глінтвейн із виноградного соку

Інгредієнти:

  • 900 грамів червоного виноградного соку,
  • 150 грамів води,
  • кисле яблуко, наприклад Симеренко,
  • спеції: кориця, кардамон, гвоздика, бодян,
  • лимонна цедра

Приготування:

  1. Яблуко помий та поріж на скибки.
  2. У велику каструлю вилий сік, воду, додай спеції, цедру та яблуко. Доведи до кипіння і одразу після цього знімай із вогню. Накрий кришкою та дай постояти годину.
  3. Перед подачею підігрій напій до потрібної температури.

Глінтвейн на безалкогольному вині

Інгредієнти:

  • Пляшка червоного безалкогольного вина,
  • 1 велика паличка кориці або 2 маленькі,
  • 2 зірочки бодяну,
  • 4 гвоздики,
  • цедра половини лимона,
  • 4 ст. л. цукру.

Приготування:

  1. Візьми сотейник та поклади на його дно спеції. Прогрій їх хвилину на теплому дні, щоб вони краще віддали аромати. Не перегрівай та не давай їм почати пригорати, постійно помішуй.
  2. Одразу після цього додавай безалкогольне вино, цедру та нагрівай до закипання. Як тільки напій почне «булькати», знімай із вогню.
  3. Розливай у чашки. Можна прикрасити скибкою яблука, апельсину або паличкою кориці.

Український безалкогольний глінтвейн — варенуха

Варенуху роблять і алкогольною, проте в не п’янкій версії вона теж заслуговує на увагу та любов. Цей «український глінтвейн» готують з узвару різних видів сушки, трав та спецій. Найбільш поширеним цей напій був на Полтавщині, Слобожанщині та Подніпров’ї.

Пропонуємо одну із варіацій варенухи або варянки без горілки.

Інгредієнти:

  • 500 г сухофруктів: чорнослив, яблука, груші, вʼялені вишні,
  • 3 л води,
  • 100 г меду,
  • стручок перцю,
  • трави: материнка, мʼята, чебрець,
  • спеції: гвоздика, кориця, духмяний перець.

Приготування:

  1. Сухофрукти добре промий, потім поклади в каструлю, яку можна ставити в духовку, залий водою і доведи до кипіння. Після зніми з вогню, накрий кришкою та залиш на 15–20 хв.
  2. Додай спеції та ще раз доведи напій до кипіння. Тим часом розігрій духовку до 80 градусів. Коли варенуха закипить, зніми її з вогню, закрий щільною кришкою і постав у духовку, але температуру там знизь до 40 градусів.
  3. У духовці варенуха має томитися 2–3 години.

Коли готують алкогольну варенуху, замість кришки використовують спеціальну «шапку» з тіста. Це потрібно, щоб алкоголь не випаровувався. За бажанням, для безалкогольної варянки теж можна використати цей метод. Він не необхідний, проте цікавий і автентичний.

Глінтвейн із каркаде

Сухофрукти й соки можна легко замінити квітами суданської троянди — тобто чаєм каркаде. Він дасть ягідний смак та кислинку, а ще зафарбує напій у звичний для глінтвейну колір — яскраво-бордовий, майже винний.

Імбир у глінтвейні, як і перець у варенусі, додає пікантності, тому з ними треба обережно. Достатньо всього кількох скибочок, щоби посилити зігрівальний ефект напою.

Інгредієнти:

  • 2 л води,
  • 4 столові ложки каркаде,
  • паличка кориці,
  • імбир для міцності,
  • 5 столових ложок меду.

Приготування:

  1. У глибокій каструлі змішай усі інгредієнти та постав на вогонь.
  2. Доведи до кипіння, після чого зніми з вогню, накрий кришкою і дай постояти, поки напій не охолоне до комфортної температури.

Раніше ми розповідали, як готують класичний алкогольний глінтвейн у різних країнах Європи. У статті за посиланням знайдеш різні рецепти цього напою, у тому числі як на віденських різдвяних ярмарках або гірських курортах Альп.

Бажаємо смачних ароматних напоїв і затишних теплих вечорів!

162 записи

Про автора
Копірайтерка, вайнловерка. Понад п'ять років працюю з текстами. Пишу про все, найчастіше — про лайфстайл, їжу та вино, красу, екологію, здоров'я, соціальні теми. Перекладаю зі складної на людську.
статті
Схожі записи
Онлайн-бар

Як обрати біле некисле вино

3 Хв
Амбасадорка MAUDAU сомельє Марина Ревкова розповідає, як обрати саме ту пляшку білого вина
Онлайн-бар

Чорний оксамит: як приготувати коктейль вдома

4 Хв
Розповідаємо, як приготувати вдома коктейль Чорний оксамит і найцікавіші штуки про нього.  Поєднання насиченого пива стаут та вишуканого сухого ігристого вина може…
Онлайн-бар

Що пити на Великдень

4 Хв
Сомельє Марина Ревкова у своїй колонці на M Journal розповідає про класні варіанти вин до важливого свята. Домовмось замість слова «окрім» вживати…
Розсилка з корисними лайфгаками
та важливими штуками

Обираємо найцікавіше та відправляємо листа раз на місяць

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

×
Добірки

5 рецептів, що зроблять твій вечір хюґе