Онлайн-бар

Чому українці люблять Львівське Різдвяне

6 Хв

Розбираємося, у чому феномен пива Львівське Різдвяне.

Напередодні Різдва у Львові з’являється особливе пиво. Темне, як зимова ніч. Веселе, як коляда… у багатьох українців ці слова викликають приємну ностальгію та думки про свято, адже вони знають, що насправді святковий сезон починається, коли на полицях маркетів з’являється те саме особливе зимове пиво.

@vladoss_._

За підписку буду дуже радий😘 #CapCut #львівськеріздвяне #зима #пиво

♬ оригінальний звук – 𝖐𝖆𝖙𝖊𝖗𝖞𝖓𝖆𝖉𝖊𝖒𝖙𝖘𝖔

Спробуємо зрозуміти, за що нам так полюбилося це темне пінне.

Як і коли з’явилося Львівське Різдвяне

«Львівське Різдвяне» — це темне пиво з карамельно-пряним ароматом і ноткою різдвяних спецій, яке вариться до зимових свят. За легендою, львівські пивовари здавна пригощали ним важливих гостей та колядників, які приходили побажати їм щасливого Різдва.

У 2012 році бренд-команда «Львівського», надихаючись цією історією, вигадала новий лімітований сорт «Різдвяне». Водночас бренд почав розповідати про Різдвяні традиції та символіку — випустив інтерактивний сайт, на якому можна було дізнатися про традиції свята у формі гри.

Цікаво, що до того головним святковим напоєм був гарячий «Львівське Портер». Його смак був специфічним, але напій мав попит.

Саме із Львівського Різдвяного зародився сегмент українського зимового пива. «Це пиво було першим серед зимових пив масового розливу й поки що тримає першість за собою. 

Темне пиво із характерними нотками спецій та тривалим солодовим післясмаком. Пиво повнотіле, питке, багате на смак», — пише про нього телеграм-канал Добре пиво.

Характеристики пива:

Сорт: dark lager
Колір: темне
Фільтрація: фільтроване
Пастеризація: пастеризоване
Щільність: 11.6 %
Вміст алкоголю: 3.9 %
Калорійність: 47 ккал на 100 грамів продукту

Його виготовляє бренд «Львівське» на заводі Carlsberg Ukraine на основі світлого ячмінного солоду, ячменю, мальтозної патоки, карамельного солоду та солодового екстракту. Найкраще воно смакує охолодженим до 6–8 С.

Читай також: «Як виготовляють популярне пиво Corona Extra»

@dy858eapntaw

#львів #львівське#пиво#різдвяне#різдво

♬ оригинальный звук – Взаимная подписка ❤❤😇😇😉😉

У чому феномен пива Львівське Різдвяне

Символ українського Різдва

Їжа й напої дуже важливі для формування культурної ідентичності. Коли ми пов’язуємо певні наїдки зі святами, то підкріплюємо почуття зв’язку між людьми, стравами та традиціями. Їжа тісно пов’язана з емоціями та пам’яттю. 

Святкові страви викликають почуття ностальгії, бо емоційно прив’язані до приємних спогадів із минулого. Аромат і смак конкретних страв підіймають із пам’яті думки про комфорт і щастя, які ми колись пережили, паралельно п’ючи ці ж напої та смакуючи цю ж їжу.

Тому знайомі святкові страви покращують загальне враження від події й роблять атмосферу більш радісною. Вони дарують комфорт, відчуття знайомості та безпеки.

З психологічної точки зору така їжа працює як джерело заспокоєння та стабільності. Це особливо важливо в часи, коли традиції, звички та рутина допомагають людям впоратися зі стресом, хронічною тривогою та турбулентністю в житті.

«Різдвяне» стало традиційним зимовим напоєм для українців, адже його можна знайти в більшості магазинів, воно доступне й має зрозумілий, приємний смак, що подобається багатьом. Це напій, давно знайомий українцям із різних областей, регіонів, великих і маленьких міст, різних професій та поглядів на життя.

Один із маркерів українства

Минулі декілька років стали епохою розквіту моди на українське — від мови та культури до їжі та напоїв. Тому коли ми купуємо суто українські продукти, це посилює почуття приналежності до культурної чи соціальної групи. Так людина  підтверджує, що знає, любить і поважає спільні цінності та звичаї. І, звісно, популяризує їх.

Тобто із соціологічної точки зору, різдвяне пиво допомагає зберігати культурний спадок, соціальні зв’язки та зберігати традиції. З психологічної точки зору, ці страви викликають емоції, забезпечують комфорт і створюють відчуття приналежності, чим роблять свято для людей ціннішим.

Як мандарини, ялинки, бажання переглядати новорічні фільми та багато інших дрібниць, це пиво стало сучасним українським символом Різдва. Тобто коли ми печемо пиріжки за бабусиним рецептом, готуємо кутю так, як у дитинстві готував її дід, або п’ємо пряне різдвяне пиво, то відчуваємо приблизно однакові емоції — ностальгію за радісними моментами, які нам пощастило пережити. І це підіймає настрій у моменті.

Крім того, кілька років тому в суспільства з’явився тренд на ностальгію, яку легко відчути через моду, кіно, телебачення і навіть рекламу. Це теж неабияк вплинуло на те, що нову хвилю популярності спіймали штуки, які з’явилися 10, 30 років тому, а то й раніше.

Найбільш мемне пиво

«Різдвяне» настільки особливе для багатьох українців, що у 2021 році станцію київського метрополітену «Славутич» перейменували на станцію «Львівське Різдвяне». Це, звісно, був жарт: зміна була лише тимчасовою на Google Maps.

Узагалі в українському інфопросторі «Львівське Різдвяне» нерозривне із мемами. Причина ймовірно, у тому ж, про що ми говорили вище: це образ, знайомий багатьом. Він асоціюється зі святковим періодом та відпочинком. Тому жарти про нього зрозумілі й подобаються різним людям.

@anytka.anytka14

#львівськеріздвяне #львів #різдво #пиво

♬ оригинальный звук – new_x_year ✨

Зібрали кілька кумедних мемів із мережі Х про «Львівське Різдвяне»:




І трохи іронічний мем від ДТЕК:

Із цим пивом вигадують оригінальні рецепти — наприклад, пивні різдвяні млинці. Виходить дуже по-святковому, а от наскільки смачно — то вже інше питання.

@afinka.official

Відповідь користувачу @Adolf

♬ ROCKIN’ AROUND THE CHRISTMAS TREE – BRENDA LEE

Популярністю цього пива не втрачають нагоди скористатися винахідливі підприємці, як, наприклад, ось ця дівчина:

@cozymood_candles

INST: cozymood_candles #укртікток #свічкапиво #анімеукраїською #львівськеріздвяне #аромасвічки #львів

♬ оригинальный звук – new_x_year ✨

Тобто пиво полюбилося не тільки як напій, але і як відомий образ і джерело натхнення для жартів та креативних рішень.  

Наостанок

Виходить, секретів популярності цього пива немає. Воно завоювало любов поціновувачів своїм приємним смаком та атмосферою свята, яку приносить із собою. Саме це робить його особливим для українців у пошуках святкового настрою.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як обрати алкоголь до святкового столу за знаком Зодіаку.

162 записи

Про автора
Копірайтерка, вайнловерка. Понад п'ять років працюю з текстами. Пишу про все, найчастіше — про лайфстайл, їжу та вино, красу, екологію, здоров'я, соціальні теми. Перекладаю зі складної на людську.
статті
Схожі записи
Онлайн-бар

Як обрати біле некисле вино

3 Хв
Амбасадорка MAUDAU сомельє Марина Ревкова розповідає, як обрати саме ту пляшку білого вина
Онлайн-бар

Чорний оксамит: як приготувати коктейль вдома

4 Хв
Розповідаємо, як приготувати вдома коктейль Чорний оксамит і найцікавіші штуки про нього.  Поєднання насиченого пива стаут та вишуканого сухого ігристого вина може…
Онлайн-бар

Що пити на Великдень

4 Хв
Сомельє Марина Ревкова у своїй колонці на M Journal розповідає про класні варіанти вин до важливого свята. Домовмось замість слова «окрім» вживати…
Розсилка з корисними лайфгаками
та важливими штуками

Обираємо найцікавіше та відправляємо листа раз на місяць

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

×
Онлайн-бар

Що пив Григорій Сковорода