Новини

Що ми знаємо про День Святого Миколая

6 Хв

Підготували вікторину про одне з улюблених свят українських малюків.

Оскільки у 2023 році Україна перейшла на новий календар, усі свята релігійного походження змінили дати. Не став виключенням день Миколая Чудотворця. За старим стилем його відзначали 19 грудня. Тож День Святого Миколая у 2023 році в Україні вперше святкуватимуть 6 грудня.

@nataliachab

Святий Миколай має дилему: скільки то зараз робочих днів в нього ?:) продовження в @Markiv🖤

♬ оригінальний звук – Natalia Chaban

Це свято має велику любов серед дітей та дорослих, адже за традицією на ранок кожен може знайти під своєю подушкою подаруночок від Миколайчика.

Проте варто знати, що, відповідно до історії свята, головний подарунок Святого Миколая — це захист та заступництво від хвороб, негараздів, злиднів та ворогів. Солодощі, іграшки та інші приємні речі — це лише стимул поводитися добре та похвала за хороші вчинки за попередній рік. Якщо Миколай залишає дитині (або дорослій людині) різочку, значить їй треба подумати про свою поведінку.

Тобто коли діти пишуть лист Святому Миколаю, там не варто вказувати список бажаних іграшок. У такому листі краще перерахувати, що хорошого малюк зробив за рік та перепросити за свої негарні вчинки. Це може бути гарним «тренажером» для дитини вчитися аналізувати свої дії та їх наслідки.

Цікаві факти про День Святого Миколая

Ми традиційно підготували цікаву вікторину про це важливе свято. Обов’язково дочитай до кінця — там на тебе чекає сюрприз.

Чи був Святий Миколай справжньою людиною?

  • Так
  • Ні
Відповідь

Так! Його звали Миколай Мирлікійський. За даними Вікіпедії він народився 15 березня 270 року в Римській імперії, а помер 6 грудня 343 року у 73-річному віці. За життя він був священником і єпископом. Мощі Миколая Чудотворця зберігаються в місті Барі в Італії.

Доказів про життя святого Миколая збереглося мало. Одні з небагатьох джерел — перекази Андрія Критського (VII ст.) та монаха-студита Івана з Константинополя (V ст.).

Чудотворцем його охрестили через те, що, за переказами, він здійснив багато чудес як при житті, так і після смерті: рятував потопельників, зцілював хворих, допомагав позбутися бідності.


Чи є в Україні міста, названі на честь цього святого?

  • Так
  • Ні
Відповідь

Місто на хвилі Миколаїв отримало своє ім’я саме на честь Чудотворця. Миколай вважається покровителем моряків, адже існує версія, що він був мореплавцем або рибалкою. Проте більш ймовірно, що його родина, яка була заможною, мала певний стосунок до вилову риби.


Чому, за легендою, з’явилася традиція дарувати подарунки на Миколая?

  • Бо Святий Миколай мав багато власних дітей
  • Бо Святий Миколай врятував трьох дівчат із бідної родини своїми подарунками
  • Бо Святий Миколай подарував життя смертельно хворому хлопчику
Відповідь

Легенда розповідає, що після смерті батьків Миколай отримав великий спадок, який роздавав людям. Одного разу він дізнався про дуже бідну родину, де в чоловіка було троє доньок. Той не мав коштів, щоб забезпечити їх приданим, через що вони не могли вийти заміж. Чоловік не бачив іншого виходу, як віддати дівчат у будинок розпусти.

Тоді Миколай три ночі підряд анонімно підкидав цим дівчатам у відчинене вікно по мішечку золота — щоб кожній вистачило на придане. Завдяки цьому вони змогли вийти заміж та уникнути лихої долі.

Є кілька варіацій цієї легенди. Наприклад, в одній Миколай приносив золото три ночі підряд, а в іншій — три роки поспіль у ніч перед повноліттям кожної з дівчат.

Саме із цієї історії зародилася традиція в день вшанування Святого Миколая дарувати подарунки дітям і тим, хто цього потребує.

Проте є і інша версія. Суспільне розповідає, що традиція святкувати День святого Миколая з’явилася в середньовічній Німеччині, де батьки вночі підкладали дітям невеликі подарунки під подушку. Малечу запевняли, що це дари від Святого Миколая, щоб викликати у них гарне ставлення до релігійного персонажа. З Німеччини традиція розповсюдилася на сусідні країни, зокрема на Польщу, звідки, скоріше за все, і перейшла на Правобережну Україну, яка тоді перебувала в складі Речі Посполитої.


Санта Клаус, Святий Миколай і Дід Мороз — це одна й та ж людина?

  • Так
  • Ні
Відповідь

Ні. Діда Мороза вигадали в Російській імперії на основі історій та характеристик різних зимових духів і персонажів (включно з тим самим Святим Миколаєм). У СРСР новорічного діда використовували, щоб витіснити образ Миколая, адже радянська пропаганда виступала проти збереження будь-яких релігійних мотивів, які, тим більш, мали міцний зв’язок з українською культурою та звичаями.

Із західним різдвяним персонажем Миколай має більше спільного. Власне, образ Санта-Клауса побудований навколо образів Миколая Чудотворця, англійського Батька Різдва та нідерландського Сінтерклааса. За легендою, на Святвечір він приносить вихованим дітям іграшки та цукерки, а неслухняним — вуглинки.


Який напій раніше українці обов’язково готували на день Святого Миколая?

  • Пшеничне пиво
  • Узвар
  • Чай із гілок фруктових дерев
Відповідь

Зимового Миколая (бо є ще Весняний) вважають заступником хліборобів, тож до свята обов’язково варили свіже пшеничне пиво, а ще готували кутю з пшениці і ячменю, сподіваючись, що святий допоможе виростити гарний урожай у прийдешньому році.

Читайте також: «Гід українським пивом»


Ще одну традиційну страву на Миколая готували спеціально для дітей. Що це було?

  • Печиво
  • Льодяники
  • Оладки з начинкою
Відповідь

Дітям дарували спеціальне печиво — «миколайчики». Якщо малеча була неслухняною, їй спершу показували різочку (лозу), а потім усе одно пригощали святковим смаколиком.


Що із цих традицій НЕ характерне для свята Миколая?

  • Миритися з ворогами
  • Віддавати борги
  • Ворожити на кохання
Відповідь

Ворожити на судженого прийнято в інші святкові дні — наприклад, у ніч на Андрія (30 листопада) або на Василя (1 січня).

Інші дві традиції — правда. Існують навіть приказки «На Микольщину клич друга, клич і ворога, обидва будуть друзі» та «Якщо ти мені не віддаси до Миколи, то вже не оддаси ніколи».


За два дні до Дня Святого Миколая починалися Миколині святки. Що в цей період робили наші предки?

  • Ходили в церкву на службу
  • Колядували
  • Проводили генеральне прибирання
Відповідь

Раніше українці святкували Миколая три дні й обов’язково співали колядки з іменем святого.


Відгадаєш, яку традицію мала молодь на святкування Дня Святого Миколая?

  • Влаштовувати вечорниці
  • Їздити в сусідні села допомагати нужденним
  • Влаштовувати театралізовані постановки
Відповідь

Молодь не обходилась без вечорниць. Там вони колядували й щедрували. Дослідники навіть зафіксували, що на Сумщині під час таких вечірок дівчата навчали хлопців колядувати, а юнаки давали їм за це гроші.


У репертуарі якого українського гурту є пісня про Святого Миколая?

  • Плач Єремії
  • Тартак
  • Океан Ельзи
Відповідь

Тарас Чубай разом із гуртом «Плач Єремії» записали веселу святкову пісню «Миколай Бородатий» про День Миколая, Різдво, колядки та омріяний подарунок — гітару.


Сподіваємося, що цього року Миколай принесе всім нам свій головний дар — заступництво від усіх бід. А про приємні сюрпризи для малюків допоможе подбати MAUDAU.

До Дня Святого Миколая лови знижки до -35 % на подаруночки до зимових свят: іграшки, солодощі та дитячі набори. Акція діє з 16 по 30 листопада включно.

Тішити подарунками варто не тільки дітей, але і усіх, кого хочеться підтримати та порадувати. У тому числі — українських захисників. Можна підготувати для них коробку з солодощами, предметами особистої гігієни, теплими та енергетичними напоями і, звісно, листом зі словами подяки та світлими побажаннями.

@viktoria_ua99

Таємний Св. Миколай для захисниці позивний якої – Пані ❤️ #зсу🇺🇦#перемогазанами💙💛💪 #святиймиколай🎁 #україна🇺🇦

♬ Маніфест – Артем Пивоваров

MAUDAU продовжує збирати кошти на адаптивний одяг для поранених військових. Більше про цю ініціативу ми розповідали у статті до Дня захисників та захисниць України. Долучитися можна, додавши донат у свій кошик з покупками.

Вітаємо з прийдешнім!

163 записи

Про автора
Копірайтерка, вайнловерка. Понад п'ять років працюю з текстами. Пишу про все, найчастіше — про лайфстайл, їжу та вино, красу, екологію, здоров'я, соціальні теми. Перекладаю зі складної на людську.
статті
Схожі записи
Новини

Плани на квітень: куди піти в Києві

5 Хв
Розповідаємо про цікаві події та місця в столиці, які варто відвідати цього місяця. З приходом весни приходить і непереборне бажання гуляти містом,…
Новини

Алкогороскоп: що пити у квітні 2024

11 Хв
Розповідаємо, що чекає знаки Зодіаку в другий місяць весни та радимо, якими напоями запастися. Посилаємося на прогноз астрологині та авторки телеграм-каналу SCORPIO…
Новини

Найбарвистіший фестиваль у світі

4 Хв
Розповідаємо про найкольоровіший фестиваль та цікаві факти про нього. Щовесни люди збираються на площах міст Індії та багатьох інших країн, щоб розфарбувати…
Розсилка з корисними лайфгаками
та важливими штуками

Обираємо найцікавіше та відправляємо листа раз на місяць

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

×
Свідомі тренди

Забобони, заборони і п'ятниця 13