ДімПобут

Які сковорідки найкращі за покриттям та призначенням

10 Хв

Розповідаємо про особливості покриття сковорідок, їх сумісність з різними видами плит та вибір пательні за призначенням.

Минають часи, коли деякі сковорідки були значно старші за своїх власниць, адже жили у родинах третє й навіть четверте покоління. Нині цінність кухонного приладдя в зручності, передбачуваності, легкому догляді. Хоча деякі сковороди все ж варті того, щоб передаватись у спадок нащадкам разом із сімейними рецептами та спогадами. Як же такі вибрати? 

Не буде перебільшенням сказати, що пательня — цариця кухні, адже деякі екземпляри дозволяють приготувати в них взагалі все, що хочеш (пошепки: іноді навіть борщ, так-так). Але ж у наш час є такий вибір різноманітних сковорідок, чи варто обходитися однією? На що звертати увагу при виборі нового приладдя? І чи правда, що тефлон труїть людей? Підготували для тебе цікаву та корисну інформацію на випадок, якщо розмірковуєш, як вибрати сковороду, та розібралися з деякими міфами про це.

Також буде цікаво

Що врахувати при виборі пательні

Що врахувати при виборі

Питання, яку сковороду краще купити, має бути останнім у твоєму чек-листі з цього приводу. Щоб вибрати ідеальне для себе приладдя, розберися спершу ось з чим:

  1. Які страви ти плануєш готувати найчастіше? Для млинців, стейків, азійських або тушкованих страв існують окремі види сковорідок, з якими тобі буде зручніше.
  2. Скількох людей ти збираєшся годувати? Тут, як кажуть, розмір має значення.
  3. Чи важливо для тебе, щоб за кухонним начинням було легко доглядати, наприклад, ставити у посудомийку? Є пательні, які можна мити тільки вручну, щоб не пошкодити.
  4. Який тип плити у тебе вдома? Деякі конфорки вимагають спеціальних сковорідок.
  5. Чи збираєшся використовувати приладдя як форму для запікання в духовці? Тоді потрібні жаростійкі невеличкі ручки, або такі, що від’єднується.
  6. Що ти думаєш про матеріал, чи вплине це на твій ідеальний вибір?
  7. Як ти ставшися до наявності антипригарного покриття сковорідок, чи ти здатна весь час дотримуватися правил його використання?
  8. Ще один аспект — екологічність й твоя готовність за неї переплачувати.
  9. Чи важливий для тебе бренд – виробник?

Як бачиш, щоб визначитися, які сковорідки найкращі саме для тебе, має сенс витрати деякий час на роздуми. Якщо оце розмаїття: тефлонова, алюмінієва, для млинців та оладок, для яєць, з кришкою, велика, маленька, з антипригарним покриттям — трішки спантеличує, не хвилюйся й просто читай далі, все пояснимо.

Яке покриття краще для сковорідки

Яке покриття краще

От саме цей момент є слушним, щоб розвінчати деякі міфи та страшилки про покриття сковорідок і взагалі матеріали, з яких вони бувають вироблені. Отже, розберімось, які пательні можна зараз придбати.

Чавунна сковорідка

Чавунні сковорідки тривалий час нагріваються й так само вистигають. Вони довговічні (саме про такі ми згадували напочатку — від бабусі до онуки). Також вони важкі й потребують особливого догляду. От тут і буде перший міф, що пательні з цього матеріалу не можна мити водою. Походить він з того, що чавун має пористу поверхню, яка стає кращою з часом використання, адже на ній утворюється жирний захисний шар. Нібито вода його змиває й чавунна сковорідка псується, може заіржавіти. 

Чавунна сковорідка

На щастя, це не так. Ти можеш сміливо доглядати за такою кухонною помічницею, використовуючи м’яку губку, теплу воду та засіб для миття посуду. Коли щось пригоріло, залий дно окропом, та нехай постоїть, а потім дій так само. Наприкінці просто просуши поверхню паперовим рушником або прогрій на конфорці, й поклади у шафку. А от у посудомийку її дійсно краще не ставити.

А ось і другий міф: чавунна сковорідка розіб’ється при падінні на тверду поверхню. Авжеж, якщо скинеш її з п’ятого поверху.

Сковорідка з нержавіючої сталі

Сковорідка з нержавіючої сталі-

Сталева пательня — чудове кухонне приладдя. Вона легенька, не вимагає ніякого спеціального догляду, витримує дуже високі температури й миття у посудомийці. Можна зустріти думку, що вона недовговічна й потребує заміни через 2–3 роки. І це черговий міф. Взагалі-то, що завгодно може набриднути, а не тільки пательня, але, погодься от саме це — не привід відмовлятися від зручного приладдя й витрачати зайві кошти, бо своїх властивостей сталь за такий час не втрачає. 

В інтернеті повно запитів: «чому пригорає сковорідка?» І це ще одна бувальщина, ніби сталева пательня не підходить для смаження. Чудово підходить, просто ретельно розжар її перед тим, як налити олію, й готуй страви, які потребують високого вогню. Але потурбуйся, щоб на ручці був захист від опіків, бо вона нагрівається так само як дно. Отже, якщо розмірковуєш, які сковорідки найкращі, зверни увагу й на цей варіант.

Антипригарна сковорідка

Антипригарна сковорідка

Зазвичай антипригарна сковорідка має алюмінієву основу, на яку й наноситься покриття, що не дає стравам пригорати. Цей метал дуже легкий, доступний, тому дешевий. Має високу теплопровідність й гарну сумісність з різними типами покриттів. Далі починаються різноманітні вигадки:

  1. Алюміній деформується при високій температурі. Так, до найменше 400°C треба розкочегарити дров’яну піч або гриль, щоб алюмінієва антипригарна сковорідка оплавилася. Це дуже непроста задача. Звичайна кухонна плита або духовка так не вміє.
  2. Тефлонове покриття сковорідок отруйне для людей. Це неправда. Тефлон є хімічно інертним і безпечним матеріалом. Єдина реальна загроза від нього — коли через механічне пошкодження його часточки потраплять до їжі та зіпсують смак. Варіант отруїтися тефлоном все ж існує, але для цього його треба довести мінімум до 260°C. Для розуміння: вода кипить при 100°C, хліб випікається при 200–250°C. Духовку теоретично можна розігріти ще на 10 градусів, але навіщо там у цей час антипригарна сковорідка — ось питання.
  3. Пательні зі спеціальним покриттям зовсім не потребують олії — теж не надто точне твердження. Щоб зробити смачну смажену картопельку, без олійки або смальцю не обійтися.

Тож сміливо купуй модель, яка має тефлонове антипригарне покриття й просто дотримуйся інструкцій з її використання, наприклад, для помішування бери тільки дерев’яні або силіконові лопатки. Рекомендуємо розглянути продукцію компанії Tefal, яка має дуже схвальні відгуки.

Маєш знати, що тефлон — не єдиний варіант, і яке покриття краще для сковорідки, можна сперечатися. Наприклад, пательня з керамічним покриттям може витримувати жар до 450°C, дуже екологічна, але з часом може втрачати свої властивості й теж не любить, коли по ній возюкають металевими предметами. Титанове покриття дуже міцне, довговічне, стійке до механічних пошкоджень, тобто мішати по ньому можна будь-чим і навіть шкрябати під час миття. Обидва останні варіанти дозволяється ставити в посудомийку.

Антипригарна сковорідка

Виробники пропонують пательні з мармуровим та гранітним покриттям, відгуки про які доволі схвальні. Пишуть, що такі сковорідки, вкриті кам’яною крихтою, дуже міцні, стійки до подряпин, рівномірно прогріваються й навіть, що вони мають дуже естетичний вигляд. Мити можна як вручну, так і в машинці.

Мідна сковорідка

Мідна сковорідка

Мідна сковорідка — haute couture кухонного приладдя. Й не стільки тому, що це дуже стильно, потребує спеціального догляду й постійного полірування для підтримки блиску та краси, а скоріш через вартість. Мідь — дуже дороге задоволення, хоча практичність її, м’яко кажучи, сумнівна у наш час, це більше елемент дизайну інтер’єра кухні, ніж повсякденне начиння.

Як бачиш, вибір є, але яке покриття краще для сковорідки, вирішувати тільки тобі. Орієнтуйся на свої плани та бюджет, адже гранітна або титанова сковорідка вартують дорожче, ніж проста модель з нержавіючої сталі чи чавуна. Тим більше, що є й інші критерії, які допоможуть вибрати саме те, що треба.

Особливості основи та сумісність з плитами

Особливості основи

Як вибрати сковороду, що ідеально підійде до твоєї плити? Легше зрозуміти, коли знаєш, чому це важливо. Отже, перше, на що впливає сумісність пательні та конфорки, це ефективність нагрівання. Й мова зараз не тільки про рівномірне розподілення температури, а й у деяких випадках саме можливість цьому відбуватися. Не менш важливий такий фактор, як енергоощадження: чим ліпше стикаються поверхні, тим менше електрики чи газу витрачається на готування. Актуальні й такі аспекти питання, як довговічність і плити, і пательні, безпечність та зручність. 

Ось тобі невеличка пам’ятка, про те, яка сковорідка найкраща для якого типу плити:

  1. Для індукційної плити важлива взаємодія з матеріалом, який магнітиться, наприклад, це чавун або нержавіюча сталь. Магнітне поле плити нагріває поверхню, створюючи струм просто у дні пательні. Мідь або алюміній навіть не потеплішають на такій конфорці, про щось готувати, годі й казати. Перевірити, чи сковорідка тобі підходить, можна простим магнітиком з холодильника.
  2. Для газової плити підходять усі типи сковорідок, але бажано, щоб дно було рівне для рівномірного прогріву. Для цього можна ще й додатковий розсікач поставити.
  3. На електричній плиті найбільш ефективною буде пательня з гладенькою основою і теж рівненькою.
  4. Керамічні плити й самі потребують підсиленої обережності, тому сковорідка має бути спеціальна, а господиня дуже акуратна.

Отже, важливо не тільки яке покриття краще для сковорідки, а ще і з чого в неї дно. Вивчаючи наявні в продажу пропозиції, зверни увагу на продукцію компанії Krauff, яка має чудове співвідношення ціни та якості.

Як вибрати сковороду за призначенням

Як вибрати сковороду за призначенням

Тепер обговоримо, які сковорідки найкращі для яких страв, і це важливо, тому що тобі має бути зручно готувати найсмачнішу їжу для себе та близьких. А ще правильний вибір посуду економить час, енергію, впливає на довговічність пательні. Досвічені кухарі надають таких рекомендацій:

  1. Для приготування м’яса та риби підійдуть пательні, які добре тримають температуру та забезпечують рівномірне просмаження: сталеві, чавунні, з гранітним та титановим покриттям. Квадратна сковорідка гриль також буде зручною, до того ж на ній виходять більш здорові страви, через заглиблення на дні, куди стікає зайвий жир.
  2. Найкраща сковорідка для тушкування — глибока з товстим дном. В такій пательні виходить чудове рагу, печеня, навіть плов. А ще бувають сотейники, в яких, можна зварити справжній український борщ, такий, щоб ложка стояла, щоправда, невелику кількість. Керамічна сковорідка дуже підходить для таких страв.
  3. Для млинців, панкейків, омлетів та яєшні на сніданок ліпший варіант — це неглибока пательня з антипригарним покриттям розміром близько 20 см. На ній можна також робити грінки та розігрівати готові страви з м’яса та риби.
  4. Якщо ти любиш та вмієш готувати азійські страви, то придбай спеціальну сковорідку вок (wok) Завдяки специфічній формі вона добре підходить для високого вогню та енергійного переміщення шматочків.
  5. Для духовки ідеально підійде керамічна сковорода або жаровня з кришкою. Чавунний виріб теж згодиться. Не заборонений варіант зі сталі, але готуйся довго відмивати пательню, бо вона точно потемніє.

Якби ми складали рейтинг найкращих сковорідок, то перше місце віддали б універсальному варіанту — пательні середньої глибини з антипригарним покриттям. Так само можна підібрати й найбільш практичний розмір — 24–28 см. Зауваж, що вимірюється це по краях, а не по дну.

Скільки варто мати сковорідок

Скільки варто мати сковорідок

Для повсякденного використання добре мати декілька сковорідок. Якщо ти фанатка кухонного начиння, ніхто не заборонить зібрати набір під кожну окрему страву, але треба мати достатньо місця, щоб зберігати ці скарби, та й коштів чимало. А щоб ефективно витрачати час та зручно готувати  на 1–3 осіб достатнім буде такий набір:

  • велика та маленька сковорідки з таких матеріалів, як чавун, сталь, титан, граніт;
  • середня пательня з антипригарним покриттям типу тефлону;
  • керамічна сковорідка, краще глибока, бо вона підійде й для тушкування й у духовку;
  • сотейник або жаровня з кришкою;
  • сковорідка гриль або вок, якщо часто готуєш щось, для чого вони краще підходять.

Оце, на наш погляд і є топ сковорідок, з якими тобі буде зручно на власній кухні.

Нова сковорідка: що робити

Нова сковорідка що робити

Якщо ти придбаєш виріб знаного бренду, наприклад, Ringel, то отримаєш разом з пательнею й інструкцію, що і як з нею робити. Загальна рекомендація щодо першого використання нової сковорідки єдина: помити у теплій воді із мийним засобом та ретельно висушити.

А от якщо це чавунна сковорідка, доведеться приділити їй трошки більше часу. Налий в неї небагато олії, доведи до кипіння, стиш вогонь до найменшого й прожар 10–15 хвилин. Зауваж, якщо в тебе сковорідка гриль з чавуну, вона теж потребує такої процедури та трішки більше олії через свою специфічну будову. Після повного охолодження вміст відправ на смітник (ні в якому разі не можна вживати в їжу), а пательню у шафку.

Avatar photo
22 записи

Про автора
Обожнюю дізнаватися щось нове. Вмію пояснювати складне простими словами. Повністю згодна з тим, що інформація ― найдорожчий ресурс у світі.
статті
Схожі записи
ДімСад

Як доглядати за орхідеєю до та після цвітіння

10 Хв
Розповідаємо, як правильно доглядати за орхідеєю, щоб вона регулярно радувала цвітінням.
ДімПобут

Як відмити духовку від застарілого жиру та нагару

6 Хв
Розглянемо популярні способи, як відмити духовку від застарілого жиру та нагару, а також поділимось ефективними засобами побутової хімії.
ДімПобут

Пліснява: чому виникає та як позбутися

8 Хв
Розповідаємо, за яких умов виникає пліснява, чим вона шкідлива та які засоби побутової хімії й народні методи можуть допомогти позбутися проблеми.
Розсилка з корисними лайфгаками
та важливими штуками

Обираємо найцікавіше та відправляємо листа раз на місяць

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

×
ПродуктиПоради та добірки

Рублені котлети: рецепти зі свинини, курячого філе та риби