Гайд покупцяНапоїПродукти

Великий гайд кавою

16 Хв

Склали дорожню карту, з допомогою якої ти з легкістю справлятимеш на друзів враження кавового експерта.

Зараз складно уявити собі рутину українця без традиційної звички перехилити в приємній компанії по чашечці еспресо, фільтру або капучино. Запрошення на каву — невіддільна складова нашої соціальної культури, що може означати дружню зустріч, ділову, романтичну або кількахвилинний обмін важливими новинами.

Багато людей дивуються, дізнавшись, коли в Україні почали пити каву. Перший спогад про цей напій датується 1672 роком — тоді відкрили першу кав’ярню в Кам’янці-Подільському. З того часу кавова культура зробила настільки великий стрибок у розвитку, що в деяких нюансах тепер може бути складно розібратися без експертної допомоги. Тому ми розібралися в темі замість тебе й розповідаємо найцікавіші штуки:

  • Яка буває кава: її види, сорти
  • Як обрати каву: які існують способи її приготування
  • Яку купити каву: як її підібрати до свого смаку
  • Як варити каву вдома
  • Що варто знати про каву: користь, шкода та інші популярні питання
  • Чим замінити каву

Яка буває кава

Види кави

Більшість людей знають арабіку та робусту. Деякі «просунуті» кавомани називають ще ліберіку та ексцельсу. Це різновиди кавових дерев, кожне з яких може мати різні сорти. На питання скільки існує видів кави різні джерела дають різні відповіді. Згідно з Вікіпедією, їх близько 80 — від карликових чагарників до 10-метрових велетнів, серед яких виділяють 4 основні види, названі вище.

Якість, смак та аромат зерна залежать від країни, де його вирощують. Тобто, як і в історії з вином, на смак кави впливає теруар (сукупність географічно-кліматичних особливостей) регіону, де її вирощують.

До переліку країн-лідерів з вирощування кави належать Бразилія, Ефіопія, Колумбія, Індонезія, В’єтнам та ряд інших із подібним кліматом. До речі, В’єтнам — другий за обсягами постачальник кави у світі. Саме там культивують найбільше робусти.

Також кава відрізняється сортами. Сорт кави — це кавові дерева з певними генетичними ознаками, що з’явилися шляхом природного відбору, селекції, мутації або гібридизації (схрещування) різних видів. Найпопулярніші у світі сорти це Мока, Марагоджип, Колумбія, Тіпіка, Ефіопія Сідамо, Бурбон тощо.

4 типи кавових зерен

Як обрати каву

Щоб зрозуміти, яка кава тобі до смаку, варто розібратися чим відрізняються її види. У кав’ярнях застосовують традиційний метод приготування кави на основі еспресо.

@baristahamburg

Puck prep coffee love #espresso #coffee #satisfying #fyp #routine #tutorial

♬ Another Love – Tom Odell
  • Еспресо — це міцна чорна кава невеликого об’єму (30 мл). В Італії, до речі, найчастіше п’ють каву саме в такому вигляді.
  • Ристрето — це половина еспресо за об’ємом (15 мл), але з такою ж дозою кофеїну.
  • Допіо — це подвійний еспресо (60 мл).
  • Американо — це еспресо, до якого додають гарячу воду. Його об’єм приблизно 100–120 мл.
  • Капучино — це еспресо, до якого додають збите молоко з «правильною» гладкою піною, з якої прибрали бульбашки повітря. Стандартний розмір 280 мл, проте кав’ярні пропонують різноманітні варіації.
  • Лате — це напій на основі еспресо та великої кількості гарячого молока. Воно йде шарами: кава, гаряче молоко та молочна піна.
@baristaali88

✌🏻✌🏻📝🤩 #coffee #food #barista #homebarista #espresso #cappuccino  #latteart

♬ original sound – Baristaali
  • Флет-вайт — це допіо, у який додають 90–100 мл збитого молока. Тобто міцніший варіант капучино.
  • Раф-кава — це дуже солодкий кавовий напій на основі еспресо, вершків та цукру. Проте він має російські корені, адже її вигадали в 1996 році саме там.

Влітку вищеперераховані види поступаються популярністю холодним кавовим напоям:

  • «Джміль» або бамбл — це кава з апельсиновим соком та сиропом;
@mikkocoffee

Еспресо-тонік чи Бамбл? #кропивницький #кавярнякропивницький #кава #картинадомальована #бамбл

♬ оригінальний звук – sviy
  • Айс-лате — холодний лате з льодом;
  • Еспресо-тонік — суміш еспресо, тоніка по типу Shweppes, льоду, м’яти та лимону;
  • Кава глясе — чорна кава з кулькою морозива.
Різновиди кавових напоїв

Окрім цього існують альтернативні методи заварювання кави. Для кожного із них потрібні спеціальні пристрої, ваги для відмірювання чіткої кількості кави, паперові фільтри та інше опціональне приладдя — наприклад, чайничок із вузьким носиком. Для приготування такої кави велику роль відіграє якісь зерна, обсмажки, помел, температура води.

Найпопулярніші із них:

Аеропрес

@goldenbrown.coffee

My go-to Aeropress recipe #aeropress #filtercoffee #goldenbrowncoffee #coffeetiktok #barista #learnontiktok #homecafe #foodietiktok

♬ original sound – Golden Brown Coffee

Кемекс

@baiatulcafengiu

Kemex #kemex #cafea #coffee #latteart #barista #brew #fyp #foryou #coffeelover #trending #romania #timisoara #sporlacafeluta #cafelutadedimineata #dimineata #paste #sarbatoripascale #vinerea #vinereamare #viral

♬ Coffee Shop – Late Night Luke

Пуловер / V60

@thecoffeesnob

So elegant they call it the Pure Over! ✨ #coffee #asmr #coffeetiktok #pourovercoffee #pureover #aesthetic #satisfying #relaxing #stressrelief #fyp •Thank you @Pure Over for sending me this beautiful set! My favorite way to make coffee!•

♬ original sound – The Coffee Snob

Колд брю

@ballehurns

easier than you think ☕️🐀 #homemade #coldbrew

♬ autumn – Wun Two

Колд брю ще називають кавовим вином. Цей вид заварювання дає найміцнішу каву. Особливість методу в тому, що він передбачає використання холодної води. Мелену каву заливають і залишають настоюватися приблизно на добу.

Існує також спосіб, коли колд брю «заварюють» льодом. На фільтр із кавою поміщають 2 кг льоду. Він поступово тане, проходить крізь каву й через фільтр скрапує у місткість. Тривалість такого настоювання близько 12 годин.

Як правило, такі напої подають у кав’ярнях третьої хвилі.

Щоб визначити, що таке «кав’ярня третьої хвилі», розберімося з попередніми «хвилями».

Чітких сталих визначень цих термінів досі немає. У цілому ці хвилі позначають етапи розвитку культури: 

  • Під час першої особливої уваги надавали тонізуючим властивостям кави, тобто робили акцент на вмісті кофеїну та здатності бадьорити. Тоді активно готували розчинну каву, а також традиційну каву в турці. 
  • Під час другої почали звертати увагу на атмосферу в закладі, сервіс — популярними стали різноманітні кавові напої, у тому числі із додаванням сиропів та топінгів. Відбувся злет Starbucks. 
  • Кав’ярні третьої хвилі відрізняються переосмисленим ставленням до зерна, його обсмажки, помолу, методів заварювання і споживання. Як правило в таких місцях не подають американо та закликають пити каву без цукру, а тим паче — без кольорових ароматизованих сиропів.

До речі, цікава закономірність, що в кав’ярнях третьої хвилі або барах, кафе чи інших закладах з аналогічним підходом до кавоваріння часто подають гарне вино. Це легко пояснюється: в обох цих напоях цінується вишуканість смаку та аромату. Знавці, які розбираються у сортах та видах, можуть за допомогою аромату напою та особливих рис смаку дізнатися, у якій країні та регіоні вирощували зерно для кави або виноград для вина, у якому кліматі та на якій місцевості. 

Яку купити каву

Коли обираєш каву, то орієнтуйся на власні смакові вподобання. Якщо подобається більш м’який смак із кислинкою — обирай арабіку, якщо хочеться міцного і з гірчинкою — робусту.

На смак кави впливає обсмажування зерен. Існує три ступені обсмажки:

  • Світла. Кава легка на смак, в ньому можна відчути нотки фруктів і трав. Має виражену кислинку, але без сильного смаженого аромату. У такої кави нетривалий посмак. Цей рівень ідеальний для дегустації кави, адже легке обсмажування не перебиває природний смак та аромат зерна.
  • Середня. Цукор у зернах карамелізувався, завдяки чому кава отримує присмак обсмаження та менш кислий солодкуватий смак. Посмак довший, але теж не тривалий.
  • Інтенсивна або темна. Її ще називають італійською. Смак кави стає насиченим, гірко-солодким, дуже чітко відчуваються аромати та присмаки смаження. Посмак тривалий.

У якому форматі обирати каву

У зернах. Якщо в каві ти перш за все цінуєш смак і аромат, то це — найкращий вибір. Перед приготуванням доведеться змолоти невелику кількість, але вони будуть давати насичений та потужний букет.

Мелена кава. Це більш зручний варіант, адже каву одразу можна засипати в кавоварку або турку. Проте нюанс полягає в тому, що мелена кава із часом втрачає свої смакові та ароматичні якості — вивітрюється.

Купуючи мелену каву потрібно звертати увагу на її помел, тобто розмір фракцій. Він відрізняється залежно від того, яким чином кава буде готуватися:

  • грубий помел (0,8 мм) підходить для френч-пресів, гейзерних та крапельних кавоварок,
  • тонкий помел (не більше 0,15 мл) підходить для заварювання в турці,
  • середній помел (до 0,5 мм) вважається універсальним.

Помел впливає на смак кави. Чим дрібнішими будуть кавові фракції, тим насиченішим буде смак кави. Тобто якщо кава сама по собі дуже гірка, мілкий помел підсилить гіркоту ще більше.

Розчинна кава. Це гранульована або порошкоподібна кава, яку потрібно залити окропом та перемішати ложкою до повного розчинення. Найшвидший та найзручніший спосіб приготування кави. Проте багато поціновувачів вважають, що в такій каві немає смаку та достатньої кількості кофеїну.

Розчинна кава в пакетиках із домішками. Це популярні стіки з кавою, куди потрібно просто додати води — цукор і сухе молоко там уже є. У них також можуть додавати певні ароматизатори чи домішки. Вони зручні для подорожей.

Дріп кава. За аналогією, як розчинну каву сортують в одноразові порційні пакетики, для любителів фільтр-кави вигадали дріпи. Це маленькі фільтри, наповнені меленою кавою для однієї порції. Фільтр потрібно розмітити в чашці та тричі пролити гарячою водою. Теж зручний варіант для подорожей.

@cafeemporos

✨Hand Drip Coffee ✨ #coffee #campinggear #travel

♬ Nightmare on elm street – 🧛🏻‍♀️

Кава в капсулах — це маленькі герметичні стаканчики, наповнені невеликою кількістю кави для заварювання однієї чашки напою (як правило, це 8 г) та інертним газом. Завдяки останньому кава довго зберігає свій смак та аромат. Найчастіше у капсулах знаходиться обсмажена мелена кава, проте бувають й інші варіанти — наприклад, з розчинною.

Капсули використовують зі спеціальними кавовими апаратами. Це не найдешевший варіант, адже капсули одноразові, а капсульні кавоварки не пристосовані до іншого способу завантажувати в них мелене зерно. Проте такий апарат дуже спрощує процес приготування ароматного лунго, капучино чи лате мак’ято, адже потрібно лише покласти герметично запакований стаканчик у відповідну нішу кавомашини і натиснути на кнопку.

@naomivictorias

To do: get out of bed and make coffee 🤍🧚‍♂️☕️ #asmr #coffee #thatgirl #aesthetic #girlythings #satisfying #xyzbca #asmrsounds #morningroutine

♬ Unholy – Sam Smith & Kim Petras

Як відрізнити каву від підробки

Підробити зерна — задача складна, тому, як правило, підробляють мелену або розчинну каву. Її змішують із неякісною сировиною або іншими дешевими домішками, такими як кукурудзяне борошно, подрібнений ячмінь, соєві боби, дешевих неякісні сорти кави чи іншими хімічними речовинами.

На що звернути увагу:

  • Вага. Справжнє якісне мелене зерно легке. Такий самий обсяг неякісного продукту із домішками буде важчим.
  • Аромат має бути приємним, природнім, нехімічним, без ноток «горілості».
  • Колір справжньої кави варіюється від темно-коричневого до світло-коричневого з теплими відтінками. Підробка буде ближча до чорного.
  • Справжня мелена кава пухка й розсипається, підробка може склеюватися і налипати.

Як заварювати каву вдома

Найпростіше заварювати розчинну каву — просто додати води. Хоча кілька років тому користувачі TikTok масово почали готувати на її основі каву дальгона, рецепт якої прийшов із Південної Кореї. Каву із цукром і невеликою кількістю гарячої води потрібно збити до стану густої піни, а потім додати лід та молоко.

@barista.doha

#Coffee #coffeetiktok #coffeetime #baristalife #kahvesunumu #kahvekeyfi #باريستا #homebarista #latte #kahvevideoları #kahvesunumları #barista #latteart #icedcoffee #baristaduoha #morningroutine #morning #nescafe #KahveSunum #kahvevideolari #icedcoffe

♬ perfect by ed sheeran – ˢᵖᵉᵈ ᵘᵖ ᵃᵘᵈⁱᵒˢ ✧˖*

Турка / джезва. Щоби правильно варити каву в турці, співвідношення меленого зерна до води має бути 1:10. У турку можна додати кардамон, перець, корицю, дрібку цурку або солі — вони допоможуть розкрити додаткові грані смаку та аромату. Варити каву потрібно на середньому вогні до моменту, коли підніметься пінка («крема»). Тоді турку потрібно зняти з плити й зачекати, поки напій осяде. Після цього можна розливати одразу по філіжанках, або повторити процедуру ще кілька разів — тоді напій буде міцнішим.

Гейзерна кавоварка / мокка. Варити каву без турки можна за допомогою цього пристосування. У нижню частину «гейзера» заливають теплу воду (30–40 градусів), а у воронку для кави — 16 г порошку (повна чайна ложка). Варити потрібно до моменту, коли з’явиться відповідний шум, що позначатиме: вода пішла догори. Тоді варто вимкнути вогонь і залишити каву «дійти» на декілька хвилин.

Френч-прес. Щоб заварити в ньому каву, потрібно засипати всередину 20 г грубого помолу та залити 200 мл кип’яченої води. Перемішати, залишити на 4 хв та пропустити через вбудоване сито, натиснувши на поршень. Одразу після цього каву потрібно перелити в чашку, інакше вона може стати надто гіркою.

Кавоварка. Вони бувають різними: від крапельних, які готують фільтр-каву, до повністю автоматизованих, куди потрібно лише засипати каву та залити воду й молоко. Хороша кавоварка може коштувати дорого, проте це варіант для тих, хто не прихильник відвідувати кав’ярні, щоб насолодитися якісним капучино, лате чи еспресо.

З чим пити каву

Головне доповнення до кави це молоко. Холодне, гаряче, класичне, безлактозне, рослинне — можна додавати будь-яке, залежно від смакових уподобань.

Читайте також: Яке молоко найкорисніше — звичайне чи альтернативне

@foto.maedchen

Classic Coffee #mood #coffee #coffeetok #moments #autumn #vintagevibes #photography #inspirational #aesthetic #fy #fyp

♬ Forever – The Little Dippers

До кави найчастіше додають цукор або сироп. Існує також рецепт, за яким у турку під час варки кави додають дрібку солі. Кава із сіллю має більш м’який смак, адже іони натрію хлору нейтралізують гіркоту, підсилюють аромат та пом’якшують воду.

Ще її можна варити зі спеціями. Найкраще смакує кава з кардамоном, корицею, чорним перцем.

До речі, в Інтернеті побутує думка, що кава з корицею в четвер має магічні здібності притягувати гроші в життя. Ми не перевіряли, чи працює цей метод, але смакує цікаво. Спецію в напій можна додавати на будь-якому етапі: як у турку, так і в чашку.

Любителі кислих смаків оцінять поєднання американо або фільтру з долькою лимону.

Пам’ятай головне правило: пити каву потрібно із задоволенням.

Що варто знати про каву: топ популярних питань

З чого роблять каву

Каву роблять, а точніше варять з обсмажених зерен бобів (плодів, ягід) кавового дерева. Тобто зернята — це середина ягоди, закутана в декілька шарів шкірок, лушпиння та «тіло», тобто м’якуш. До речі, з останнього роблять ще один популярний серед гіпстерів напій — каскару. На смак він кисленький. У ньому теж міститься кофеїн, але його концентрація в 4 рази менша, ніж у зерні.

З чого роблять розчинну каву

З тих самих кавових зерен. Процес відбувається приблизно так: їх (зерна) відбирають, обсмажують, подрібнюють і поміщають у спеціальні екстракційні батареї, де крізь часточки кави проходить гаряча вода під високим тиском. Отриманий кавовий екстракт дегідрують — за подібною технологією зі звичайного молока роблять згущене. Далі екстракт переробляють за допомогою однієї з двох технологій:

  1. Каву розпилюють гарячим повітрям, яке перетворює крапельки на порошок (spray dry);
  2. Каву подають у спеціальні субліматори, розпилюють та заморожують (friz dry). Так виходить сублімована кава.

Під час цих процесів кава втрачає певний відсоток кофеїну, тому для створення розчинної використовують робусту, адже вона має високий вміст тонізувального мікроелемента. Якість розчинної кави залежить від того, наскільки якісну сировину купує виробник та чи застосовує домішки, щоб здешевити процес.

Що входить до складу кави

У каві містяться кофеїн, хлорогенова кислота, тригонелін, дітерпени, кавова кислота, гідроксикоричні кислоти, трігонелін і дітерпени, кафестол — це важливі для організму людини сполуки, деякі з них мають протизапальну дію.

Скільки калорій у каві

  • У 100 мл чорної кави без цукру та спецій — 2 ккал.
  • У 100 мл розчинної кави — 6–12 ккал (через загусники та додаткові інгредієнти).
  • У 180 мл капучино із цукром — близько 140 ккал.

Людям, які прагнуть схуднути, радять замість кави з молоком і цукром перейти на чисту чорну каву, адже вона менш калорійна. До того ж часто відзначають, що вона притуплює апетит.

Проте також кава має здатність подразнювати рецептори людини і викликати бажання задовільнити їх швидким дофаміном. З найшвидших способів — солодощі та нікотин. Тому цей нюанс теж варто враховувати.

Чи корисна кава

Учені вважають, що регулярне дозоване вживання кофеїну позитивно впливає на стан здоров’я людей та профілактику важких захворювань. Наприклад:

  • Вживання кави суттєво знижує ризик захворювання на діабет 2-го типу, вважають фахівці Інституту наукової інформації про каву.
  • Певні дослідження довели, що споживання кофеїну може знизити ризик розвитку хвороби Паркінсона, а також може допомогти контролювати мимовільні рухи людей, які вже мають захворювання.
  • Ряд досліджень доводить, що кава позитивно впливає на печінку, зокрема знижує ризик смерті від цирозу, знижує рівень шкідливих печінкових ферментів і обмежує рубцювання печінки в людей із гепатитом С.
  • Також науковці сходяться в думці, що регулярне вживання кави знижує ризик виникнення серцево-судинних захворювань, депресії та передчасної смерті.

Шкода від кави

Впевнені, серед твоїх знайомих точно є ті, які випивають по літру кави на день, а подекуди й більше. Проте це шкідливо для здоров’я. На питання скільки кави можна пити в день лікарі відповідають, що близько 300–400 мл кофеїну на добу — гранична норма. Вона може відрізнятися через індивідуальну чутливість людини до цієї речовини. Також варто утриматися від вживання кави за 4–6 годин до сну.

@carlyzzii

Happy homeoffice 😂 #icedcoffee #coffee #kaffee #xxl #homeoffice #work

♬ Makeba – Jain

Скільки кофеїну в чашці кави:

  • Чашка звареної кави (250 мл) — 95–200 мг
  • Чашка розчинної кави (250 мл) — 30–200 мг
  • Чашка кави без кофеїну (250 мл) — 2–30 мг
  • Кава еспресо (30 мл) — 40–75 мг

Кава сприяє виведенню рідини з організму, тобто провокує відвідувати вбиральню частіше. Якщо пити її в занадто великих кількостях, то з організму будуть виводитися мінерали та мікроелементи, необхідні для підтримки імунітету та гарного самопочуття.

Наразі не повністю вивчений вплив кави на дітей та вагітних жінок, тому науковці радять утриматися їм від вживання кави із кофеїном. Також перейти на каву декаф варто людям, що страждають на безсоння, кислотний рефлюкс та остеопороз.

Кава підвищує тривожність, тому людям, які мають проблеми із нею або панічними атаками також варто утриматися від вживання цього напою.

Чим замінити каву

Якщо з тих чи інших причин у тебе є бажання замінити цей напій у своєму раціоні, існує безліч аналогів. Наприклад:

Кава декаф (кава без кофеїну). Це та сама кава з відповідним смаком та ароматом, але вона не надає ефекту бадьорості. Як правило, вона трішки м’якша, ніж оригінальна. Підходить для людей із тривожністю.

Цикорій. Це рослина, якою часто замінюють каву. По-перше, вона також має тонізуючий ефект, а по-друге, вона має подібний колір і смак. Попри це напій із цикорію корисніший, адже допомагає боротися із безсонням, сприяє очищенню печінки та відтоку жовчі, розширює судини та знижує артеріальний тиск.

Матча. Це зелений китайський порошкоподібний чай, який також має тонізуючий ефект. Як правило люди її або обожнюють, або ненавидять через специфічний смак. На основі матчі роблять молочний напій матча-лате або його холодний варіант із льодом.

Пуер. Відомий китайський чай, що допомагає збадьоритися, має багато прихильників. У тому числі завдяки своєму смаку. Регулярне вживання цього чаю допомагає поліпшити сон, знизити рівень стресу, покращує загальний стан організму коштом вмісту великої кількості корисних вітамінів, мінералів і ферментів та антиоксидантів.

Тепер ти знаєш, як підібрати для себе ідеальну каву та як її правильно приготувати. А купити каву, турку для кави та інші потрібні штуки для її приготування можна на MAUDAU.

177 записи

Про автора
Редакторка, авторка. Перекладаю зі складної на людську. Тестую на собі свідомі тренди, п'ю смачне вино, пізнаю нове та ділюся найцікавішим у статтях M Journal
статті
Схожі записи
ЗакускиПродукти

Салат з тунцем: 7 швидких рецептів

6 Хв
Розповідаємо, як приготувати найсмачніший салат з тунцем
Поради та добіркиПродукти

Пісні страви на вечерю: ТОП-11 рецептів

10 Хв
Розповідаємо, що приготувати пісного на вечерю, щоб було цікаво й смачно
Поради та добіркиПродукти

Куркума: користь та лікувальні властивості

8 Хв
Розповідаємо, чим корисна куркума для здоров’я та найцікавіші штуки про неї
Розсилка з корисними лайфгаками
та важливими штуками

Обираємо найцікавіше та відправляємо листа раз на місяць

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

×
Гайд покупцяПоради та добіркиПродукти

Яке молоко найкорисніше