Розповідаємо, як обрати мед, щоб він був не тільки смачним, але й корисним.
В Україні 14 серпня відзначають день бджолярів, пасічників та народно-релігійне свято Медовий Спас. У цей день на святковому столі обов’язково повинен бути мед та страви з ним.
Цей продукт не тільки смачний та солодкий: користь меду підтверджена науковцями. Окрім глюкози він містить суміш амінокислот, вітамінів, мінералів, заліза, цинку та антиоксидантів, завдяки чому може допомагати знижувати ризики серцево-судинних захворювань, хвороб ШКТ, неврологічних проблем, а також допомагає в лікуванні хворого горла та догляді за ранами (особливо опіками).
Розбираємось, як його обрати, який мед найкорисніший та як його правильно зберігати, щоб він не псувався.
Як вибрати найкращий мед
Найкращий — поняття суб’єктивне. Коли говорити про мед, то мається на увазі, що він має бути натуральним, корисним, без домішок та не розведений водою або цукровим сиропом.
Які бувають види меду
Мед може бути монофлорним або поліфлорним — залежно від того, з якої кількості рослин бджоли збирали нектар. До монофлорних відносять соняшниковий, гречаний, липовий тощо, до поліфлорних — різнотрав’я, лісовий, луговий мед. У світі досить поширені такі види як мед із польових квітів, конюшиновий, акацієвий, лавандовий, розмариновий, липовий та багато інших.
В Україні найрозповсюдженіші сорти монофлорного меду з гречки, липи, соняшника, конюшини, білої акації, ріпаку та інших рослин. Кожний має своєрідний смак, проте за хімічним складом усі сорти подібні.
Мед відрізняється за кольором. Залежно від того, які барвники містяться в рослинах, з яких бджоли збирають нектар, мед набуває різноманітних кольорів та відтінків — від світло-золотого до майже чорного. Світлий мед зазвичай м’якший на смак, тоді як темний, як правило, більш насичений.
За походженням розрізняють також квітковий і падевий мед. Перший бджоли збирають із квітів, а другий із паді — солодкої клейкої рідини, що буває продуктом життєдіяльності комах або медовим сиропом на листі рослин.
Як вибрати натуральний мед у магазині
- Перевір маркування. Обирай мед, який містить інформацію про його походження. В ідеалі на етикетці повинна бути вказана країна походження, а також позначки такі як «сирий», «нефільтрований», «непастеризований».
- Кристалізація. Це природний процес, що відбувається в меді із часом. Це ознака якості, яка вказує на те, що мед не був надто оброблений.
- Чистий мед повинен містити лише один інгредієнт: мед. Уникай продуктів, у яких перераховані домішки, наприклад цукор, ароматизатори або сиропи.
- Шукай сирий і нефільтрований мед. Такий продукт пройшов мінімальну обробку, зберігаючи більше свого природного смаку та поживних властивостей. Натуральний мед повинен мати приємний і виразний аромат, який відповідає квітці, з якої бджоли зібрали нектар. Колір може бути різним, але він повинен бути однорідним і не штучним.
- Цінова політика. Якісний мед не може бути дешевим, адже ціна відображає зусилля та турботу, вкладені в його виробництво. Будь обережним із надто бюджетними варіантами — вони можуть бути розбавленими або нижчої якості.
- Звертай увагу на місцеві та крафтові бренди. Такий мед може мати унікальний смак, базований на місцевій флорі, і підтримати місцевих бджолярів.
- Досліди бренд: знайди інформацію про виробника. Орієнтуйся на відгуки.
- Уникай ретельного фільтрування: надмірно очищений мед може втратити частину свого природного пилку та смаку. Шукай продукт, який усе ще містить видимий пилок і природні частинки.
- Мед, який зберігають у скляних банках, зазвичай якісніший, ніж той, що в пластикових контейнерах, адже скло не впливає на продукт всередині.
5 способів перевірити мед на натуральність
Щоби перевірити чи справжній мед, потрібно звернути увагу на деякі нюанси.
Як перевірити мед водою
Наповни склянку водою та додай туди чайну ложку меду. Чистий мед осідає на дні склянки, швидко не розчиняється. Фальсифікований мед або з домішками може розчинитися або змішатися з водою.
Тест великого пальця
Нанеси маленьку краплю меду на великий палець. Перевір, як змінюється його текстура. Чистий мед буде залишатися краплею на пальці. Підроблений мед із домішками або розведений водою буде розтікатися або капати через додавання води чи інших речовин.
Тест вогнем
У меді потрібно замочити ватний гніт та запалити. Чистий мед горітиме рівним полум’ям. Через вміст вологи може виникати тріск. Розведений мед або з домішками може погано горіти або видавати звук бризкання через додаткову вологість.
Тест на кристалізацію
Постав мед на деякий час у прохолодне темне місце. Спостерігай за його кристалізацію: сирий і необроблений мед із часом буде кристалізуватися. Якщо мед зовсім не зацукрюється, ймовірно він був занадто оброблений або фальсифікований.
Перевірка оцтом
Змішай столову ложку меду з водою. Додай кілька крапель оцту (білого або яблучного) і спостерігай: суміш чистого меду з оцтом не викличе серйозної реакції, а фальсифікований мед може утворювати піну або бульбашки через наявність доданого цукрового сиропу.
Важливо зазначити, що ці тести не можуть не дати 100 % результатів. Найкращий спосіб переконатися в якості меду — перевірити його в лабораторії та купувати в надійних місцях, наприклад у місцевих бджолярів або сертифікованих виробників.
Правила зберігання меду
Якісний мед може не псуватися роками. Це пов’язано із хімічним складом: високий відсоток цукру, мало води, незначна кількість перекису водню. У таких умовах бактерії не розвиваються.
Причиною, чому мед псується найчастіше є надмірна волога:
- пасічник міг зібрати мед занадто рано, поки він ще не дозрів;
- якщо мед зберігають у вологому середовищі, де він «натягує» вологу із повітря;
- якщо мед зберігають у брудній тарі / вологій / неочищеній від старого меду — це сприяє тому, що в поживному середовищі розвиваються бактерії.
Де зберігати мед
Важливу роль, як ми зазначали вище, відіграє посуд для зберігання. Він має бути ідеально сухим і чистим. Підходять дерев’яні місткості, окрім дубових або хвойних, з темного скла з герметичною кришкою, керамічний та емальований посуд без пошкоджень і відколів.
Не зберігай мед у металевому посуді. У такому середовищі продукт буде окислюватися і зіпсується.
Зберігати мед вдома потрібно в прохолодному місці, де температура буде стабільно від 4 до 10 градусів тепла, і якомога далі від прямих сонячних променів, адже вони руйнують більшу частину вітамінів. Ідеально підійде кухонна шафа або комірчина.
Мед можна зберігати в холодильнику, але на тих полицях, де температура не дуже низька. Важливу роль відіграє вологість повітря — вона не повинна бути вищою 75 %.
Як правильно розтопити кристалізований мед
Постав банку з медом у миску з теплою водою (не гарячою) або на підвіконня під сонячні промені. Зачекати, поки мед не стане рідшим та м’яким. Обережно перемішай, щоби прискорити процес.
Щоб розтопити мед використовуй теплу воду, але в жодному разі не гарячу. Особливо, якщо він стояв у холодильнику чи морозилці. Різка зміна температури може спричинити швидке розширення скла, через що воно може розбитися чи тріснути. Це зробить мед непридатним до вживання.
Наостанок: що робити зі старим медом
Старий мед уже не такий ароматний та соковитий як свіжозібраний, але все одно має гарний смак та не втрачає свої корисні властивості. З часом він може кристалізуватися — це природно, адже в його складі багато цукру, який твердне.
Якщо тобі не подобається їсти старий мед у чистому вигляді, його можна використовувати іншими способами:
- підсолоджувати чай, каву чи інші напої,
- додавати у випічку та інші рецепти. Щоб мед рівномірно розподілився, його попередньо варто розтопити.
- Використовуй мед у приготуванні маринаду або глазурі. Змішай мед з іншими інгредієнтами, такими як трави, спеції та оцет — такі суміші пасуватимуть для м’яса та овочів.
- Додавай у домашні заправки для салатів. Змішай мед з оливковою олією, оцтом, гірчицею та травами — такий мікс пасуватиме до свіжої зелені.
- Теплий мед, змішаний із лимонним соком або молоком може полегшити біль у горлі.
- Хенд-мейд маски для обличчя. Мед має природні антибактеріальні властивості, тому його можна використовувати в догляді за шкірою. Для цього змішай невелику кількість меду з іншими інгредієнтами, такими як йогурт, овес або алое — залежно від потреб. Серед користувачів Тіктоку зараз популярний тренд наносити на чисту шкіру обличчя маску із чистого натурального меду.
@arshiamoorjani Forever favorite diy face mask!! #honey #facemask #diybeauty
♬ original sound – Arshiamoorjani
Пам’ятай! Мед — сильний алерген. Перед нанесенням такої маски протестуй реакцію шкіри на невеликій ділянці шкіри руки.
Чи можна додавати його в гарячий чай і випічку
Більшість людей упевнена, що якщо нагрівати мед, то він стає токсичним, тому використовувати його у випічці не можна. Дослідження свідчать, що розігрітий мед не стає шкідливим, проте втрачає свої корисні властивості.
@lilyghodrati Caramelised Honey & Nectarine pastries 🍯 #honey #nectarine #pastry #pastries #patisserie #puffpastry #caramelised #bake #baking #sweet #snack #foodhack #EasyRecipe #Recipe #eats #food #FoodTok #Foodie #fy #fyp #foryou #foryoupage
♬ Sleep Walk – Santo and Johnny
Як правильно нагрівати мед
Розігрівання меду загалом безпечне, але слід пам’ятати про певні запобіжні заходи, щоб зберегти його якість:
- Нагрівай мед на слабкому вогні, щоб не вбити його корисні ферменти, антиоксиданти та смак. Високі температури можуть закарамелізувати продукт.
- Нагрівання може призвести до втрати деяких поживних речовин меду, тож якщо ти вживаєш мед заради користі для здоров’я, краще їж його в сирому вигляді.
- Деякий комерційний мед пастеризують, щоб запобігти кристалізації та подовжити його термін зберігання. Пастеризація передбачає нагрівання меду до температури, вищої, ніж необхідна для його розрідження. Цей процес може вплинути на деякі природні якості меду, такий оброблений мед безпечний для споживання.
Тепер ти знаєш, як насолодитися медом сповна. Нехай смакує!