Розповідаємо, чим замінити хліб і чи потрібно це робити.
У цій статті:
Хліб усьому голова. Так казали наші дідусі та бабусі. Але хліб далеко не Святий Грааль чи джерело корисного. Він досить калорійний (середня калорійність залежно від різних сортів — 200 до 300 ккал на 100 г), містить мало білків, вітамінів та мінералів, дає відчуття швидкого насичення через швидкі вуглеводи та на 80 % складається з крохмалю.
Звичка їсти з хлібом усе — від супу до макаронів — також не корисна, і від неї варто відмовитися. Адже тоді загальна калорійність твого сніданку, обіду чи вечері буде значно перевищувати здорову денну норму.
Результати досліджень показали, що якщо відмовитися від хліба на 30 днів, з твоїм організмом не станеться нічого поганого. Навпаки: це знизить рівень цукру в крові, позбавить проблеми метеоризму (якщо така була) та здуття. Особливо корисною стане відмова від хліба для тих, хто не переносить глютен.
Який хліб корисний
Проте, попри «темну сторону хліба», повністю відмовлятися від нього не треба. Особливо, якщо ти полюбляєш тости, бутерброди, грінки тощо.
Зараз майже весь хліб випікають із додавання дріжджів. А вони спричиняють таку неприємну штуку, як метеоризм. Тому, найкориснішим та найкращим для травлення хлібом є бездріжджовий хліб. Адже він не викликає метеоризму та бродіння в кишківнику, навпаки покращуючи процеси травлення.
На другому місце по корисності — цілозерновий хліб. Він за складом та методом приготування найбільше схожий на той, який випікали в печах наші предки. Методика його виготовлення не зазнала значних змін. Через те, що подрібнене зерно не просіюється для отримання борошна, цілозерновий хліб не схожий на пшеничний та хліб грубого помелу.
@iren.ps1 #схуднення #нутриціолог #хліб #кориснийхліб
♬ Hanging Lanterns – Kalaido
Третє місце займає безглютеновий (беззерновий хліб).
Хліб із додаванням сухофруктів, горіхів чи насіння зловживати не варто, адже він досить калорійний (хоча також належить до корисних сортів хліба). А от найбільш висококалорійним та шкідливим є білий пшеничний хліб.
На день варто вживати не більше 300 г хліба (це стосується будь-якого сорту). Цю порцію можна розбити на 3 прийоми протягом дня.
Чим замінити хліб у раціоні
Якщо відмова від хліба є твоє особистою аскезою (наприклад) або ж рекомендацією лікаря, підготували для тебе 7 крутих альтернативних штук на заміну хліба. З ними ти не будеш сумувати за пухкими хрусткими скибочками.
Хлібці
Є декілька видів цих хрумких штучок:
- гречані (добре впливають на рівень гемоглобіну);
- ячмінні (допомагають при проблемах із печінкою та ШКТ);
- вівсяні (особливо корисні при захворюванні нирок, застудах та дерматитах);
- рисові (покращують стан центральної нервової системи).
Хлібці містять набагато більше клітковини, ніж хліб, тому є кориснішими. Вони надовго насичують організм та не шкодять кишківнику, на відміну від хліба. Головне вибрати хлібці без смакових домішок та ароматизаторів у складі.
@divamariia08 Чим замінити хліб в раціоні або доповнити його👍🏻 #здоровехарчування #фітнес #health #healthyfood #зсжцелюбов #зсж #хорошізвички #здороватарілка #раціон #рекі #нутриціологія #бутиздоровим #нутриціолог #худнеморазом #худнемосмачно #худнемобездієт #безхліба #хлібці #хлібцізнасінням #хлібцікращі #crispbread #bread
♬ оригінальний звук – Марія
Лаваш
Тонкий, легкий та запашний. А ще з ним можна приготувати буріто по-українськи, зробити смачну ранкову запіканку з яйцем та просто використовувати як снеки.
Чому ж лаваш краще за хліб: він не калорійний (близько 235 ккал на 100 г продукту), складається всього з 3-х інгредієнтів (вода, борошно й сіль), не містить дріжджів, стимулює метаболізм, підтримує вуглеводний баланс та нормалізує кислотність шлунку.
Краще обирати лаваш, зроблений на основі житнього борошна або на основі борошна вищого сорту. Та зверни увагу на склад: він не має містити синтетичні харчові барвники, підсилювачі смаку або консерванти, які збільшують термін зберігання продукту.
Якщо ти не фанат лаваша, то цю позицію можна замінити на тортилью: вони схожі за складом та користю.
Читай також: «Як правильно обирати аналоги продуктів: цукор»
Домашні булочки з висівками
Під час приготування такої альтернативи хліба ти точно будеш переконана, що вона не містить жодних сторонніх інгредієнтів чи шкідливо хімії. Адже контролюватиме процес власноруч.
Рецепт таких булочок прости: візьми 3 столові ложки висівок, 1 столова ложка сиру (обирай від 5 %), 1 яйце та трохи солі. Змішай усе до отримання однорідної маси. Тепер сформуй коржі та виклади на застелене пергаментом деко. Випікай 7–8 хвилин у духовці за температури 190 градусів.
@diana_soulcure #вкуснотень #хлібчик #безглютену #безглютеновийхліб #правильнехарчування #їжа #іжа #іжанакамеру #рецептхліба #швидкийхліб #кето #дієтичнийхліб #мукбанг
♬ оригинальный звук – Diana🌹життя з EatDis🥀
Болгарський перець
Тренд на заміну хліба в бутерброді на хрумкий болгарський перчик з’явився в Тіктоці. Блогери один за одним пробували повторити такий цікавий бутерброд та дійшли майже одностайного рішення: болгарський перець чудово замінює хліб у бутерброді.
Просто розріж перець навпіл, вийми насіння, поклади начинку та хрумти. Перець добре впливає на рівень гемоглобіну, насичує вітамінами, допомагає при анемічних станах.
@top_havchik_ Це ваш знак спробувати цей корисний і дуже простий рецепт) #перець#болгарскийперець#бутерброд#рецепт#перецьрецепт#перчик#сендвіч#сендвічперець#сендвічзперця#болгарськийперецьсендвіч#перецьрецепт
♬ original sound – KPROS_music – KPROS_cars
Батат
Відварені скибочки солодкої картоплі є чудовою альтернативою хліба. Цей овоч містить багато поживних речовин. Він покращує зір та імунну систему. Їсти його можна просто так, у вигляді снеків.
@ellllch Батат 🫶🏼 #батат #бататрецепт #овочі
♬ dźwięk oryginalny – <3
Кукурудзяні коржики
Ідеально тим, хто не вживає глютен. Кукурудзяні коржики містять багато клітковини, можна вживати як основу в сандвічах, бутербродах та навіть як коржи для піци. Приготувати їх легко: замішай воду та кукурудзяне борошно та випікай як звичайні коржики.
Лемішки
Таку заміну хліба радить відомий український шеф-кухар Євген Клопотенко. Лемішки чимось схожі на мацу, а виглядають як сухарики, готуються просто та швидко. Смакувати їх можна з м’ясом, рибою, салатами та закусками.
Борошно для лемішок можна брати житнє та кукурудзяне. У тісто додають насіння льону, часнику, каррі, кунжуту або інших спецій.
@klopotenko_chef Отже, як готувати лемішку? Все максимально просто Інгредієнти: 120 г житнього борошна 150 мл води 2 зубчики часнику 1 ч. л. насіння льону дрібка солі #українськакухня #українськастрава #рецептклопотенка #лемішка #українськітрадиції
♬ La Vita e Bella – Athané, Pierre-André
Щоби приготувати лемішки: візьми 120 г житнього борошна, 30 мл води, 2 зубчики часнику, 1 ч. л насіння льону, 1 дрібку солі. Борошно сип у миску, заливай 30 мл окропу, перемішай. Додай льон, сіль, часник (попередньо видав його). Ще раз добре все перемішай. Візьми деко, застелене пергаментом, нагрій духовку до 160 градусів. Лопаткою розподіли тісто тонким шаром по пергаменту (не більше 2–3 мм). Став лемішки в духовку та через 30 хвилин вони будуть готові. Смакуй із задоволенням та користю.
Їсти менше хліба простіше, ніж здається. Особливо, коли є стільки смачних альтернатив. Спробуй їх та твій кишківник, шкіра та імунна система почуватимуться набагато краще.