ПродуктиПоради та добірки

Як правильно варити крупи

8 Хв

Розповідаємо, як правильно варити рис, гречку, пшоно та інші крупи, щоб отримати смачну кашу на гарнір. Ділимось пропорціями та оптимальним часом приготування. 

Для здорового харчування треба споживати не менше 40 г клітковини на добу. Це корисно для підтримання метаболізму, ефективного очищення кишківника, позитивно впливає на стан шкіри, нервової та серцево-судинної систем. До 40 % рослинних волокон міститься в овочах та фруктах, понад 50 % –  у крупах. Щоб вони стали смачним гарніром, корисно знати оптимальні пропорції додавання води, а також скільки часу тримати на вогні. Тож у цій статті детально розповімо, як правильно варити різні крупи, щоб каша виходила розсипчастою та апетитною. 

Як правильно варити рис

Як варити рис

Рис є однією з найпопулярніших круп, про яку виникає безліч запитань “як приготувати”.  Це зумовлено, зокрема, широким видом видів, які по-різному поводять себе при термообробці. Коротко поглянемо на особливості: 

  • круглий: багатий на крохмаль, тому каші з нього більш розварені, кремоподібні;
  • довгозернистий: виходить розсипчастим, не вбирає зайву воду;
  • шліфований: у порівнянні з іншими містить менше клітковини, але зберігається триваліший час;
  • подрібнений: готується швидше цільного, має більшу в’язкість;
  • пропарений: розсипчастий, зберігає більше корисних речовин в оболонці, ніж звичайний білий. 

Окрім того, від сорту та місця вирощування також залежить, чи вийде гарнір розсипчастим, чи навпаки, стане більш клейким. Якщо хочеш робити суші, то краще вибери спеціальний рис, який має підвищений вміст клейковини. Вона надає необхідну для японської страви липкість. До речі, така властивість корисна також для приготування молочної каші та голубців. Для останніх двох страв можна взяти й подрібнений рис. У нього зруйнована зовнішня оболонка й крохмаль з зерен легше вивільняється та утворює кремоподібну масу, до того ж він дешевший.

А тепер, коли розібрались в основних особливостях, час узагальнити, як зварити рис на гарнір красивим та розсипчастим. Додай його до м’яса, риби, морепродуктів чи овочів, і отримаєш смачний та корисний обід. 

Пропорція рису та води для розсипчастого гарніру

Як зварити розсипчастий рис

Оптимальне співвідношення: на 1 мірку (чашку, піалу, склянку) взяти 2 мірки води.

Чи варто промивати перед приготуванням, щоб рис не злипався? Якщо уважно вивчити це питання, то виявиться, що таку пораду дають старші люди, тому що застали часи, коли ще не було сучасних технологій підготовки круп до продажу, й в рисі можна було зустріти сміття. Зараз  це рідкість, адже кожен виробник намагається догодити споживачеві. Але якщо ти вирішиш все ж таки промити крупу перед приготуванням, то потім максимально позбався рідини й врахуй, що деяка її частина все одно залишиться. Тому, щоб зварити розсипчастий рис, додай у базову пропорцію трошки менше води.

Скільки часу варити рис

Білий круглий рис вариться приблизно 20 хвилин, тонкий довгозернистий — трошки менше. Дочекайся, коли вода закипить, та зменш вогонь до мінімуму, а за 5 хвилин до готовності взагалі вимкни. Не забудь додати дрібку солі. Каструля для приготування рису має бути з щільною кришкою, товстими стінками й дном. Якщо дотримаєшся цих порад, то навчишся, як варити рис, щоб він був розсипчастим. Але якщо все одно хвилюєшся, то візьми пропарений — він точно не підведе,  не розвариться, не злипнеться й буде так само смачний.

Як правильно варити гречку

Як варити гречку

Можливо ти здивуєшся, але таку популярну у нас гречку майже неможливо знайти у магазинах за кордоном. Вона може бути хіба що у спеціалізованих крамничках біо продуктів, й те зелена, не  смажена. А ми ж звикли, що гречка має апетитний коричневий колір навіть сира. Щодо цієї крупи теж постає  питання: чи треба її промивати, чи ба більше, перебирати? Відповідь та сама:  зазвичай виробники вже про це потурбувалися, тому в упаковці немає лузги та пилу, просто не бери найдешевшу.

Для розсипчастої гречаної каші візьми таке співвідношення: на 1 мірку крупи 2 мірки води плюс дрібку солі.

Найцікавіше те, що гречку взагалі можна не варити, достатньо залити окропом. Якщо це зробити на ніч, то зранку матимеш корисний низькокалорійний сніданок. Коли треба швидше, то покрокове приготування таке:

  1. Залий гречку водою, додай сіль.
  2. Доведи до кипіння й зніми з вогню.
  3. Щільно закрий кришку та закутай каструлю у великий рушник.
  4. Через 1 годину можна їсти.

Ще один варіант, як варити гречку: поставити каструлю в духовку. Після закипання вимкнути, а кашу залишити на той самий час. Гречка чудово каша смакує з котлеткою та яблучком, смаженою ковбаскою, або солодка з молоком.

Як правильно варити каші з пшениці

Найпопулярніші крупи з пшениці — це манка, кускус і власне пшенична. Відрізняються вони ступенем подрібнення зерна, тому й готуються по-різному.

Як готувати манку?

Як варити манку

Манка — найдрібніша крупа з пшениці, зазвичай її варять у молоці. Ось тобі поради, як  правильно готувати манну кашу:

  • Пропорції залежать від того, якої консистенції потрібна страва. Для середньої густоти візьми 1 столову ложку крупи на 1 склянку молока. З 2 ложок на склянку отримаєш густу кашу. Більше не насипай, нічого хорошого з цього не вийде.
  • Спосіб приготування — у молоко, що кипить, насипай манку дрібною цівкою та весь час перемішуй, щоб не утворилися неприємні грудки.
  • Скільки потрібно варити манну кашу — 2–3 хвилини.

Як варити кускус?

Як варити кускус

Кускус — це крупа, яку роблять з манки, зліплюючи її у більші грудочки. Як приготувати кускус:

  • Пропорція: на 1 частину крупи 2 частини рідини.
  • Спосіб приготування: у підсолену киплячу воду, бульйон або молоко обережно додай кускус,  один раз перемішай  під час варіння й ще один після закінчення.
  • Скільки часу варити — 5 хвилин.

Як варити пшеничну кашу?

Як варити пшеничну кашу

Пшеничну крупу не плутай із пшонкою, адже це не одне й те саме. Артек — це подрібнені зерна пшениці, значно крупніші за манку. Тому зверни увагу: те, як правильно варити пшеничну кашу, дуже сильно відрізняється від приготування манки та кускусу:

  • Пропорції : на 1 мірку пшеничної крупи бери 3 мірки води.
  • Спосіб приготування: залий Артек водою, доведи до кипіння, зменш вогонь до мінімуму. Можеш готувати цю кашу в духовці за тим самим алгоритмом.
  • Скільки треба варити: 30 хвилин (в духовці — 45 хвилин).

У цю кашу смачно додати вершкового масла чи підливку з гуляшу, або можна залити молоком й підсолодити цукром.

Як правильно варити інші популярні крупи

Як зварити вівсянку

На полицях магазинів багато інших круп, які теж можуть бути смачними гарнірами або й самостійними стравами. Розглянемо, як правильно готувати вівсянку:

  • Пропорції:  на 1 літр води або молока бери 1,5 склянки вівсяних пластівців.
  • Час приготування: 3–4 хвилини після закипання, або можна просто залити окропом чи гарячим молоком, щільно накрити, почекати 10 хвилин.
Як варити перловку

Перловка — це ядро ячменю, звільнене від оболонки та відшліфоване. Правильно варити перлову кашу треба у великій каструлі, адже ця крупа в процесі дуже збільшується. Рекомендації:

  • Пропорції: 1 мірка крупи на 2 мірки води.
  • Як варити: за 5–7 годин замочи перловку у великій кількості води. Перш ніж варити, злий рідину й додай води у вказаній пропорції та дрібку солі. Нехай закипить й стиш вогонь до мінімуму.
  • Скільки потрібно варити перловку: 1–1,5 години.
Як варити пшоно

Пшоно — це очищене насіння проса, крупа у вигляді малесеньких жовтих кульок. Часом називають пшонкою. Дуже корисна їжа, особливо для тих, хто дотримується лікувальної дієти або уважно рахує калорії. Розповідаємо, як правильно варити пшоно:

  • Пропорції: на 1 міру крупи 3 міри води або молока.
  • Спосіб приготування: залий пшонку рідиною, додай дрібку солі, постав на вогонь, доведи до кипіння й зменш вогонь до мінімуму.
  • Час приготування: 25–35 хвилин на конфорці, або 50–55 хвилин в духовці.
Як варити кукурудзяну кашу

Як варити кукурудзяну кашу, найкраще можуть розповісти молдавани та румуни, адже мамалига вважається їхньою національною стравою. Вона обов’язково має бути густа й приправлена вершковим маслом та сиром. Але можна готувати й просту кукурудзяну кашу за такими рекомендаціями:

  • Пропорції: на 1 літр води 0,5 кг крупи.
  • Як приготувати: кукурудзяну крупу не заливають холодною водою, а засипають у киплячу рідину тоненькою цівкою, при цьому весь час перемішують. Якщо зробити навпаки або не мішати, отримаєш важку неїстівну глиноподібну масу. Не забудь підсолити.
  • Час приготування: 30–40 хвилин.

Усі перелічені каші гарно поєднуються з м’ясними стравами або можуть бути десертами, якщо додати до них цукор, молоко та фрукти.

Як  правильно готувати горох, сочевицю, нут

Як варити горох

Сочевиця, горох та нут — це бобові, з них також виходять смачнющі каші та гарніри. А коли ми розповімо, як правильно варити горох, ти одночасно дізнаєшся, і як готувати нут та сочевицю:

  • Будь-які бобові смакуватимуть краще, якщо їх замочити у воді за співвідношення 1 до 4 або більше, й витримати декілька годин, краще з вечора до ранку.
  • Для варіння дотримуйся тієї ж пропорції, але воду візьми нову, а ту, в якій замочувала, злий.
  • Час приготування залежить від того, що потрібно на виході. Для начинки на пироги краще зварити бобові до стану пюре, й це займе не менше 2 годин. А на гарнір до м’яса достатньо годинного варіння.

Кожна з цих каш дуже смакує зі шкварками й солоним огірочком.

Як варити кіноа

Як варити кіноа

Цю крупу можна взагалі не варити, а залити окропом, як гречку. Але якщо вже вирішиш готувати кіноа, то дотримуйся таких правил:

  • Пропорції: на 1 міру цієї крупи візьми 2,5 міри рідини.
  • Як варити: засип кіноа у киплячу воду, помішай й підсоли.
  • Час приготування: 30–35 хвилин з моменту закипання.

Тепер ти знаєш, скільки треба крупи та води, щоб смачно приготувати різні каші. Сподіваємося, ця стаття допоможе зробити раціон твоєї родини ще більш корисним та різноманітним.

Avatar photo
7 записи

Про автора
Обожнюю дізнаватися щось нове. Вмію пояснювати складне простими словами. Повністю згодна з тим, що інформація ― найдорожчий ресурс у світі.
статті
Схожі записи
Кондитерські виробиПродукти

Синабони: 5 простих рецептів, як приготувати в домашніх умовах

10 Хв
Розповідаємо у статті, як приготувати синабони в домашніх умовах за класичним рецептом, та ділимось ідеями смачних варіантів цих булочок з додатковими інгредієнтами
ПродуктиПоради та добірки

Види пасти (макаронних виробів): популярні форми та їх особливості

9 Хв
Розповідаємо про особливості різних видів пасти та ділимось добіркою смачних соусів до них.
ПродуктиПоради та добірки

Хурма: користь продукту та три рецепти салатів з нею

8 Хв
Розповідаємо про особливості різних сортів хурми та ділимось смачними ідеями салатів з нею.
Розсилка з корисними лайфгаками
та важливими штуками

Обираємо найцікавіше та відправляємо листа раз на місяць

×
ПродуктиПоради та добірки

Види пасти (макаронних виробів): популярні форми та їх особливості