Розповідаємо, як і скільки готується лазанья, рецепт українською.
У цій статті:
Лазанья — рецепт, перевірений традицією. Найвідоміша її версія з мʼясом виникла у 20-му столітті, але перші згадки про її прототип були вже в 14-му. Сьогодні ця страва — справжній символ Італії, що підкорив гурманів з усіх куточків світу.
До речі, рецепт лазаньї зачарував відомого кота-ласуна Гарфілда — головного героя однойменних коміксів, мультсеріалу та мультфільмів. Хоч він і полюбляє байдикувати, заради цього смаколика кіт готовий на все.
Розберемося детальніше, що таке лазанья та з чим її їдять.
Що таке лазанья?
Лазанья — класична італійська страва, що складається з шарів ніжного тонкого тіста, соковитої начинки та соусу. В неї зазвичай додають мʼясо, гриби, різні овочі, трави й сир. Лазанья класична готується з соусом бешамель. Саме він надає страві особливо ніжної кремової текстури та збалансованого смаку.
Ми підготували для тебе добірку найкращих рецептів лазаньї. Адже ця страва кожного разу може відкриватися по-новому. Тут ти дізнаєшся, як готується лазанья — простий рецепт та цікаві варіанти. Залишиться найскладніше — вибрати той варіант, з якого хочеться почати. Наприклад, лазанья рецепт класичний з фаршем, лазанья з сиром, з баклажанами, з грибами, лінива лазанья тощо. Вибирай свій і нумо готувати.
Лазанья класичний рецепт
Лазанья рецепт класичний з фаршем — це простий і універсальний варіант для будь-якої нагоди.
Порції: 8
Калорійність: 179 кКал/100 г
Час приготування: 1 год. 20 хв.
Інгредієнти:
- 900 г фаршу телятини;
- 15 листів лазаньї;
- 300 г твердого сиру;
- 70 г пармезану;
- 1 ріпчаста цибулина;
- 3 зубчики часнику;
- 2 стебла селери;
- 100 мл червоного сухого вина;
- 1 склянка томатного соку;
- 3 ст. л оливкової олії;
- 100 г борошна;
- 1 л молока;
- 100 г вершкового масла;
- ¼ ч. л мускатного горіха;
- сіль та перець за смаком.
Лазанья класичний рецепт приготування покроково:
Крок 1
Розігрій духовку до 180°C. У сотейнику розтопи масло, додай борошно і провари 3 хвилини. Поступово вливай молоко, постійно розмішуй, додай сіль, мускатний горіх і вари до загустіння.
Крок 2
Почисть часник і цибулину та дрібно наріж. На пательню додай олію та подрібнені овочі. Обсмаж їх кілька хвилин до золотистого кольору.
Крок 3
Очисть селеру та наріж тонкими смужками. Додай її в пательню, розмішай і смаж ще кілька хвилин.
Крок 4
Туди ж додай фарш, розділи його деревʼяною ложкою. Додай вино, розмішай і смаж 5 хв, поки воно не випарується.
Крок 5
Зверху рівномірно влий томатний сік і тушкуй. Додай сіль та перець. Натри сир на грубій терці.
Крок 6
Змасти форму для випікання класичної лазаньї вершковим маслом та соусом. Виклади лист лазаньї, зверху рівномірно розподіли частину фаршу, змасти соусом і додай трохи сиру. Повтори шари, накрий листом лазаньї, змасти його соусом і натри на нього пармезан.
Крок 7
Постав у духовку випікатися лазанью за класичним рецептом на 40-50 хв.
Лазанья з лаваша з фаршем: лінивий рецепт
Лінива лазанья з лаваша по-домашньому — доступний варіант для швидкого і смачного обіду.
🍕Порції: 8
🍴Калорійність: 197 кКал/100 г
⌛Час приготування: 40 хв.
Інгредієнти:
- 700 г фаршу;
- 2 упаковки лаваша;
- 200 г твердого сиру;
- 6 цибулин;
- 1 морквина;
- 2 шматочки хліба;
- 4 ст. л томатної пасти;
- соняшникова олія;
- вода;
- сіль за смаком;
- перець за смаком.
Лінива лазанья з лаваша рецепт покроково:
Крок 1
Розігрій духовку до 180°C. Почисть 2 цибулини та трохи поріж. Додай їх у блендер разом із хлібом і подрібни.
Крок 2
Пересип цю суміш у миску та додай фарш, посоли та поперчи. Добре все перемішай.
Крок 3
Наступним етапом приготування лінивої лазаньї візьми пательню, налий в неї трохи олії та нагрій. Додай фарш з цибулею та хлібом і смаж на помірному вогні, постійно розмішуй до готовності. Потім переклади в глибоку миску.
Крок 4
Почисть решту цибулин і поріж дрібними кубиками. Зніми шкіру з морквини та натри її на терці.
Крок 5
Візьми чисту пательню, налий у неї олії та постав на маленький вогонь. Нагрій її та додай цибулю з морквою. Просмаж до золотистого кольору та додай томатну пасту та воду. Накрий кришкою й тушкуй.
Крок 6
Візьми форму для випікання та трохи змасти її дно томатною пастою. Вистели лист лаваша та рівномірно додай фарш. Зверху трохи полий пастою.
Крок 7
Зроби ще кілька таких шарів майбутньої лінивої лазаньї, накрий листом лаваша та змасти його зверху томатним соусом. Зверху натри пармезан.
Крок 8
Постав форму в духовку на 30 хв.
Лазанья по-домашньому з макаронами
Лазанья з макаронів — цікавий та простий в приготуванні рецепт лазаньї класичної.
🍕Порції: 6
🍴Калорійність: 210 кКал/100 г
⌛Час приготування: 50 хв.
Інгредієнти:
- 500 г курячого фаршу;
- 250 г спагеті;
- 1 зелений перець чилі;
- 250 г томатів пелаті в соку;
- 2 цибулини;
- 2 зубчики часнику;
- 50 г пармезану;
- 250 г моцарели;
- 150 г вершкового масла;
- 250 г вершків 30%;
- спеції з італійських трав за смаком;
- сіль за смаком;
- перець за смаком;
Лазанья по-домашньому рецепт приготування:
Крок 1
Візьми каструлю, налий в неї воду та постав на помірний вогонь. Після закипання додай туди спагеті та вари стільки, скільки вказано на упаковці.
Крок 2
Розігрій духовку на 175°C. Помий зелений перець та почисть цибулю. Дрібно наріж їх.
Крок 3
Візьми пательню, розігрій та 5 хв смаж на ній фарш. Постійно перемішуй, щоб не було грудочок у майбутній лазаньї по-домашньому. Додай цибулю та половину зеленого перцю. Розмішай і смаж 4-5 хв.
Крок 4
Додай трави, сіль, перець та томати пелаті. Розмішай і смаж ще 5 хв, поки рідина трохи не випарується.
Крок 5
Візьми сотейник, постав його на маленький вогонь та розтопи в ньому вершкове масло. Подрібни зубчики часнику та додай їх туди. Провари 2 хвильки та вилий в сотейник вершки. Вари, постійно розмішуючи, поки маса не загусне.
Крок 6
Натри моцарелу, висип у сотейник і полиш, щоб сир розтанув.
Крок 7
Візьми форму для випікання, рівномірно виклади спагеті, залий соусом із вершків і сиру. Зверху рівномірно виклади фарш із томатами. Зверху натри моцарелу.
Крок 8
Поклади форму в духовку на 15 хв, після чого зможеш смакувати простою лазаньєю з макаронами.
Лазанья з тіста філо
Лазанья з тістом філа — цікава варіація класичного рецепта, з більш хрусткою текстурою.
🍕Порції: 6
🍴Калорійність: 172 кКал/100 г
⌛Час приготування: 50 хв.
Інгредієнти:
- 600 г фаршу;
- 300 г тіста філо;
- 1 ст. л борошна;
- 150 г сиру моцарела;
- 30 г вершкового масла;
- 1 ріпчаста цибулина;
- 1 томат;
- 2 зубчики часнику;
- 2 стебла селери;
- 400 г томатів пелаті;
- 2 ст. л томатної пасти;
- 2 ст. л оливкової олії;
- 200 мл молока;
- дрібка мускатного горіха;
- сіль за смаком;
- перець за смаком.
Лазанья з тіста філо, як приготувати:
Крок 1
У маленькій каструлі на помірному вогні розтопи масло, додай борошно й провари, помішуючи. Влий молоко, насип мускатний горіх, сіль, перець і змішай до однорідності. Вари, помішуючи, до загустіння.
Крок 2
Розігрій духовку до 180°C. Почисть цибулю та часник, помий селеру та томат. Наріж їх дрібно. Моцарелу натри на грубій терці.
Крок 3
На пательні з олією на помірному вогні обсмаж цибулю й селеру 3 хв, додай фарш, перемішай і смаж ще 5 хв.
Крок 4
Додай свіжий томат, томати пелаті та часник, трохи солі й цукру. Смаж ще 5 хв та постійно розмішуй. Ти ж не хочеш, щоб у твоїй лазаньї з тіста філо були грудочки.
Крок 5
У форму для випікання виклади шар соусу, накрий 2 листами філа, додай фарш із томатами й посип моцарелою.
Крок 6
Повтори шари кілька разів, завершивши листом філо. Зверху змасти соусом і посип моцарелою.
Крок 7
Постав лазанью з тіста філо в духовку на 20-25 хв.
Лазанья з баклажанів з куркою
Лазанья з куркою стане в пригоді, коли хочеться чогось більш легкого.
🍕Порції: 6
🍴Калорійність: 169 кКал/100 г
⌛Час приготування: 1 год. 20 хв.
Інгредієнти:
- 600 г курячого філе;
- 5 листів тіста філо;
- 2 курячих яйця;
- 2 баклажани;
- 2 зубчики часнику;
- 1 цибулина;
- 300 г сиру моцарела;
- 3 ст. л сметани;
- 200 г вершкового сиру;
- 2 ст. л томатної пасти;
- 100 мл білого вина;
- соняшникова олія;
- сіль, перець, цукор за смаком;
- сушений базилік та петрушка за смаком.
Лазанья покроковий рецепт:
Крок 1
Помий баклажани, розріж навпіл уздовж і впоперек, а потім наріж смужками. Подрібни цибулю та петрушку, натри моцарелу. Розігрій духовку до 190°C.
Крок 2
На пательні з олією обсмаж баклажани з усіх боків, посоли. Переклади на паперові рушники й промокни.
Крок 3
Додай на пательню олію та обсмаж на ній часник. Потім прибери його. В пательню виклади фарш і, розминаючи дерев’яною ложкою, обсмаж, щоб не було грудочок.
Крок 4
Додай до фаршу цибулю, сухий базилік, сіль та перець. Добре розмішай та просмаж на помірному вогні.
Крок 5
Влий вино та смаж, перемішуючи, поки воно не випарується. Додай томатну пасту, цукор, розмішай та смаж ще 3-4 хв. Переклади все в глибоку миску.
Крок 6
Продовж готувати лазанью з баклажанів. В іншій мисці змішай яйця, сметану, вершковий сир, сіль, перець та петрушку.
Крок 7
Змасти велику форму для випікання маслом і виклади два листи тіста філа. Додай 2 ст. л соусу з вершкового сиру і рівномірно розподіли по поверхні тіста.
Крок 8
Зверху рівномірно виклади частину баклажанів, потім третину фаршу і посип моцарелою. Повтори шари, накрий листом тіста, змасти соусом і присип моцарелою.
Крок 9
Накрий форму фольгою та постав її запікатися. Через 30 хв. зніми фольгу та запікай лазанью з куркою ще 10 хв.
Лазанья з грибами і сиром
Лазанья рецепт українською з яскравим ароматом і ніжною тягучою текстурою.
🍕Порції: 6
🍴Калорійність: 171 кКал/100 г
⌛Час приготування: 1 год.
Інгредієнти:
- 400 г грибів;
- 5 листів лазаньї;
- 100 г твердого сиру;
- 400 мл молока;
- 2 помідори;
- 1 ріпчаста цибуля;
- 4 зубчики часнику;
- 40 г борошна;
- 50 г вершкового масла;
- 1 ч. л орегано;
- 1 ч. л базиліку;
- трохи олії;
- сіль за смаком.
Лазанья рецепт приготування:
Крок 1
Почисть та поріж цибулю кубиками, натри часник. Гриби помий, зніми шкірку та дрібно поріж. Розігрій духовку до 190°C.
Крок 2
На пательні нагрій олію, додай гриби та обсмаж. Потім додай цибулю та часник, перемішай і смаж разом.
Крок 3
Поріж помідори на великі шматки, поклади в блендер і подрібни. Додай базилік і орегано, добре розмішай.
Крок 4
У сотейнику на маленькому вогні розтопи вершкове масло, додай борошно та вари 2 хв, помішуючи.
Крок 5
Зніми сотейник з вогню, додай молоко частинами, постійно розмішуючи. Поверни соус для лазаньї з грибами на маленький вогонь, додай сіль, мускатний горіх і вари, поки він не загусне. Перемішуй, щоб не було грудочок.
Крок 6
Змасти форму для випікання соусом, виклади лист лазаньї, рівномірно розподіли 2 ст. л соусу та трохи грибів із цибулею. Зверху змасти томатною пастою.
Крок 7
Повтори шари, накрий листом лазаньї. Зверху натри сир і постав випікатися в духовці на 35-40 хв.
Після того, як поласуєш кожним варіантом лазаньї, ми, як завжди, пропонуємо тобі поекспериментувати. Наприклад, лазанья з млинців замість тіста — може приємно здивувати смаком.
До речі, те, скільки запікається лазанья, залежить від твоїх вподобань. Наприклад, якщо полюбляєш мʼяку сирну скоринку, тримай її в духовці менше часу і навпаки.
Перед тим, як подавати, обовʼязково дай лазаньї трохи охолонути. Вона має стати трохи твердішою, щоб було легше розрізати ножем.
Смачного!