ПродуктиПоради та добірки

Варення з полуниці: 5 рецептів, як варити

6 Хв

Розповідаємо, як приготувати смачне та ароматне варення з полуниці в домашніх умовах. Ділимося рецептом п’ятихвилинкою та іншими цікавими ідеями. 

Якщо не маєш змоги зберегти найпопулярніший літній смак, просто заморозивши свіжу ягоду, то варто зварити полуничне варення. А взимку з конфітюром можна готувати начинку для випічки, смачний морс або просто їсти маленькою ложечкою і ніби опинятися у яскравому літньому дні. Найгарніше у цьому процесі те, що існує не один рецепт варення з полуниці, а безліч, й кожен чудовий і особливий. А ще можна урізноманітнити смак, з’єднавши ягоди, наприклад,  з бананом  або сезонною супутницею черешнею. Зібрали найцікавіші рекомендації, як і скільки варити полуничне варення, щоб літо не залишало тебе навіть у січні.

Також буде цікаво

Густе полуничне варення з агар-агаром: рецепт

Густе полуничне варення

🍽️ Кількість порцій: 30–40
✔️ Енергетична цінність: 270 кКал/100 г
⌛ Час приготування: активно 1–1,5 години; з урахуванням охолодження між етапами та настоювання 4–6 годин.

За цим рецептом отримаєш густе полуничне варення  просто ідеальної желейної консистенції, яка у прохолодному місці триматиметься місяцями. 

Інгредієнти:

  • полуниця —  1 кг;
  • цукор — 0,8 – 1 кг (на твій смак);
  • лимонна кислота — ½ ч. л;
  • агар-агар — 1,5 ч. л або 3 г;
  • вода для активації загущувача — 100 мл.
Густе полуничне варення

Як зварити густе варення з полуниці з агар-агаром:

  1. Ягоди помий, звільни від хвостиків, великі поріж навпіл або на чотири частини.
  2. У каструлю виклади шар полуниці, засип цукром, потім знову ягоди та цукор. Нехай постоїть 3–4 години, щоб виділився сік.  До речі, найкращий посуд для полуничного варення — з нержавійки або емальований. Решта матеріалів може вступати в хімічні реакції з фруктовими кислотами й міняти смак та колір страви.
  3. Постав каструлю на середній вогонь, доведи до кипіння. Вари 10 хвилин, знімаючи піну. Якщо хочеш зберегти форму ягід, дай охолонути 1–2 години.
  4. Знову доведи до кипіння й вари на слабкому вогні ще 15 хвилин.
  5. У окремому посуді змішай воду з агар-агаром, доведи до кипіння й вари 1–2 хвилини весь час помішуючи.
  6. Вилий желеутворювальний розчин у каструлю з полуницею, додай лимонну кислоту, все ретельно перемішай та провари ще 2–3 хвилини.
  7. Гаряче варення обережно розлий у стерилізовані банки, закрути кришками, переверни до гори дном, вкрий теплим покривалом чи рушником та залиш до повного охолодження.

Це ідеальний рецепт варення з полуниці для вегетаріанців. Загущувач, який в ньому використовується, — це рослинний агент. Його видобувають з морських водоростей, на відміну від желатину, який має тваринне походження.

Варення з полуниці п’ятихвилинка

Варення з полуниці п’ятихвилинка

🍽️ Кількість порцій: 32–43
✔️ Енергетична цінність: 275 кКал/100 г
⌛ Час приготування: без настоювання — 30 хвилин.

Цей рецепт варення з полуниці передбачає мінімальні втрати вітамінів через швидку термічну обробку та майже незмінний смак свіжої ягоди. 

Інгредієнти:

  • полуниця — 1 кг;
  • цукор — 1 кг;
  • лимонний сік — 1 ст.л.
Варення з полуниці п’ятихвилинка

Як варити варення з полуниці “п’ятихвилинку”:

  1. Підготуй ягоди: помий, обсуши, видали плодоніжку. Великі розріж навпіл.
  2. Засип полуницю та цукор шарами у каструлю.
  3. Дай настоятися. Краще залишити на ніч у холодильнику.
  4. Постав на середній вогонь, доведи до кипіння, весь час обережно перемішуй, додай лимонний сік.
  5. Вари 5 хвилин, знімай піну.
  6. Одразу розлий по стерилізованих слоїках (банках), закрути кришками, накрий теплим до повного охолодження.

Варення з полуниці «п’ятихвилинка» чудово зберігається в коморі або холодильнику. Для густоти можна зробити його з желатином.

Полуничне варення з цілими ягодами

Полуничне варення з цілими ягодами

🍽️ Кількість порцій: 30–40
✔️ Енергетична цінність: 260 кКал/100 г
⌛ Час приготування: загальний — 6–8 годин; активний — приблизно 40 хвилин

Якщо хочеш щось оригінальне, незвичне, красиве та ще й смачне, ось тобі рецепт полуничного варення з цілими ягодами, апельсином і м’ятою.

Підготуй такі інгредієнти:

  • полуниця (дрібні щільні ягідки) — 1 кг;
  • цукор — 800 г;
  • великий апельсин — 1 шт. (знадобиться сік і цедра);
  • свіжа м’ята — 4–5 гілочок;
  • лимонний сік — 1 ст. л;
  • вода для сиропу — 100 мл.
Полуничне варення з цілими ягодами

Як варити варення з полуниці й апельсинів та м’яти:

  1. Помий, висуши ягоди, видали плодоніжки.
  2. З апельсина обережно зніми цедру, щоб не зачепити білого, та вичави сік. Має вийти приблизно 100 мл.
  3. М’яту обдай окропом і одразу поклади в льодяну воду, щоб зберегти аромат.
  4. У каструльці змішай воду, цукор, апельсиновий сік і цедру, доведи до кипіння й вари приблизно 5 хвилин, поки не з’явиться яскравий аромат.
  5. У окремий посуд поклади всю полуницю та м’яту, залий сиропом та залиш на ніч.
  6. Прибери м’яту, вона вже віддала все,  що потрібно.
  7. На середньому вогні доведи суміш  до кипіння й вари 5–7 хвилин, знімаючи піну.
  8. Перемішуй дуже обережно та легенько, щоб залишити варення з цілими ягодами.
  9. Розклади у стерильні банки, закрути та охолоди перевернутими догори дном й укритими.

Полуничне варення з цілими ягодами виходить дуже ароматним та таким, що освіжає. Підходить для подарунків та особливих випадків.

Варення з полуниці на сковороді

Варення з полуниці на сковороді

🍽️ Кількість порцій: 15–18
✔️ Енергетична цінність: 180 кКал/100 г
⌛ Час приготування: 30 хвилин

Пропонуємо цікавий  рецепт, як приготувати варення з полуниці на сковороді. Цей спосіб допоможе зробити декілька порцій смаколика, не призначених для тривалого зберігання. Велика площа випаровування сковороди пришвидшує уварювання, дає змогу карамелізувати цукор для глибшого смаку.

Інгредієнти:

  • невеличкі міцні ягоди полуниці — 500 г;
  • цукор — 200 г;
  • лимонний сік — 1 ч. л;
  • ванілін чи м’ята — за бажанням.
Варення з полуниці на сковороді

Алгоритм приготування варення з полуниці на сковороді:

  1. Полуницю помий, просуши, видали хвостики.
  2. Виклади ягоди на широку сковорідку з антипригарним покриттям, засип цукром, залиш на 15–20 хвилин.
  3. На середньому вогні тримай суміш, поки цукор не розтане, тоді стиш до мінімуму.
  4. Вари полуничне варення на сковороді 10–15 хвилин, обережно перемішуй та знімай піну.
  5. За п’ять хвилин до готовності, якщо хочеш, додай ваніль та м’яту.
  6. Якщо збираєшся залишити на зиму, закрути у стерильні банки. У простому чистому посуді таке варення постоїть у холодильнику до 2-х тижнів.

Цей рецепт стане в пригоді, коли маєш невеликий надлишок ягід. Він дозволяє зберегти смак та аромат, швидко отримати густе полуничне варення, економить твій час.

Смачне варення з полуниці без цукру

Варення з полуниці без цукру

🍽️ Кількість порцій: 18–20
✔️ Енергетична цінність: 35 кКал/100 г
⌛ Час приготування: 50 хвилин

Це ідеальний рецепт для тих, хто дотримується здорового харчування, або уникає цукру з різних причин, наприклад, через діабет або спортивну дієту.

Інгредієнти:

  • стигла солодка полуниця — 1 кг;
  • лимонний сік — 1 ст. л;
  • агар-агар для густоти (за бажанням) — 1 ч. л;
  • вода для активації — 2–3 ст. л.
Варення з полуниці без цукру

План, як варити варення з полуниці без цукру:

  1. Полуницю помий, обсуши, видали зелене.
  2. Частину ягід можна подрібнити, щоб отримати густе полуничне варення, але можеш цього досягти завдяки загущувачу.
  3. Поклади ягоди в каструлю з товстим дном, додай лимонний сік та кілька ложок води.
  4. Прогрій суміш на малому вогні, поки не виділиться сік, потім тушкуй 30–40 хвилин з відкритою кришкою. Маса має уваритися й стати щільнішою.
  5. Якщо хочеш добре загустити варення, додай до нього агар-агар, розведений у 2–3 ст. л гарячої води, перемішай та прокип’яти ще 2 хвилини.
  6. Одразу розлий варення у стерильні банки, закрути, переверни догори дном та укутай до повного охолодження.

У оброблених слоїках такий джем зберігатиметься 3–4 місяці в холодильнику, у звичайному посуді 2–3 тижні. Якщо хочеш подовжити цей термін, заморозь солодке полуничне варення у невеличких контейнерах. А якщо хочеш зробити вітамінну суміш, просто без варіння перетри стиглі ягоди з цукром у пропорції 1:1, додай декілька крапель лимонного соку, склади у стерилізовані баночки та тримай у холодильнику.

Avatar photo
28 записи

Про автора
Обожнюю дізнаватися щось нове. Вмію пояснювати складне простими словами. Повністю згодна з тим, що інформація ― найдорожчий ресурс у світі.
статті
Схожі записи
ПродуктиЗакуски

Легкі літні салати: 7 найкращих рецептів

8 Хв
Розповідаємо, як приготувати прості літні салати на кожен день.
ПродуктиПоради та добірки

Як приготувати жульєн: 5 смачних рецептів

8 Хв
Розповідаємо, як приготувати жульєн в домашніх умовах, ділимось рецептами.
ПродуктиПоради та добірки

Маринад для шашлику: який зробити

9 Хв
Розповідаємо, як вибрати маринад для шашлику, щоб м’ясо було м’яким, ніжним та соковитим.
Розсилка з корисними лайфгаками
та важливими штуками

Обираємо найцікавіше та відправляємо листа раз на місяць

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

×
ПродуктиПоради та добірки

Млинці: рецепти на молоці, на кефірі та на воді