Розповідаємо, як зробити тертий пиріг на смальці, й у чому перевага такого рецепта.
У цій статті:
Спробуй тертий пиріг на смальці, щоб отримати смак якоїсь особливої теплоти, душевності, затишку. Можна навіть сказати, що цей рецепт — місточок від покоління до покоління, адже так робили тісто ще з давніх-давен. Воно буде хрустким і розсипчастим, таке ніколи не вийде з вершковим маслом. До того ж ця випічка довше зберігає свіжість, підійде для швидкого сніданку. Хоча може це й неактуально, бо з’їдається така смакота миттєво.
Що треба для приготування тертого пирога на смальці

🍽️ Кількість порцій: 8
✔️ Енергетична цінність: 365 ккал / 100 г
⌛ Час приготування: 1 година
Для випічки краще брати світлий, без домішок і запаху смалець. Якщо є легкий аромат, його можна нейтралізувати, розтопивши й процідивши через марлю. У тісті він має бути холодним, тоді надасть розсипчастості.
Щоб зробити тертий пиріг на смальці, рецепт потребує таких інгредієнтів:
- пшеничне борошно – 350 г;
- смалець – 150 г;
- цукор – 150 г;
- яйця – 2 шт.;
- розпушувач – 1 ч. л;
- густе варення або джем зі слив, абрикосів – 250 г;
- сіль – дрібка.
Цікаві штуки на MAUDAU

Можна зробити таке тісто й без яєць, але воно буде менш еластичне та сухе. Замість них можна взяти 2–3 столові ложки кефіру або сметани чи створити гелеподібну масу з однієї столової ложки насіння льону й трьох ложок води.
Як приготувати тертий пиріг на смальці покроково

Якщо ти ніколи не робила тертого пирога на смальці, не хвилюйся, — це дуже просто та швидко. Просто дій за інструкцією, і все вийде ідеально:
- Охолоджений смалець наріж шматочками.
- Змішай борошно, сіль з розпушувачем або з содою, але тоді погаси її оцтом.
- Додай смалець і перетерти руками до крихт.
- Введи яйця та цукор, швидко заміси тісто.
- Візьми ⅓ тіста та охолоди. Заморожувати не обов’язково, просто поклади в холодильник.
- Решту розкачай, ширше форми, це потрібно, щоб зробити бортики.
- Рівномірно розподіли варення.
- Меншу частину тіста натри на крупній терці поверх начинки.
- Випікай при 180 °C близько 35–40 хвилин до золотистої скоринки.
Перш ніж нарізати на порції, дай випічці трохи охолонути, щоб гарантовано зберегти форму та естетичний вигляд.
@mountaincookinwith_missy Lard Pie Crust! #mountaincookinwithmissy #appalachianmountains #christmasrecipe #kentuckyliving #pie #piecrust ♬ original sound – mountaincookinwithmissy1
Поради, як покращити рецепт тертого пирога на смальці

Коли звичний рецепт на смальці трохи набридне, його завжди можна допрацювати:
- Замість варення спробуй сирну начинку з родзинками чи мак.
- Для аромату можна додати трохи лимонної цедри або ванільного цукру в тісто.
- Якщо хочеш більш хрустку верхівку – натерте тісто змішай з ложкою цукру перед випіканням.
- Можна зробити мініверсії у формочках для кексів – зручно для фуршетного столу.
Подавати тертий пиріг на смальці можна теплим із ложкою сметани або холодним до чаю. Користуйся порадами та смакуй із задоволенням!





