Тертий пиріг на смальці: рецепт покроковий

2 Хв

Розповідаємо, як зробити тертий пиріг на смальці, й у чому перевага такого рецепта.

Спробуй тертий пиріг на смальці, щоб отримати смак якоїсь особливої теплоти, душевності, затишку. Можна навіть сказати, що цей рецепт — місточок від покоління до покоління, адже так робили тісто ще з давніх-давен. Воно буде хрустким і розсипчастим, таке ніколи не вийде з вершковим маслом. До того ж ця випічка довше зберігає свіжість, підійде для швидкого сніданку. Хоча може це й неактуально, бо з’їдається така смакота миттєво.

Також буде цікаво

Що треба для приготування тертого пирога на смальці

Тертий пиріг на смальці зі сливовим джемом

🍽️ Кількість порцій: 8 
✔️ Енергетична цінність: 365 ккал / 100 г
⌛ Час приготування: 1 година

Для випічки краще брати світлий, без домішок і запаху смалець. Якщо є легкий аромат, його можна нейтралізувати, розтопивши й процідивши через марлю. У тісті він має бути холодним, тоді надасть розсипчастості. 

Щоб зробити тертий пиріг на смальці, рецепт потребує таких інгредієнтів:

  • пшеничне борошно – 350 г;
  • смалець – 150 г;
  • цукор – 150 г;
  • яйця – 2 шт.;
  • розпушувач – 1 ч. л;
  • густе варення або джем зі слив, абрикосів – 250 г;
  • сіль – дрібка.

Можна зробити таке тісто й без яєць, але воно буде менш еластичне та сухе. Замість них можна взяти 2–3 столові ложки кефіру або сметани чи створити гелеподібну масу з однієї столової ложки насіння льону й трьох ложок води.

Як приготувати тертий пиріг на смальці покроково

Тертий пиріг на смальці й сметані

Якщо ти ніколи не робила тертого пирога на смальці, не хвилюйся, — це дуже просто та швидко. Просто дій за інструкцією, і все вийде ідеально:

  1. Охолоджений смалець наріж шматочками.
  2. Змішай борошно, сіль з розпушувачем або з содою, але тоді погаси її оцтом.
  3. Додай смалець і перетерти руками до крихт.
  4. Введи яйця та цукор, швидко заміси тісто.
  5. Візьми ⅓ тіста та охолоди. Заморожувати не обов’язково, просто поклади в холодильник.
  6. Решту розкачай, ширше форми, це потрібно, щоб зробити бортики.
  7. Рівномірно розподіли варення.
  8. Меншу частину тіста натри на крупній терці поверх начинки.
  9. Випікай при 180 °C близько 35–40 хвилин до золотистої скоринки.

Перш ніж нарізати на порції, дай випічці трохи охолонути, щоб гарантовано зберегти форму та естетичний вигляд.

@mountaincookinwith_missy Lard Pie Crust! #mountaincookinwithmissy #appalachianmountains #christmasrecipe #kentuckyliving #pie #piecrust ♬ original sound – mountaincookinwithmissy1

Поради, як покращити рецепт тертого пирога на смальці

Смачний тертий пиріг на смальці

Коли звичний рецепт на смальці трохи набридне, його завжди можна допрацювати:

  1. Замість варення спробуй сирну начинку з родзинками чи мак.
  2. Для аромату можна додати трохи лимонної цедри або ванільного цукру в тісто.
  3. Якщо хочеш більш хрустку верхівку – натерте тісто змішай з ложкою цукру перед випіканням.
  4. Можна зробити мініверсії у формочках для кексів – зручно для фуршетного столу.

Подавати тертий пиріг на смальці можна теплим із ложкою сметани або холодним до чаю. Користуйся порадами та смакуй із задоволенням!

Avatar photo
101 записи

Про автора
Обожнюю дізнаватися щось нове. Вмію пояснювати складне простими словами. Повністю згодна з тим, що інформація ― найдорожчий ресурс у світі.
статті
Схожі записи
ПродуктиКондитерські вироби

Швидкий тертий пиріг з яблуками

2 Хв
Розповідаємо, як приготувати тертий пиріг з яблуками, а ти обирай, на маргарині чи пісний.
ПродуктиКондитерські вироби

Тертий пиріг з варенням: рецепт, як спекти

3 Хв
Розповідаємо, як приготувати тертий пиріг з варенням в домашніх умовах.
ПродуктиКондитерські вироби

Тертий пиріг на маргарині: рецепт покроково

2 Хв
Розповідаємо, як приготувати домашній тертий пиріг на маргарині та даємо пораду, як це зробити без яєць.
Розсилка з корисними лайфгаками
та важливими штуками

Обираємо найцікавіше та відправляємо листа раз на місяць

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *