Розповідаємо у статті, як приготувати синабони в домашніх умовах за класичним рецептом, та ділимось ідеями смачних варіантів цих булочок з додатковими інгредієнтами.
У цій статті:
Домашня випічка, її запах, смак, магія творення — це все важливі елементи затишку, відчуття родини, любих маминих чи бабусиних рук, що пахнуть смачним тістом. І якщо колись рецепти занотовувались у зошитах, які передавалися з покоління в покоління, то зараз майже в кожної панянки буде окрема колекція збережених у TikTok чи Instagram. А з цифровими технологіями прийшли й цікаві смаколики з кухонь усього світу. Серед них синабони, класичний рецепт яких для приготування в домашніх умовах знайдеш у цій статті.
Також буде цікаво
Що таке синабони
Синабони — це булочки зі здобного тіста, скрученого у невеличкий рулетик й після випікання змащеного глазур’ю або кремом. Обов’язковим інгредієнтом цієї випічки є начинка з корицею. Взагалі-то, це не такий вже й давній кулінарний винахід. Що таке синабони, світ дізнався в середині 1980-х років. Саме тоді канадські кондитери, батько й син Комени, після багатьох спроб та експериментів винайшли ідеальний класичний рецепт.
Сьогодні, коли синабони — це знаменита на весь світ випічка, яка продається у фірмових кафе та кондитерських, оригінальна рецептура зберігається в суворій таємниці. Воно й не дивно, адже унікальність смаку — важлива складова успіху. Відомо лише, що в крем на синабони входить вершковий сир, а кориця має бути особливого сорту «Макара», який вирощують десь в Індонезії спеціально для цих кручеників. Дехто вважає, що класичний синабон має чітко визначену кількість витків, але, здається, це вже з серії міфів, які оточують все, що стає таким популярним.
Підвищений інтерес до цього виду булочок з корицею не міг не викликати у кондитерів та просто любителів домашньої випічки бажання поекспериментувати з власним баченням. Тож по запиту “синабони простий рецепт” почало з’являтися багато варіантів. Ми вбрали для тебе найлегші, найцікавіші та найкреативніші інтерпретації на цю тему. А щоб старання не пропали даром, поділимось також рекомендаціями, як зберегти синабони свіжими якнайдовше.
Класичний рецепт синабонів з корицею
🍽️Кількість порцій: 15
✔️Енергетична цінність: 219 кКал/100 г
⌛ Час приготування: близько 3 годин
Якщо зацікавилась цими булочками вперше, то приготуй синабони, рецепт яких декларується як класичний (ти ж пам’ятаєш, що справжній — це все ще комерційна таємниця?). Весь процес базуватиметься на трьох частинах:
- підготовці тіста;
- створенні начинки;
- фінальному залитті кремом.
Рекомендації по кожному з етапів класичного рецепта, якими поділимось нижче, можна використовувати як базу, щоб спекти синабони не лише з корицею, а й з іншими варіантами начинки.
Тісто на синабони
Для класичного рецепта використовується дріжджове тісто. Звісно, ніхто не заборонить тобі в домашніх умовах приготувати свою варіацію булочок з корицею з готового листкового, особливо якщо поспішаєш. Але якщо маєш час та натхнення, пропонуємо все ж почати з базового варіанта.
Інгредієнти для тіста на синабони:
- сухі дріжджі — 7 г;
- тепле молоко — 250 мл (у звичайному стакані саме стільки);
- пшеничне борошно вищого ґатунку — 525 г плюс ще трошки для замішування;
- яйця — 2 шт.;
- розтоплене вершкове масло — 80 г;
- цукор — 70 г;
- сіль — 1 ч. л;
- олія — 1–2 ст. л для змащування посуду та тіста.
Як приготувати тісто на синабони за цим рецептом:
- У тепле молоко додай дріжджі та цукор, ретельно перемішай, щоб все розчинилося, залиш на 15–20 хвилин.
- Додай яйця, сіль, розтоплене вершкове масло. Знову перемішай до однорідності.
- Борошно просій та поступово вводь у наявну масу.
- Присип стіл борошном та виклади тісто, щоб завершити вимішування.
- Коли маса стане м’якою та еластичною, переклади її у миску, змащену олією. Змасти й саме тісто та накрий харчовою плівкою, щоб воно не завітрило.
- У теплому місці заміс підійметься приблизно за 40 хвилин.
Начинка на синабони
Для класичної начинки достатньо трьох інгредієнтів. Але за бажання легко додати різноманіття, спекти популярні булочки з горіхами, вишнею або яблуками.
Інгредієнти:
- цукор — 200 г;
- кориця — 3 ст. л;
- вершкове масло — 60 г й ще трішки для змащування дека.
Кілька порад щодо вибору:
- Цукор ідеально буде взяти коричневий тростинний, але якщо ні, то й не страшно, все одно буде смачно.
- Корицю не обов’язково шукати того самого сорту «Макара», візьми просто свіжу.
- Масло варто брати те, яке має понад 80 % жирності.
Приготування покроково:
- Для начинки класичних синабонів зміщай цукор з корицею, а вершкове масло нехай набуде кімнатної температури, так його буде зручніше намащувати на тісто.
- Коли тісто підійшло, виклади його на стіл, присипаний борошном, й розкатай у прямокутник десь 40 на 40 см.
- Тепле масло рівномірно нанеси на всю цю поверхню, зверху присип сумішшю цукру та кориці.
- Скрути щільний рулет й розріж його на порції завтовшки 2 см. Починай з середини й рухайся у боки.
- Нарізані рулетики виклади в змащену вершковим маслом форму, накрий плівкою й залиш для розтаювання приблизно на 50 хвилин. Не притискай щільно один до одного.
- Тим часом розігрій духовку до 180°C. Скільки пекти синабони? Приблизно пів години.
Крем на синабони
Глазур, поливка, крем — фінальний штрих приготування домашніх булочок синабонів господині називають по-різному. Але суть завжди схожа: покрити готову випічку невагомим солодким шаром, який додасть їй новий пласт смаку.
Інгредієнти крему:
- молоко — 3 ст. л;
- крем-сир, наприклад маскарпоне — 180–200 г;
- цукрова пудра — 3 ст. л.
Приготування покроково:
- З’єднай та збий міксером цукрову пудру, крем-сир та молоко.
- Змасти булочки, але тільки після того, як вони охолонуть.
Цей крем на синабони, простий рецепт якого ми наводимо, підійде також для еклерів, птіфурів та інших десертів.
Простий рецепт синабонів з заварним кремом
🍽️Кількість порцій: 10
✔️Енергетична цінність: 301 кКал/100 г
⌛ Час приготування: близько 3 годин
Це синабони, які містять свіжі дріжджі та заварний крем. На відміну від попереднього рецепта, його ним можна змащувати й гарчі булочки.
Інгредієнти для тіста:
- тепле молоко — 300 мл;
- свіжі дріжджі — 20 г;
- цукор — 1 ч. л плюс 3 ст. л;
- яйця — 2 шт.;
- борошно — 800 г;
- розтоплене вершкове масло — 50 г;
- сіль — 1 ч. л;
- олія — 2 ст. л.
Інгредієнти для начинки:
- кориця — 6 ч. л;
- цукор — 4 ст. л;
- м’яке вершкове масло — 50 г.
Інгредієнти для заварного крему:
- молоко — 250 мл;
- цукор — 3 ст. л;
- вершкове масло — 50 г;
- яйце — 1 шт.;
- борошно — ½ ст. л;
- крохмаль — 1 ч. л;
- ванільний цукор — 1 маленький пакетик.
Також буде цікаво
Тісто на синабони за цим рецептом готуй так:
- Опара: у тепле молоко додай дріжджі та 1 чайну ложку цукру, перемішай, залиш до утворення пінної шапочки.
- Розтоплене масло з’єднай з яйцями, ретельно збий, додай цукор, сіль та пів пакетика ванільного цукру, перемішай.
- У велику миску вилий опару, додай яєчну суміш та 1,5 ст. л олії, перемішай.
- Додай просіяне борошно та заміси еластичне тісто. Якщо воно все ще липне до рук, можеш додати 1 ч. л олії та продовжити вимішувати.
- Миску змасти олією, поклади в неї тісто й постав у тепле місце на 1 годину.
Етапи приготування заварного крему в домашніх умовах:
- З’єднай в сотейнику яйце та цукор, збий до однорідності.
- Додай ванільний цукор, що залишився, борошно та крохмаль, ретельно перемішай.
- Влий молоко, збий до однорідності.
- Постав сотейник на середній вогонь та вари крем до загустіння. Це станеться приблизно за 2-3 хвилини. Обов’язково перемішуй вміст весь цей час.
- Додай вершкове масло, ретельно перемішай, зніми з плити.
Далі процес, як спекти синабони з заварним кремом, повністю збігається з попереднім рецептом. Так само розкатуєш тісто, викладаєш начинку, формуєш рулетики, випікаєш та змащуєш, хіба що можеш не чекати, поки булочки охолонуть.
Смачні синабони з маком
🍽️Кількість порцій: 5
✔️Енергетична цінність: 293 кКал/100 г
⌛ Час приготування: близько 1 години
Спробуй синабони з маком, рецепт яких стане тобі в пригоді, якщо треба нашвидку приготувати щось смачненьке.
Інгредієнти:
- сир кисломолочний — 250 г;
- олія — 100 мл;
- молоко — 100 мл;
- цукор — 80 г;
- борошно — 400 г;
- розпушувач — 2 ч. л;
- готова макова начинка — 250 г.
Як зробити синабони:
- З’єднай за допомогою блендера сир, молоко та олію, додай просіяне борошно та розпушувач, заміси тісто.
- Розкатай тісто на синабони з маком на столі тонким шаром.
- Виклади на нього й рівномірно розподіли готову макову начинку, скрути тугий рулетик, розріж його на шматочки товщиною 2,5–3 см.
- У деко постели пергамент, на нього щільно виклади рулетики, випікай в духовці 35–40 хвилин при температурі 180°C.
А тепер найцікавіше: такі сінабони з маком можна змастити кремом з двох попередніх рецептів чи просто притрусити цукровою пудрою. Навіть без глазурі буде соковито й смачно.
Синабони з листкового тіста з яблуками
🍽️Кількість порцій: 4
✔️Енергетична цінність: 430 кКал/100 г
⌛ Час приготування: близько 40 хвилин
Ось ще один «лінивий» рецепт синабонів з готового тіста в домашніх умовах. Це класний варіант на випадок, коли раптово виникло бажання посмакувати випічкою, а витрачати час на додаткові приготування не хочеться.
Інгредієнти, які тобі знадобляться:
- готове листкове дріжджове тісто — 500 г;
- кориця мелена — 3 ст. л;
- цукор — 3 ст. л;
- яблука — 2–3 шт.;
- крохмаль — 1 ст. л;
- тепле вершкове масло — 20 г.
Як готувати сінабони за цим рецептом:
- Розморозь та розкатай тонкий пласт з листкового тіста.
- Змішай цукор та корицю.
- Почисть яблука від шкірки та серцевини, наріж дрібненькими шматочками. Обваляй у крохмалі, якщо хочеш, щоб вони втримали форму й не розпарилися. Без крохмалю утвориться щось тупу яблучного пюре — теж смачно.
- Тісто змасти теплим вершковим маслом, засип цукрово-коричною сумішшю та виклади яблука.
- Скрути тугий рулетик з листкового тіста з начинкою, розріж його на частини завтовшки 3–4 см.
- Виклади заготовки на деко з пергаментом та запікай до золотистого кольору при температурі 200°C.
Крем на синабони з яблуками можна взяти з попередніх рецептів або приготувати заливку, змішавши густу сметану з цукровою пудрою.
Булочки синабони з вишнею
🍽️Кількість порцій: 6
✔️Енергетична цінність: 237 кКал/100 г
⌛ Час приготування: близько 2 годин
Для рецепта синабонів з вишнею згодиться як свіжа, так і заморожена ягода. Також потрібні наступні інгредієнти:
- сухі дріжджі — 9 г;
- борошно — 500 г;
- молоко — 130 мл;
- цукор — 50 г для начинки плюс 80 г для поливки на сінабони;
- вершкове масло — 100 г;
- яйця — 3 шт.;
- сметана — 200 г;
- ванільний цукор — 1 пакетик;
- вишня — від 500 г;
- крохмаль — 1–2 ст. л (залежно від кількості ягід).
Як робити синабони за цим рецептом:
- Якщо вишня свіжа, позбався кісточок.
- Збий міксером яйця з цукром до стійкої піни.
- Додай молоко, вершкове масло, борошно та дріжджі й ретельно вимішай тісто, постав підходити у тепле місце.
- Коли тісто на сінабони збільшиться вдвічі, виклади його на стіл, притрушений борошном, та розкатай в тонкий пласт.
- Змішай цукор та корицю для начинки, посип нею тісто.
- Вишні обваляй у крохмалі, інакше вони потечуть під впливом високої температури. Виклади на тісто.
- Скрути тугий рулет і наріж його на рівні частини.
- Скільки пекти синабони? При температурі 180°C достатньо 25–30 хвилин.
- Для заливки змішай сметану з цукром або приготуй крем з інших простих рецептів цієї добірки.
Якщо замість вишень візьмеш шоколад, отримаєш шоколадні синабони.
Як та де зберігати синабони?
Отже, ти переконалася, що синабони — це не складно. А тепер декілька порад, як довго зберегти їх свіжими та пухкими:
- Перед тим, як упаковувати булочки для транспортування або зберігання, дай їм охолонути до кімнатної температури.
- Для довготривалого зберігання поклади у харчовий контейнер та заморозь.
- Якщо булочки сінабони потрібні, наприклад, для шкільного сніданку, упакуй окремо кожну у папір.
- Перед вживанням розморожуй їх при кімнатній температурі, тобто витягни з морозилки заздалегідь.
- Харчова плівка не дуже підходить для зберігання кремових кручеників.
На якому б варіанті ти не зупинилась, чи то синабони за класичним рецептом, чи цікаві поєднання з яблуками, маком або вишнею, головне — отримати задоволення від чаклування на своїй кухні. Відчуй насолоду від процесу, не підганяй себе очікуванням результату. Приємно проведений час — це теж важливо.