Суп Том ям: рецепти приготування в домашніх умовах

8 Хв

Готуємо традиційний тайський суп Том ям: класичний рецепт українською і кілька цікавих альтернативних версій.

Том ям давно перестав бути тою екзотикою, яку можна скуштувати хіба що десь у Бангкоку. Зараз його реально зварити на власній кухні, і для цього не треба надто довго бігати закутками міста: усі спеції, пасти й морепродукти легко знайти на полицях супермаркетів, в крамничках з азійськими товарами або ж замовити онлайн.

Том ям не схожий на жоден інший суп: трішки кислий, добре гострий, шалено ароматний. Чудова ідея для обіду, щоб здивувати та довести, що твоя кулінарна майстерність не обмежується борщем. Хочеш спробувати? Тоді далі розповімо кілька варіацій рецептів супу Том ям, які можна приготувати менш ніж за годину.

Що таке суп Том ям та які його фішки

Суп Том ям

Том ям вважають національним надбанням Таїланду. Вперше він з’явився у Центральному регіоні країни ще кілька століть тому. Традиційно суп варили з риби чи креветок, адже ці продукти завжди були доступними жителям річкових поселень. З часом рецепт удосконалювався, і сьогодні він має десятки варіацій: від класичного Tom Yum Goong (з креветками) до Tom Yum Gai (з куркою) та навіть вегетаріанських версій.

Назва супу звучить загадково, але насправді секрету тут ніякого. «Том» тайською означає «варити, кип’ятити» — все, що стосується гарячого бульйону. «Ям» перекладається як «гостро-кисла заправка або їжа».

От і виходить: Том ям — це «суп, зварений із пряною кисло-гострою заправкою».

Як приготувати Том ям

Які його «фішки»? Їх кілька:

  • Гармонія смаків. У кожній ложці поєднуються гостре, кисле, солоне та трохи солодке.
  • Аромати трав. Лемонграс, галангал та листя кафрського лайма, які традиційно входять у набір для Том ям, створюють особливий «східний» букет.
  • Лікувальні властивості. Тайці кажуть, що цей суп допомагає боротися із застудами завдяки перцю чилі та галангалу.
  • Кулінарна гнучкість. З креветками, куркою, рибою, сиром тофу — кожен може знайти «свою» версію.

У Таїланді жартують: «Якщо ти не спітнів після тарілки Том ям — значить, ти їв не Том ям». А щоб суп залишався гарячим до останньої ложки, у багатьох ресторанах його подають у спеціальній металевій мисці з вогником посередині.

😉Порада від MJournal для чутливого шлунка: якщо у тебе проблеми з травленням або алергії, краще утриматися від цієї страви. Вона дуже ароматна і гостра — безпечніше насолоджуватися нею лише тоді, коли шлунок готовий до пригод! 

Спрощений рецепт Том ям

Ну і ще трохи лайфхаків про те, як їсти Том ям. У супі є інгредієнти, які працюють на смак, але зовсім не призначені для вживання. Скибочки галангалу, стебла лемонграсу, листя каффір-лайму та стручки чилі — вся ця ароматна компанія щедро віддає свої запахи та пряність бульйону, а потім скромно осідає на дні тарілки. Їхня місія виконана і їсти їх не треба. 

Якщо суп надто гострий, а це й не дивно, адже у складі пасти для Том ям є чилі, часник і спеції, тоді тайці радять подавати його з рисом — він пом’якшить смак. А ще можна освіжитися холодним чаєм «ча єн». Його готують із міцного чорного чаю, цукру та конденсованого молока, іноді з додаванням спецій, і подають з льодом.

Суп Том ям: рецепт класичний з креветками

Класичний Том ям з креветками

Гаразд, годі слинки ковтати — час братися до справи! Тримай класичний рецепт супу Том Ям Гунг (з креветками). Той самий, перевірений часом і мільйонами закоханих у цю страву гурманів.

✅ Порція: 6
⏳ Час приготування: 40 хв
🔥 Калорійність: ~135 ккал / порція

🍲 Том ям, інгредієнти:

  • 1,5 л води;
  • 500 г сирих тигрових креветок, очищених;
  • 500 г грибів ерінги (можна замінити на печериці);
  • 1 шт. червоної цибулі;
  • 2 стебла лемонграсу;
  • 3 зубчики часнику;
  • 1 невеликий корінець свіжого галангалу;
  • 1 стручок свіжого перцю чилі;
  • 5 ст. л рибного соусу; 
  • 6–8 листочків кафрського лайма;
  • 2 ст. л тайської пасти для Том ям;
  • ½ лайма соку;
  • 1 ч. л цукру;
  • сіль за смаком;
  • кінза або петрушка для прикраси.

Як приготувати суп Том ям з креветками: рецепт класичний

  1. Лемонграс розрізати і злегка потовкти, щоб виділив аромат. Галангал нарізати тонкими скибочками. Часник та чилі подрібнити. Цибулю та гриби нарізати шматочками.
  2. У каструлі закип’ятити 1,5 л води. Додати лемонграс, галангал, часник, цибулю, чилі та листя лайма. Варити на середньому вогні 10 хв.
  3. Додати тайську пасту Том ям та добре розмішати. Влити рибний соус, додати цукор.
  4. Всипати нарізані гриби, варити ще 7 хв.
  5. Додати креветки і варити до рожевого кольору (приблизно 5 хв).
  6. Зняти суп із вогню. Додати сік лайма та кінзу або петрушку.

Вийшло надто пекуче? Не біда — є простий трюк! Додай у суп декілька ложок кокосового молока: воно ніжно приборкає вогняний смак і додасть легеньку солодкавість.

Рецепт супу Том ям з морепродуктами

Тайський Том ям з креветками

Переходимо до більш морської версії знаменитого тайського супу. Том Ям з морепродуктами поєднує пікантність класичного бульйону з ніжними смаками кальмарів, мідій та інших морських делікатесів.

✅ Порція: 4
⏳ Час приготування: 40 хв
🔥 Калорійність: ~ 300 ккал / порція

🍲 Том ям, інгредієнти:

  • 1 л курячого або рибного бульйону;
  • 400 г морського коктейлю;
  • 200 г грибів шиїтаке; 
  • 2 ст. л пасти для Том ям;
  • 2 ст. л рибного соусу;
  • 2 ст. л цукру;
  • сік половинки лайма;
  • 3 листки кафір-лайма; 
  • 3 тонкі кружечки галангала (або шматочок імбиру);
  • 2 червоні чилі; 
  • 300 г рисової локшини Том ям;
  • 200 мл кокосового молока;
  • свіжа кінза й петрушка — для подачі.

Як приготувати суп Том ям з морепродуктами:

  1. Зварити бульйон і довести до кипіння. Для курячого бульйону підійдуть: кістки або крильця від курки. Для рибного бульйону: кістки та голова білої нежирної риби (тріска, судак, дорадо).
  2. Додати галангал, листя лайма та чилі. Варити 5 хвилин.
  3. Додати пасту для Том Ям, влити рибний соус і додати цукор.
  4. Додати гриби, варити 5 хвилин. Потім — креветки, кальмари, мідії, готувати ще 3–4 хвилини.
  5. Влити кокосове молоко, дати закипіти і зняти суп з вогню.
  6. Окремо відварити рисову локшину до готовності (зазвичай 4–6 хвилин). Розкласти по глибоких тарілках.
  7. Залити локшину гарячим супом, додати сік лайма. Посипати кінзою або петрушкою.

Яскраво-помаранчевий суп готовий! Рецепт Том ям з пастою легко змінювати: замість локшини можна додати більше морепродуктів.

Суп Том ям з куркою: рецепт в домашніх умовах

Суп Том ям з куркою

Курячий Том ям — це бюджетна інтерпретація відомої тайської класики. Він набирає все більшої популярності серед прихильників корисної та поживної кухні. Легка калорійність робить цю версію страви майже настільки ж делікатною, як і традиційний Том ям із креветками.

✅ Порція: 4
⏳ Час приготування: 40 хв
🔥 Калорійність: ~200 ккал на порцію

🍲Том ям, інгредієнти:

  • 500 г курячих крилець або філе;
  • 150 г печериць;
  • 1–2 стебла лемонграсу; 
  • кілька листків лайма кафрського;
  • 2 шт. томатів;
  • 1 ч. л солі;
  • жменя свіжої кінзи;
  • 5 г тайської пасти; 
  • 3 шт. червоного перцю чилі;
  • 2 ст. л рибного соусу Том ям;
  • 3 кружечки галангалу;
  • 3 ст. л соку лайма;
  • 1 л води;
  • 70 мл кокосового молока.

Як приготувати Том ям гай (з куркою):

  1. Закип’ятити 1 л води. Додати лемонграс, листя лайма та галангал. Проварити кілька хвилин для аромату.
  2. Викласти курячі крильця або нарізане філе. Варити 10–12 хвилин, щоб м’ясо стало м’яким.
  3. Додати нарізані томати та печериці. Продовжити варити ще 5–7 хвилин.
  4. Ввести тайську пасту, подрібнений чилі та сіль. Добре розмішати.
  5. Влити кокосове молоко, рибний соус і сік лайма. 
  6. Зняти суп із вогню. Прикрасити свіжою кінзою та подати гарячим.

Та й все, готово! Рецепт нескладний, а продукти цілком реально знайти. Хоча, якщо ідея з пошуком галангала і лемонграса тебе не надихає — є ще один варіант, простіший за простий. Зараз про нього розповімо.

Суп Том ям: рецепт спрощений

Суп Том Ям з рисом

Тайці, звісно, можуть скривитися і сказати: «Та це якась дивна юшка з креветками!» Але коли ти приготуєш цей суп і він вийде гарячим, кисло-гострим, з усім тим характерним смаком — ти відчуєш, що цей простий рецепт зовсім не поступається класичному.

✅ Порція: 4
⏳ Час приготування: 25 хвилин
🔥 Калорійність: ~220 ккал на порцію

🍲Інгредієнти:

  • 2 ст. л тайської пасти;
  • 2 ст. л рибного соусу; 
  • 200 г печериць;
  • 1–2 цибулини шалот;
  • 400 мл кокосового молока;
  • 1 л бульйону або окропу;
  • 300–400 г морепродуктів на вибір (креветки, кальмари, мідії);
  • 200 г томатів черрі;
  • 1 пучок кінзи;
  • сік 1 лайма;
  • 1–2 ст. л олії для обсмажування.

Як приготувати Том Ям з некласичним набором інгредієнтів:

  1. Нарізати печериці та цибулю шалот.
  2. На сковороді розігріти олію і обсмажити гриби та цибулю 3–4 хвилини до м’якості.
  3. Додати 2 ст. л. пасти і обсмажувати все разом ще 3–5 хвилин, щоб аромат спецій розкрився.
  4. Влити 400 мл кокосового молока, прогріти разом 2–3 хвилини.
  5. Додати 1 л бульйону або окропу, довести до кипіння.
  6. Покласти морепродукти та томати, додати рибний соус, варити 5 хвилин до готовності морепродуктів.
  7. Влити сік лайма, посипати свіжою кінзою.

Готово! Подавай гарячим, можна з рисом або без. 

Том ям простий рецепт

Так, тут немає ані славнозвісного галангалу, ані лемонграсу. Так, це не зовсім автентично. Але чесно — cуп виходить таким смачним, що забудеш про всі упередження вже після першої ложки.

Тепер у твоєму кулінарному арсеналі є і канонічний Том Ям, і декілька його цікавих варіацій. Адже завжди готувати строго за класичним рецептом трохи нудно, та й у кожного свої смакові вподобання: хтось не любить надто кисле, комусь потрібно менше гостроти — і це нормально.

А сам Том ям можна сміливо назвати маяком у світі супів: він доводить, що справжній смак не знає кордонів, а кулінарна спадщина може бути одночасно давньою і сучасною, локальною і всесвітньою. Спробувати його — це як доторкнутися до серця Таїланду, відчути його темперамент і зрозуміти, чому деякі страви стають легендами.


Смачного!

Avatar photo
73 записи

Про автора
Копірайтерка. Найчастіше мене можна побачити за ноутбуком, де я щось зосереджено формулюю та занотовую. Знаходжу натхнення у сучасній літературі, подорожах та фотознімках.
статті
Схожі записи
ПродуктиПоради та добірки

Смачна сирна запіканка: 5 рецептів

8 Хв
Розповідаємо, як приготувати пишну сирну запіканку в солодкому та солоному варіанті, а також ділимось лайфхаками, щоб вона не осідала.
ПродуктиПоради та добірки

Картопля по-селянськи: в духовці, на сковороді, в аерогрилі

6 Хв
Розповыдаємо, як приготувати смачну картоплю по-селянськи в домашніх умовах з м’ясом, курячим філе або беконом.
ПродуктиКондитерські вироби

Торт Наполеон: три простих рецепти

7 Хв
Розповідаємо, як зробити торт “Наполеон” з заварним кремом в домашніх умовах та яка його приблизна калорійність.
Розсилка з корисними лайфгаками
та важливими штуками

Обираємо найцікавіше та відправляємо листа раз на місяць

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

×
ПродуктиПоради та добірки

Смачна сирна запіканка: 5 рецептів