Розповідаємо, як приготувати смачні котлети вдома та ділимось найпопулярнішими рецептами.
У цій статті:
Домашні котлети — рецепт, що точно стане в пригоді кожному господарю чи господині. Готуються вони дуже швидко, але головна їх фішка — це доволі висока калорійність і ситність. Завдяки цьому вони ідеально підходять як для щоденних сімейних обідів, так і для святкових застіль. А тим, хто полюбляє зекономити час, кілька порцій котлет завжди можна тримати в морозилці, щоб за бажанням швидко приготувати. До речі, вони також можуть бути частиною корисного обіду для дитини в школу.
Вважається, що котлети вперше зʼявилися у Франції, адже її назва означає з французької «реберця». Вона пояснюється давнім способом приготування страви: яловиче або свиняче реберце обгортали мʼясним м’якушем і смажили. Згодом рецепт дещо спростили, а котлети стали більш доступними й популярними. І в багатьох родинах є свої фішки приготування.
Котлети по-домашньому — це проста, смачна й універсальна страва. Хоч традиційно їх роблять з мʼяса, сьогодні є купа неймовірних рецептів з інших інгредієнтів. Детально розберемо, як приготувати котлети з печінки, з фаршу та навіть пісні й дієтичні так, щоб вони були найсмачнішими. Поділися з друзями та зберігай собі, щоб завжди мати рецепти під рукою.
Рибні котлети з хека
Головна фішка котлет з хеком в легкій і ніжній текстурі та мʼякому, витонченому смаку. До того ж хоч мʼясо цієї риби не жирне, воно дуже соковите. Ділимося рецептом, як робити котлети з хека.
🍽️Порції: 10
✔️Калорійність: приблизно 124 кКал/100 г
⌛Час приготування: 45 хв.
Інгредієнти:
- 1 кг хека;
- 2 яйця;
- 1 середня цибулина;
- 100 г батона;
- трохи олії;
- сіль за смаком;
- перець за смаком.
Як зробити котлети рецепт покроково:
Крок 1
Наріж кубиками батон і підсушити його в духовці чи на сковорідці.
Крок 2
Почисть рибу та відділи філейну частину.
Крок 3
Помий і почисть цибулю.
Крок 4
Наріж рибу з цибулею кубиками в одну миску. Додай до них сухарі, яйця, сіль та перець і добре перемішай.
Крок 5
Сформуй котлети потрібного розміру.
Крок 6
Розігрій пательню на помірному вогні, налий трохи олії та обсмаж котлети з обох боків до золотистої скоринки.
Рублені котлети з курячого філе
Свіже м’ясо птиці, подрібнене власноруч, дуже ніжне й соковите. Завдяки цьому такі котлети з курячого філе ніжні й повітряні. До речі, вони ще й готуються швидше, аніж з фаршу. Ділимося, як готувати домашні котлети — рецепт з курячого філе.
🍽️Порції: 4
✔️Калорійність: приблизно 237 кКал/100 г
⌛Час приготування: 40 хв.
Інгредієнти:
- 500 г курячого філе;
- 1 яйце;
- 1 середня цибулина;
- 1 ст. л сметани (20%);
- 50 г борошна;
- 150 г панірувальних сухарів;
- 3-4 ст. л соняшникової олії;
- перець за смаком;
- сіль за смаком.
Як приготувати котлети з філе курки:
Крок 1
Добре очисть філе від зайвого жиру й шкірок. Поріж курятину спочатку по довжині на тонкі смужки, а потім поперек дрібними кубиками.
Крок 2
Ще більше подрібни шматочки філе ножем та переклади його в глибоку миску.
Крок 3
Розбий туди яйце, додай сметану та натри на терці цибулю. Поперчи, посоли та добре перемішай все руками.
Крок 4
Поступово додавай до філе борошно, розмішуючи ложкою.
Крок 5
В іншу глибоку миску висип панірувальні сухарі. Сформуй котлети та запаніруй кожну з усіх сторін.
Крок 6
Розігрій пательню на помірному вогні, налий в неї олію та обсмаж котлети з обох боків до золотистої скоринки.
Смачні печінкові котлети
Ці котлети з печінки мають насичений смак і аромат та соковиту, майже кремову текстуру. Окрім того, вони ще й дуже корисні, адже в головному інгредієнті міститься багато заліза та вітамінів. Розповідаємо, як смажити котлети з печінки вдома.
🍽️Порції: 6
✔️Калорійність: приблизно 230 кКал/100 г
⌛Час приготування: 30 хв.
Інгредієнти:
- 500 г яловичої печінки;
- 1 яйце;
- 1 середня цибулина;
- 150 г борошна;
- 60 мл соняшникової олії;
- сіль за смаком;
- перець за смаком.
Як робити котлети рецепт:
Крок 1
Добре почисть печінку від плівки та судин. Дрібно наріж ножем і переклади в глибоку миску.
Крок 2
Помий і почисть цибулю, натри її на грубій терці. Додай її до миски з печінкою, розбий туди яйце, посоли та поперчи. Добре розмішай руками, поступово додаючи борошно, щоб не було грудочок.
Крок 3
Розігрій пательню на помірному вогні, налий в неї олію та викладай печінкову масу столовою ложкою. Обсмаж котлети з обох сторін до золотистої скоринки.
Соковиті котлети в духовці
Головний секрет цього рецепту — це спосіб приготування. Саме завдяки запіканню в духовці жирна свинина перетворюється на апетитні соковиті котлети. Ділимося, як зробити цю смакоту вдома.
🍽️Порції: 10
✔️Калорійність: приблизно 210 кКал/100 г
⌛Час приготування: 1 год. 30 хв.
Інгредієнти:
- 1 кг свиного фаршу;
- 2 яйця;
- 300 г моркви;
- 250 г цибулі порей;
- 150 г вівсяних пластівців;
- 30 мл соняшникової олії;
- 2 ч. л солі;
- спеції за смаком.
Домашні котлети рецепт:
Крок 1
Помий цибулю, почисть та наріж дрібними кубиками.
Крок 2
Розігрій пательню на помірному вогні, налий в неї соняшникову олію, висип цибулю та обсмаж.
Крок 3
Переклади цибулю в блендер, додай яйце і посоли. Подрібни до однорідності й переклади в глибоку миску.
Крок 4
Помий, почисть та натри на грубій терці моркву. Додай її до цибулі з яйцем разом з фаршем. Добре перемішай.
Крок 5
Додай вівсяні пластівці й спеції, перемішай і сформуй котлети.
Крок 6
Виклади їх у форму для випікання, застелену рукавом або пергаментом.
Крок 7
Постав форму в холодну духовку, вистав температуру на 180 градусів і залиш на 50 хвилин.
Дієтичні котлети на пару
Хоч цей рецепт вже доволі дієтичний, його можливо зробити ще менш калорійним. Для цього потрібно зробити фарш самостійно з філе, бо тоді він буде менш жирним, аніж магазинний. До речі, замість курятини, за бажанням, можна його робити з індички.
Якщо немає пароварки для приготування рецепта, не варто хвилюватися. Можна, наприклад, приготувати в мультиварці, скориставшись спеціальною функцією. В крайньому разі, можна зробити котлети за допомогою каструлі з водою й друшляка або марлі.
🍽️ Порції: 10
✔️Калорійність: приблизно 150 кКал/100 г
⌛Час приготування: 45 хв.
Інгредієнти:
- 680 г курячого філе;
- 1 яйце;
- 1 середня цибулина;
- 1 маленька морквина;
- 70 г хліба;
- 70-100 мл води;
- сіль дрібка;
- петрушка за смаком;
- перець дрібка.
Як приготувати котлети на пару:
Крок 1
Хліб підсуши в духовці чи на сковорідці. Потім замочи його у воді й добре відіжми.
Крок 2
Помий, почисть та наріж на кілька шматків моркву та цибулю.
Крок 3
Візьми мʼясорубку та перетри на ній хліб і овочі. Додай їх до фаршу й перемішай.
Крок 4
Помий та почисть петрушку, а потім дрібно наріж. Додай її до фаршу разом із сіллю та перцем. Ретельно все перемішай.
Крок 5
Сформуй котлети та переклади їх в пароварку і вари приблизно 30 хвилин.
Пісні морквяні котлети
Пісні котлети з моркви — це ідеальний варіант не лише для тих, хто дотримується посту, а й для вегетаріанців. До того ж вони доволі низькокалорійні, тому підходять і тим, хто на дієті. Розповідаємо, як робити котлети морквяні.
🍽️Порції: 10
✔️Калорійність: приблизно 150 кКал/100 г
⌛Час приготування: 1 год.
Інгредієнти:
- 2-3 великі морквини;
- 100 г манної крупи;
- 100 мл води;
- 50 г борошна;
- 30 мл соняшникової олії;
- сіль, перець, спеції за смаком.
Як приготувати котлети рецепт:
Крок 1
Помий, почисть та натри на дрібній терці моркву.
Крок 2
Переклади її в каструлю, додай воду, постав на помірний вогонь та накрий кришкою. Коли морква розмʼякне, зніми кришку і вари, поки вода не випарується повністю.
Крок 3
Потім зніми її з вогню, додай манну крупу, сіль, спеції та добре перемішай. Залиш на 20-30 хвилин, щоб крупа розбухла.
Крок 4
Візьми блендер та подрібни суміш до більш ніжної консистенції.
Крок 5
У маленьку миску насип борошно. Сформуй пісні котлети та обваляй їх у ньому.
Крок 6
Візьми пательню, постав її на помірний вогонь, налий олію та виклади котлети. Обсмаж з обох сторін до золотистої скоринки.
Отже, сьогодні котлети — це не тільки смачна мʼясна страва, але й справжній простір для творчості й кулінарних експериментів. Сміливо додавай в них улюблені приправи чи навіть інші інгредієнти, щоб зробити страву ще смачнішою.
Щоб котлети краще просмажилися на сковорідці, краще робити їх не круглими, а трошки тоншими. Проте, якщо ти все-таки надаєш перевагу пухкеньким, рекомендуємо після обсмажування додатково запекти їх в духовці. Інакше вони можуть виявитися сирими всередині.
До речі, як тушкувати котлети, вони також добре приготуються. Для цього потрібно, коли вони підсмажаться до золотих скоринок, додати трохи води в сковорідку й накрити кришкою. Важливо, щоб на цьому етапі вогонь був слабкий.
Подавати курячі котлети, як і з печінки, з фаршу чи пісні, краще з гарніром. Наприклад, можна приготувати смачний салат з тунцем. З безалкогольних напоїв найкраще пасуватиме свіжий фруктовий або ягідний сік. За бажанням, можна зробити собі смачний легкий коктейль на основі вермуту.
Смачного!