ПродуктиПоради та добірки

Смачні домашні котлети: 6 рецептів

7 Хв

Розповідаємо, як приготувати смачні котлети вдома та ділимось найпопулярнішими рецептами.

Домашні котлети — рецепт, що точно стане в пригоді кожному господарю чи господині. Готуються вони дуже швидко, але головна їх фішка — це доволі висока калорійність і ситність. Завдяки цьому вони ідеально підходять як для щоденних сімейних обідів, так і для святкових застіль. А тим, хто полюбляє зекономити час, кілька порцій котлет завжди можна тримати в морозилці, щоб за бажанням швидко приготувати. До речі, вони також можуть бути частиною корисного обіду для дитини в школу.

Вважається, що котлети вперше зʼявилися у Франції, адже її назва означає з французької «реберця». Вона пояснюється давнім способом приготування страви: яловиче або свиняче реберце обгортали мʼясним м’якушем і смажили. Згодом рецепт дещо спростили, а котлети стали більш доступними й популярними. І в багатьох родинах є свої фішки приготування.

Також буде цікаво

Котлети по-домашньому — це проста, смачна й універсальна страва. Хоч традиційно їх роблять з мʼяса, сьогодні є купа неймовірних рецептів з інших інгредієнтів. Детально розберемо, як приготувати котлети з печінки, з фаршу та навіть пісні й дієтичні так, щоб вони були найсмачнішими. Поділися з друзями та зберігай собі, щоб завжди мати рецепти під рукою. 

Рибні котлети з хека

Котлети з хека

Головна фішка котлет з хеком в легкій і ніжній текстурі та мʼякому, витонченому смаку. До того ж хоч мʼясо цієї риби не жирне, воно дуже соковите. Ділимося рецептом, як робити котлети з хека.

🍽️Порції: 10
✔️Калорійність: приблизно 124 кКал/100 г
Час приготування: 45 хв.

Інгредієнти:

  • 1 кг хека;
  • 2 яйця;
  • 1 середня цибулина;
  • 100 г батона;
  • трохи олії;
  • сіль за смаком;
  • перець за смаком.

Як зробити котлети рецепт покроково:

Крок 1
Наріж кубиками батон і підсушити його в духовці чи на сковорідці.

Крок 2
Почисть рибу та відділи філейну частину. 

Крок 3
Помий і почисть цибулю.

Крок 4
Наріж рибу з цибулею кубиками в одну миску. Додай до них сухарі, яйця, сіль та перець і добре перемішай.

Крок 5
Сформуй котлети потрібного розміру. 

Крок 6
Розігрій пательню на помірному вогні, налий трохи олії та обсмаж котлети з обох боків до золотистої скоринки.

Рублені котлети з курячого філе

Котлети з курячого філе

Свіже м’ясо птиці, подрібнене власноруч, дуже ніжне й соковите. Завдяки цьому такі котлети з курячого філе ніжні й повітряні. До речі, вони ще й готуються швидше, аніж з фаршу. Ділимося, як готувати домашні котлети — рецепт з курячого філе.

🍽️Порції: 4
✔️Калорійність: приблизно 237 кКал/100 г
Час приготування: 40 хв.

Інгредієнти:

  • 500 г курячого філе; 
  • 1 яйце;
  • 1 середня цибулина;
  • 1 ст. л сметани (20%);
  • 50 г борошна;
  • 150 г панірувальних сухарів;
  • 3-4 ст. л соняшникової олії;
  • перець за смаком; 
  • сіль за смаком.

Як приготувати котлети з філе курки:

Крок 1
Добре очисть філе від зайвого жиру й шкірок. Поріж курятину спочатку по довжині на тонкі смужки, а потім поперек дрібними кубиками. 

Крок 2
Ще більше подрібни шматочки філе ножем та переклади його в глибоку миску. 

Крок 3
Розбий туди яйце, додай сметану та натри на терці цибулю. Поперчи, посоли та добре перемішай все руками. 

Крок 4
Поступово додавай до філе борошно, розмішуючи ложкою.

Крок 5
В іншу глибоку миску висип панірувальні сухарі. Сформуй котлети та запаніруй кожну з усіх сторін.

Крок 6
Розігрій пательню на помірному вогні, налий в неї олію та обсмаж котлети з обох боків до золотистої скоринки.

Смачні печінкові котлети

Печінкові котлети

Ці котлети з печінки мають насичений смак і аромат та соковиту, майже кремову текстуру. Окрім того, вони ще й дуже корисні, адже в головному інгредієнті міститься багато заліза та вітамінів. Розповідаємо, як смажити котлети з печінки вдома

🍽️Порції: 6
✔️Калорійність: приблизно 230 кКал/100 г
Час приготування: 30 хв.

Інгредієнти:

  • 500 г яловичої печінки; 
  • 1 яйце;
  • 1 середня цибулина;
  • 150 г борошна;
  • 60 мл соняшникової олії; 
  • сіль за смаком;
  • перець за смаком.

Як робити котлети рецепт:

Крок 1
Добре почисть печінку від плівки та судин. Дрібно наріж ножем і переклади в глибоку миску.

Крок 2
Помий і почисть цибулю, натри її на грубій терці. Додай її до миски з печінкою, розбий туди яйце, посоли та поперчи. Добре розмішай руками, поступово додаючи борошно, щоб не було грудочок. 

Крок 3
Розігрій пательню на помірному вогні, налий в неї олію та викладай печінкову масу столовою ложкою. Обсмаж котлети з обох сторін до золотистої скоринки. 

Соковиті котлети в духовці

Котлети в духовці

Головний секрет цього рецепту — це спосіб приготування. Саме завдяки запіканню в духовці жирна свинина перетворюється на апетитні соковиті котлети. Ділимося, як зробити цю смакоту вдома.

🍽️Порції: 10
✔️Калорійність: приблизно 210 кКал/100 г
Час приготування: 1 год. 30 хв.

Інгредієнти:

  • 1 кг свиного фаршу;
  • 2 яйця;
  • 300 г моркви;
  • 250 г цибулі порей;
  • 150 г вівсяних пластівців;
  • 30 мл соняшникової олії;
  • 2 ч. л солі;
  • спеції за смаком.

Домашні котлети рецепт:

Крок 1
Помий цибулю, почисть та наріж дрібними кубиками. 

Крок 2
Розігрій пательню на помірному вогні, налий в неї соняшникову олію, висип цибулю та обсмаж.

Крок 3
Переклади цибулю в блендер, додай яйце і посоли. Подрібни до однорідності й переклади в глибоку миску. 

Крок 4
Помий, почисть та натри на грубій терці моркву. Додай її до цибулі з яйцем разом з фаршем. Добре перемішай.

Крок 5
Додай вівсяні пластівці й спеції, перемішай і сформуй котлети. 

Крок 6
Виклади їх у форму для випікання, застелену рукавом або пергаментом.

Крок 7
Постав форму в холодну духовку, вистав температуру на 180 градусів і залиш на 50 хвилин.

Дієтичні котлети на пару

На пару

Хоч цей рецепт вже доволі дієтичний, його можливо зробити ще менш калорійним. Для цього потрібно зробити фарш самостійно з філе, бо тоді він буде менш жирним, аніж магазинний. До речі, замість курятини, за бажанням, можна його робити з індички. 

Якщо немає пароварки для приготування рецепта, не варто хвилюватися. Можна, наприклад, приготувати в мультиварці, скориставшись спеціальною функцією. В крайньому разі, можна зробити котлети за допомогою каструлі з водою й друшляка або марлі.

🍽️ Порції: 10
✔️Калорійність: приблизно 150 кКал/100 г
Час приготування: 45 хв.

Інгредієнти:

  • 680 г курячого філе;
  • 1 яйце;
  • 1 середня цибулина;
  • 1 маленька морквина;
  • 70 г хліба;
  • 70-100 мл води;
  • сіль дрібка;
  • петрушка за смаком;
  • перець дрібка.

Як приготувати котлети на пару:

Крок 1
Хліб підсуши в духовці чи на сковорідці. Потім замочи його у воді й добре відіжми.

Крок 2
Помий, почисть та наріж на кілька шматків моркву та цибулю.

Крок 3
Візьми мʼясорубку та перетри на ній хліб і овочі. Додай їх до фаршу й перемішай. 

Крок 4
Помий та почисть петрушку, а потім дрібно наріж. Додай її до фаршу разом із сіллю та перцем. Ретельно все перемішай.

Крок 5
Сформуй котлети та переклади їх в пароварку і вари приблизно 30 хвилин.

Пісні морквяні котлети

Морквяні котлети

Пісні котлети з моркви — це ідеальний варіант не лише для тих, хто дотримується посту, а й для вегетаріанців. До того ж вони доволі низькокалорійні, тому підходять і тим, хто на дієті. Розповідаємо, як робити котлети морквяні.

🍽️Порції: 10
✔️Калорійність: приблизно 150 кКал/100 г
Час приготування: 1 год.

Інгредієнти:

  • 2-3 великі морквини;
  • 100 г манної крупи;
  • 100 мл води;
  • 50 г борошна;
  • 30 мл соняшникової олії;
  • сіль, перець, спеції за смаком.

Як приготувати котлети рецепт:

Крок 1
Помий, почисть та натри на дрібній терці моркву. 

Крок 2
Переклади її в каструлю, додай воду, постав на помірний вогонь та накрий кришкою. Коли морква розмʼякне, зніми кришку і вари, поки вода не випарується повністю.

Крок 3
Потім зніми її з вогню, додай манну крупу, сіль, спеції та добре перемішай. Залиш на 20-30 хвилин, щоб крупа розбухла.

Крок 4
Візьми блендер та подрібни суміш до більш ніжної консистенції. 

Крок 5
У маленьку миску насип борошно. Сформуй пісні котлети та обваляй їх у ньому. 

Крок 6
Візьми пательню, постав її на помірний вогонь, налий олію та виклади котлети. Обсмаж з обох сторін до золотистої скоринки. 

Отже, сьогодні котлети — це не тільки смачна мʼясна страва, але й  справжній простір для творчості й кулінарних експериментів. Сміливо додавай в них улюблені приправи чи навіть інші інгредієнти, щоб зробити страву ще смачнішою. 

Щоб котлети краще просмажилися на сковорідці, краще робити їх не круглими, а трошки тоншими. Проте, якщо ти все-таки надаєш перевагу пухкеньким, рекомендуємо після обсмажування додатково запекти їх в духовці. Інакше вони можуть виявитися сирими всередині. 

Котлети

До речі, як тушкувати котлети, вони також добре приготуються. Для цього потрібно, коли вони підсмажаться до золотих скоринок, додати трохи води в сковорідку й накрити кришкою. Важливо, щоб на цьому етапі вогонь був слабкий. 

Подавати курячі котлети, як і з печінки, з фаршу чи пісні, краще з гарніром. Наприклад, можна приготувати смачний салат з тунцем. З безалкогольних напоїв найкраще пасуватиме свіжий фруктовий або ягідний сік. За бажанням, можна зробити собі смачний легкий коктейль на основі вермуту.


Смачного!

Авторка M Journal Вероніка Понуляк
56 записи

Про автора
Філософиня, танцівниця, музикантка, викладачка і амбасадорка пізнання. Обожнюю дізнаватися про щось нове для себе і розбиратися у цікавих темах, у тому числі — історіях смачних коктейлів.
статті
Схожі записи
ПродуктиПоради та добірки

Як правильно варити крупи

8 Хв
Розповідаємо, як правильно варити рис, гречку, пшоно та інші крупи, щоб отримати смачну кашу на гарнір. Ділимось пропорціями та оптимальним часом приготування.
Кондитерські виробиПродукти

Синабони: 5 простих рецептів, як приготувати в домашніх умовах

10 Хв
Розповідаємо у статті, як приготувати синабони в домашніх умовах за класичним рецептом, та ділимось ідеями смачних варіантів цих булочок з додатковими інгредієнтами
ПродуктиПоради та добірки

Види пасти (макаронних виробів): популярні форми та їх особливості

9 Хв
Розповідаємо про особливості різних видів пасти та ділимось добіркою смачних соусів до них.
Розсилка з корисними лайфгаками
та важливими штуками

Обираємо найцікавіше та відправляємо листа раз на місяць

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

×
Поради та добіркиПродукти

Куркума: користь та лікувальні властивості