Розповідаємо, що таке хумус, в чому його користь та шкода, а також ділимось рецептами, як зробити в домашніх умовах.
У цій статті:
Хто б міг подумати, але суперечки точаться не тільки навколо правильного рецепта нашого борщу, вареників чи олів’є. На Близькому Сході теж неспокійно у цьому сенсі, а об’єктом сперечань є хумус з нуту — смачна та легка закуска. Кожна країна регіону доводить, що саме вона є батьківщиною цієї страви. Дійшло до того, що у 2009 році Ліван подав заявку до ЮНЕСКО, щоб зареєструвати цю закуску, як своє культурне надбання. А Ізраїль у відповідь встановив світовий рекорд, приготувавши за раз аж 4 тони цієї намазки.

Втім, перша згадка про таку їжу зафіксована у кулінарних текстах Каїру ще у XIII столітті. Звичайно, то був не такий самий рецепт, як зараз, але дуже схожий, адже основне, з чого роблять хумус, тоді й сьогодні є нут, турецький горіх — бобова рослина, яка за кількістю білка у складі здатна замінити м’ясо.
Важко сказати, чому: чи то цікавий смак, чи простота приготування, а може просто глобалізація посприяла, але зараз ця закуска набула шаленої популярності по всьому світові. У цій статті розповідаємо, що таке хумус, даємо класичний та декілька цікавих рецептів, поради щодо вибору продуктів, якщо захочеш зробити домашній варіант. І хто знає, може надихнешся та винайдеш власну версію, як готувати та з чим їсти хумус.
Що таке хумус

Якщо ти думаєш, що хумус — це щось складне для домашніх умов й надто екзотичне, то ні, все геть навпаки, не в останню чергу тому, що зараз у продажу можна знайти будь-що з якої завгодно точки світу. Саме слово має арабське походження й означає той-таки нут. А страва є звичайним паштетом, тобто сполученням складників, перемелених до стану пасти.
Регулюючи консистенцію, можна її використовувати як намазку на хліб, або начинку для якихось інших рецептів, якщо вона буде густішою. А більш рідкий варіант може бути соусом до салатів чи навіть м’яса.
З чого роблять хумус

Що таке хумус з погляду на складники? Це нут, тахіні, оливкова олія, лимонний сік та часник. З незрозумілого тут лише другий інгредієнт, який насправді є пастою з кунжутного насіння. Нічого складного, щоб зробити її самостійно, немає: підсмажуєш кунжут, перебиваєш блендером до стану пасти, додаєш оливкову олію, перемішуєш — все, готово. Але ще легше замовити тахіні на MAUDAU.
Щодо нуту, то найкраще для приготування підходить сорт Кабулі. Це величенькі круглі зерна, які мають чудовий горіховий смак та м’яку текстуру, завдяки чому легко перетворюються на пасту, що нам й потрібно. У продажу можеш побачити й інший вид цих бобових — темніший та дрібніший. Він дуже смачний, але має більш щільну структуру та не підходить для створення кремової консистенції.
Оливкова олія, яка надасть твоїй пасті ідеального смаку та аромату, має бути холодного віджиму, тобто не та, що для смаження. Якщо такий класичний варіант недоступний, можна взяти пахучу соняшникову або рапсову. Лимонний сік та часник, наче, зрозумілі компоненти, й особливих пояснень не потребують. Хоча, якщо хочеш пом’якшити смак та трішки стримати аромат, можеш використати сушений часник замість свіжого. Ну й раптом у тебе є тільки консервований лимонний сік, то бери його, замість терміново бігти у крамницю за свіжим лимоном, страва вийде лише трішки менш яскравою. Ось і все, з чого роблять хумус.
Хумус: користь та шкода

Якщо розглядати страву з погляду здорового харчування, то це ідеальний продукт. Нут, багатий не тільки на білок, а ще й на магній, залізо, вітаміни групи B. Кунжут додає корисних жирів та кальцію. Великий вміст клітковини сприяє травленню, нормалізуючи роботу кишківника. Оливкова олія знижує кількість «поганого» холестерину, позитивно впливає на функціонування серцево-судинної системи. І все це разом обумовлює низьку калорійність пасти, яка при цьому надовго забезпечує відчуття ситості. Здавалось би, хумус — користь та суцільне здоров’я.
Але від цієї нехитрої закуски можлива й шкода. Насамперед це алергія на кунжут, яка може бути в тих, хто має таку саму реакцію на горіхи. Досить розповсюджені наслідки вживання бобових: здуття живота, дискомфорт тощо. Це відбувається через деякі складні вуглеводи та клітковину, які важко засвоюються тонким кишківником, й розкладаються тільки бактеріями у товстому відділі, що супроводжується виділенням газів. Цьому можна запобігти, якщо готувати правильно: замочувати та варити нут потрібну кількість часу, додавати спеції, що зменшують газоутворення — кумин, фенхель. Але якщо у когось є індивідуальна непереносимість бобових, то, мабуть, краще утриматися від їх вживання у будь-якому вигляді.
Як зробити хумус: ТОП рецептів
Завдяки людській фантазії та цікавості на кшталт «а що вийде, якщо…», традиційні національні страви іноді зазнають дивовижних трансформацій. Так відбулося і в нашому випадку: змінюється не тільки основний компонент на різноманітні бобові, а й інші складники. Але завжди існує першоджерело, незмінна класика, яку з давніх-давен готують господарки на кухнях Близького Сходу, а зараз вже й по всьому світові.
Класичний хумус: рецепт українською

🍽️ Кількість порцій: 6–8
✔️ Енергетична цінність: з сухим нутом — 218 кКал/100 г, з консервованим — 256,5 кКал/100 г
⌛ Час приготування: 1,5–2 години (без замочування)
Для приготування класичного рецепта тобі знадобиться:
- нут — 1 склянка сухого або 2 склянки консервованого;
- паста тахіні — ½ склянки;
- часник — 2–3 зубчики або ½ ч. л часникового порошку;
- лимонний сік — 3–4 ст. л;
- оливкова олія — 2–3 ст. л в рецепт плюс 1–2 для подачі;
- сіль — на твій смак;
- вода або рідина від варення нуту — 3–5 ст. л для потрібної консистенції.

Як приготувати хумус з нуту:
- Перше, що важливо дізнатися — як варити нут на хумус. Замочи його у холодній воді на ніч у пропорції не менше 1:4.
- Постав варити у тій самій воді, доведи до кипіння й стиш вогонь до мінімуму. Накрий кришкою й вари до м’якості приблизно 1,5 години. Додай сіль ближче до кінця.
- Щоб перевірити готовність, дістань одну горошину й роздави виделкою. Коли зробиш це без зусіль, нут готовий.
- Рідину злий в окремий посуд. Так само зроби і якщо нут консервований, а потім добряче промий його. Якщо хочеш повної автентичності, можеш витратити час, та звільнити горох від шкірки, текстура вийде ніжніша. Але це не обов’язково.
- У чашу блендера поклади усі складники, окрім олії та рідини, та перебий до однорідності.
- Продовжуй збивати та поступово додай оливкову олію. Якщо консистенція тебе не задовольнить, вливай потроху рідину, поки не досягнеш бажаного результату.
- Спробуй на смак та додай, якщо треба, сіль та лимонний сік.
Подавай домашній хумус з нуту на тарілці, зроби у ньому торцем ложки неглибокі ямки, збризни олією.
Рецепт хумусу із в’яленими томатами

🍽️ Кількість порцій: 6
✔️ Енергетична цінність: з сухим нутом — 245 кКал/100 г
⌛ Час приготування: 20 хвилин
Пропонуємо спробувати супероригінальний рецепт хумусу з в’яленими томатами.
Збери такі продукти:
- нут варений або консервований — 2 склянки;
- тахіні — ⅓ склянки;
- в’ялені томати (краще в олії, але можна й сухі) — ⅓ склянки або 5–7 шт.;
- лимонний сік — 2–3 ст. л;
- часник — 1 зубчик;
- оливкова олія — 2–3 ст. л, можна взяти з томатів;
- сіль — на смак;
- рідина з вареного нуту — 2–5 ст. л;
- кумин (зіра) — ¼–½ ч. л;
- паприка копчена або солодка — ½ ч. л;
- зелень для прикрашання.

Як зробити хумус:
- Якщо маєш сухі томати, залий їх окропом на 10–15 хвилин, потім злий воду, дай стекти.
- У чашу блендера склади нут, томати, часник, додай лимонний сік.
- Збивай та поступово додавай оливкову олію та рідину від вареного нуту, поки не отримаєш ніжну тонку текстуру.
- Скуштуй та відрегулюй кількість солі та кислоти. Якщо хочеш яскравішого смаку, додай більше томатів.
Подавай страву у глибокій мисці, зверху притруси паприкою та подрібненими кропом, петрушкою, листочками базиліку.
Рецепт хумусу із білої квасолі з заатаром

🍽️ Кількість порцій: 4
✔️ Енергетична цінність: 168 кКал/100 г
⌛ Час приготування: 20 хвилин (без підготовки квасолі)
Можна приготувати паштет з квасолі, без тахіні, замінивши її на авокадо, та з заатаром. Останнє слово — це ні що інше, як чебрець арабською, просто додамо близькосхідного колориту хоча б лексично. Отже, інгредієнти:
- біла квасоля консервована — 1 склянка;
- авокадо — ½ шт.;
- лимонний сік — 2 ст. л;
- оливова олія — 2 ст. л;
- часник — 1 зубчик;
- чебрець — 1 ч. л;
- сіль — на смак;
- рідина з вареної фасолі — 2–3 ст л.
Як приготувати хумус з квасолі:
- Звари квасолю за таким самим планом, як і нут з класичного рецепта. Якщо вона консервована, злий та дай добре стекти.
- У блендері з’єднай усі інгредієнти та перебий до однорідності.
- Скуштуй та додай солі, лимонного соку або рідини, якщо це потрібно.
- Збивай, поки не отримаєш ніжну кремоподібну масу.
Цей варіант добре смакуватиме з овочами, лавашем, рибним баликом.
Рецепт хумусу із сочевиці

🍽️ Кількість порцій: 3
✔️ Енергетична цінність: з сухим нутом — 227 кКал/100 г
⌛ Час приготування: 15 хвилин (без підготовки сочевиці)
Домашній паштет можна зробити з сочевиці. Краще візьми червону, бо її непотрібно довго готувати, достатньо проварити приблизно 15 хвилин. Якщо маєш зелену чи коричневу, то спершу замочи її на півтори – дві години, а потім вари 30–35 хвилин. Важливо: соли ці бобові наприкінці варіння, інакше вони стануть твердими.
Для цього смачного рецепта збери такі інгредієнти:
- варена сочевиця — 1 склянка;
- тахіні — 2 ст. л;
- лимонний сік — 2 ст. л;
- оливкова олія — 2 ст. л;
- часник — 1 зубчик;
- сіль — на смак;
- рідина від вареної сочевиці — 2–3 ст. л.
Як приготувати:
- Вареній сочевиці дай стекти.
- У чашу блендера склади всі інгредієнти та перебий до однорідності.
- Щоб отримати кремову структуру, додай рідини та збивай ще деякий час.
- Відрегулюй сіль та кислоту.
Найсмачніший варіант, приготований за таким рецептом можна подавати як гарнір або закуску.
Як та з чим їсти хумус

Ти вже зрозуміла, про хумус, користь якого неможливо перебільшити, що це ще й універсальна закуска. Її можна поєднати з безліччю продуктів. Перше та найрозповсюдженіше, з чим їдять хумус, тобто класичний варіант — намазка на хліб, піту, лаваші, крекери, тости. Якщо ти вегетаріанка або просто любиш похрумтіти свіженькими овочами, то додай собі смаку, вмочи моркву, огірок чи болгарський перець у хумус з нуту, або поклади його до салату. У сендвічах та бургерах цією кремоподібною масою можна замінити традиційний майонез, який вже дещо набрид. Паста ідеально поєднується з яловичиною, куркою, свининою будь-якого приготування. Те саме стосується й риби різних сортів. Дуже смачно зачепити трошки овочевої закуски на картопляні або кукурудзяні чипси, або зробити чудовим гарніром до яєць. Як бачиш, з чим їсти хумус, залежить виключно від твоєї фантазії.