Розповідаємо, як приготувати солодкі та солоні ліниві вареники. Рецепти ніжні, прості та смачні як в садочку.
У цій статті:
М’які, солодкі та ніжні ліниві вареники були частими гостями на столах нашого дитинства. Втім здається, що цей рецепт був несправедливо забутий, коли майже у кожній крамниці з’явилися готові напівфабрикати. Ніжні ліниві вареники — це не тільки швидкий, а й корисний сніданок для дітей і дорослих. Їх легко зробити заздалегідь та зберігати заготовки у морозильній камері. Тож, беремося до справи й готуємо дуже смачні ліниві вареники!
Класичні ліниві вареники з сиром, як в садочку

Кортить поностальгувати? Цей рецепт лінивих вареників повертає у дитинство. Хоч і кажуть, що раніше трава була зеленішою, а сир смачніший, все одно вийде приготувати ледачі смаколики вдома.
⏱️ Час приготування: 30 хвилин
👥 Порція: 2-3
🔥 Калорійність: 250 ккал/100 г
Інгредієнти:
- 250 г кисломолочного сиру (5%);
- 1 яйце;
- 20 г цукру;
- 1 пакетик (8-10 г) ванільного цукру;
- 100 г борошна пшеничного;
- 20 г розтопленого вершкового масла;
- 30 мл рослинної олії (приблизно 2 ст. л);
- сіль.

Як зробити солодкі ліниві вареники з сиром як в дитинстві:
- Розітри виделкою кисломолочний сир.
- В іншій ємності розбий яйце, додай цукор і ванільний цукор, дрібку солі. Збий вінчиком до однорідності.
- Перелий суміш до сиру. Поступово вмішуй борошно спочатку ложкою, потім руками.
- Перенеси тісто на припилену поверхню. Вимішуй, допоки воно не стане однорідним, але буде м’яким (якщо липне до рук — це нормально).
- Сформуй ковбаску діаметром 2,5-3 см. Наріж її на шматочки довжиною 2 см.
- Поклади заготовки на припилену борошном поверхню та трохи посип зрізи зверху.
Порада: збільшуй інгредієнти та готуй палюшки про запас — зберігай їх у морозильнику.
Як і скільки варити ліниві вареники? Вони не люблять тісноти, тому набери в каструлю мінімум 2 л води. Доведи до кипіння, додай дрібку солі та рослинну олію. Коли палюшки спливуть, готуй ще одну хвилину. Подавай ті самі ледачі вареники, як у садочку, з розтопленим вершковим маслом або варенням.
Пісні ліниві вареники з картоплею

А цей рецепт лінивих вареників стане в пригоді, коли свої дні доживає пюре. Або якщо дуже хочеться, можна робити його з нуля.
⏱️ Час приготування: 1 година (якщо робити пюре)
👥 Порція: 4
🔥 Калорійність: 215 ккал/100 г
Інгредієнти:
- 500 г картоплі;
- 200 г борошна;
- 1 яйце;
- 30 мл рослинної олії (приблизно 2 ст. л.);
- 50 г вершкового масла;
- 2 білі цибулини;
- сіль і перець до смаку.
Процес, як готувати ліниві вареники з картоплею, складається з двох етапів. Спершу треба зробити пюре без грудочок, повітряне та однорідне.
Порада: використовуй сорти з середнім рівнем крохмалю — з ними картопляне пюре виходить як треба.
Паралельно зроби засмажку з цибулі на вершковому маслі та олії. Нарізай її дрібненько, бо вона піде в тісто.

Готувати ліниві вареники з картоплею дуже просто:
- До холодного (!) пюре додай цибулю, яйце, борошно, сіль і перець, добре вимішай. Якщо вб’єш яйце у гарячу картоплю, воно завариться.
- Сформуй дві ковбаски та наріж кожну на однакові шматочки. За бажанням можеш притиснути заготовки, щоб зробити їх круглими.
- Відвари у підсоленій воді кілька хвилин, поки палюшки не спливуть.
Дуже смачні ліниві вареники з картоплі подають зі сметаною, грибами чи шкварками для непісного варіанту.
Зелені ліниві вареники з картоплею і сиром 2.0

Під певним кутом зору ньокі та наші ліниві палюшки мають дещо спільне, тому кухарі активно експериментують з рецептами. Саме тому пропоную ще одну версію картопляних вареників з італійськими мотивами.
⏱️ Час приготування: 1,5 години
👥 Порцій: 6-8
🔥 Калорійність: 135 ккал/100 г
Інгредієнти:
- 600 г картопляного пюре;
- 250 г сиру кисломолочного;
- 450 г замороженого шпинату (подрібненого);
- 2 яйця;
- 400 г пшеничного борошна;
- 2 зубчики часнику;
- сіль і перець до смаку;

Покроковий рецепт:
- Шпинат потрібно розморозити: відкинь його на дуршляк, залиш стікати. Додатково вичави усю зайву рідину.
- До пюре додай перетертий сир, шпинат, вбий яйця, натри дрібно часник і приправ сіллю та перцем. Перемішай.
- Починай вводити борошно, готуючи тісто, як в попередньому рецепті.
- Коли тісто стало еластичним, розділи на порції. Формуй ковбаску товщиною 2 см (на припиленій поверхні), відріж такі ж шматочки за шириною. Можеш надати їм форму подушечок або трохи приплюснути.
Скільки варити ліниві вареники зі шпинатом після спливання — десь 2-3 хв. Можна додати у підсолену воду трохи оливкової олії, щоб вони не злиплися. Подавай вареники на італійський лад з песто та пармезаном.
Солоні ліниві вареники з сиром простий рецепт

Солоні сирні палюшки з сиром можна назвати напівледачими, адже вони все одно не потребують довгого ліплення.
⏱️ Час приготування: 40 хвилин
👥 Порція: 2-3
🔥 Калорійність: 200 ккал/100 г
Інгредієнти:
- 400 г кисломолочного сиру;
- 1 яйце;
- 100 г борошна пшеничного;
- кріп свіжий або сушений;
- 100 г твердого сиру;
- сіль.

Переходимо до рецепта лінивих вареників:
- Розімни виделкою сир кисломолочний, додай зелень і яйце, приправ сіллю.
- Додай борошно та сформуй тісто. Залежно від вологості сиру, він може взяти трохи більше, ніж вказано. Мета — зробити еластичне, не липке тісто.
- Наріж твердий сир для начинки на кубики.
- Розділи тісто на порційні кульки. Руками розкочуй їх у кружечки. Вклади всередину кубик сиру та закрий кульку.
Порада: подібно до кропу та пюре в тісто додають різні компоненти. Так, популярні палюшки з капустою, гарбузовим пюре, буряком тощо.
Як варити цю красу: зачекай, поки закипить підсолена вода. Зменш вогонь: вода має бути гарячою, але не кипіти бурхливо. Додай вареники, вари приблизно 5 хвилин після повторного закипання. Ці солоні з сиром палюшки доповнюються сметаною з часником, вершковим маслом або просто свіжою зеленню.
Ніжні ліниві вареники з сиром солодкі з маком

Цікава варіація класичного рецепта — суто десертні ледачі смаколики.
⏱️ Час приготування: 30 хвилин
👥 Порція: 2
🔥 Калорійність: 175 ккал/100 г
Інгредієнти:
- 200 г кисломолочного сиру;
- 1 яйце;
- 40 г цукру білого;
- 1 пакетик (8-10 г) ванільного цукру/ванілін;
- 10-15 г маку;
- 175 г борошна.
Порада як зробити ніжні ліниві вареники: протри сир через сито або використай блендер, щоб збити його в однорідну масу без грудочок.

Як робити макові ледачі вареники:
- До сиру додай яйце, цукор і ванільний цукор, мак, ретельно перемішай.
- Додавай борошно, замішуючи тісто спочатку ложкою. Потім вимішуй руками. Тісто має тримати форму, але бути м’яким.
- Припили поверхню борошном. Відщипуй невеликі шматочки, формуй їх у кульки, які теж слід обваляти в борошні.
Важливий крок — як варити, оскільки ці ліниві вареники мають делікатну текстуру. Доведи воду до кипіння, потім зменш вогонь до середнього. І тільки зараз додавай палюшки. Як спливуть, дуже смачні ліниві вареники з маком до сніданку готові. Подавай з вишнею чи іншими ягодами, джемом або згущеним молоком.
Рецепт лінивих вареників з манкою

Якщо десь у коморі лежить манка, готуй смаколик з цією крупою та лимонною цедрою. Однак цей рецепт займе більше часу, ніж інші, адже тісту треба відпочити мінімум годину.
⏱️ Час приготування: 1,5 години
👥 Порція: 2
🔥 Калорійність: 150 ккал/100 г
Інгредієнти:
- 200 г кисломолочного сиру
- 30 г манної крупи
- 1 яйце
- 15 г цукру
- цедра половини невеликого лимона
- дрібка солі

Лимонні ледачі вареники покроково:
- Перетри сир виделкою, додай яйце, цукор, лимонну цедру.
- Додай манку та перемішай. Дай відстоятися в холодильнику мінімум 1 годину, можна залишати на ніч.
- Присип поверхню манною крупою.
- Обваляй тісто, розділи на 2 частини. Формуй ковбаски, активно обкочуючи їх у манці.
- Розділи їх на порційні шматочки.
Скільки варити ліниві вареники з манки — приблизно 5 хв у підсоленій воді після того, як вони спливуть. Візьми велику каструлю або розділи на партії, адже під час варіння палюшки збільшаться в розмірі. Подавай з вершковим маслом, цукром або іншими топінгами на вибір.
Як приготувати ліниві вареники без яєць

Популярне запитання від господинь: а як зробити ліниві вареники без яєць? Це можливо, але тоді вони будуть не такими й ледачими.
Еластичності тісту надає глютен, який утворюється під час взаємодії білків в пшеничному борошні та води. Яйце — це швидкий обхідний шлях: воно теж бере участь у глютенізації, а ще зв’язує інгредієнти завдяки жовтку.
Коротка відповідь така: щоб приготувати ледачі вареники без яєць, потрібно довше вимішувати тісто руками та дати йому постояти 15-30 хвилин. Як варити такі вареники — неважливо, за часом вони готуються так само як і звичайні.
Безглютенові ліниві вареники на рисовому борошні

Нетолерантність до глютену не привід відмовляти собі в смачних варениках. Теоретично їх можна готувати на будь-якому борошні, проте на колір і смак товариш не всяк. Найбільш нейтральні за смаком виходять палюшки на рисовому борошні.
⏱️ Час приготування: 20 хвилин
👥 Порція: 2
🔥 Калорійність: 155 ккал/100 г
Інгредієнти:
- 300 г кисломолочного сиру;
- 50 г рисового борошна;
- 30 г цукру;
- 1 яйце;
- дрібка солі.

Рецепт по кроках:
- Перебий у блендері або перетри крізь сито сир.
- Додай до нього яйце, сіль, цукор і перемішай.
- Поступово вмішуй рисове борошно, спершу ложкою, потім руками.
- Припили поверхню тим же борошном. Як зазвичай, формуй ковбаску та нарізай майбутні вареники.
Інструкція як варити така сама, як і в класичних: велика каструля, підсолена вода, 2-3 хв після повторного закипання. Подавай із вершковим маслом або солодкими соусами.
До слова, багато в чому смак страви залежить від того, з чим її їсти. Від класичного вершкового масла до апельсинового, ягідного чи йогуртового соусу з м’ятою — варіацій безліч.
Сподіваюся, я нагадала тобі про ледачі смаколики, які можна готувати й до сніданку, й на обід чи вечерю. Хоч солоні та солодкі палюшки мають доступний перелік інгредієнтів, вони можуть бути вишуканою стравою!