ПродуктиПоради та добірки

Ліниві вареники: солодкі та солоні рецепти

8 Хв

Розповідаємо, як приготувати солодкі та солоні ліниві вареники. Рецепти ніжні, прості та смачні як в садочку.

М’які, солодкі та ніжні ліниві вареники були частими гостями на столах нашого дитинства. Втім здається, що цей рецепт був несправедливо забутий, коли майже у кожній крамниці з’явилися готові напівфабрикати. Ніжні ліниві вареники — це не тільки швидкий, а й корисний сніданок для дітей і дорослих. Їх легко зробити заздалегідь та зберігати заготовки у морозильній камері. Тож, беремося до справи й готуємо дуже смачні ліниві вареники!

Також буде цікаво

Класичні ліниві вареники з сиром, як в садочку

Ліниві вареники з сиром

Кортить поностальгувати? Цей рецепт лінивих вареників повертає у дитинство. Хоч і кажуть, що раніше трава була зеленішою, а сир смачніший, все одно вийде приготувати ледачі смаколики вдома. 

⏱️ Час приготування: 30 хвилин
👥 Порція: 2-3
🔥 Калорійність: 250 ккал/100 г

Інгредієнти:

  • 250 г кисломолочного сиру (5%);
  • 1 яйце;
  • 20 г цукру;
  • 1 пакетик (8-10 г) ванільного цукру;
  • 100 г борошна пшеничного;
  • 20 г розтопленого вершкового масла;
  • 30 мл рослинної олії (приблизно 2 ст. л);
  • сіль.
Ліниві вареники з сиром

Як зробити солодкі ліниві вареники з сиром як в дитинстві:

  1. Розітри виделкою кисломолочний сир.
  2. В іншій ємності розбий яйце, додай цукор і ванільний цукор, дрібку солі. Збий вінчиком до однорідності.
  3. Перелий суміш до сиру. Поступово вмішуй борошно спочатку ложкою, потім руками.
  4. Перенеси тісто на припилену поверхню. Вимішуй, допоки воно не стане однорідним, але буде м’яким (якщо липне до рук — це нормально).
  5. Сформуй ковбаску діаметром 2,5-3 см. Наріж її на шматочки довжиною 2 см.
  6. Поклади заготовки на припилену борошном поверхню та трохи посип зрізи зверху.

Порада: збільшуй інгредієнти та готуй палюшки про запас — зберігай їх у морозильнику.

Як і скільки варити ліниві вареники? Вони не люблять тісноти, тому набери в каструлю мінімум 2 л води. Доведи до кипіння, додай дрібку солі та рослинну олію. Коли палюшки спливуть, готуй ще одну хвилину. Подавай ті самі ледачі вареники, як у садочку, з розтопленим вершковим маслом або варенням.

Пісні ліниві вареники з картоплею 

Ліниві вареники з картоплею

А цей рецепт лінивих вареників стане в пригоді, коли свої дні доживає пюре. Або якщо дуже хочеться, можна робити його з нуля.

⏱️ Час приготування: 1 година (якщо робити пюре)
👥 Порція: 4
🔥 Калорійність: 215 ккал/100 г

Інгредієнти:

  • 500 г картоплі;
  • 200 г борошна;
  • 1 яйце;
  • 30 мл рослинної олії (приблизно 2 ст. л.);
  • 50 г вершкового масла;
  • 2 білі цибулини;
  • сіль і перець до смаку.

Процес, як готувати ліниві вареники з картоплею, складається з двох етапів. Спершу треба зробити пюре без грудочок, повітряне та однорідне.

Порада: використовуй сорти з середнім рівнем крохмалю — з ними картопляне пюре виходить як треба.

Паралельно зроби засмажку з цибулі на вершковому маслі та олії. Нарізай її дрібненько, бо вона піде в тісто.

Ліниві вареники з картоплею

Готувати ліниві вареники з картоплею дуже просто:

  1. До холодного (!) пюре додай цибулю, яйце, борошно, сіль і перець, добре вимішай. Якщо вб’єш яйце у гарячу картоплю, воно завариться.
  2. Сформуй дві ковбаски та наріж кожну на однакові шматочки. За бажанням можеш притиснути заготовки, щоб зробити їх круглими. 
  3. Відвари у підсоленій воді кілька хвилин, поки палюшки не спливуть.

Дуже смачні ліниві вареники з картоплі подають зі сметаною, грибами чи шкварками для непісного варіанту.

Зелені ліниві вареники з картоплею і сиром 2.0

Зелені ледачі вареники

Під певним кутом зору ньокі та наші ліниві палюшки мають дещо спільне, тому кухарі активно експериментують з рецептами. Саме тому пропоную ще одну версію картопляних вареників з італійськими мотивами.

⏱️ Час приготування: 1,5 години 
👥 Порцій: 6-8
🔥 Калорійність: 135 ккал/100 г

Інгредієнти:

  • 600 г картопляного пюре;
  • 250 г сиру кисломолочного;
  • 450 г замороженого шпинату (подрібненого);
  • 2 яйця;
  • 400 г пшеничного борошна;
  • 2 зубчики часнику;
  • сіль і перець до смаку;
Зелені ледачі вареники

Покроковий рецепт:

  1. Шпинат потрібно розморозити: відкинь його на дуршляк, залиш стікати. Додатково вичави усю зайву рідину.
  2. До пюре додай перетертий сир, шпинат, вбий яйця, натри дрібно часник і приправ сіллю та перцем. Перемішай.
  3. Починай вводити борошно, готуючи тісто, як в попередньому рецепті.
  4. Коли тісто стало еластичним, розділи на порції. Формуй ковбаску товщиною 2 см (на припиленій поверхні), відріж такі ж шматочки за шириною. Можеш надати їм форму подушечок або трохи приплюснути.

Скільки варити ліниві вареники зі шпинатом після спливання — десь 2-3 хв. Можна додати у підсолену воду трохи оливкової олії, щоб вони не злиплися. Подавай вареники на італійський лад з песто та пармезаном.

Солоні ліниві вареники з сиром простий рецепт

Солоні ліниві вареники з сиром

Солоні сирні палюшки з сиром можна назвати напівледачими, адже вони все одно не потребують довгого ліплення. 

⏱️ Час приготування: 40 хвилин
👥 Порція: 2-3 
🔥 Калорійність: 200 ккал/100 г

Інгредієнти:

  • 400 г кисломолочного сиру;
  • 1 яйце;
  • 100 г борошна пшеничного;
  • кріп свіжий або сушений;
  • 100 г твердого сиру;
  • сіль.
Солоні ліниві вареники з сиром

Переходимо до рецепта лінивих вареників:

  1. Розімни виделкою сир кисломолочний, додай зелень і яйце, приправ сіллю. 
  2. Додай борошно та сформуй тісто. Залежно від вологості сиру, він може взяти трохи більше, ніж вказано. Мета — зробити еластичне, не липке тісто.
  3. Наріж твердий сир для начинки на кубики. 
  4. Розділи тісто на порційні кульки. Руками розкочуй їх у кружечки. Вклади всередину кубик сиру та закрий кульку.

Порада: подібно до кропу та пюре в тісто додають різні компоненти. Так, популярні палюшки з капустою, гарбузовим пюре, буряком тощо.

Як варити цю красу: зачекай, поки закипить підсолена вода. Зменш вогонь: вода має бути гарячою, але не кипіти бурхливо. Додай вареники, вари приблизно 5 хвилин після повторного закипання. Ці солоні з сиром палюшки доповнюються сметаною з часником, вершковим маслом або просто свіжою зеленню.  

Ніжні ліниві вареники з сиром солодкі з маком

Ліниві вареники з маком

Цікава варіація класичного рецепта — суто десертні ледачі смаколики

⏱️ Час приготування: 30 хвилин
👥 Порція: 2 
🔥 Калорійність: 175 ккал/100 г

Інгредієнти:

  • 200 г кисломолочного сиру;
  • 1 яйце;
  • 40 г цукру білого;
  • 1 пакетик (8-10 г) ванільного цукру/ванілін; 
  • 10-15 г маку;
  • 175 г борошна.

Порада як зробити ніжні ліниві вареники: протри сир через сито або використай блендер, щоб збити його в однорідну масу без грудочок.

Ліниві вареники з маком

Як робити макові ледачі вареники:

  1. До сиру додай яйце, цукор і ванільний цукор, мак, ретельно перемішай.
  2. Додавай борошно, замішуючи тісто спочатку ложкою. Потім вимішуй руками. Тісто має тримати форму, але бути м’яким.
  3. Припили поверхню борошном. Відщипуй невеликі шматочки, формуй їх у кульки, які теж слід обваляти в борошні.

Важливий крок — як варити, оскільки ці ліниві вареники мають делікатну текстуру.  Доведи воду до кипіння, потім зменш вогонь до середнього. І тільки зараз додавай палюшки. Як спливуть, дуже смачні ліниві вареники з маком до сніданку готові. Подавай з вишнею чи іншими ягодами, джемом або згущеним молоком.

Також буде цікаво

Рецепт лінивих вареників з манкою

Ліниві вареників з манкою

Якщо десь у коморі лежить манка, готуй смаколик з цією крупою та лимонною цедрою. Однак цей рецепт займе більше часу, ніж інші, адже тісту треба відпочити мінімум годину.

⏱️ Час приготування: 1,5 години
👥 Порція: 2
🔥 Калорійність: 150 ккал/100 г

Інгредієнти:

  • 200 г кисломолочного сиру
  • 30 г манної крупи
  • 1 яйце
  • 15 г цукру
  • цедра половини невеликого лимона
  • дрібка солі
Ліниві вареників з манкою

Лимонні ледачі вареники покроково:

  1. Перетри сир виделкою, додай яйце, цукор, лимонну цедру.
  2. Додай манку та перемішай. Дай відстоятися в холодильнику мінімум 1 годину, можна залишати на ніч.
  3. Присип поверхню манною крупою. 
  4. Обваляй тісто, розділи на 2 частини. Формуй ковбаски, активно обкочуючи їх у манці.
  5. Розділи їх на порційні шматочки.  

Скільки варити ліниві вареники з манки — приблизно 5 хв у підсоленій воді після того, як вони спливуть. Візьми велику каструлю або розділи на партії, адже під час варіння палюшки збільшаться в розмірі. Подавай з вершковим маслом, цукром або іншими топінгами на вибір.

Також буде цікаво

Як приготувати ліниві вареники без яєць

Як приготувати ліниві вареники без яєць

Популярне запитання від господинь: а як зробити ліниві вареники без яєць? Це можливо, але тоді вони будуть не такими й ледачими. 

Еластичності тісту надає глютен, який утворюється під час взаємодії білків в пшеничному борошні та води. Яйце — це швидкий обхідний шлях: воно теж бере участь у глютенізації, а ще зв’язує інгредієнти завдяки жовтку. 

Коротка відповідь така: щоб приготувати ледачі вареники без яєць, потрібно довше вимішувати тісто руками та дати йому постояти 15-30 хвилин. Як варити такі вареники — неважливо, за часом вони готуються так само як і звичайні.

Безглютенові ліниві вареники на рисовому борошні

Безглютенові ледачі вареники

Нетолерантність до глютену не привід відмовляти собі в смачних варениках. Теоретично їх можна готувати на будь-якому борошні, проте на колір і смак товариш не всяк. Найбільш нейтральні за смаком виходять палюшки на рисовому борошні.

⏱️ Час приготування: 20 хвилин
👥 Порція: 2
🔥 Калорійність: 155 ккал/100 г

Інгредієнти:

  • 300 г кисломолочного сиру;
  • 50 г рисового борошна;
  • 30 г цукру;
  • 1 яйце;
  • дрібка солі.
Безглютенові ледачі вареники

Рецепт по кроках:

  1. Перебий у блендері або перетри крізь сито сир.
  2. Додай до нього яйце, сіль, цукор і перемішай. 
  3. Поступово вмішуй рисове борошно, спершу ложкою, потім руками. 
  4. Припили поверхню тим же борошном. Як зазвичай, формуй ковбаску та нарізай майбутні вареники.

Інструкція як варити така сама, як і в класичних: велика каструля, підсолена вода, 2-3 хв після повторного закипання. Подавай із вершковим маслом або солодкими соусами.

До слова, багато в чому смак страви залежить від того, з чим її їсти. Від класичного вершкового масла до апельсинового, ягідного чи йогуртового соусу з м’ятою — варіацій безліч. 


Сподіваюся, я нагадала тобі про ледачі смаколики, які можна готувати й до сніданку, й на обід чи вечерю. Хоч солоні та солодкі палюшки мають доступний перелік інгредієнтів, вони можуть бути вишуканою стравою! 

Avatar photo
15 записи

Про автора
Філологиня, яка ще досі грає у слова. Створюю статті з думкою: «Їж, пиши, редагуй» — повторювати до готовності смачного контенту. Вегетаріанка, надихаюсь світом. Побачимося на сторінках M Journal!
статті
Схожі записи
ПродуктиКондитерські вироби

Меренговий рулет: прості рецепти, як зробити та прикрасити

11 Хв
Ділимося секретами приготування меренгового рулету.
ПродуктиКондитерські вироби

Шоколадний торт: смачні рецепти в домашніх умовах

11 Хв
Розповідаємо, як приготувати в домашніх умовах смачний та пухкий шоколадний торт.
ПродуктиПоради та добірки

Рублені котлети: рецепти зі свинини, курячого філе та риби

7 Хв
Розкриваємо секрети приготування рублених котлет у різних варіаціях.
Розсилка з корисними лайфгаками
та важливими штуками

Обираємо найцікавіше та відправляємо листа раз на місяць

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

×
ПродуктиПоради та добірки

Смачні домашні котлети: 6 рецептів