Розповідаємо, що таке абсент, чим вирізняється його смак та як правильно пити чистим та в коктейлях.
У цій статті:
Склянка, шумівка, цукор-рафінад, крижана вода… Впізнаєш вайб цього алкоголю? Правильно, мова піде про напій, що певний час вважався богемним — абсент. Часом його називають полинівкою та пов’язують з мареннями, які можуть виникнути після надмірного вживання. Тож перш ніж розповісти, що таке абсент та як його пити, нагадаємо про важливість контрольованого підходу до кількості алкоголю. Вживай стримано та свідомо, щоб отримати лише приємні відчуття, а не похмілля та шкоду здоров’ю. Втім, давай про все по черзі.
Що таке абсент
Абсент — це спиртова настоянка на травах, основними з яких є полин, аніс та фенхель. Як і багато інших схожих напоїв, абсент мав стати ліками проти усіх захворювань, коли наприкінці 18 сторіччя вперше був вироблений одним французьким аптекарем. Вилікувати ним людство не вдалося, а от надихнути багатьох митців так. У контексті абсенту так чи інакше спливають імена Едгара Дега, Едуарда Мане, Поля Верлена, Вінсента Ван Гога, Пабло Пікассо тощо.
Злі язики пов’язують популярність абсенту серед богемної публіки з наявністю у ньому хімічної речовини під назвою туйон, яка здатна викликати галюцинації, марення й інші симптоми наркотичного сп’яніння. Через це полинівка певний час навіть була під забороною у деяких країнах. Але більш сучасні дослідження схиляються до того, що вплив туйона в напої перебільшений. А от міцність відчутно впливає на результат споживання.
Зараз у різних виробників свій погляд, скільки градусів має абсент: від 45 до 85. Але вважається, що оптимально — це 70%, адже саме така концентрація алкоголю найліпше розкриває ефірні олії рослин, на яких він настоюється. Окрім вище названих, у рецептурі можуть бути наявні перцева м’ята, коріандр, вероніка, меліса, корінь дягелю тощо.
Цікаві штуки на MAUDAU
Який смак має абсент
Полин, основний інгредієнт абсенту, має гіркий смак, фенхель та аніс — солодкуваті, перцева м’ята — трошки пекуча. Чи такий опис допоможе визначити смак настоянки? А якщо додати пряні аромати складників та відчуття від міцного алкоголю? Ясно одне — раз скуштувавши цей напій, ти ніколи ні з чим його не переплутаєш. Дехто визначає це “чарівне зілля” як схоже на сироп від кашлю. Але, скажемо чесно, той, хто це говорить, мав справу з дешевим варіантом невисокої якості. Справжній абсент одночасно вишуканий та агресивний, абсолютно точно має сильний смак й додає характеру коктейлям, а господарю, який пригощає ним своїх гостей, трохи зухвалості.
Як пити абсент
Найперше, що потрібно знати про те, як правильно пити абсент: високий градус алкоголю може миттєво попалити твої смакові рецептори, тому варто вгамувати цікавість й знайомитися з напоєм без поспіху. Пам’ятаєш набір предметів на початку статті? Час пояснити, як з їхньою допомогою можна отримати насолоду від полиневої настоянки. Цей метод пити абсент називають французьким. Він передбачає пропорцію алкоголю та води 1:5. Тепер покроково:
- У високу рюмку або фужер налий невелику кількість абсенту.
- На обідок посудини поклади шумівку, тобто пласку ложку з отворами, яку можна замінити великою виделкою.
- Зверху на цю споруду виклади кубик цукру і тоненькою цівкою наливай на нього чисту крижану воду. Пам’ятай, поспішати не слід, цукор має спочатку всотувати воду, а потім поступово танути під її впливом.
- Коли він повністю розчиниться, солодка рідина, стікаючи в абсент, утворить мутні розводи — так зреагує суміш ефірних олій. Ти відчуєш посилення трав’яного аромату і нарешті зможеш познайомитися з чар-зіллям.
- Але все одно не поспішай, пий маленькими ковтками, не затримуй рідину в ротовій порожнині надовго.
Тепер ти розумієш, чому абсент — це культовий напій богеми? Не тільки через балансування на грані між дозволеним та забороненим, а ще й через ритуал, який не може не заворожувати.
В інтернеті можна знайти відео, на яких замість поливати водою, цукор підпалюють. Це теж варіант, як пити абсент, але якщо вирішиш спробувати, дотримуйся правил пожежної безпеки.
Не заборонено вживати полинівку й у чистому вигляді. Для цього охолоди напій до 0°C, налий у вузький келих–шот, пий одним махом.
Коктейлі з абсентом
Такий неординарний смак, як в абсенту, не міг не привернути увагу поціновувачів змішувати усе з усім. В інших публікаціях MJournal ти можеш знайти наступні рецепти міксів з додаванням цього виду алкоголю:
А зараз розповімо, як пити абсент, у складі інших цікавих та смачних коктейлів.
«Молоко левиці»
🍽️ Кількість порцій — 2
✔️ Енергетична цінність — 101 кКал/100 г
⌛ Час приготування — 3 хвилини
Якщо є розподіл на чоловічі та жіночі коктейлі, то цей з останніх. Але ти ж розумієш, що це досить відносно? Головне, щоб смакувало.
Отже, тобі знадобиться:
- нежирне молоко — 100 мл;
- абсент — 60 мл;
- банан — 1 шт.
Змішуй так:
- Поріж банан, залиш два кружечки, решту поклади у блендер.
- Додай молоко та абсент, збий до утворення однорідної маси.
Подавай у високому стакані, прикрашеному кружечком банана і з соломинкою.
Коктейль з абсентом медовий
🍽️ Кількість порцій — 2
✔️ Енергетична цінність — 171 кКал/100 г
⌛ Час приготування — 10 хвилини
Навколо цього коктейлю можна організувати цілу окрему вечірку, адже він чудово замінить вже трішки банальний глінтвейн.
Інгредієнти:
- абсент — 50 мл;
- лимонний сік — 60 мл;
- мед — 40 мл.
Етапи приготування:
- Візьми посуд, з якого буде зручно розливати по склянках лимонно-медовий сироп, який ти звариш.
- Вилий у нього ⅔ лимонного соку та розігрій до температури приблизно 60°C.
- Додай мед, ретельно перемішай й ще трішки підігрій, але не доводь до кипіння.
- На дно склянки налий порцію абсенту.
- Візьми чайну ложку, тримай її в склянці у підвішеному положенні, по ній обережно тоненькою цівкою наливай лимонний сік, а потім сироп, який ти зварила.
Коктейль має вийти тришаровим. Пити його краще одним духом.
Коктейль зі спрайтом «Поштовх»
🍽️ Кількість порцій — 1
✔️ Енергетична цінність — 82 кКал/100 г
⌛ Час приготування — 1 хвилина
Щоб приготувати цей коктейль з абсентом, готуйся застосувати фізичну силу ;-). Це, звичайно жарт, але коли будеш змішувати напій, будь ласка, не перестарайся з поштовхом, щоб не розбити склянку й не поранитися.
Інгредієнти:
- абсент — 40 мл;
- «Спрайт» — 140 мл.
Додатково — серветка.
Змішуй за таким планом:
- Візьми високу склянку вмістом не менше 200 мл.
- Налий “Спрайт”.
- Обережно додай абсент.
- Прослідкуй, щоб вміст не доходив до країв склянки, накрий її серветкою й стукни донцем об стіл.
Запам’ятай, як правильно пити абсент у цьому коктейлі: одним махом одразу, як він спіниться.
Коктейль «Полум’я Кюрасао»
🍽️ Кількість порцій — 1
✔️ Енергетична цінність — 270 кКал/100 г
⌛ Час приготування — 2 хвилини
Це дуже оригінальний та ефектний коктейль, але мусимо попередити, що під час його приготування в домашніх умовах варто приділити увагу пожежній безпеці. Якщо у доступі немає вогнегасника, то приготуй про всяк випадок хоча б велику ємність з водою. Для цього напою знадобиться шейкер та коктейльні трубочки.
Інгредієнти:
- абсент — 30 мл;
- горілка — 30 мл;
- лікер Блю Курасао — 30 мл;
- вершки — 30 мл.
Змішуй за таким планом:
- У шейкер влий усі інгредієнти та ретельно заміксуй їх. Лід не потрібен.
- Налий коктейль у келих та підпали.
Зверни увагу, як правильно пити абсент у коктейлях, що палають: через скляну трубочку, яку слід занурити на дно келиха.
Сподіваємося, тобі було цікаво дізнатися, що абсент — це дійсно щось особливе, а надані рецепти стануть у пригоді для твоїх вечірок та посиденьок з друзями.