Алкогольні напоїВино

Вино та млинці: добірка цікавих пар від сомельє

4 Хв

Розповідаємо про цікаві та смачні поєднання млинців з вином. 

Масляна у 2025 році починається 24 лютого і, як правило, в усіх закладах стартує сезон млинців, оладок та панкейків.

Не знаю, чи можна придумати ще щось більш гастрономічне та універсальне на рахунок поєднання з вином, ніж млинці. Все залежить від того, що ви покладете всередину, та скільки цукру буде у самому тісті.

Кожен уявляє щось своє, коли думає про млинці. Одні мріють про млинчики, закручені із зернистим сиром та родзинками. Хтось готує корисні шпинатні з цільнозернового борошна. Хтось щедро поливає згущеним молоком, а хтось з ікрою запиває шампанським. Поділюсь декількома класичними та не дуже поєднаннями з вином, які класно впишуться у ваше недільне масляне меню.

Також буде цікаво

Млинці з паштетом та червоним сухим

Млинці з паштетом

Млинці з паштетом (краще домашнім), інжиром та джемом чудово доповнить пляшка червоного із невисоким залишковим цукром. Щоб вино добре поєднувалося зі стравою, воно має бути хоч на крихту солодше за неї. Класно підійде червоне сухе Zonin Valpolicella Classico Superiore Ripasso. Тут використали трохи підвʼялених виноградних ягід, і тому це вино не має високої кислотності, але достатню, щоб балансувати із жирним паштетом.

Гречані млинці  з білим напівсухим

Млинці гречані

Наступну пару підберу для гречаних млинців з козячим сиром та медом. Досить просте, але не банальне поєднання. Для приготування в домашніх умовах використайте гречане борошно та свіжий козирний сир. Він зазвичай продається у формі поліна або бюше. 

Козячий сир – це спеціалітет французької долини Луари, тому і вино треба брати звідти. Оскільки у нас є мед, і ми памʼятаємо про принцип поєднання, то беремо біле напівсухе  Famille Bougrier Vouvray із винограду Шенен Блан. Свіжість цього сорту буде прекраснопоєднуватисьь із травʼянистими нотами та кислотністю козячого сиру, а аромат та смак стиглих жовтих яблук буде балансувати із приємною гречаною гірчинкою.

Млинці з білими грибами та білим сухим

Млинці з грибами

Млинці з білими грибами та вершковим соусом – поєднання, яке не варто оминати увагою. Гриби важливо не блендерити, а дрібно нарізати та обсмажити на вершковому маслі з часником та цибулькою. Тоді грибна текстура буде краще відчуватися. 

Під таку страву треба насичене бочкове біле вино, і Шардоне Frumushika-Nova Limited Edition підійде якнайкраще. Шардоне завжди має високу кислотність та буде дуже добре балансувати жирний вершковий соус. А спеції та ваніль від дубової бочки, де витримувалося це біле сухе вино, буде дуже добре компенсувати ніжний лісовий грибний смак. 

Млинці з куркою та рожевим сухим

Млинці з куркою

Млинці з куркою та сиром – наша звична класика. Дуже універсальна страва з погляду підбору вина, бо тут можна майже все на світі. Наприклад, візьміть рожеве напівсухе Verdegar Vinho Verde Espadeiro Rosado. Тут свіжі червоні ягоди класно підкреслять нежирну текстуру курячої грудки, але і легка кислотність буде добре справлятися із жирністю сиру.

Млинці з сиром та солодким ігристим

Млинці з сиром

Якщо взяти звичні нам млинці із сиром та родзинками, але додавати у них не дуже багато цукру, то класно поєднається з ними біле ігристе вино Arione Asti DOCG. Легке, не дуже алкогольне, солодке, з ароматом тропічних фруктів та квітів, дуже легко доповнить кислинку сиру. Та і з солодкими родзинками йому також вистачить сили впоратись.

Млинці з бананом та червоним солодким

Млинці з бананом

Млинці з бананом та шоколадом – популярне десертне поєднання. Багато солодкого, плюс легку приємну гірчинку шоколаду треба втамувати солодкими стиглими червоними ягодами, які можна знайти у Порто. Наприклад, спробуй портв

Млинці з яблуками та білим солодким

Млинці з яблуками

Млинці з яблуками, карамеллю та корицею – ще одне дуже розповсюджене поєднання. В цій страві прям дуже багато солодкого, і підібрати ще солодше вино – той ще челендж. Спробуйте Valdespino Pedro Ximinez El Candado – і пляшка невелика, можна на двох розділити за вечерею, і херес солодкий унікальний. Кориці та карамелі треба такі ж сильні за впливом на рецептори дескриптори. Тому темний, тягучий та солодкий херес зі злегка оксидативними характеристиками буде дуже добре поєднуватись із такими млинцями. 


Правильні поєднання відтінків смаку допоможуть отримати ще більше задоволення від кожного шматочка страви та кожного ковтка вина. Тож зберігайте посилання на статтю, щоб завжди мати під рукою підказку. Смачного усім та гарної Масниці 2025!

Сомельє Марина Ревкова, експертка та авторка M Journal
13 записи

Про автора
Привіт, мене звати Марина Ревкова, я сомельє. У світі вина вже майже 7 років, але за цей час вже встигла стати Кращим сомельє України та представляти нашу країну на всесвітніх конкурсах сомельє. Я працювала в найбільшому винному ресторані України, отримала диплом міжнародної асоціації сомельє та третій рівень міжнародної школи WSET. Зараз навчаюсь на фінальному курсі і невдовзі сподіваюсь стати пʼятою українкою, яка має цю кваліфікацію. Буду знайомити вас із світом вина, а також робити огляди і підбірки найкращих пляшок.
статті
Схожі записи
Алкогольні напоїРом

Що таке витриманий ром та як його пити: поради сомельє

7 Хв
Розповідаємо, в чому особливості витриманого рому, ділимось тонкощами, як його пити.
Алкогольні напоїЦікаві добірки

Що таке кордіал та як його використовувати в коктейлях

8 Хв
Розповідаємо, що таке кордіал, чим він відрізняється від сиропу та яка його роль у барних міксах.
Алкогольні напоїВиноІгристе і шампанське

Жінки у виноробстві: як вони змінюють світ вина  

4 Хв
Розповідаємо про жінок у виноробстві, які успішно змінюють світ вина в Україні та інших країнах.
Розсилка з корисними лайфгаками
та важливими штуками

Обираємо найцікавіше та відправляємо листа раз на місяць

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

×
Онлайн-барАлкогольні напоїІгристе і шампанське

Що таке просекко та як його пити: добірка від сомельє