Сомельє Марина Ревкова, амбасадорка MAUDAU, розповість, які особливості має вино Піно Гріджіо (Піно Грі) та які цікаві варіанти варто спробувати.
У цій статті:
Піно Грі, або ж Піно Гріджіо — це сорт винограду, який дав назву однойменному вину. Останнім часом воно знаходить все більше прихильників, адже є досить зрозумілим, без надмірної кислотності, представлене в різних діапазонах цін. У цій статті спеціально для M Journal сомельє Марина Ревкова, амбасадорка MAUDAU, поділиться своїм експертним поглядом на особливості вина Піно Гріджіо (Піно Грі) з різних регіонів, а також розповість, з яких пляшок варто розпочати знайомство з ним.
100 відтінків Піно Грі
Я не знаю людину, яка геть не чула про цей сорт винограду. Він скрізь називається по-різному. Наприклад, в Італії це Піно Гріджо (Pinot Grigio), в Німеччині та Австрії — Граубургундер, у французькій Савуа — Мальвуазі, а в Ельзасі до 2007 року його взагалі називали Токаєм.
Піно (Pinot) з французької перекладається “шишка”, а Грі (Gris) – сірий. Пояснюється просто: всі сорти, назви яких починаються з Піно, гронами дуже схожі на шишки, мають добре притиснуті одна до одної ягоди та шишкоподібну форму.
Піно Грі (Pinot Gris) – це свого роду мутація від сорту Піно Нуар. Його особливість в тому, що шкірка рожева, але здебільшого з нього виробляють білі вина. Хоча рожеве Піно Грі також існує! А які прекрасні оранжі він може дати, якщо вміти працювати зі шкіркою та контролювати температуру! Але про все послідовно.
Зʼявився цей сорт у французькій Бургундії. Він там і досі є, але Бургундія славиться геть іншими винами, і використовувати дуже дорогі землі для Піно Грі невигідно, коли є Шардоне, за який віддають усі гроші світу.
Піно Грі: зрозумілі бюджетні варіанти
Чому Піно Грі (Pinot Gris) — це вино, відоме й обожнюване багатьма для літніх вечорів на балконі, вечірок із друзями, дівич-вечорів та просто під серіал? Бо здебільшого, якщо ми говоримо про велике виробництво, воно не має високого алкоголю, високої кислотності та якихось дуже виражених особливих смакових характеристик. Ми звикли, що Піно Грі (Pinot Grigio) коштує на полиці в супермаркеті до 300 грн, і це завжди буде 100% попадання, що очікування відповідатимуть реальності. Легеньке винце з літнім вайбом, особливо якщо його охолодити до 8-10 градусів, пахне віддалено білим персиком та цитрусом – що може бути краще? Ось вам пару прикладів саме такого Піно Грі: комерційного, простого, але зрозумілого, прямого і чесного:
Піно Грі з Ельзасу
В Ельзасі Піно Грі — це сорт, який вважається благородним. Він чутливий до благородної плісняви й може давати прекрасні вина, як сухі, так і з залишковим цукром.
Візьміть до цього Піно Грі шматочок свіжого козячого сиру з абрикосовим конфітюром – і буде вам щастя.
Цікаві пляшки Піно Гріджо з Італії
Велетенська частина цього вина виробляється та експортується з Італії. Такі регіони, як Венето та Фріулі на північному сході країни є лідерами та найбільшими гроверами. Якщо ви вже втомилися від простих водянистих Піно Гріджо (Pinot Grigio), спробуйте оці:
- Frescobaldi Aâems Pinot Grigio біле сухе. Тут є такий обережний дотик бочкової витримки, який дозволить поєднувати це вино Піно Гріджіо вже зі складнішими стравами, наприклад, курячим філе, запеченим зі спеціями із селеровим пюре. Легка ванільна спеція від бочки буде дуже добре гармоніювати зі спеціями для м’яса, а легка освіжаюча кислотність вина підкреслить ніжну та нежирну м’ясну текстуру. Спробуйте!
- Вино Il Carpino Vini Maceraé Vis Uvae 2010 IGT. Сила винограду – так перекладається назва. Це помаранчеве вино, яке просто потребує до себе їжі. Воно було у контакті з виноградною шкіркою аж 10 днів, звідки взяло трохи терпкості, а також ароматів смажених горіхів та сухофруктів. У цьому випадку його треба поєднувати із чимось більш насиченим, із більшим вмістом жиру та волокон, зі стравою, яка має більш щільну текстуру. Наприклад, вирізкою зі свинини, смаженою або запеченою із карамелізованою цибулею, пюре з моркви або цвітної капусти. Таніни чудово звʼяжуться із соковитим мʼясом, а природна кислотність прекрасно балансуватиме солодкість від цибулі.
Гастрономічний Піно Грі з Альто Адідже
Ось невелика підбірка з прохолодного регіону Альто Адідже, де Піно Грі виходить більш цікавий, ароматний і водночас більш гастрономічний:
Помаранчевий Піно Гріджо зі Словенії
Але регіон, де Піно Грі дійсно є зіркою і візитівкою країни – це Словенія. Вона відома чистим натуральним та часто помаранчевим Піно Гріджо, яке дивує весь світ. Наприклад, спробуйте Kabaj Sivi Pinot.
Взагалі, немає жодних правил у смаках на вино. Це не гріх і не сором любити напівсухе чи напівсолодке. Не слухайте жодних снобів та найголовніше – споживайте відповідально!