Алкогольні напоїВино

Рожеві вина та ігристі: добірка від сомельє

8 Хв

Розповідаємо, як роблять рожеве вино, з чим його пити та ділимось добіркою від професійного сомельє.

Рожеве вино давно вийшло за межі сезонного напою для теплих днів. Його п’ють і взимку, і влітку, з гастрономією або без. Можна навіть сказати, що зірка рожевого вина стрімко злітає на небосхил винного світу. І це не просто слова, а сухі цифри. Тож пропоную розібратися, як його виготовляють та що точно варто спробувати. 

Також буде цікаво

Популярність рожевого вина

Популярність рожевого вина

Згідно з даними Міжнародної організації виноградарства та виноробства, за останні два десятиліття світове виробництво рожевого вина зросло на 25%. Це майже у 2 рази більше ніж 13% зростання білого. А попит та пропозиція на червоне вино взагалі зменшилися приблизно на чверть. Ба більше, ще на початку нульових рожеве вино займало лише 6-7% від загального обсягу, а зараз — вже понад 8%.

Чому ж так сталося? Можливо, справа в його універсальності. Рожеве вино чудово підходить і для романтичної вечері, і для веселого пікніка з друзями. Або ж у його легкості та свіжому смаку, які так цінуються в спекотні літні дні. А може, секрет у його чарівному рожевому кольорі, який так приваблює погляд? Розберемося, як роблять рожеве вино, які має особливості смаку, з чим пити або найкраще поєднувати.

Як роблять рожеве вино?

Як роблять рожеве вино

Часто виникає питання, чи правда, що рожеве вино — це просто суміш червоного і білого? Насправді все значно цікавіше. Відомо, що мизка (м’яка внутрішня частина) переважної більшості червоного винограду має зеленувато-білий або злегка жовтуватий колір. Завдяки цьому існує кілька способів того, як роблять рожеве вино. Кожен з цих способів впливає на колір, смак і аромат напою:

  1. Коротка мацерація. Це найпоширеніший метод, при якому червоний виноград подрібнюють і залишають на шкірці на кілька годин або днів. Чим довше триває контакт, тим насиченішим буде колір вина.
  2. Пресування або прямий віджим. Червоний виноград швидко пресують, як для білого вина, щоб отримати сік з мінімальним контактом зі шкірками. Цей метод дає світле рожеве вино.
  3. Метод “кровопускання” (Saignee). Під час виробництва червоного вина частину соку зливають на ранніх етапах ферментації, щоб зробити червоне більш концентрованим. Злитий сік використовують для виробництва рожевого вина.

Змішування червоного та білого вина для виробництва рожевого заборонено в більшості регіонів Європейського Союзу. Це вважається менш якісним методом, який не дозволяє досягти складного та збалансованого смаку. Але змішування використовують для виробництва рожевих ігристих вин, зокрема шампанського.

Особливості смаку та аромату рожевого вина

Особливості смаку

Рожеве вино — це справжня палітра смаків і ароматів. Воно може бути сухим, напівсухим, напівсолодким або солодким, а також ігристим. Вибір сорту винограду для рожевого вина має вирішальне значення, адже саме він визначає стиль, смак та аромат напою. Різні країни використовують різні сорти та роблять вино у різних стилях, що відображає їхні традиції та кліматичні умови. Звісно, що рожеве вино можна знайти в багатьох точках світу, але є кілька регіонів, які особливо відомі саме завдяки йому.

Прованс (Франція)

Цей регіон на півдні Франції є найбільшим виробником рожевого вина у світі. Прованські рожеві вина відомі своїм світлим кольором, сухим стилем та свіжими ароматами червоних ягід, цитрусових та трав. Смак та аромат також залежить від сорту. Наприклад, гарнача (Grenache) надає вину фруктові відтінки червоних ягід, як-от полуниця та малина. Сенсо (Cinsault) додає легкість і квіткові аромати. Сіра (Syrah) надає вину пряні ноти та структуру. Вина Провансу вважаються еталоном для рожевих вин у всьому світі.

Прованс

Тавель (Франція)

Цей регіон у долині Рони виробляє рожеві вина, які відрізняються насиченим кольором, сухим стилем та більш структурованим смаком, ніж прованські, завдяки високому вмісту алкоголю та відчутним танінам. Тобто вони мають гармонійне поєднання кислотності, танінів, алкоголю та тіла, яке створює відчуття глибини й повноти у смаку. Ці вина мають відтінки червоних ягід (вишня, малина, полуниця), спецій та вологого листя, лісової підстилки або свіжоскопаної землі. 

Долина Луари (Франція)

Долина Луари

Тут виробляють рожеві вина з сорту Каберне Фран (Cabernet Franc), відомі як напівсолодке “Каберне д’Анжу” (Cabernet d’Anjou) та сухе “Розе де Луар” (Rosé de Loire). Ці вина легкі, свіжі, мають фруктові аромати червоних ягід та трав’янисті ноти.

Іспанія (Ріоха, Наварра)

В Іспанії рожеві вина найчастіше виробляють з сорту винограду темпранільо (Tempranillo), який надає вину насичені фруктові аромати вишні та сливи, а також пряні ноти. Також дуже часто використовують гарначу, яка дає фруктовість та легкість. Зазвичай іспанські рожеві більш насичені та фруктові та мають середню кислотність.

Італія (Тоскана, Апулія)

Тоскана

В Італії виробляють різноманітні стилі рожевих вин, від легких до насичених. 

У Тоскані виробляється переважно з сорту Санджовезе, який дає яскравий рубіновий колір, фруктові відтінки вишні, червоної смородини та трав’янисті ноти. Смак зазвичай сухий, свіжий та з приємною кислотністю.

В Апулії рожеві вина виготовляють з сорту Негроамаро. Вони мають глибокий рожевий колір, аромати темних ягід, спецій та землисті ноти. Смак насичений, з м’якими танінами та тривалим посмаком.

В Абруццо виробляють рожеве вино Cerasuolo d’Abruzzo, в його виробництві використовується сорт Монтепульчано. Це вино має насичений вишневий колір, має фруктовий аромат та нотки мигдалю. 

У Венето популярне рожеве вино Bardolino Chiaretto, в його виробництві використовується сорт Корвіна. Воно має легкі вишневі відтінки та сухий смак.

США (Каліфорнія)

США

Каліфорнія відома рожевими винами з сорту Зінфандель, які відрізняються фруктовими та солодкуватими нотами полуниці та дині. Зазвичай мають низьку кислотність.

Сорти для рожевого ігристого

Я вже розповідав про ігристе, у тому числі рожеве, ось у цій статті. Можна додати, що Піно Нуар є одним з найпоширеніших сортів, особливо в Шампані. Він надає вину елегантні відтінки червоних фруктів та ягід, як-от полуниці та малини, а також квіткові ноти. Смак зазвичай складний та з високою кислотністю.

Гарнача, яка використовується в Іспанії для рожевої кави додає вину фруктові аромати червоних ягід, а також пряні ноти.

Добірка смачних рожевих вин від сомельє

Добірка смачних рожевих вин

Щоб зрозуміти, як вибрати якісне та смачне рожеве вино, ви можете орієнтуватися на регіон виробництва та використаний сорт винограду. Або ж замовити на MAUDAU одну з пляшок з моєї добірки нижче.  

Сухе рожеве вино

Miraval Côtes de Provence Rosé — відоме вино з Провансу з ароматами персика, цитрусових і квітів. Оповите флером співпраці з Анжелиною Джолі та Бредом Піттом.

Remy Pannier Cabernet Franc Rose IGP — елегантне рожеве сухе вино з долини Луари з вишуканим ароматом червоних ягід та прянощів, свіжим фруктовим смаком і приємною пікантністю.

Вино рожеве напівсухе

Calvet Rose d’Anjou має свіжий та м’який фруктовий смак з відтінками червоних ягід та ментоловими нотами в ароматі.

Mateus Rosé — мегапопулярне португальське вино з фруктовими та квітковими нотами.

Hallgarten Sunset Point Zinfandel Blush Rose — вино рожеве напівсухе з ароматами полуниці, сливи та грейпфрута, з м’яким ягідним смаком та свіжою лимонною нотою.

Вино рожеве напівсолодке 

Вино рожеве напівсолодке

Yellow Tail Pink Moscato — це ніжне лососево-рожеве вино з ароматами тропічних фруктів та квітів, соковитим смаком полуниці й цитрусів, і солодким фруктовим посмаком. Приклад простого, але неймовірно популярного вина.

Philippe de Charmille Le Paniereau Rosé d’Anjou — рожеве напівсолодке вино з ароматами лісових ягід, полуниці, цитрусів та польових квітів.

Рожеве ігристе вино

Рожеве ігристе вино

Maschio Prosecco Rose — це елегантне ігристе вино з блідо-рожевим кольором, свіжим букетом білих квітів та малини, збалансованим смаком груші та червоних ягід.

Prestige des Sacres Brut Rose — це рожеве шампанське з насиченим смаком червоних ягід, збалансованою кислотністю та елегантними дріжджовими нотами, що завершується тривалим посмаком. 

Рожеве вино: з чим пити?

З чим пити рожеве вино

З чим пити рожеве вино — питання, яке часто виникає. Оскільки його стиль може варіюватися від сухого до солодкого, від легкого до насиченого, це дозволяє підібрати вино до різних страв та смакових уподобань. 

Легкі сухі рожеві вина, такі як вина з Провансу чи Італії, чудово поєднуються з морепродуктами, салатами зі свіжими овочами, легкими закусками, такими як брускета з помідорами чи оливками. Також вони чудово підходять до суші та інших страв азійської кухні. 

Насичені та фруктові рожеві вина, як-от вина з Іспанії чи США, добре поєднуються зі стравами з білого м’яса, рецептами з гриля, піцою та пастою з томатним соусом. 

Рожеві ігристі вина, такі як шампанське, кава чи просеко розе, чудово підходять для аперитивів, морепродуктів та легких десертів, таких як фруктові салати чи ягідні тарти. Також вони чудово поєднуються з сирами, особливо з молодими та м’якими сортами. 

Загалом, рожеве вино слід подавати охолодженим (8-12°C) та використовувати келихи для білого вина. 


Рожеве вино — це чудовий вибір для літніх пікніків, романтичної вечері або просто для насолоди моментом. Експериментуйте з різними сортами та поєднаннями, щоб знайти свій ідеальний смак!

Avatar photo
20 записи

Про автора
Маю магістерський ступінь з сенсорного аналізу, сертифікат 3 рівня Міжнародної школи WSET та досвід роботи в якості головного сомельє мережі винних магазинів. Також є членом Української Асоціації Сомельє та редагував всі описи вина в останньому Винному Гіді України. Моя пристрасть - це поєднання "незрозумілого та пихатого" світу вина з повсякденним життям.
статті
Схожі записи
Алкогольні напоїВино

Як організувати дегустацію вдома: поради для новачків

6 Хв
Професійний сомельє ділиться досвідом, як організувати дегустацію вина та що для цього потрібно.
Алкогольні напоїЦікаві добірки

Алкоголь у кулінарії: як і коли використовувати для приготування страв

9 Хв
Ділимося особливостями та техніками приготування страв з алкоголем.
Алкогольні напоїЦікаві добірки

Питний мед: автентичний смак з історією

8 Хв
Розповідаємо про питний мед, як його придумали, чому він популярний сьогодні.
Розсилка з корисними лайфгаками
та важливими штуками

Обираємо найцікавіше та відправляємо листа раз на місяць

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

×
Алкогольні напоїВино

Безалкогольне вино: як виготовляють та що спробувати