Детально розглянемо, як серед різних видів ігристого вина вибрати те, з яким зустрічати Новий рік. Купити як завжди чи спробувати щось нове? А може, підібрати під страви святкового меню?
У цій статті:
Ігристі вина, особливо шампанське, мають довгу історію, пов’язану з королівськими дворами та аристократичними вечірками. Вони завжди асоціювалися з розкішшю, святкуванням та успіхом. Однак крім цього феномену в ігристого вина є чудова риса — надзвичайна універсальність. Воно може починати подію та розпалювати апетит перед їжею, поєднуватись із безліччю різних наїдків, салатів та головних страв, завершувати святкування та бути незрівнянною гастрономічною парою до десертів. Навіть салати з майонезом вибухають свіжістю від зустрічі з популярним ігристим брютом.
Як вибрати ігристе на новорічний стіл
Для початку нагадаю основні критерії, на підставі яких класифікують ігристі вина:
- Солодкість. Від найсухішого ігристого Brut (брют) до Extra Dry (екстрасухе), Dry/secco (сухе), Demi-Sec (напівсухе) та найсолодшого Sweet /dolce (солодке).
- Походження та сорт винограду.
- Метод виробництва:
- Традиційний (Traditional method), “шампанський метод” (Methode Champenoise), класичний (Metodo Classico). Передбачає повторну ферментацію у пляшці, в якій вино потім продається. Властивий таким видам ігристого як шампанське (Champagne), креман (Crеmant), італійська франчакорта (Franciacorta), іспанська кава (Cava), Cap Classique з Південної Африки.
- Метод Шарма-Мартінотті (Charmat method) або акратофорний (Tank Method). Часто саме він є основою просекко (Prosecco) та ламбруско (Lambrusco).
- Метод Асті (Asti method). Властивий не лише італійському асті, а й деяким бюджетним пляшкам ламбруско.
- Метод предків (Methode ancestrale) або петнат (PetNat).
При виборі найкращого ігристого на Новий рік варто також врахувати базові принципи поєднання їжі та вина:
- Схожість смаків. Солодке з солодким: ігристі sweet /dolce добре поєднуються з десертами. Кисле з кислим: свіжі (тобто кислотні) ігристі вина відмінно доповнюють страви з цитрусовими, салати з легкими заправками.
- Контраст смаків. Солодке з солоним: солодкі ігристі можуть збалансувати солоність сирів та закусок. Кисле з жирним: свіже ігристе допомагає “розрізати” жирність страв. Солодке з кислим: солоність підкреслює свіжість ігристого вина.
- Інтенсивність смаку. Менш насичене ігристе найкраще поєднується з легкими та свіжими стравами та навпаки.
- Локальні вина до локальної кухні. Ігристе, вироблене в певному регіоні, часто ідеально поєднується з місцевими стравами. Втім, при виборі ігристого вина або шампанського на Новий рік, можна сміливо комбінувати місцевості, країни та навіть традиції.
Ігристе вино на святковий стіл: яке вибрати
Щоб вибрати, з яким ігристим зустрічати Новий 2025 рік, варто врахувати відтінки смаку та їх найкращі поєднання з їжею. А далі вже пріоритетність за вами. Можете спочатку визначитись, яке ігристе вино більше приваблює, і під нього скласти новорічне меню. Або ж поглянути, які продукти в основі вашого святкового кошика, і доповнити їх алкоголем, який найкраще розкриє смак. Рекомендації гастрономічних пар для найпопулярніших видів шампанського та ігристого знайдете нижче.
Шампанське (Champagne)
Найкраще ігристе вино, найбільш відомий та дорогий його вид. Найкраще шампанське має дрібні та стійкі бульбашки, які створюють кремову текстуру. Йому характерна висока (інколи занадто) кислотність, ноти цитрусових, зеленого яблука, тостів, свіжоспеченого хліба та мінералів. До речі, мінеральність часто описують як крейдяні чи вапнякові ноти в ароматі, чіткість і “чистоту” смаку без домінування фруктових або квіткових тонів.
Ідеальні гастрономічні пари для різних стилів французького шампанського на Новий рік чекають нижче.
Brut Nature/Extra Brut (без/мінімальна кількість цукру), наприклад, від Gosset.
🥂Екстремально сухе ігристе вино, висока кислотність, мінеральні ноти.
🍽️Устриці, мідії, креветки, суші та сашимі, карпаччо з лосося або тунця, салат з сирих овочів з легкими соусами (наприклад, на основі йогурту).
Brut (найпоширеніший стиль) від Gardet.
🥂Шампанське брют — це баланс фруктовості, кислотності й дріжджових нот.
🍽️Тартар із яловичини або тунця, запечена біла риба (тріска, морський окунь), легкі сири, як-от козячий або брі, наїдки з морепродуктів (кальмари, рапани). Також можна поєднувати з більш жирною їжею: салатами з майонезом, смаженими крильцями та картоплею фрі.
Demi-Sec (помірно солодке)
🥂Солодкість із гарною кислотністю, виражені фруктові ноти.
🍽️Десерти зі свіжими фруктами (полуниця, персики), сири з блакитною пліснявою (рокфор, горгонзола), груші з медом і горіхами, пікантна азійська кухня (тайська, індійська).
Rose (рожеве шампанське), зокрема Gosset Grand Rose
🥂Фруктові та ягідні ноти, гарна кислотність.
🍽️Качка або ягня з ягідним соусом, креветки на грилі, десерти з червоними ягодами (ягідний мус, полуничний торт), суші з лососем чи тунцем.
Blanc de Blancs (шампанське тільки з білих сортів)
🥂Легке, мінеральне, з цитрусовими нотами.
🍽️Устриці, тарілка морепродуктів, легкі салати зі свіжими овочами, страви з лимонним соусом (наприклад, риба чи паста).
Blanc de Noirs (шампанське тільки з червоних сортів)
🥂Більш насичене, з відтінками червоних ягід й нотами тостів.
🍽️Запечене м’ясо (курка, телятина), гриби (наприклад, у ризотто), паштети, жирні сири (камамбер, реблошон).
З переліку гастрономічних поєднань видно, що не можливо однозначно сказати, яке шампанське найкраще. Схожа ситуація й в інших видах ігристого.
Кава (Cava)
Це популярне іспанське ігристе кава має менш кислотний профіль. Йому властиві більш фруктові й квіткові ноти, іноді з легким горіховим відтінком. Вино кава може частіше зустрічатися з трохи вищим рівнем солодкості, що варто врахувати при виборі ігристого на Новий рік. Бульбашки можуть бути трохи злегка більшими, ніж у шампанського, структура піни менш стійка. Кава — це ігристе вино, яке доступніше за ціною, у багатьох випадках з оптимальним співвідношенням між вартістю та якістю.
Ідеальні гастрономічні пари для різних стилів ігристого вина кава досить багатогранні. І звісно ж, будуть приклади цікавих пляшок Cava для святкового столу на Новий рік.
Brut Nature / Extra Brut Cava (дуже сухе), наприклад від Jaume Serra
🥂Сухе, з високою кислотністю, мінеральними нотами.
🍽️Устриці, мідії, гребінці, карпаччо з тунця або лосося, легкі салати з цитрусовим соусом, смажені овочі (перці, спаржа на грилі), суші та сашимі.
Brut Cava (стандартний сухий стиль), зокрема Mont Marcal
🥂Це ігристе брют збалансоване, з нотами цитрусових, зелених яблук і легким дріжджовим відтінком
🍽️Тапас або канапки з хамоном, оливками, смаженими анчоусами, креветки, кальмари у фритюрі, запечена біла риба з лимоном, картопляні страви (у стилі іспанська тортилья), легкі сири, як-от манчего молодої витримки.
Semi-Seco Cava (напівсухе)
🥂Більш виражена солодкість із тропічними нотами.
🍽️Гострі страви (тайська, індійська кухня), качка з апельсиновим соусом, фуа-гра або паштет із карамелізованими фруктами, диня, манго, ананас, сири з блакитною пліснявою (рокфор, горгонзола).
Rose Cava (рожеве), наприклад Mont Marcal Cava Brut Rosado DO
🥂Фруктове, з нотами полуниці, малини та вишні.
🍽️Паста з томатними соусами (спагеті з морепродуктами, лазанья), легке м’ясо (курка, індичка), грильовані овочі або баклажанна ікра, тарти або муси з червоними ягодами, тапас або канапки із чорізо або пряного хамону.
Gran Reserva Cava (витримане, складне), зокрема від Castell d’Or
🥂Глибокі ноти витримки — горіхи, тости, вершки.
🍽️Витримані сири (наприклад, старий манчего), гриби в вершкових соусах, жирна риба (тунець, лосось) або риба на грилі, страви з трюфелем, запечене м’ясо (свинина, телятина).
Креман (Cremant)
Французьке ігристе креман — це смак, що може значно варіюватися залежно від регіону виробництва, але загалом більш фруктовий і менш складний, ніж у шампанського. Аромат найчастіше фруктовий та квітковий, іноді з нотками горіхів. Стилі вина креману варіюються залежно від регіону виробництва й сортового складу, тому ідеальні гастрономічні пари також різняться. Розповім про цікаві варіанти, які стануть гарним вибором ігристого вина на святковий стіл на Новий рік 2025.
Cremant d’Alsace, наприклад Brut Leon Beyer
🥂Легке, свіже вино креман з нотами яблук, груш і цитрусових, може бути злегка квітковим.
🍽️Тарт фламбе (французька версія піци), легкі салати з цитрусовими заправками, креветки, устриці, страви азійської кухні, наприклад, спрінг роли, риба на пару або в легкому соусі.
Cremant de Bourgogne, зокрема від Pascal Bouchard
🥂Більш структуроване, з яскравою кислотністю, нотами яблук, лимонів, іноді дріжджовими відтінками.
🍽️Равлики або курка у вершковому соусі, запечена біла риба, витримані сири (наприклад, камамбер), паштет.
Cremant de Loire, наприклад Emilie Laurance
🥂Часто сухе, зі свіжістю й нотами білих квітів, зелених фруктів і легким мінеральним відтінком.
🍽️Козячі сири (наприклад, шевр), страви з риби (наприклад, щуки) у вершковому соусі, запіканки, зокрема террін з риби або м’яса, зелений салат із горіховою заправкою, морепродукти з лимонним соусом.
Cremant de Bordeaux
🥂Часто вино креман з цього регіону має фруктовий характер із нотами кісточкових фруктів (персик, абрикос). Рожеві варіанти додають ягідні відтінки.
🍽️Птиця на грилі (індичка або курка), тарілка з фруктами й м’якими сирами.
Cremant du Jura, зокрема цікавий Marcel Cabelier
🥂Вина з вираженою мінеральністю, іноді з горіховими нотами.
🍽️Фондю або раклет (запечений сир), страви з лісовими грибами, жирна риба, як-от форель чи лосось, витримані сири (наприклад, комте), горіхові десерти або випічка.
Rose Cremant (з будь-якого регіону), наприклад Pierre Sparr Cremant D’Alsace
🥂Легке й свіже вино креман, з нотами полуниці, малини та вишні.
🍽️Легкі салати з фруктами (ягідний або цитрусовий акцент), суші чи ролли з лососем або тунцем, грильовані креветки або риба, десерти з ягодами (ягідний пиріг, мус), легке м’ясо (індичка, курка, телятина), паста з легкими вершковими соусами.
Франчакорта (Franciacorta)
Італійське ігристе вино франчакорта — це ще один цікавий та небуденний варіант до святого новорічного столу. Характерні кремові текстури, багаті фруктові й квіткові аромати, з меншою мінеральністю, ніж шампанське. Вино з теплішого клімату, тому кислотність м’якше. Зазвичай франчакорта — це висока якість та складність, але ціна теж не бюджетна.
Ідеальні гастрономічні пари на новорічний стіл для різних видів ігристого франчакорти підбирати варто за принципами, про які розповім далі.
Franciacorta Extra Brut/Dosaggio Zero, наприклад від Ca’ del Bosco
🥂Дуже сухе, з високою кислотністю, та тонкими цитрусовими нотами.
🍽️Устриці, гребінці, морський їжак, легкі салати з морепродуктами й цитрусовими заправками, грильовані овочі (спаржа, кабачки), страви з риби на грилі або на пару, тартар із риби чи морепродуктів.
Franciacorta Brut, зокрема уваги вартий Lo Sparviere
🥂Сухе, збалансоване ігристе брют з нотами яблук, груш, цитрусових і легким дріжджовим відтінком.
🍽️Карпаччо з тунця та лосося, устриці, мідії або інші морепродукти, легкі наїдки, такі як брускети з томатами або оливками, різотто з лимоном чи морепродуктами, молоді сири, як-от рікотта або фіор ді латте.
Franciacorta Satèn, наприклад від Mosnel
🥂М’якше та кремове ігристе на Новий рік, з меншим тиском у пляшці, нотами білих квітів, мигдалю й тропічних фруктів.
🍽️Біла риба, запечена у вершковому соусі, паста з морепродуктами або соусами на основі вершків, тарілка з м’якими сирами (брі, камамбер), легкі наїдки, наприклад, тартар із морепродуктів, овочеві рагу.
Franciacorta Rose
🥂Рожеве ігристе, з нотами червоних ягід (полуниці, малини) і квітів, структуроване.
🍽️Тартар із яловичини або тунця, легке м’ясо, як-от куряча грудка чи індичка, суші чи сашимі з лососем, сири середньої витримки (таледжіо, азіаго), десерти з ягодами (ягідний мус, полуничний тарт).
Franciacorta Demi-Sec
🥂Злегка солодке, з нотами тропічних фруктів, меду й цитрусових.
🍽️Фрукти (груші, персики, тропічні фрукти), сири з блакитною пліснявою (Горгонзола), легкі десерти, як-от лимонний тарт або мигдалеве печиво, качка в апельсиновому соусі, азійські страви з легким пікантним чи солодко-кислим соусом.
Просекко (Prosecco)
Смак та аромат італійського вина просекко у більшості випадків простіший, зрозуміліший та менш насичений і складний, ніж у ігристого, зробленого класичним методом. Просекко — це свіжі та яскраві фруктові відтінки яблука, груші та персика переплетені з квітковими нотами акації й жасмину. Бульбашки більші й менш стійкі. Популярне вино просекко Extra Dry та Dry часто має відчутну солодкість (у порівнянні з ігристим брют), що підкреслює фруктовий характер.
Prosecco Brut, наприклад від Maschio dei Cavalieri
🥂Найсухіший стиль ігристого вина із мінімальним вмістом цукру, яскравішою кислотністю та нотами зеленого яблука й цитрусових.
🍽️Устриці та інші сирі морепродукти, карпачо з лосося чи тунця, легкі салати з лимонною заправкою, смажена риба (наприклад, тріска чи форель), брускети з томатами й базиліком.
Prosecco Extra Dry, зокрема від San Martino
🥂Трохи більш фруктовий і менш сухий стиль із нотами груші, персика, цитрусових.
🍽️Паста з легкими соусами (наприклад, з лососем чи креветками), суші та роли, птиця (індичка чи курка) з травами, ризотто з овочами чи морепродуктами, легкі італійські закуски, як-от прошуто з динею.
Prosecco Dry, можна звернути увагу на Cinzano
🥂Солодший стиль вина просекко із яскравими фруктовими нотами тропічних фруктів, меду, квітів.
🍽️Азійські страви зі злегка пікантним або кисло-солодким соусом (наприклад, качка з апельсином), десерти з фруктами (тарти, фруктові салати), сири з блакитною пліснявою (горгонзола, стилтон), качка або курка в солодкому соусі, фрукти, особливо груші та персики.
Цікаві штуки на MAUDAU
Однак справжнє призначення просекко — це бути королем аперитивів та коктейлів.
Ламбруско (Lambrusco)
Посеред всіх популярних вин ігристих ламбруско, мабуть, найзрозуміліше. Воно має яскравий та легко впізнаваний фруктово-квітковий аромат. Зазвичай вино початкового рівня має помірну кислотність та нагадує солодку шипучку.
У більш преміальних зразках вона вище, що надає вину більшої свіжості та підкреслює складний букет ароматів та смаків.
Італійське вино ігристе ламбруско може бути як солодким, так і сухим, що дозволяє підібрати його під різні смаки та гастрономічні поєднання.
Lambrusco Bianco (Ламбруско біле)
🥂Стриманий характер, смак та аромат нагадує червоні яблука та фруктовий компот. Легке і витончене, часто з нотами цитрусів.
🍽️Сухе біле ігристе вино гармонійно підкреслює легкі страви — овочеві салати, рибу та морепродукти, м’які сири. Солодке біле чудово доповнює десерти — шарлотку або бісквіти.
Lambrusco Rosato (Ламбруско рожеве)
🥂Ніжний рожевий відтінок та делікатний фруктовий аромат черешні, малини та червоної смородини.
🍽️Сухе рожеве поєднується з канапками, салатами з тунцем та запеченими овочами. Солодке рожеве чудово до сорбету з ягід, полуниці з вершками та фруктів.
Lambrusco Rosso (Ламбруско червоне)
🥂Насичений рубіновий або гранатовий колір та глибокі ягідні нюанси вишні, ожини, полуниці, а також легкі ноти ревеню та фіалок.
🍽️Сухе червоне ігристе вино цього типу підходить до пасти Болоньєзе, витриманих сирів та прошутто, лазаньї, яловичини. Солодке червоне ідеально для страв з м’якими контрастами — качки з ягідним соусом, свинини в карамелі, ягідних тарталеток, шоколадного мусу.
Фраголіно (Fragolino)
Фраголіно (Fragolino) — це солодкий ігристий напій, виготовлений на основі виноградного вина та соку або інших базових компонентів, із додаванням аромату та екстракту полуниці. Воно дуже популярне завдяки своєї солодкості. Наприклад, можна зупинити вибір на San Mare Fragolino.
Але назвати вином ігристе фраголіно не коректно. Це скоріш винний лимонад. Колір від білого (fragolino bianco) до ніжно рожевого та насичено-червоного (fragolino rosso). Головною відмінною рисою напою є характерний інтенсивний аромат полуниці з легкими відтінками червоних ягід. У випадках використання ароматизаторів з’являються ноти карамелі чи ванілі.
Безалкогольне ігристе
Безалкогольне шампанське або ігристе вино створене шляхом видалення алкоголю з вина або інколи навіть без бродіння. Воно зберігає характерні смакові властивості ігристих вин (ну, майже), але без міцних градусів, що робить його доступним для тих, хто з яких ось причин уникає алкоголю. Більшість того, що можна зараз купити, це напівсолодкі варіанти безалкогольного ігристого, наприклад Pierre Zéro Signature Chardonnay.
Тому не дуже поважно рекомендувати гастрономічні поєднання для вина безалкогольного, яке схоже на лимонад, навіть з непоганою свіжістю. Хоча все ж таки є дуже непогані сухі зразки з мінімальною кількістю цукру, наприклад Codorniu Zero.
Цікаві штуки на MAUDAU
Як відкрити шампанське чи ігристе?
Питання, як відкрити шампанське чи ігристе, не менш популярне, ніж як його вибрати на Новий рік, Різдво або святковий стіл з іншого приводу. У пляшці ігристого вина прихований серйозний тиск. Охолодження до правильної температури допоможе його зменшити. Проте навіть після цього пляшка може вистрілити корком, як з катапульти, і поранити когось.Тож ось поради, як відкрити шампанське покроково та безпечно:
- Зніміть фольгу та послабте дротяну клітку.
- Тримайте корок міцно. З моменту ослаблення дротяної клітки він повинен бути надійно закріплений.
- Нахиліть ігристе під кутом приблизно 30 градусів. Однією рукою тримайте корок, а іншою — основу пляшки.
- Повертайте пляшку, а не корок.
- Тримайте корок міцно, протидійте його прагненню вилетіти, і повільно виймайте з пляшки.
- Тиск газу повинен вивільнятися тихим “пфют”, а не вибухом і польотом корка.
- От і все! Тепер можна насолоджуватися смаком, бульбашками та новорічним столом.
Звісно, хотілось би дати однозначну відповідь, яке найкраще ігристе варто придбати на Новий рік 2025. Але палітра смаку настільки різноманітна, а в поєднанні з їжею так багатогранно розкривається, що однозначного фаворита виділити неможливо. Та завдяки цій статті ви зможете орієнтуватися і на бажані смакові якості ігристого (більш або менш солодке, з перевагою фруктових чи квіткових відтінків тощо), і на страви, якими плануєте ласувати в новорічну ніч. Тож експериментуйте, бо ніщо не замінить власний досвід.