КоктейліАлкогольні напоїЦікаві добірки

Becherovka: як пити та які коктейлі робити

6 Хв

Розповідаємо, що таке Becherovka, в чому особливості її складу та ділимось рецептами оригінальних коктейлів з нею.

«Бехерівка» — це трав’яна лікерна настоянка, відома з 1807 року, коли вона була вперше виготовлена фармацевтом Йозефом Бехером. Сталося це у місті Карлові Вари тодішньої Богемії. Сьогодні цей напій є національним надбанням Чехії та має не аби яку популярність: щорічно близько 6 мільйонів літрів настоянки продається по всьому світові. Можна говорити й про деякі лікувальні властивості напою. А в Карлових Варах існує музей, де можна дізнатися про історію та правила споживання, скуштувати чарочку й придбати скляночку для свого бару.

Becherovka: склад трав

Лікерна настоянка Бехерівка

Можливо, популярність чеської лікерної настоянки зумовлена тим, що обсяги виробництва зазвичай менші за попит, тому існує певний дефіцит, який і підігріває цікавість споживачів. А може впливає те, що Becherovka склад свій ретельно оберігає — це комерційна таємниця. Достеменно відомо, що настоянка виготовляється з джерельної карловарської води, спирту, цукру, ванільного дистиляту та суміші трав і спецій. От саме склад трав й надає напою той смак, який неможливо сплутати або порівняти з чимось іншим. Різні джерела вказують на наявність від 20 до 32 найменувань складників «Бехерівки». Серед них є:

  • квіти ромашки;
  • плоди чорниці;
  • насіння гірчиці;
  • шишки хмелю;
  • корінь кульбаби та шипшини;
  • трава полину;
  • листя ожини, меліси, перцевої м’яти та кропиви тощо. 

Процес виготовлення Becherovka, як і скільки трав в ній, також є комерційною таємницею, усі  його етапи знає лише двоє осіб — представник родини та головний технолог виробництва. Очевидно, що для насичення лікеру смаками та ароматами рослин необхідно настояти їх на спирті, але невідомо, скільки часу, усіх компонентів разом, чи кожного окремо, у яких пропорціях. Деякі ентузіасти намагаються розгадати секрет «Бехерівки», тому в інтернеті є багато різних рецептів домашніх трав’яних настоянок, але все це лише віддалено нагадує автентичний смак знаменитого лікеру. До речі, окрім традиційного Becherovka  має й інші види:

  • класична Original — напій з 38 % алкоголю, рецепт якого є незмінним вже понад 200 років;
  • Becherovka Lemond — це лимонна лікерна настоянка з меншим вмістом алкоголю — 20 %;
  • Cordial — гурманський варіант на 35 обертів з додаванням липового цвіту та білого вина;
  • KV 14 — екстремальніший за всі попередні варіант, що має максимальну для «Бехерівки» міцність 39 градусів та червоне вино у складі.

Як та з чим пити Becherovka

Оригінальні коктейлі з Бехерівкою

Звичайно, ніхто не заборонить тобі закусити «Бехерівку» оселедцем. Але якщо хочеш по-справжньому насолодитися вишуканим напоєм, є сенс прислухатися до порад знавців, як пити Becherovka. Найперша й найголовніша з них — помірність. Відповідальне споживання — це не лише напис на рекламних банерах, а й інвестиція у насолоду від смакування. Наступне, що треба зауважити: цей напій є бітером, він не солодкий. Питання, з чим їсти, не актуальне, адже бітери заведено вживати перед вечерею, на відміну від десертних лікерів. 

Подавати «­Бехерівку» краще охолодженою до 12–15°C у невеличких чарочках на тонкій ніжці об’ємом 30–40 мл. Випивати лікерну настоянку прийнято одним ковтком.

Щодо того, з чим пити Becherovka, прийнятною вважається скибочка лимона або іншого цитрусу, притрушена корицею. Всі наведені поради стосуються споживання лікерної настоянки у чистому вигляді. Але існує безліч варіантів, з чим мішати настоянку в коктейлях.

Рецепти коктейлів з Becherovka

Від застуди, для підняття тонусу, щоб зігрітися й просто для смаку «Бехерівку» можна додавати у чай та каву. На звичайну чашку достатньо 3-х чайних ложок лікеру. А коктейлі Becherovka  робить дуже оригінальними й приємними. Підібрали кілька рецептів, які легко готувати та приємно смакувати.

Чеський глінтвейн

Глінтвейн з Бехерівкою

🍽️ Кількість порцій — 6
✔️ Енергетична цінність — 95 кКал/100 мл
⌛ Час приготування — 15 хвилин

Пропонуємо взяти як ефектний інгредієнт популярного «зимового супу» чеську трав’яну настоянку. З нею класичний рецепт глінтвейну відкриється з дуже пікантної сторони. 

Тобі знадобиться:

  • Becherovka — 150 мл;
  • червоне вино — 750 мл;
  • вишневий сік — 100 мл;
  • сік лайму — 100 мл;
  • кориця — 3 палички;
  • грейпфрут — 1 шт.;
  • апельсини — 2 шт.;
  • мед — можна додавати порційно у кожний кухоль на смак.

Як готувати покроково:

  1. Апельсини та грейпфрут наріж напівколами завтовшки 1 см.
  2. У каструлю склади фрукти, додай всі рідкі інгредієнти та корицю.
  3. На конфорці доведи глінтвейн до 70°C. Ні в якому разі не кип’яти!

Для подачі гарно підходять спеціальні келихи з ручкою, або навіть звичайні чашки.

Літній вайб: Becherovka зі «Спрайтом» та огірком

Коктейль з Бехерівкою та огірком

🍽️ Кількість порцій — 1
✔️ Енергетична цінність — 54 кКал/100 мл
⌛ Час приготування — 3 хвилини

Цей напій має досить розслаблений літній вайб. Зараз свіжі огірки не проблема у будь-яку пору року, тому назва досить умовна. Отже, для цього коктейлю тобі знадобиться:

  • Becherovka — 30 мл;
  • «Спрайт» — 150 мл;
  • свіжий огірок — 1 шт.
@booze_fox Jager + Sprite + Slices of cucumber! enjoy last summer days:) #jagermaister #jager #sprite #cucumber #booze #alcho #drinkresposibly ♬ Woop Baby – Letherette

Готуй покроково так:

  1. Напої та келих охолоди до 12–15° C.
  2. Огірок наріж дуже тоненькими скибочками уздовж. Для цього можна використати овочечистку, вона дозволяє зробити напівпрозорі слайси, саме такі, як нам і треба.
  3. У келих на дно поклади три скибочки огірка, трошки придави, щоб пустити сік. 
  4. Додай «Бехерівку».
  5. Залий все «Спрайтом».

Готувати й подавати цей коктейль можна у широких склянках або келихах для віскі.

Найпростіший Becherovka cocktails

Коктейль з Becherovka

🍽️ Кількість порцій — 1
✔️ Енергетична цінність — 115 кКал/100 мл
⌛ Час приготування — 1 хвилина

Окрім простоти та швидкості приготування, цей коктейль гарний тим, що можна регулювати міцність, а також вибирати, з яким соком його зробити.

Для базової порції тобі знадобиться:

  • яблучний сік — ⅔ склянки;
  • Becherovka — трошки менше ⅓ склянки;
  • лід — 2–3 кубики.

Як змішувати:

  1. Охолоди напої до температури нижче 20 °C.
  2. У келих поклади кубики льоду.
  3. Влий яблучний сік.
  4. Додай лікерну настоянку.

Якщо відчуваєш, що потрібно щось міцненьке, то візьми соку та настоянки порівну, або навіть поміняй дозування навпаки. А замість яблучного, можна використати будь-який інший сік. Обов’язково спробуй з Becherovka коктейлі з вишневим та манговим — це дуже смачно!

Рецепт коктейлю «Бешкетник»

З чим пити Бехерівку

🍽️ Кількість порцій — 1
✔️ Енергетична цінність — 98 кКал/100 мл
⌛ Час приготування — 1 хвилина

Мабуть, склад цього коктейлю підказав влучну назву. Тож, обов’язково спробуй це сполучення смаків, але, будь ласка, не перестарайся. Ти ж не хочеш, щоб важке похмілля вкрало весь наступний день?

Інгредієнти:

Покроковий алгоритм приготування:

  1. Наповни льодом високий келих.
  2. По черзі обережно влий абсент, горілку, «Бехерівку», встав трубочку й обережно все перемішай.
  3. Додай «Швепс» або поекспериментуй, заміни його на колу. 
  4. Відріж скибочку апельсина й прикрась нею келих.

Під час подачі вибери цікаві трубочки для коктейлів, щоб настрій був ще ліпшим.

Коктейль «Чеський йорж»

Коктейль з Бехерівкою Чеський йорж

🍽️ Кількість порцій — 1
✔️ Енергетична цінність — 114 кКал/100 мл
⌛ Час приготування — 2 хвилини

Це дуже нешаблонний коктейль для міцних дегустаторів, адже в його основі  — поєднання трав’яної лікерної настоянки з пивом у пропорції 1:2.

Щоб зробити «Чеського йоржа» візьми:

  • чеське світле пиво, краще лагер чи пілзнер — 90 мл;
  • Becherovka — 45 мл.

Міксуй коктейль так:

  1. У великий пивний келих налий охолоджене пиво.
  2. Додай лікерну настоянку, обережно й повільно перемішай.
  3. Контролюй піну, адже її буде багато.

Ми познайомили тебе з культовою чеською лікерною настоянкою та розповіли, як пити Becherovka. Якщо полюбляєш розширювати свою географічну обізнаність у барно-алкогольній тематиці,  рекомендуємо й іншу статтю, про знаменитий японський алкогольний напій — саке

Джерело фото: unsplash.com

Avatar photo
6 записи

Про автора
Обожнюю дізнаватися щось нове. Вмію пояснювати складне простими словами. Повністю згодна з тим, що інформація ― найдорожчий ресурс у світі.
статті
Схожі записи
Алкогольні напоїЦікаві добірки

Як виробляють саке: тонкощі народження японського алкоголю

3 Хв
Розповідаємо про тонкощі виробництва саке – традиційного японського алкоголю.
Алкогольні напоїЦікаві добірки

Трав'яний лікер Valhalla: фінський конкурент Єгермейстера

5 Хв
Розповідаємо про цікавий лікер Valhalla, особливості його смаку та можливості створювати на його основі класні коктейлі.
Алкогольні напоїІгристе і шампанське

Ігристе вино кава (cava): що це, з чим пити та добірка від сомельє

9 Хв
Розповідаємо про особливості ігристих вин та дослідимо – іспанське ігристе вино Кава.
Розсилка з корисними лайфгаками
та важливими штуками

Обираємо найцікавіше та відправляємо листа раз на місяць

×
Алкогольні напоїІгристе і шампанське

Ігристе вино кава (cava): що це, з чим пити та добірка від сомельє