Розповідаємо, які цікавинки українського алкоголю можуть вдало поповнити твій домашній бар.
У цій статті:
Коли мова йде про алкогольні трунки національного виробництва, першими спадають на думку пиво чи горілка. Назвати найкращі українські вина — вже складніше, а про елітний український алкоголь знають тільки найуважніші. А він є! Зараз виправимо цю несправедливість — пропонуємо добірку брендів алкоголю, який виробляють в Україні.
Якісне українське вино

Засновник Biologist — Ігор Петренко — винороб з 25-річним досвідом. Сама виноробня знаходиться в Київській області, але виноград вирощують ще й в Одеській. Фішка цього крафтового українського вина — це 100% натуральність, навіть без використання пестицидів і хімікатів під час вирощування. Більшість напоїв не фільтрують, тому зберігається автентичний смак.
Вишукане українське вино, виноград для якого вирощують на 46 паралелі (там, де розташовані найкращі виноробні Бургундії та Бордо) — в Україні це Одеська, Херсонська та трохи Запорізької області. Цим і відрізняється бренд 46 Parallel: вирощує сировину локально, враховуючи клімат і теруар.
Український бренд Leleka Wines відроджує національні виноробні традиції. Виноград культивують в Одеській області, неподалік від села Долинка Саратського району.

Від Leleka Wines варто спробувати експериментальне українське вино. До прикладу, ніжне червоне Reserve, витримане в дубових бочках, з сорту винограду «Одеський чорний». Ось кілька пляшок до вечері, які варто спробувати:
- Leleka Wines Odesa Black — складний смак з ароматами ожини, чорної смородини та шоколаду.
- Біле сухе Шардоне зі свіжим мінеральним смаком, легкою гіркуватістю, ароматами білої груші, дині та тропічних фруктів.
- Червоне сухе Merlot з теплим посмаком, сливовими нотками та ароматом стиглої вишні та ожини.
Український питний мед

Справжній український трунок — це не горілка, а питний мед! Медоварня «Медовий спас» (знаходиться у Броварах) прагне відродити історичну популярність традиційного алкоголю. Напої виготовляють під брендом «Сікера», що є назвою старовинних трунків.
Особливо цікаві ігристі види, створені за методом «ансестраль», що виник задовго до винаходу вторинної ферментації. Ці трунки старші за шампанське та пропонують ніжніші бульбашки.
Зацікавило, а що таке той питний мед? Читай нашу статтю за посиланням, все детально розповіли.
Крафтовий український алкоголь — настоянки

Хані Баджер — сімейна компанія з фокусом на виробництві настоянок і наливок з асортиментом, що постійно розширюється. Бренд має власні сади у Житомирській області, в яких вирощують сировину для автентичних трунків. А ще пасіку!
Хані Баджер пропонує унікальні українські настоянки, наприклад, на бджолиному підморі або на вощині. Є і класика — дубівка, хріновуха та червона калина.
Варто спробувати й настоянку з ялівцем і прянощами. Хоча вона не є класичним джином українським, але має схожі смакові мотиви.
Незвичайний крафтовий український алкоголь — це бальзами від Ruta. Оригінальний алкоголь з 96 ботанікалів (в них входять квіти, трави, ягоди, насіння та коріння) передає рослинний код нашої нації — від лугів Полтавщини до Карпат.
Бренд Ruta залишається родинною справою зі справжньою любов’ю до рослин, смачного алкоголю та натуральності. За міжнародною класифікацією бальзам належить до бітерів — тож, можеш брати своє українське для домашніх коктейлів!
Український джин

Бренд Spicer — перша компанія в Україні, яка створює міцні трунки та настоянки методом холодної дистиляції. Спайсер зосереджені на створенні незвичайних смаків, зокрема, відзначають оригінальний профіль класичного джину.
Також український джин Спайсер доступний у смакових варіаціях: цитрусовий, смородиновий і квітковий. Спробуй дегустаційні розміри 0,05 л.
Ще один бренд, в якого можна купити український джин, — вищезгаданий Хані Баджер. Нещодавно вони представили новий трунок U.Gin Kiyv Dry у стилі London Dry Gin. Напій кришталево чистий, створений на основі натуральних інгредієнтів і високоякісного спирту.
Український коньяк і бренді

Почнемо з презентації Faine Brandy — спробуй щось більше, ніж просто бренді. Кожен етап від збирання органічних ягід і фруктів до витримки у дубових бочках проводиться за автентичною рецептурою. Сировина локальна, а крафтова лінійка виготовлена на замовлення Galicia Distillery.
Завдання з зірочкою — це знайти хороший український коньяк. Частково це пов’язано з правами на саму назву Cognac, адже вона захищена європейським законодавством. Щоб знайти власне український коньяк, виготовлений локально, треба шукати назву «коньяк України». Одним словом, вибір поки що невеликий.
Tavria, великий коньячний завод родом з Нової Каховки Херсонської області, випустив крафтову колекцію. Придбай пляшку ароматного алкоголю, який пройшов почергову витримку у діжках зі скельного й англійського дуба. Автор колекції — головний технолог Павло Тельненко.
Крафтовий український алкоголь точно заслуговує на увагу не тільки від міксологів, але й від пересічних споживачів. Медоварні, броварні та виноробні пропонують нам якісний продукт з класичними чи новітніми смаками. Куштуй своє — підтримуй бренди, щоб невдовзі побачити ще й українське віскі або ром!