Ділимося способами приготування вареників по-домашньому. Зберігай кулінарні ідеї, які обов’язково сподобаються всій родині.
У цій статті:
Пухкенькі, ніжні та неймовірно смачні вареники — справжня гордість української кухні! «Пироги» (як їх ще інколи називають) завжди були символом родинного затишку та святкового настрою. Зараз вони доступні в будь-якому продуктовому магазині, але ніщо не зрівняється зі смаком домашніх вареників, зроблених з любов’ю. До речі, в Україні саме вони були головною традиційною стравою на Масницю, а не млинці.
Хочеш топові рецепти начинок та дізнатися, як варити вареники, щоб вони тримали форму? Тоді запасайся борошном та натхненням — будемо творити кулінарні дива!
Вареники з картоплею: рецепт тіста на воді

Поєднання ніжного пюре та засмажки зі шкварками створює той неповторний смак, який знайомий нам з дитинства. Хоч сьогодні існує безліч різних варіантів цієї страви, рецепт вареників з картоплею залишається незмінною класикою.
⏱️ Час приготування: 1,5 години
👥 Порція: 25-30 вареників
🔥 Калорійність: ~ 220 ккал на 100 г
Інгредієнти
✅ Для тіста на вареники з картоплею:
- 400 г борошна;
- 250 мл теплої води;
- 1 яйце;
- 1 ч. л солі;
- 1 ст. л олії.
✅ Для начинки:
- 500 г картоплі;
- 1 велика цибулина;
- 50 г вершкового масла;
- Сіль, перець — за смаком.

Рецепт приготування
🔥 Крок 1: Готуємо начинку для вареників на воді
Очисти картоплю, відвари до м’якості. Злий воду, потовчи картоплю з вершковим маслом. Окремо підсмаж цибулю до золотистого кольору і додай у пюре. Приправ сіллю та перцем.
🔥 Крок 2: Робимо заварне тісто на вареники з картоплею
У мисці змішай яйце, теплу воду, олію та сіль. Додай просіяне борошно та вимішуй, поки тісто стане м’яким і еластичним. Дай йому «відпочити» 20 хвилин під рушником.
🔥 Крок 3: Ліпимо вареники
Розкачай тісто завтовшки 2 мм, виріж кружечки (склянкою або спеціальною формою). Виклади начинку, склади кружечок навпіл і гарненько зліпи краї.
🔥 Крок 4: Як варити вареники з картоплею
Закип’яти воду, підсоли її. Опусти вареники порціями, вари 3-4 хвилини після того, як вони спливуть. Дістань шумівкою.
🔥 Крок 5: Готуємо засмажку
Наріж сало кубиками, цибулю — півкільцями, обсмаж сало до хрумких шкварок, додай цибулю та підрум’янь до золотистого кольору.
🔥 Крок 6: Подача
Виклади вареники на тарілку, полий сметанкою, додай шкварки. Насолоджуйся!
Цей рецепт тіста на воді — максимально простий, але результат просто вражаючий! Вареники з картоплею будуть такі смачні, що аж пальчики оближеш!
Порада: Спробуй також варіант з печінкою на цьому тісті — смачно так, що не зможеш зупинитися!
Цікаві штуки на MAUDAU
Вареники на парі з вишнями: рецепт із заварним тістом

У кожній українській родині є свої секрети приготування вишневих вареників: хтось додає до начинки трішки кориці, хтось присипає цукровою пудрою, а дехто подає з ванільним морозивом. Але всі погоджуються з одним — справжні вареники з вишнями мають бути такими соковитими, щоб при надкушуванні обов’язково бризнули соком на вишиванку! Це, до речі, вважається доброю прикметою — кажуть, що той, хто забруднився вишневим соком, буде щасливим!
Що ж, нумо пробувати ці парові «півмісяці» на заварному тісті.
⏱️ Час приготування: 2 години
👥 Порція: 30-35 вареників
🔥 Калорійність: 210 ккал на 100 г
Інгредієнти
✅ Для тіста на вареники:
- 500 г борошна;
- 250 мл води;
- 1 яйце;
- 1 ч. л солі;
- 1 ст. л олії.
✅ Для начинки:
- 500 г свіжої вишні;
- 3-4 ст.л цукру;
- 1 ст.л крохмалю.

Рецепт приготування
🔥 Крок 1: Як замісити тісто для вареників з вишнею
У миску всип борошно, додай олію, цукор і сіль. Влий окріп. Швидко перемішай до однорідності. Коли заварне тісто на вареники трохи охолоне, додай яйце і продовжуй вимішувати ще 5 хвилин, щоб воно стало гладким і не липло до рук. Залиш його під рушником на 20 хвилин.
🔥 Крок 2: Підготовка начинки
Вишню перебери, помий та витягни кісточки. Якщо використовуєш заморожену вишню, обов’язково відіжми зайву рідину. Змішай вишні з цукром і крохмалем, щоб начинка не пускала сік.
🔥 Крок 3: Як ліпити вареники
Розкачай заварне тісто на тонкий пласт. Використай склянку або форму, щоб вирізати кружечки. У центр кожного кружечка поклади 2-3 вишні. Загорни вареник і добре зліпи краї, щоб не було щілин.
🔥 Крок 4: Варимо вареники на пару
Налий воду на дно каструлі (приблизно на 1/3), встанови пароварку або друшляк, змасти олією, щоб вареники не прилипали, і виклади їх так, щоб вони не торкалися один одного. Скільки варяться вареники, залежить від їхнього розміру, але зазвичай на парі вони готуються до 15 хвилин.
🔥 Крок 5: Подача
Готові вареники можна подавати зі сметаною, посипати цукром або полити медом. Ідеально смакують з чашкою чаю чи компоту!
Вибирай ідеальні суміші для компоту на сайті MAUDAU.
Вареники з вишнями ще можна приготувати на кефірі. Тісто швидко готується і не потребує довгого вимішування. Усі етапи приготування цього простого тіста ти знайдеш далі у статті.
Вареники з сиром: рецепт дріжджового тіста

Гарячі, щойно зварені, политі розтопленим вершковим маслом, яке просочується в начинку. А зверху ще додати ложку домашньої сметани, яка повільно тане від тепла вареників, створюючи неповторний дует… М-м-м! Смакота!
Вареники з сиром — справжня знахідка для тих, хто любить ніжне, повітряне тісто, що буквально тане в роті. Навіть якщо ти новачок у кулінарії, цей рецепт на пару такий невибагливий, що ти легко з ним впораєшся. Головне, вибрати якісні дріжджі.
Сьогодні поділимося рецептом солодких вареників, але ти можеш легко приготувати їх і в солоному варіанті. Просто заміни цукор у начинці на солоний сир та додай трохи кропу для аромату.
⏱️ Час приготування: 2,5 години
👥 Порція: 30 вареників
🔥 Калорійність: 245 ккал на 100 г
Інгредієнти
✅ Для тіста на вареники:
- 500 г борошна;
- 250 мл теплого молока;
- 20 г свіжих дріжджів (або 7 г сухих);
- 2 яйця;
- 30 г вершкового масла;
- 1 ст.л. цукру;
- 1 ч.л. солі;
- 1 ст.л. олії.
✅ Для начинки:
- 600 г кисломолочного сиру;
- 1 яйце;
- 3 ст.л. цукру;
- ванільний цукор за смаком;
- дрібка солі.

Рецепт приготування
🔥 Крок 1: Готуємо опару
У теплому молоці розчини дріжджі, додай цукор та 2 ст. л борошна. Добре перемішай та залиш на 20 хвилин, поки з’явиться пінна «шапочка».
🔥 Крок 2: Замішуємо тісто на вареники
В окремій мисці збий яйце, додай сіль, цукор, вершкове масло. Змішай все це з опарою. Поступово всипай борошно і вимішуй м’яке, еластичне тісто. Накрий рушником та залиш у теплому місці на 60 хвилин, поки тісто збільшиться вдвічі.
🔥 Крок 3: Готуємо начинку
Сир розітри з жовтком, цукром, ванільним цукром і дрібкою солі.
🔥 Крок 4: Формуємо вареники з сиром
Тісто розкатай у пласт товщиною ~ 3 мм. Виріж кружечки. У центр кожного поклади чайну ложку начинки та ретельно зліпи краї.
🔥 Крок 5: Варимо на пару
Виклади вареники на змащену олією пароварку та готуй 10-15 хвилин.
🔥 Крок 6: Подача
Полий сметаною, медом або ягідним соусом. Додай вершкове масло для ще більшої ніжності.
Вареники з сиром стануть ідеальним рішенням для сніданку — вони ситні та заряджають енергією на весь день. А якщо хочеш відчути смак справжнього українського десерту, то спробуй начинку з маком. Таке наповнення уже століттями зберігає свою популярність в українській кухні.
Пісні вареники з капустою на кип’ятку

Ідеальний рецепт вареників для тих, хто дотримується посту або просто хоче легку, але ситну страву. Заварне тісто робить вареники ніжними, еластичними та зручними у ліпленні, а капустяна начинка додає приємної кислинки та аромату. Давай дізнаємося, як приготувати цей варіант!
⏱️ Час: 1,5 години
👥 Порція: 25-30 вареників
🔥 Калорійність: 180 ккал на 100 г
Інгредієнти
✅ Для тіста на вареники:
- 500 г борошна;
- 1 склянка окропу;
- 3 ст. л олії;
- 1 ч. л солі.
✅ Для начинки:
- 400 г білокачанної капусти (свіжої або квашеної);
- 1 велика цибулина;
- 2 ст. л олії;
- сіль, перець – за смаком.

Приготування
🔥 Крок 1: Як замісити тісто для вареників з капустою
Просій борошно у глибоку миску, додай сіль. Влий окріп та швидко перемішай ложкою. Додай олію та заміси тісто руками – воно має бути м’яким та еластичним. Накрий тісто рушником та залиш на 15-20 хвилин, щоб воно відпочило.
🔥 Крок 2: Готуємо начинку
Нашинкуй свіжу капусту тонкими смужками. Розігрій олію на сковороді, обсмаж цибулю до золотистого кольору. Додай нашинковану свіжу капусту або квашену, сіль, перець і тушкуй 10-15 хвилин.
🔥 Крок 3: Ліпимо вареники з капустою
Розкатай тісто, виріж кружечки, додай начинку та защіпни краї.
🔥 Крок 4: Варимо вареники
Опускай у киплячу воду порціями, після спливання вари 2-3 хвилини. Завдяки кип’ятку тісто вареників виходить дуже м’яким, навіть після варіння.
Питання, яке часто обговорюється на кухнях: яку капусту ліпше обрати для пісних вареників? І свіжа, і квашена має свої переваги, вибір залежить від того, який смак ти хочеш отримати. Свіжа капуста для вареників підходить, якщо ти хочеш легкий присмак, який можна варіювати за допомогою спецій і додаткових інгредієнтів. Квашена капуста ідеальна, якщо тобі до вподоби більш насичений, пікантний і трохи кислий смак.
Вареники з м’ясом на кефірі

Вареники на кип’ятку вже підкорені, тепер переходимо до нової формули. Хочеш потішити себе та рідних чимось справді ситним і водночас ніжним? Рецепт вареників з м’ясом на кефірі — це саме те, що треба! Вони настільки смачні, що навіть бабуся буде вражена твоїм кулінарним вмінням! Гайда готувати!
⏱️ Час приготування: 1,5 години
👥 Порція: 25 вареників
🔥 Калорійність: 220 ккал/100 г
Інгредієнти
✅ Для тіста на вареники:
- 250 мл кефіру (кімнатної температури);
- 450-500 г борошна;
- 1 яйце;
- 0.5 ч.л солі;
- 0.5 ч.л соди.
✅ Для начинки:
- 500 г м’ясного фаршу (свинина + яловичина);
- 2 цибулини;
- сіль та перець – за смаком.

Приготування
🔥 Крок 1: Як зробити тісто на вареники
Змішай кефір із содою. Додай яйце та сіль. Перемішай. Вводь поступово борошно й замішуй м’яке, еластичне тісто. Дай йому відпочити хвилин 30.
🔥 Крок 2: Начинка для вареників на кефірі
Цибулю дрібненько поріж і обсмаж до золотистого кольору. Змішай з фаршем. Додай сіль, перець.
🔥 Крок 3: Формуємо вареники
Розкатай тісто товщиною 2-3 мм. Зроби кружечки склянкою. На середину поклади начинку. Защипни краї.
🔥 Крок 4: Як варити вареники
Кидай в підсолену киплячу воду. Чекай, поки спливуть. Вари ще 2-3 хвилини.
🔥 Крок 5: Подача
Подавай з обсмаженою цибулькою, сметанкою або соусом з грибами.
Пухке тісто на вареники на кефірі виходить ніжним. Це робить страву особливо смачною. Якщо залишаться (хоча навряд чи) — на сніданок вареники можна підсмажити на вершковому маслі до хрумкої скоринки. Вийде новий рівень смаку!
Як та скільки варити вареники, щоб вони були ідеальні?

А тепер про найважливіше — процес варіння цих смачних лакомин. Лови лайфгаки для ідеальних вареників — щоб не злиплися і не розвалилися!
💧Вибір каструлі та води
Використовуй велику каструлю з великою кількістю підсоленої води — приблизно 3 літри на 500 г вареників. Варити краще на середньому вогні. Вода має кипіти, але не бурхливо — так вареники не потріскаються.
🎯 Секретні прийоми
Закидати вареники у воду потрібно по одному або невеликими порціями. Одразу обережно перемішуй ложкою, щоб вони не прилипли до дна.
⏱️ Скільки варити вареники
Свіжі вареники варимо 3-5 хвилин після того, як вони спливуть. Заморожені — 5-7 хвилин після спливання. Також варто враховувати начинку. Наприклад, вареники з картоплею готуються довше, а з сиром — швидше.
Вареники на пару теж готуємо на середньому вогні. Зазвичай вони готові через 15-20 хвилин, залежно від розміру.

🚫 Чого не можна робити:
- кидати всі вареники одразу у воду;
- варити на сильному вогні;
- забувати помішувати в перші хвилини;
- необережно виймати ложкою або шумівкою.
Порада: Додай у воду лавровий лист або гілочку кропу (для солоної начинки) — смак буде ще приємніший.
Домашні вареники — це не просто смачна страва, а справжня частина нашої кулінарної спадщини. Навчитися готувати ці апетитні смаколики досить легко, варто лише знати основні хитрощі. Чи то буде традиційне тісто на воді, чи дріжджах, з начинкою з ароматного м’яса чи солодких вишень — результат завжди потішить! І хто знає, можливо саме твій рецепт вареників стане новою сімейною традицією, яка передаватиметься з покоління в покоління!