ПродуктиПоради та добірки

Як готується лазанья: добірка простих рецептів

9 Хв

Розповідаємо, як і скільки готується лазанья, рецепт українською.

Лазанья — рецепт, перевірений традицією. Найвідоміша її версія з мʼясом виникла у 20-му столітті, але перші згадки про її прототип були вже в 14-му. Сьогодні ця страва — справжній символ Італії, що підкорив гурманів з усіх куточків світу.

До речі, рецепт лазаньї зачарував відомого кота-ласуна Гарфілда — головного героя однойменних коміксів, мультсеріалу та мультфільмів. Хоч він і полюбляє байдикувати, заради цього смаколика кіт готовий на все. 

Розберемося детальніше, що таке лазанья та з чим її їдять.

Також буде цікаво

Що таке лазанья?

Що таке лазанья

Лазанья — класична італійська страва, що складається з шарів ніжного тонкого тіста, соковитої начинки та соусу. В неї зазвичай додають мʼясо, гриби, різні овочі, трави й сир. Лазанья класична готується з соусом бешамель. Саме він надає страві особливо ніжної кремової текстури та збалансованого смаку. 

Ми підготували для тебе добірку найкращих рецептів лазаньї. Адже ця страва кожного разу може відкриватися по-новому. Тут ти дізнаєшся, як готується лазанья — простий рецепт та цікаві варіанти. Залишиться найскладніше — вибрати той варіант, з якого хочеться почати. Наприклад, лазанья рецепт класичний з фаршем, лазанья з сиром, з баклажанами, з грибами, лінива лазанья тощо. Вибирай свій і нумо готувати. 

Лазанья класичний рецепт

Лазанья класичний рецепт

Лазанья рецепт класичний з фаршем — це простий і універсальний варіант для будь-якої нагоди.

Порції: 8

Калорійність: 179 кКал/100 г

Час приготування: 1 год. 20 хв.

Інгредієнти:

  • 900 г фаршу телятини;
  • 15 листів лазаньї;
  • 300 г твердого сиру;
  • 70 г пармезану;
  • 1 ріпчаста цибулина;
  • 3 зубчики часнику;
  • 2 стебла селери;
  • 100 мл червоного сухого вина;
  • 1 склянка томатного соку;
  • 3 ст. л оливкової олії;
  • 100 г борошна;
  • 1 л молока;
  • 100 г вершкового масла;
  • ¼ ч. л мускатного горіха;
  • сіль та перець за смаком. 

Лазанья класичний рецепт приготування покроково:

Крок 1

Розігрій духовку до 180°C. У сотейнику розтопи масло, додай борошно і провари 3 хвилини. Поступово вливай молоко, постійно розмішуй, додай сіль, мускатний горіх і вари до загустіння.

Крок 2

Почисть часник і цибулину та дрібно наріж. На пательню додай олію та подрібнені овочі. Обсмаж їх кілька хвилин до золотистого кольору.

Крок 3

Очисть селеру та наріж тонкими смужками. Додай її в пательню, розмішай і смаж ще кілька хвилин.

Крок 4

Туди ж додай фарш, розділи його деревʼяною ложкою. Додай вино, розмішай і смаж 5 хв, поки воно не випарується. 

Крок 5

Зверху рівномірно влий томатний сік і тушкуй. Додай сіль та перець. Натри сир на грубій терці.

Крок 6

Змасти форму для випікання класичної лазаньї вершковим маслом та соусом. Виклади лист лазаньї, зверху рівномірно розподіли частину фаршу, змасти соусом і додай трохи сиру. Повтори шари, накрий листом лазаньї, змасти його соусом і натри на нього пармезан.

Крок 7

Постав у духовку випікатися лазанью за класичним рецептом на 40-50 хв.

Лазанья з лаваша з фаршем: лінивий рецепт

Лазанья з лаваша з фаршем

Лінива лазанья з лаваша по-домашньому — доступний варіант для швидкого і смачного обіду. 

🍕Порції: 8

🍴Калорійність: 197 кКал/100 г

⌛Час приготування: 40 хв.

Інгредієнти:

  • 700 г фаршу;
  • 2 упаковки лаваша;
  • 200 г твердого сиру; 
  • 6 цибулин;
  • 1 морквина;
  • 2 шматочки хліба;
  • 4 ст. л томатної пасти;
  • соняшникова олія; 
  • вода;
  • сіль за смаком;
  • перець за смаком.

Лінива лазанья з лаваша рецепт покроково:

Крок 1

Розігрій духовку до 180°C. Почисть 2 цибулини та трохи поріж. Додай їх у блендер разом із хлібом і подрібни. 

Крок 2

Пересип цю суміш у миску та додай фарш, посоли та поперчи. Добре все перемішай.

Крок 3

Наступним етапом приготування лінивої лазаньї візьми пательню, налий в неї трохи олії та нагрій. Додай фарш з цибулею та хлібом і смаж на помірному вогні, постійно розмішуй до готовності. Потім переклади в глибоку миску.

Крок 4

Почисть решту цибулин і поріж дрібними кубиками. Зніми шкіру з морквини та натри її на терці. 

Крок 5

Візьми чисту пательню, налий у неї олії та постав на маленький вогонь. Нагрій її та додай цибулю з морквою. Просмаж до золотистого кольору та додай томатну пасту та воду. Накрий кришкою й тушкуй. 

Крок 6

Візьми форму для випікання та трохи змасти її дно томатною пастою. Вистели лист лаваша та рівномірно додай фарш. Зверху трохи полий пастою. 

Крок 7

Зроби ще кілька таких шарів майбутньої лінивої лазаньї, накрий листом лаваша та змасти його зверху томатним соусом. Зверху натри пармезан. 

Крок 8

Постав форму в духовку на 30 хв.

Лазанья по-домашньому з макаронами

Лазанья по-домашньому з макаронами

Лазанья з макаронів — цікавий та простий в приготуванні рецепт лазаньї класичної.

🍕Порції: 6

🍴Калорійність: 210 кКал/100 г

⌛Час приготування: 50 хв.

Інгредієнти:

  • 500 г курячого фаршу;
  • 250 г спагеті;
  • 1 зелений перець чилі; 
  • 250 г томатів пелаті в соку;
  • 2 цибулини;
  • 2 зубчики часнику;
  • 50 г пармезану;
  • 250 г моцарели;
  • 150 г вершкового масла;
  • 250 г вершків 30%;
  • спеції з італійських трав за смаком;
  • сіль за смаком;
  • перець за смаком;

Лазанья по-домашньому рецепт приготування:

Крок 1

Візьми каструлю, налий в неї воду та постав на помірний вогонь. Після закипання додай туди спагеті та вари стільки, скільки вказано на упаковці. 

Крок 2

Розігрій духовку на 175°C. Помий зелений перець та почисть цибулю. Дрібно наріж їх. 

Крок 3

Візьми пательню, розігрій та 5 хв смаж на ній фарш. Постійно перемішуй, щоб не було грудочок у майбутній лазаньї по-домашньому. Додай цибулю та половину зеленого перцю. Розмішай і смаж 4-5 хв.

Крок 4

Додай трави, сіль, перець та томати пелаті. Розмішай і смаж ще 5 хв, поки рідина трохи не випарується.

Крок 5

Візьми сотейник, постав його на маленький вогонь та розтопи в ньому вершкове масло. Подрібни зубчики часнику та додай їх туди. Провари 2 хвильки та вилий в сотейник вершки. Вари, постійно розмішуючи, поки маса не загусне. 

Крок 6

Натри моцарелу, висип у сотейник і полиш, щоб сир розтанув.

Крок 7

Візьми форму для випікання, рівномірно виклади спагеті, залий соусом із вершків і сиру. Зверху рівномірно виклади фарш із томатами. Зверху натри моцарелу.

Крок 8

Поклади форму в духовку на 15 хв, після чого зможеш смакувати простою лазаньєю з макаронами. 

Лазанья з тіста філо

Лазанья з тіста філо

Лазанья з тістом філа — цікава варіація класичного рецепта, з більш хрусткою текстурою.

🍕Порції: 6

🍴Калорійність: 172 кКал/100 г

⌛Час приготування: 50 хв.

Інгредієнти:

  • 600 г фаршу;
  • 300 г тіста філо;
  • 1 ст. л борошна;
  • 150 г сиру моцарела;
  • 30 г вершкового масла;
  • 1 ріпчаста цибулина;
  • 1 томат;
  • 2 зубчики часнику; 
  • 2 стебла селери;
  • 400 г томатів пелаті;
  • 2 ст. л томатної пасти;
  • 2 ст. л оливкової олії;
  • 200 мл молока;
  • дрібка мускатного горіха;
  • сіль за смаком;
  • перець за смаком.

Лазанья з тіста філо, як приготувати:

Крок 1

У маленькій каструлі на помірному вогні розтопи масло, додай борошно й провари, помішуючи. Влий молоко, насип мускатний горіх, сіль, перець і змішай до однорідності. Вари, помішуючи, до загустіння.

Крок 2

Розігрій духовку до 180°C. Почисть цибулю та часник, помий селеру та томат. Наріж їх дрібно. Моцарелу натри на грубій терці. 

Крок 3

На пательні з олією на помірному вогні обсмаж цибулю й селеру 3 хв, додай фарш, перемішай і смаж ще 5 хв.

Крок 4

Додай свіжий томат, томати пелаті та часник, трохи солі й цукру. Смаж ще 5 хв та постійно розмішуй. Ти ж не хочеш, щоб у твоїй лазаньї з тіста філо були грудочки.

Крок 5

У форму для випікання виклади шар соусу, накрий 2 листами філа, додай фарш із томатами й посип моцарелою.

Крок 6

Повтори шари кілька разів, завершивши листом філо. Зверху змасти соусом і посип моцарелою.

Крок 7

Постав лазанью з тіста філо в духовку на 20-25 хв.

Лазанья з баклажанів з куркою

Лазанья з баклажанів з куркою

Лазанья з куркою стане в пригоді, коли хочеться чогось більш легкого. 

🍕Порції: 6

🍴Калорійність: 169 кКал/100 г

⌛Час приготування: 1 год. 20 хв.

Інгредієнти:

  • 600 г курячого філе; 
  • 5 листів тіста філо;
  • 2 курячих яйця;
  • 2 баклажани;
  • 2 зубчики часнику; 
  • 1 цибулина; 
  • 300 г сиру моцарела;
  • 3 ст. л сметани;
  • 200 г вершкового сиру; 
  • 2 ст. л томатної пасти;
  • 100 мл білого вина;
  • соняшникова олія;
  • сіль, перець, цукор за смаком;
  • сушений базилік та петрушка за смаком.

Лазанья покроковий рецепт:

Крок 1

Помий баклажани, розріж навпіл уздовж і впоперек, а потім наріж смужками. Подрібни цибулю та петрушку, натри моцарелу. Розігрій духовку до 190°C.

Крок 2

На пательні з олією обсмаж баклажани з усіх боків, посоли. Переклади на паперові рушники й промокни.

Крок 3

Додай на пательню олію та обсмаж на ній часник. Потім прибери його. В пательню виклади фарш і, розминаючи дерев’яною ложкою, обсмаж, щоб не було грудочок.

Крок 4

Додай до фаршу цибулю, сухий базилік, сіль та перець. Добре розмішай та просмаж на помірному вогні.

Крок 5

Влий вино та смаж, перемішуючи, поки воно не випарується. Додай томатну пасту, цукор, розмішай та смаж ще 3-4 хв. Переклади все в глибоку миску.

Крок 6

Продовж готувати лазанью з баклажанів. В іншій мисці змішай яйця, сметану, вершковий сир, сіль, перець та петрушку. 

Крок 7

Змасти велику форму для випікання маслом і виклади два листи тіста філа. Додай 2 ст. л соусу з вершкового сиру і рівномірно розподіли по поверхні тіста.

Крок 8

Зверху рівномірно виклади частину баклажанів, потім третину фаршу і посип моцарелою. Повтори шари, накрий листом тіста, змасти соусом і присип моцарелою.

Крок 9

Накрий форму фольгою та постав її запікатися. Через 30 хв. зніми фольгу та запікай лазанью з куркою ще 10 хв. 

Лазанья з грибами і сиром

Лазанья з грибами

Лазанья рецепт українською з яскравим ароматом і ніжною тягучою текстурою.

🍕Порції: 6

🍴Калорійність: 171 кКал/100 г

⌛Час приготування: 1 год.

Інгредієнти:

  • 400 г грибів;
  • 5 листів лазаньї;
  • 100 г твердого сиру;
  • 400 мл молока;
  • 2 помідори;
  • 1 ріпчаста цибуля;
  • 4 зубчики часнику; 
  • 40 г борошна;
  • 50 г вершкового масла;
  • 1 ч. л орегано; 
  • 1 ч. л базиліку;
  • трохи олії;
  • сіль за смаком.

Лазанья рецепт приготування:

Крок 1

Почисть та поріж цибулю кубиками, натри часник. Гриби помий, зніми шкірку та дрібно поріж. Розігрій духовку до 190°C.

Крок 2

На пательні нагрій олію, додай гриби та обсмаж. Потім додай цибулю та часник, перемішай і смаж разом.

Крок 3

Поріж помідори на великі шматки, поклади в блендер і подрібни. Додай базилік і орегано, добре розмішай.

Крок 4

У сотейнику на маленькому вогні розтопи вершкове масло, додай борошно та вари 2 хв, помішуючи. 

Крок 5

Зніми сотейник з вогню, додай молоко частинами, постійно розмішуючи. Поверни соус для лазаньї з грибами на маленький вогонь, додай сіль, мускатний горіх і вари, поки він не загусне. Перемішуй, щоб не було грудочок. 

Крок 6

Змасти форму для випікання соусом, виклади лист лазаньї, рівномірно розподіли 2 ст. л соусу та трохи грибів із цибулею. Зверху змасти томатною пастою. 

Крок 7

Повтори шари, накрий листом лазаньї. Зверху натри сир і постав випікатися в духовці на 35-40 хв. 

Після того, як поласуєш кожним варіантом лазаньї, ми, як завжди, пропонуємо тобі поекспериментувати. Наприклад, лазанья з млинців замість тіста — може приємно здивувати смаком. 

До речі, те, скільки запікається лазанья, залежить від твоїх вподобань. Наприклад, якщо полюбляєш мʼяку сирну скоринку, тримай її в духовці менше часу і навпаки.


Перед тим, як подавати, обовʼязково дай лазаньї трохи охолонути. Вона має стати трохи твердішою, щоб було легше розрізати ножем. 

Смачного!

Авторка M Journal Вероніка Понуляк
52 записи

Про автора
Філософиня, танцівниця, музикантка, викладачка і амбасадорка пізнання. Обожнюю дізнаватися про щось нове для себе і розбиратися у цікавих темах, у тому числі — історіях смачних коктейлів.
статті
Схожі записи
ПродуктиПоради та добірки

Квашена капуста на зиму: користь та 6 смачних рецептів

8 Хв
Розповідаємо, чим корисна квашена капуста та як її приготувати на зиму.
ЗакускиПродукти

Салат з тунцем: 7 швидких рецептів

6 Хв
Розповідаємо, як приготувати найсмачніший салат з тунцем
Поради та добіркиПродукти

Пісні страви на вечерю: ТОП-11 рецептів

10 Хв
Розповідаємо, що приготувати пісного на вечерю, щоб було цікаво й смачно
Розсилка з корисними лайфгаками
та важливими штуками

Обираємо найцікавіше та відправляємо листа раз на місяць

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

×
Поради та добіркиПродукти

Куркума: користь та лікувальні властивості